GroenLinks en de asiellobby: mensen blijven aan het werk door asielstroom

Geen categoriejun 20 2017, 20:00
Vluchtelingen en GroenLinks. Het is een combinatie dat op het eerste gezicht een openhartig asielbeleid veronderstelt. De ideologische veren van GroenLinks hebben als effect dat de immigratiepolitiek van deze partij ruimhartig is en lijkt te zeggen dat we oneindig veel kapitaal en grondstoffen hebben om miljoenen extra mensen te verzorgen en te laten 'integreren' in dit kleine kikkerlandje. De asiellobby en GroenLinks lijken daarnaast nog meer verweven met elkaar dan het al leek.
Er was een interessante en leuke radio-uitzending op WNL met de hoofdredacteur van de Telegraaf, Paul Jansen. Daarin werd onder andere gesproken over het klappen van de formatie en alle elementen die daarin een grote rol hadden. Volgens Jansen heeft de asiellobby meer invloed gehad op het onderhandelingsproces dan men al eerder dacht. Zo lijkt de linkse partij vastdiep in invloed van vluchtelingenorganisaties te zitten.
Zo zijn prominente invloedssferen binnen de partij vaak aanwezig geweest binnen de achterkamers en is dat één van de redenen geweest waarom er ineens een eis kwam van de komst van 25.000 asielzoekers. Die eis kwam voor veel partijen op een moment waarvan ze dachten dat de deal bijna gesloten kon worden. Dit komt door belangrijke personen binnen de partij of gelinkt aan de partij die onderdeel zijn van de 'asiellobby'. Jansen zegt daarover:

Mevrouw Strik -fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste kamer- zit ook in het bestuur van vluchtelingenorganisatie 'Defence for Children'. Femke Halsema was 'toevallig in de buurt' heb ik mij laten vertellen in de dagen dat het mis ging in de formatie. Mevrouw Halsema is voorzitter van de stichting Vluchteling.

Volgens Jansen mogen die personen alles naast hun publieke functie doen en hebben ze daar recht op, maar is het belangrijk dat 'het beestje bij de naam wordt genoemd'. Veel partijen hebben niet genoeg medewerkers en zijn dus afhankelijk van informatievoorziening van derde partijen. Dat zijn voor veel partijen lobbyisten. Bij GroenLinks staan ze onder hevige invloed van de asiellobby en daar kan je niet van weglopen als het gaat om publiek beleid en politiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten