Het was nog altijd geen terreuraanval bij Amsterdam CS, maar…. drie van de acht gewonden zijn Israëli’s

De politie noemt de aanrijding van meerdere personen bij Amsterdam Centraal Station van gisteravond nog altijd geen terreuraanval, maar een nieuw feit werpt een ander licht op de zaak.

De Amsterdamse politie was er zeker van dat het ging om een chauffeur die onwel was geworden, toen gisteravond laat meerdere mensen werden aangereden in de buurt van het Centrale Station. De man is aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht, evenals zijn acht slachtoffers van wie er twee zwaargewond zijn. De politie heeft het getroffen gebied onderzocht en weer vrijgegeven, en dat is wat betreft de Nederlandse autoriteiten het einde van de zaak.

Of toch niet? Het Israëlische nieuwsmedium Ynet rapporteert nu dat drie van de acht gewonden in Amsterdam van Israëlische komaf zijn:

“Three Israelis were among those injured in a vehicular attack carried out near Amsterdam’s central bus station Saturday.”

Als dat waar is, moet de situatie rondom die onwelgeworden chauffeur wellicht toch nog eens een keer opnieuw benaderd worden. Wat we weten van bijvoorbeeld aanslagen in Parijs, Kopenhagen en Brussel is dat terroristen zich bij voorkeur verzekeren dat er Joden onder hun slachtoffers zullen zijn. En alhoewel lang niet iedere burger van Israël het Joodse geloof aanhangt, doet de meerderheid dat wel.

Dus, kom maar op. Your guess is as good as mine. Was het rammen van acht mensen met een auto bij het Centraal Station in Amsterdam nu écht een ongeluk met een chauffeur die onwel is geworden, of blijkt de vork toch net iets anders in de steel te zitten?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Ritter

  De vraag is wat de achtergrond de chauffeur is. Wie is de chauffeur? Het antwoord op die vraag zal veel duidelijkheid geven.

  1. Kodi

   Er wordt gesproken over een Muslim driver.
   https://pbs.twimg.com/media/DCB_E5dXUAA0evi.jpg

   En was hij aan het ramadannen of zo en werd hij onwel van zo lang te hebben gevast? Dacht hij misschien dat het betonblok van druivensuiker was waar hij wat van af kon schrapen?

  2. Kodi

   Droegen de Israëlische slachtoffers wellicht herkenbare kleding waardoor zij als Joodse “prooi” herkenbaar waren? De bestuurder was immers een Moslim.

 2. SlimK1nd

  Dat is wel heel sneu. Those poor people cannot catch a break. Ik vind dat politie hier (en in Eindhoven) prima heeft gereageerd overigens. We zien iets verdachts en we grijpen direct in. Het betekent dat ze goed opletten en scherp zijn (althans in deze 2 gevallen).

 3. Nasrani

  Tja, als de chauffeur mohammed of achmed heet wordt het een verdachte zaak.

  1. Kodi

   Er zijn tijden geweest dat Amsterdammers nog normale Nederlandse namen hadden. Maar Amsterdammers zijn tegenwoordig een zeldzaam mensensoort in Amsterdam.

 4. Kogelbert

  Het lijkt me slimmer om op dit punt eenvoudig de berichten van de politie te volgen.

  1. Kodi

   De politie is nogal laks. Ook met het arresteren van een gewelddadige verkrachter bijvoorbeeld (http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/verdachte-zedenzaak-hoorn-voor-de-rechter/). Beter is als samenleving waakzaam de vinger aan de pols te blijven houden; Des te eerder is de politie tot meer transparantie te bewegen. De politie is van nature niet erg transparant.

 5. Ni28

  In deze roerige tijden bent je geneigd te vergeten dat normale ongelukken kunnen gebeuren of dat er gewone criminaliteit nog bestaat. Temeer omdat het establishment geneigd is om terroristen daden te verbergen.

 6. Karel4

  Sommigen kunnen blijkbaar niet wachten op een aanslag hier. De verklaring van de politie in dezen lijkt me het meest betrouwbaar. De politie weet ook wel dat de waarheid altijd wel naar komt in dit soort gevallen en ze beter transparant kunnen zijn.

  1. Kodi

   Je laatste zin “De politie weet ook wel dat de waarheid altijd wel naar komt in dit soort gevallen en ze beter transparant kunnen zijn.”: Bedoel je misschien zoiets als “De politie weet ook wel dat de waarheid altijd wel naar boven komt drijven in dit soort gevallen en ze beter transparant kunnen zijn.”?

   Bedoel je dat ze beter transparant kunnen zijn als de waarheid moeilijk(er) of niet (meer) in de doofpot gestopt kan worden?

   Net zoiets als bij die door een Somalische asieleiser mishandelde en verkrachte vrouw die na aangifte en aanvullende informatie over zijn verblijfplaats die het slachtoffer zelf had opgespoord vier maanden had moeten wachten totdat de dader eindelijk gearresteerd werd?

   http://www.telegraaf.nl/binnenland/28326136/___Eis_onderzoek_Hoornse_zedenzaak___.html

   1. Kodi

    Als het niet (langer meer) in de doofpot gehouden kan worden…

    Onderzoek naar laks optreden politie

    De zaak leidde deze week tot veel ophef en verontwaardiging. De politie kreeg van verschillende kanten veel kritiek door de manier waarop met de zaak werd omgegaan. De inspectie onderzoekt het optreden van de politie.

    “De door de berichtgeving ontstane maatschappelijke onrust is aanleiding voor de Inspectie Veiligheid en Justitie om onderzoek te doen”, aldus de inspectie. De politie is inmiddels gevraagd om een feitenrelaas op te stellen.

    http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/verdachte-zedenzaak-hoorn-voor-de-rechter/

    1. Kodi

     Dus niet de laksheid van de politie moeten we als een probleem zien, maar het feit dat het niet (langer meer) in de doofpot gehouden kon blijven. Hallo?

 7. Kees1973

  Wat een walchelijk berichtje, Tim. En je gaat af op fake-news. Ze hebben het over een “attack”, maar daar dat heeft nooit iemand bevestigd.

  Dit soort framing is echt heel erg fout, hoop dat je dat inziet. Ik begrijp dat dit soort berichtjes het goed doen bij je publiek, zit namelijk een combinatie van terreur en complot-denken in verstopt, maar dit soort spin en framing is regelrecht het creeeren van fake-news.

  1. Standaardbinnen

   Dit soort berichten, waarin niet de feiten leidend zijn maar de wens iets anders te geloven, zijn tegenwoordig schering en inslag op het internet.

   Zie bijvoorbeeld eens bijgaande link waarin een idioot zeker meent te weten dat de politie liegt over de moordenaars van Romy en Savannah. Dit betreft een drukbezocht blog.

   http://revolutionaironline.com/deze-zaak-kent-alleen-maar-bedriegers-justitie-provoceert-nederland-tot-het-uiterste-in-zaken-romy-en-savannah/

   1. Kodi

    Een obsessie met Micha Kat?

    Overigens geheel off topic.

 8. Dam

  Staat stil waar hij niet mag staan. Gewacht tot de Joden daar liepen? Wist hij dat ze daar zouden lopen? Bij toenadering Politie vragen, vlucht hij weg? En rijdt dan op die mensen in? Waarom? Als je niets te verbergen hebt vlucht je niet. Inderdaad toch wel vreemd allemaal. Als je onwel bent als je stilstaat, vlucht je ook niet met je auto weg, dan zeg je dat tegen politie.

  1. Marija

   Er wordt gesuggereerd dat hij misschien honger had en misselijk werd?
   Horen we waarschijnlijk niets meer van.

 9. Ruud562

  Ja Ritter@, ook ik ben héél benieuwd naar de achtergrond van die chauffeur die zogezegd onwel was geworden. Onwel, het nieuwe woord voor verward? Verward, het woord dat gebruikt wordt om feiten niet te hoeven benoemen. Maar ja, aangezien het Amsterdam is waar het gebeurde, een stad aangestuurd door politiek correcte en volstrekt naïeve lui zonder enige realiteitszin ….

  1. Kodi

   Vier toeristen lagen zondagochtend nog in het ziekenhuis, nadat ze zaterdagavond op het Stationsplein in Amsterdam waren aangereden door een 45-jarige automobilist. Twee zijn zondagochtend geopereerd en twee worden kunstmatig in coma gehouden, zei de politie.

   In totaal vielen zaterdag acht gewonden toen de man op de voetgangers inreed. Volgens de politie was er geen opzet in het spel, maar was hij onwel geworden. Het bleek dat hij een lage bloedsuikerspiegel had, aldus een woordvoerder zondag.

   Hoe zou je nou toch aan een te lage bloedsuikerspiegel kunnen komen? Te lang gerammadand of zo?

 10. van Urk

  Geen wonder dat er hier geen aanslagen zijn. Onze politie en overheid zijn meesters in het manipuleren van de feiten. Beschouw ieder kwaadwillende aanslag als incident en het volk blijft rustig. Dit bericht van 3 Israelische gewonden kan inderdaad een toevalligheid zijn, maar toch..

 11. RS

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28361098/__4_gewonden_nog_in_ziekenhuis__.html hij was 45 jaar en had een te lage BLOEDSUIKERSPIEGEL………………Dus dat het man in een jurk aan was, kunnen wij bijna wel zeker weten. De politie liegt zich zelf klem………een VASTENDOENDER dus………….
  Nederlandse DM patienten hebben zich zelf wel onder controle met de bloedsuikerwaarden.

 12. Beukman

  Het is dan behoorlijk knap dat deze aansalg plegende knaap op een propvol Stationsplein precies een groepje Israelis heeft weten te treffen zonder ook pak hem beet vijftig anderen overhoop te rijden. Ik neem aan dat de slachtoffers waren bekleed met jodensterren om beter herkend te worden?

  Nou, laten we even het oordeel van Micha Kat afwachten.

 13. HaZ

  Een getuige, die op het moment van het incident overstapte op tram 26, is verbaasd over de lezing van de politie dat de man onwel werd. ‘Ik zag de auto staan op de tramrails en dacht nog “goh, als er een aanslag komt, dan is dit het.” De bestuurder werd aangesproken door twee agenten. Ik heb er even naar gekeken en liep toen door. Ik was zo’n honderd meter verder toen de wagen er dus vandoor scheurde. In mijn beleving is de man opzettelijk gevlucht is voor de politie. Maar dat hoor je niet terug.’

  De auto volgde de tramrails richting het Damrak en knalde uiteindelijk tegen een muur bij de ingang van de metro. ‘Hij volgde de bocht en volgens mij is hij gewoon door de snelheid uit de bocht gevlogen’, vervolgt de getuige. ‘Misschien probeerde hij juist mensen te ontwijken en is hij dus aan zijn stuur gaan trekken.’

  Een tweede getuige liep op het moment van het incident met een vriend richting het Stationsplein. ‘Ik was aan de Westzijde van CS en liep net de fietstunnel uit richting tram 5’, stelt de man. ‘Ik liep te praten met een vriend toen hij mijn naam schreeuwde. “Rennen, rennen” zei hij. Ik keek naar rechts en zag een zwarte Peugeot met hoge snelheid op me af komen.’

  De twee mannen springen opzij en zien hoe de auto moet stoppen omdat er trams in de weg stonden. ‘Twee agenten gingen toen naar de man toe om om z’n rijbewijs te vragen. Eén van de agenten seinde naar collega’s dat ze erbij moesten komen. De andere agent gaf het rijbewijs terug aan de man en leek te gebaren van “rij maar door.”‘

  Volgens de getuige, die naar eigen zeggen op vijf a tien meter van de auto stond, maakte de bestuurder ‘een geïrriteerde indruk’. ‘Hij griste het rijbewijs min of meer uit de hand van de agent. Vervolgens startte hij, met een telefoon in zijn hand, de auto en reed hij vol gas de menigte in. We zagen mensen letterlijk door de lucht vliegen.’

  ‘Niet zomaar een ongeluk’
  De auto maakte bij het wegrijden duidelijk vaart, stelt de getuige. ‘Hij reed misschien wel vijftig kilometer per uur. Er ontstond paniek, je hoorde mensen gillen. Ook ik ben weggerend. Ik zelf ben er honderd procent zeker van overtuigd dat er géén mogelijkheid is dat de man onwel is geworden. Dat heb ik wel overal gelezen en dat frustreert heel erg. Hij heeft volgens mij gewoon twee pogingen gedaan! En er is tegen hem gepraat door de politie. De politie had moeten merken dat er iets niet klopte. Dit is niet zomaar een ongeluk geweest.’

  45-jarige Amsterdammer
  De politie laat zondag aan het begin van de middag weten dat de aangehouden bestuurder een 45-jarige Amsterdammer is. Hij werd aangesproken omdat hij over de trambaan reed, stelt de politie. ‘Hem is een bekeuring aangezegd en hij werd verzocht rustig de trambaan te volgen en van het plein af te rijden.’

  Volgens de politie deed de man dit in eerste instantie ook, maar gaf hij vervolgens ineens gas. De politie blijft erbij dat er géén opzet in het spel is. ‘Hij heeft een medische achtergrond en is mogelijk door een lage bloedsuikerspiegelwaarde onwel geworden. Hij geeft aan zich niets van het voorval te kunnen herinneren. De politie heeft in verband met dit ernstige incident de zaak verder in onderzoek.’

 14. Lambertus

  We moeten niet gelijk panisch overal iets achter zoeken, maar als het een chauffeur was met een te lage bloedsuikerspiegel door vasten tijdens de Ramadan, dan kunnen we de lol nog op! Er rijden honderdduizenden vastende Moslims in ons land, waarvan een deel met een te lage bloedsuikerspiegel. Dan is het dus nergens meer veilig op straat, en zou er een Wetsvoorstel moeten komen dat deze mensen tijdens de Ramadan hun rijbewijs tijdelijk in moeten leveren.
  Dat er binnen 1 minuut ter plaatse veel Politie op de been was vindt ik een pluspunt!!

 15. Ni28

  Een diabeticus kan net zo gevaarlijk zijn als een islamitische terrorist.

 16. Peter Selie

  Ooggetuige trekt verhaal politie in twijfel: ‘Man werd 100% zeker niet onwel’

  https://wnl.tv/2017/06/11/ooggetuige-trekt-verhaal-politie-twijfel-man-werd-100-zeker-onwel/

 17. Royke74

  Als het hier niet om een ongeval gaat, is het natuurlijk de beste smoes om te zeggen dat de bestuurder onwel is geworden, levens gevaarlijk die ram me dan

 18. Stanly2000

  15 camera’s maar geen beelden!

 19. pejoar

  15 camera’s in de omgeving en geen enkele had wat gezien.
  waarom geen openheid?

  1. Beukman

   Camera’s stonden uit. Dat heb je bij vliegende schotels trouwens ook altijd.

   “Tijdens het incident op het Stationsplein stonden de toezicht camera’s in een pre-set modus. Het gedeelte waar de aanrijding plaatsvond viel niet binnen het zicht veld van de camera’s die vanuit de CCTR (Centrale Camera Toezicht Ruimte) bekeken kunnen worden. Dit is de reden waarom de politie geen camerabeelden heeft van de feitelijke aanrijding. Behalve de verklaringen van de slachtoffers en getuigen zijn er ook politiemensen die de feitelijke aanrijding gezien hebben. ”

   https://www.politie.nl/nieuws/2017/juni/13/05-update-aanrijding-stationsplein-verdachte-vrijgelaten.html

   1. corfo

    Lees ik iets over politiemensen die getuige zouden zijn geweest van de aanrijding. Nog nooit gehoord van een “ambtseed van elastiek” ?
    Niet alles wat er van off. zijde is/wordt verklaard is de waarheid. Als iemand die les nu nog niet heeft geleerd dan moet je wel heel erg naïef of stom zijn.

   2. Vabis

    Als de Amsterdamse Hermandad de beelden werkelijk zou willen zien kunnen zij terecht bij de NS, maar ik denk dat zij daar niet op ingaan want dan zou wel eens kunnen blijken dat zij zo’n islamitisch stuk ongedierte de hand boven het hoofd houden.

    http://tpook.nl/2017/06/13/ns-biedt-politie-amsterdam-beveiligingsbeelden-stationsplein-amsterdam-aan/

    1. HaZ

     Ik denk dat het beste is om onze Min.Pres. Rutte het een en ander tot en met de onderste steen moeten laten uitzoeken. Dat is de man met ervaring in duistere zaakjes [boven water halen] laten verzuipen.

