David Davis: 'Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU hoe dan ook'

Geen categoriejun 18 2017, 20:00
Europa hoeft niet te denken dat er mogelijk 'nog iets in zit' met het Verenigd Koninkrijk.
Verschillende Europese leiders lieten de laatste tijd doorschermen dat er wat hen betreft nog tijd is voor de Britten koers te wijzigen en dus toch 'gewoon' lid te blijven van het megalomane Europese project. We citeren Emmanuel Macron bijvoorbeeld maar even voor de goede orde, die riep dat "de deur natuurlijk open blijft zolang de brexit-onderhandelingen niet zijn afgerond."
De eurofiele elites hebben weer hoop gekregen omdat Theresa May's Tories een minder indrukwekkend verkiezingsresultaat hebben behaald dan vooraf gedacht. Misschien dat ze zich toch bedenken! Yes, kunnen we de uitslag van het referendum dan toch lekker negeren?
Nou, de Britse Brexit-minister David Davis is daar heel duidelijk over: Brexit komt er hoe dan ook.

"Vertrekken geeft ons de mogelijkheid een prachtige nieuwe toekomst voor ons land te creëren. Een toekomst waar we onze eigen grenzen kunnen controleren, onze eigen wetten kunnen maken en kunnen doen wat onafhankelijke, soevereine staten doen."

En gelijk hebben ze. Brexit is in het belang van de Britten, net zoals een Nexit in het belang van Nederlanders is en Tsjexit in het belang van onze Tsjechische vrienden. De EU is veel te groot, te invloedrijk, te almachtig, en vooral te bemoeizuchtig geworden. Ieder lidstaat heeft de nationale soevereiniteit feitelijk al afgestaan -- let wel, zonder dat kiezers zich daar over hebben uitgesproken.
Geen wonder dus dat de Britten vasthouden aan de uitslag van het referendum en de EU hoe dan ook gaan verlaten. Geef ze eens ongelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten