Geen losgeld betaald voor Bolt en Fellender: "Ze zijn per ongeluk ontvoerd"

Geen categoriejun 24 2017, 11:00
Eindelijk is het dan echt zo ver: Derk Bolt en Eugenio Follender zijn vrijgelaten.
Derk Bolt is natuurlijk dolblij van vreugde dat hij en Eugenio Follender zijn vrijgelaten is Bolt zich ook echt kapotgeschrokken. Niet zo gek natuurlijk: een stel 'rebellen' (lees: terroristen) had ze ontvoerd en beschuldigde ze ervan ofwel agenten van de CIA te zijn ofwel "Nederlandse infiltranten." De heren waren namelijk bezig met het maken van opnames in Colombia, waardoor ze een camera en microfoon bij zich hadden.

"We moesten voor ze uit lopen over een brug. ’U heeft niet bang te zijn’, zei de commandant. ’Wij vermoorden geen mensen’. Maar ik was natuurlijk wel bang.”

Vervolgens kwam het leger in actie om de twee Nederlandse journalisten te vinden. In antwoord besloot de 'rebellen' om ervan tussen te gaan. Ze trokken diep de jungle in.

"We doken letterlijk de jungle in, alsof we een leeg zwembad in doken. Het was een rollercoaster. En ik dacht: ’Dit overleef ik nooit’. Die guerilla’s kapten een weg door de begroeiing, en wij werden er achteraan getrokken. Maar zij lopen als berggeitjes en goedgetrainde commando’s. Wij liepen als bromsnor. Dat was niet vol te houden."

Af en toe kregen ze een paar uur rust, maar dan knalde de deur al snel weer open en werd er geroepen dat ze onmiddellijk moesten vertrekken. "We zijn aan de dood ontsnapt. Ik ben één keer bijna op een tak gevallen die door me heen zou zijn gegaan. En mijn schoenen zijn geschikt voor de disco, niet voor zo’n avontuur," aldus Bolt.
De eindredacteur van het programma Spoorloos, waar Bolt en Follender voor werken, is natuurlijk ook verheugd dat zijn werknemers vrij zijn gelaten. Maar daar voegt hij voor de goede orde aan toe dat de heren bij toeval ontvoerd zijn:

"Ze zijn per ongeluk ontvoerd. Er lag geen enkel plan aan ten grondslag. Het ziet er echt naar uit dat ze vorige week zaterdag op de verkeerde plek waren."

Er is volgens Paul Vertegaal dan ook geen losgeld betaald. En ja, dat is nogal een ding: als je wel losgeld betaalt moedig je immers meer ontvoeringen aan. Voor veel terroristische organisaties is losgeld een belangrijke vorm van inkomsten. Alleen daarom al kan en mag een overheid, en eigenlijk ook een bedrijf, niets betalen voor de vrijlating van een burger of werknemer. Als je daar eenmaal aan begint houdt het niet meer op... en is de kans groot dat veel andere onschuldige mensen binnenkort ook geslachtofferd worden.
Hoe dan ook, natuurlijk is het geweldig dat Bolt en zijn collega nu in vrijheid zijn. Het ziet ernaar uit dat ze, hoewel ze natuurlijk geschrokken zijn, gezond zijn, dus binnenkort zullen we ze ongetwijfeld op tv zien zodat ze ons zelf kunnen vertellen wat ze allemaal mee hebben gemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten