Leraar islamitische school doet boekje open over z’n leerlingen: ‘Ze denken dat niet-moslims allemaal PVV stemmen!’

De segegratie van moslims en niet-moslims in Nederland blijft zich doorzetten. De mate van sociale isolatie is hoog, en dat leidt tot enkele belachelijke ideeën. Zoals dat alle Nederlanders die geen moslim zijn, automatisch op de PVV zouden stemmen met verkiezingen. Neem het niet van mij aan, maar van een niet-islamitische leraar die werkt op een islamitische middelbare school.

Deze maand staat in het onderwijsmagazine Bij de les een zeer interessant interview. Het is met een leraar genaamd Stefan Kras, die werkzaam is op het Avicenna College in Rotterdam, een middelbare school met een islamitische grondslag. Kras vertelt de lezers eigenlijk dat er in Nederland zo’n beetje twee gescheiden werelden zijn ontstaan. Je hebt moslims en niet-moslims, en ze leven volkomen langs elkaar heen. Zowel de leerlingen, als de leraren.

En dat leidt tot misverstanden. Zo denken kennelijk islamitische leerlingen dat Nederlanders allemaal op de PVV stemmen. Stefan Kras legt uit:

“Het hokjesdenken is natuurlijk ook wederzijds. De leerlingen hier hebben weinig ervaring met niet-moslims. Ze denken dat ‘wij’ niet-moslims allemaal op de PVV stemmen. Als het mij gevraagd wordt, zeg ik dat het niet zo logisch is dat ik dan voor hun klas sta.”

Kras legt uit dat de school er een streng en bijna on-Nederlands zedenbeleid op nahoudt. Zogenaamde “zichtbare verliefdheid” – toch onlosmakelijk verbonden met eenieders tienerjaren – is streng verboden, en tijdens de Ramadan is de schoolkantine gesloten. Jongens en meiden hebben afzonderlijke gymlessen (want stel je eens voor!), en het lespakket wordt “in de marges” aangepast zodat islamitische leerlingen er niet al te veel aanstoot aan nemen.

Maar niet alleen de leerlingen groeien op in een volkomen gescheiden omgeving: ook de leraren staan bijzonder los van de rest van de Nederlandse maatschappij. Kras:

“Niemand is moslim in mijn vriendenkring. Tegelijkertijd hebben veel van mijn moslimcollega’s op hun beurt ook weinig niet-moslims in hun vriendenkring. Het lijkt de jaren ’50 wel, zo’n sterke verzuiling. Maar ik kan natuurlijk na het werk ook geen biertje gaan drinken met mijn collega’s. Ik vind het jammer, maar het is niet anders.”

Wellicht moeten we in Nederland dus nog eens nadenken of we dit soort gesegegreerde onderwijs wel willen subsidiëren of zelfs toestaan. Volgens mij zou het veel beter zijn voor de leerlingen én de hele Nederlandse maatschappij als het Avicenna gewoon werd omgevormd tot een reguliere openbare middelbare school.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ni28

  Wat leren zij eigenlijk op die islamitische scholen. Met wat zij thuis aanhoren weten zij dus niets van de samenleving. Integratie onmogelijk.

 2. Floris

  “Zoals dat alle Nederlanders die geen moslim zijn, automatisch op de PVV zouden stemmen met verkiezingen.”
  ——————————————————————–
  Rekenen kunnen ze dus ook al niet.

  1. swetsnek

   nee want dan zou Geert alle zetels hebben wat een dombo’s ten top

 3. Ritter

  De meeste moslims zullen niet integreren en houden vast aan hun islam en dus islamitische levenswijze.

  Deze islamitische levenswijze is niet compatibel met de westerse levenswijze en dus ontstaan er “botsingen”.

  Naarmate er meer moslims zijn zullen deze hun islamitische levenswijze proberen door te drukken.

  Hierover gaat ook een Duitse docu van de ZDF. Je ziet in de docu dat islamitische jongeren hun islamitische levenswijze boven de Duitse grondwet stellen.

