Koenders: "Er lopen een aantal onderzoeken tegen Syriëgangers voor het plegen van genocide"

Geen categoriejun 12 2017, 12:00
Maar nog geen daadwerkelijke vervolgingen.
In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Bert Koenders (BuZa, PvdA) toe dat Nederland ISIS-terroristen kan vervolgen voor genocide:
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/873882434303127552
Er zijn zelfs "onderzoeken" gaande. Helaas is er wel een voorbehoud: hij wil niet zeggen hoeveel dat er zijn, waarnaar het onderzoek precies gedaan wordt, etc. Met andere woorden, hij geeft de Tweede Kamer iets van hoop, maar weigert vervolgens om details te geven. Dit terwijl juist die details van doorslaggevende aard zijn.
Daar komt bij dat Koenders óók toegeeft dat er op dit moment geen vervolgingen gaande zijn tegen Syriëgangers voor genocide. Dat is natuurlijk merkwaardig. Honderden Nederlandse Syriëgangers zijn teruggekeerd naar Nederland. Als leden van ISIS kunnen ze vervolgd worden voor het lidmaatschap van een groepering die genocides pleegt. Het is aan hem om af te dwingen dat dit gebeurt. Dan kan hij leuk Kamervragen beantwoorden, maar uiteindelijk heeft niemand daar iets aan. Er moeten stappen genomen worden tegen deze radicale slachters. En snel ook.
En dat is niet alles. Koenders antwoordt betekent ook dat Nederland de plicht heeft om ISIS tegen te houden. Verdragen tegen genocide verplichten ons daartoe. Nederland heeft daar zijn handtekening onder gezet, klaar.
Dat moet dan inhouden dat Koenders ervoor pleit om op grote schaal los te gaan in Syrië en Irak. Maar dat doet hij niet. Hij lijkt het wel best te vinden zoals het op dit moment gaat, wat betekent dat ISIS heel, heel, heel tergend langzaam teruggedrongen wordt. Maar als er een genocide gepleegd wordt -- en dat wordt er, geeft Koenders dus ook toe -- dan is 'heel heel heel tergend langzaam' niet voldoende; dan moet er keihard worden ingegrepen door het Westen zodat de genocide in één snelle klap beëindigd wordt.
Het is één van de grootste schandvlekken van de laatste twintig jaar, dat Nederland (en de rest van het Westen) zo weinig gedaan hebben om ISIS zo snel mogelijk te vernietigen. 50 jaar van nu zullen daar nog steeds boeken over geschreven worden; over Europa dat riep 'nooit weer!' maar vervolgens bar weinig deed toen de geschiedenis zich herhaalde (hoewel in het Midden-Oosten).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten