Formatie aan een zijden draadje: Alexander Pechtold heeft nog geen zin in ChristenUnie

Geen categoriejun 21 2017, 16:00
Als je als politicus nog één reële kans hebt om een coalitie te vormen met grotendeels de partijen die je graag zou willen hebben, dan moet je die ook aanpakken. Alexander Pechtold, van D66, heeft daarentegen oogkleppen op. Tenminste, zo lijkt het, want hij foetert ChristenUnie gewoon weer weg. Vorige keer was Pechtold al niet respectvol naar Gert-Jan Segers, voorman van de ChristenUnie. Die werd 'over de tafel heen getild' voordat er überhaupt echte inhoudelijke gesprekken gevoerd konden worden.
Hoe kan je dit dan verklaren? Megalomanie? Arrogantie? Naïviteit? Er zijn zat mensen die vinden dat GroenLinks gefaald heeft binnen het proces en stomme fouten heeft gemaakt. Dit scenario geeft aan dat het eerder Pechtold is die grote fouten maakt. Bij GroenLinks was het te verwachten dat er fundamenteel gezien niets van viel te maken. De economische verschillen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn niet heel groot.
Als het gaat om migratie valt het ook nog mee tussen die vier partijen. Het enige onderwerp waar D66 niet in kan meegaan, is het voltooid leven. D66 wil dat erdoorheen hebben en ChristenUnie niet. Logisch, maar om daar heel je formatie aan te verbinden is gewoon domme politiek. Of misplaatst waardegevoel waardoor je jezelf onschendbaar of onvervangbaar acht.
Al met al zijn we nu al maanden bezig met het herhalen van zetten. PvdA wilde niet, wil nu nog steeds niet. GroenLinks was geen goede combinatie, later ook niet. Pechtold foetert ChristenUnie weg en doet dat later, nu, weer. Als we elke keer herhaling van zetten willen zien, dan zetten we wel de film 'Groundhog Day' op. De politiek moet realistisch zijn en niet twee keer je teen aan dezelfde steen stoten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten