Absurde formatie met GroenLinks wordt parodie op zichzelf: we gaan “pre-verkennen” met “informele informatieronde”

Naar mate het aantal dagen dat de formatie duurt oploopt, neem ook de hoeveelheid linguistieke noviteiten toe. We kunnen inmiddels een heel woordenboek vullen met termen die gemunt zijn om deze knettergekke formatie te duiden.

De hele internationale pers is momenteel aan het afgeven op de Britse premier Theresa May, vanwege haar teleurstellende verkiezingsresultaat en de chaos waarin het Verenigd Koninkrijk nu lijkt te verzanden. Je kan echter zeggen wat je wilt, maar het lukte haar wél om in slechts een paar uur een coalitiedeal met de Noord-Ierse DUP te sluiten en nog dezelfde dag een gang naar de Koningin te maken waardoor een kabinet al half gevormd is.

Hoe anders is dat in Nederland, waar we koud drie maanden na de verkiezingen nog altijd geen stap dichterbij een nieuwe regering gekomen lijken te zijn. Het enige waar de Nederlandse politiek wél goed in is, is het verzinnen van nieuwe termen om de ontstante situatie te duiden. Dat begon al op de uitslagenavond, toen een pientere politieke verslaggever kwam aanzetten met de term ‘motorblok’, om aan te geven dat vrijwel iedere potentiële combinatie via VVD, CDA en D66 zal moeten. Gaandeweg kwam daar ook de term ongewenstverklaring bij, om aan te geven hoe D66 tegen mogelijke coalitiepartner ChristenUnie aankeek.

Maar nu de formatie zich heeft verplaatst van de Stadhuiskamer op het Binnenhof naar strandtenten, de woonkamer van Herman Tjeenk Willink, het Catshuis en de werkkamer van Mark Rutte werpen zich reeds nieuwe termen op. Het NRC schrijft:

“Het zit als volgt. De gesprekken deze week in het Catshuis en bij informateur Herman Tjeenk Willink thuis maken onderdeel uit van een ‘pre-verkenning’: gekeken wordt of VVD, CDA, D66 en GroenLinks hun meningsverschillen over migratie opzij kunnen zetten. De status van zo’n pre-verkenning is informeel – de betrokkenen houden niet op dat te benadrukken. Als die slaagt, komt er een formele verkenning. Dat betekent: weer met z’n allen naar de Stadhouderskamer. De journalisten krijgen in dat geval ook een aankondiging van de Rijksvoorlichtingsdienst, per sms en e-mail, met locatie en tijdstip. Dat ze deze week in het Catshuis en bij Tjeenk Willink thuis zaten, moesten de verslaggevers op eigen houtje uitvinden.

Die formele verkenning mag niet verward worden met onderhandelingen.”

Het is allemaal heel leuk voor het politieke woordenboek, maar in feite is het natuurlijk gewoon belachelijk. Het toont aan hoe zeer deze formatie verworden is tot een stuk politiek theater dat zich niet op de planken, maar achter de coulissen afspeelt. Gaan Rutte en zijn collega pre-onderhandelaars er nog uitkomen voor de herfst? De kans lijkt steeds kleiner te worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Marija

  Alles wordt uit de kast gehaald om PVV te vermijden.
  Kwallekoppen allemaal.

  1. DutchDropveter

   Uiteindelijk zal dit gedrag hun aangezicht kosten, mochten er nu verkiezingen zijn dan zal de PVV iets wat groeien en FvD zal enorm groeien.

   Weg kijken en de PVV negeren is niet handig; de groep ontevreden Nederlanders groeit elke dag de wens van het volk wordt ook steeds rechtser en grenzen dicht en eigen volk eerst beleid heerst.

   Straks als de wind definitief opslaat en 75% van Nederland op een rechtse partij gestemd heeft denkt de VVD natuurlijk meer mee te kunnen regeren met de PVV en Fvd, ik hoop dat ze dan ruggegraad van staal hebben en die hele VVD door de stront laten zakken!

   1. DutchDropveter

    en ik noem het; Cordon-Elitair

    1. swetsnek

     Het is al een lachertje op zich hahahaah heee DD ik neem dan liever een cordon -bleu hoor grrrrrmmmmfffff

 2. Lex

  Als je met een lelijk wijf op de oceaan op een vlot drijft dan vind je haar de 1e week lelijk de 2e week al minder lelijk de 3e denk je zo lelijk is ze toch niet de 4e week ga met haar naar bed.

  Zo is het ook met deze formatie met GroenLinks als het maar lang genoeg duurt dan zijn de plannen van zo slecht nog niet als het nog langer duurt dan zijn de plannen van GroenLinks opeens fantastisch.

  Als Rutte maar op het pluche kan blijven zitten dan is hij tot heel veel bereid.

  1. DutchDropveter

   FvD, PVV en de SP staan klaar om de stoelpoten af te zagen. Dit kabinet zit nog geen 50% van de tijd uit en is onbestuurbaar door de veel te grote mix van partijen en gedachten.

  2. Marija

   Maak er maar DAGEN van 😀

 3. Ni28

  Een hoop dure woorden voor een simpele gedrocht die regering moet heten. een regering die niemand wilt behalve de bezige partijen.
  Zulke grote verschillen kunt je niet wegpraten tenzij je alle principes weggooit. De kiezer wilt dit niet. Als je met zulke verschillen tot elkaar wilt komen kan dat alleen via de rug van burger zoals wij van de voorgaande vier jaar al weten. Dit is een herhaling met een nog stuitender resultaat dan de vorige geleid door een pathologische leugenaar.

 4. Sniper666

  Tjeenk Willink is een homo, en Rutte ook?

  1. Marija

   Ja

   1. Linkse mensen bestaan ook

    If so, who cares?

  2. Linkse mensen bestaan ook

   If so, who cares?

 5. EllyD19

  Ik kan niet begrijpen dat de achterban van de VVD dit allemaal laat gebeuren.
  GL in de regering, met Klaver is toch niet samen te werken voor de VVD.
  Willink doet moeite genoeg natuurlijk, hij wil een linkse partij aan de macht.
  Echt dit is allemaal te zot voor woorden.

 6. Lambertus

  Dat de PVV gemeden wordt is het gevolg van het feit dat de boodschap van de PVV in de verkeerde verpakking zit. Ik heb zelf PVV gestemd op 15 Maart, maar ben niet altijd even gelukkig met het optreden in de media en in het Parlement van Geert Wilders.
  Zijn boodschap is de waarheid, waarin velen zich herkennen, maar de wijze waarop komt agressief over en nodigt niet uit om daarmee een team te vormen.
  Martin Bosma, die mijn voorkeurstem had, zit 11 jaar in de Tweede Kamer en is secretaris van de PVV, en komt in de media totaal anders over, met dezelfde inhoudelijke boodschap!? Veel partijen willen gewoon niet samenwerken met Wilders, daar ligt de pijn.
  Als er nieuwe verkiezingen zouden komen, en de PVV zou bijvoorbeeld 45 zetels halen, dan kan er nog steeds geen Regering gevormd worden. Dan zou Wilders de formatiekar moeten trekken, en daar stapt (bijna) niemand op.
  In de huidige formatie moet GroenLinks buiten een Regering gehouden worden, dat is een must! De PvdA heeft fiks verloren, maar is gelukkig veel linkse rakkers kwijt, dat is een voordeel. En Ascher is er zelf echt wel van overtuigd dat de integratie in Nederland mislukt is, Aboutaleb schuift steeds verder op naar rechts en tolereert ook niet alles van zijn geloofsgenoten. Vervang dan GroenLinks, met Yasser Feras maar voor Ascher en Aboutaleb, dus de PvdA. Alles liever als GroenLinks!!
  En Regeringsdeelname van Geert Wilders is niet bespreekbaar, Regeringsdeelname van de PVV is een ander verhaal voor de ego’s van Rutte, Buma en de irritante Pechtold.
  Tot slot de PVV is Wilders en Wilders is de PVV, hetzelfde verhaal/probleem als ook een voormalig VVD lid Pim Fortuyn met Leefbaar Nederland. De partij is de leider en als de leider niet gepruimd wordt door de beroeps politici kan de partij alleen in de oppositie.
  En valt de leider weg, blijkt vaak dat de partij geen hecht team was: Trots op Nederland-Leefbaar Nederland-VNL…………..

 7. Linkse mensen bestaan ook

  Nouja, we kunnen wel positief zijn over het systeem in het VK, maar zo fantastisch is het niet. Een minderheid van het volk heeft op de Conservatieven en de DUP gestemd. Vooral bij de vorige verkiezingen werd duidelijk hoe slecht dit systeem het volk vertegenwoordigt:
  Conservatieven: 37% v/d stemmen, 51% v/d zetels
  Labour: 30% v/d stemmen, 36% v/d zetels
  UKIP: 13% v/d stemmen, 0% v/d zetels
  LibDem: 8% v/d stemmen, 1% v/d zetels
  SNP: 5% v/d stemmen, 9% v/d zetels
  Green: 4% v/d stemmen, 0% v/d zetels
  We mogen dus behoorlijk blij zijn met ons systeem in Nederland!

  Wat betreft formeren met de PVV: feit is dat verreweg de meeste Nederlanders op een partij hebben gestemd die de PVV heeft uitgesloten. Feit is ook dat geen enkele partij FvD heeft uitgesloten, en ik zou ook absoluut niet willen dat dat gebeurt. De reden dat ik het uitsluiten van de PVV wel steun, is omdat ze een leider hebben die racistische uitspraken heeft gedaan jegens mensen die zij (de leiders van de andere partijen) onder andere vertegenwoordigen. Met zijn uitspraak zei Geert Wilders tegen iedereen die (deels) Marokkaans is: ik wil dat er hier minder mensen zoals jij zijn, puur om wat je afkomst is, en niet om wie je als persoon bent. Had hij immigranten gezegd, was het in mijn ogen gewoon een argument geweest over hoe we met immigratie omgaan in dit land, en dat is natuurlijk geen enkel probleem.

  1. HaZ

   Een persoon met als afkomst Marokko is een immigrant in Nederland. Kan er niets anders van maken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.