 20. Kodi

  In Stockholm is de politie een klopjacht begonnen naar een chauffeur die vanochtend inreed op meerdere auto’s. Volgens de politie zou de man met opzet geprobeerd hebben mensen te vermoorden, melden Britse media.

  Nadat de man met een gestolen vrachtwagen op andere auto’s was ingereden, sloeg hij op de vlucht. Momenteel onderzoekt de explosieve opruimingsdienst de vrachtwagen.

  1. Sniper666

   @ Kodi

   Er zijn geen camerabeelden? En het is een gewone Zweed natuurlijk die op de vlucht slaat.. Nee, niks aan de hand, allemaal wegkijken en doorlopen mensen.

  1. Sniper666

   @ HaZ

   Ofwel, hoe de 5de colonne zich een weg baant…

 21. Kodi

  GeenStijl heeft het een en ander gepubliceerd over de (Marokkaanse) naam van de suikerspiegelchauffeur. Men schreeuwt er nu moord en brand over. Toch nog een politieagent met een geweten die niet langer wilde meedoen aan het stinkende beerputspelletje de doofpot en het een en ander naar GeenStijl lekte, waarvoor hulde.

  SCOOP! Suikerspiegelchauffeur Centraal Station heet niet Farid. Hij heet Khalid Karmaoui
  https://www.geenstijl.nl/5138188/de_vraag_is_zouden_er_nu_ineens_wel_camerabeelden_opduiken/

  Gekregen van een kuchende man in een regenjas: de volledige naam van de Suikerspiegelchauffeur op Centraal Station is Khalid Karmaoui.

  Afbeelding

  Toch goed dat we de vraag vanmorgen, op basis van een twitteraar, nog eens opwierpen. Want er is prompt een mol opgedoken die ons bovenstaande foto heeft geleverd. Niet Farid. Maar Khalid is de naam van de chauffeur die acht mensen verwondde door vol gas het plein voor het Centraal Station op te scheuren. “Onwelwording”, zeiden de autoriteiten, die verder geen beelden, geen naam en zelfs geen initialen vrijgaven en de ’45-jarige Amsterdamse chauffeur’ na vier dagen zonder aanklacht lieten gaan – velen met vragen en in verwarring achterlatend.

  Deze foto is van een scherm genomen waarop een dossier in politiesysteem Bluespot te zien is. Het dossier van de suikerspiegelchauffeur op het Stationsplein. Het dossier van Khalid Karmaoui, geboren 9 september 1971 te Casablanca (Marokko). De datum klopt. 10 juni. Het kenteken klopt. 04-XL-NN. En de lage bloedsuikerspiegel-verklaring kan goed overeenkomen met het warme weer van die dag en ’s mans deelname aan de islamitische vastenmaand (wat hem dus sowieso een gevaarlijk nalatige chauffeur maakt).

  Want, nuancerende slag om de arm, het kan nog steeds zo zijn dat de man écht onwel werd en écht per ongeluk het plein op raasde, maar dat politie & gemeente na afloop dachten: ‘Tegen niemand zeggen dat ie Khalid heet, want dan gelooft helemaal niemand meer dat het géén aanslag was’. Bovendien, zelfs in 020 zouden ze een échte aanslagpleger toch niet na vier dagen vrijlaten, om te voorkomen dat Gewone Burgers te weten komen dat zijn ongeluk toch een aanslag was? Maar nu is de naam alsnog boven water. Al daalt de suikerspiegel nog zo snel. Dit roze weblog achterhaalt hem wel.

  Scepsis beloond, wantrouwen in de instanties gegroeid, en alle reden om extra te twijfelen aan de verklaring dat het een onwelwording was. Het was Khalid Karmaoui, 45-jarige Amsterdammer uit Casablanca, tijdens de populaire islamitische aanslagmaand ramadan, met een Peugeot 307cc. Succes met de mediaspin, politie en gemeente Amsterdam.

  Afbeelding

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.