  ZDF – Islam – Effects on Germany
  https://youtu.be/KVWAIKoatWM

  1. Sniper666

   @ Ritter

   Deze ZDF docu moet ook via de NPO uitgezonden worden. Een eye-opener.

 4. Peacepipe

  Er dient zo snel mogelijk een aanzienlijke beperking van de godsdienstvrijheid te worden ingevoerd. Alléén nog godsdienstuitingen in besloten kring. Daarbij alléén nog maar openbare scholen toestaan waar géén godsdienstlessen en/of andere godsdienstuitingen mogen worden gepraktiseerd.

  1. buitenbeentje

   PC scholen en RK scholen zijn van oudsher openbare scholen, waarbij daarnaast ook nog iets meer aandacht aan het christendom wordt besteed. Over het algemeen heerst(e) daar meer discipline en waren de resultaten meestal beter als die van de openbare scholen. Alleen de Mohammedaanse scholen maken er een potje van. Corruptie, veel te veel aandacht voor religie/ideologie en gebrek aan Nederlandse taal.

   Je moet het kind niet met het badwater weggooien. Als de (linkse) inspectie streng controleert en sneller zware sancties oplegt dan is er geen grondwetswijziging nodig en kunnen wij gewoon onze eigen cultuur behouden. handhaven is belangrijker als nieuwe wetten aan te nemen die ook niet gehandhaafd worden.

 5. van Urk

  Stel ik ben zo,n linkse politicus en ik lees dit verhaal…

 6. Sniper666

  Dit toont precies aan waarom ik altijd tegen scholen met religieuze doctrines ben. Alle onderwijs moet openbaar, zodat de kinderen door elkaar opgroeien. Dit is de beste optie voor begrip en acceptatie van de ander.

 7. buitenbeentje

  Hoe oud is deze man dat hij een oordeel over de jaren vijftig kan geven? Verzuiling OK, maar dat was de buitenkant, de politiek, tenzij je in Bunschoten/Spakenburg woonde. Ik wist van mijn vriendjes niet uit welke “zuil” ze kwamen en dat wisten onze ouders ook niet. Men woonde naast elkaar, praatte met elkaar, deed dingen samen, hielp elkaar. Aan de overkant woonde een lesbisch paar, over hun geaardheid werd niet gepraat, seks was sowieso geen onderwerp van gesprek, maar er was ook niemand die hun huis bekalkte of stenen door de ruiten gooide. Leven en laten leven. Geen haar op je hoofd die er aan dacht om een eigen parallele samenleving te beginnen.

  Ik heb van mijn leven nog nooit iemand gevraagd welke religie hij aanhing en mensen waar ik mee omging ook niet. Er was ook niemand die opzichtig met zijn geloofsovertuiging op zijn lijf liep, tenzij het een “beroeps” was. Zelfs nonnen zijn uiteindelijk bijna allemaal burgerkleding gaan dragen. Verzuiling? ja, in de tweede kamer en bij de NTS. Niets dat ook maar leek op de afzondering die moslims er op na houden.

  1. Ngatimoto

   Nou meneer, u hebt een selectief geheugen Ik ben van 1940. Woonde in Gelderse vallei.
   Protestants nest. Katholieke overbuurman had dochter die verkering kreeg met protestantse jongen. Hij zette haar daarom het huis uit. Toen ik als één van de eerste in de jaren zestig gemengd wilde trouwen, verloofde was katholiek, wilde de plaatselijke pastoor er niets van weten. Nederland was sterk verzuild. Zodra je de Rijn en de Maas over was kwam je in een andere wereld. Ik mocht van mijn ouders geen zwembroek kopen bij een katholieke winkelier. Mijn schoonvader accepteerde mij wel, zijn vrouw? Is scheldend en tierend haar graf ingegaan. (Zij was een non die ooit was uitgetreden om met weduwnaar (mijn schoonvader) te trouwen. Opdracht van meneer pastoor. Resultaat? Ik ben nu al decennia atheïst en dat bevalt prima. Iedereen die gelooft is in mijn ogen gek en gehersenspoeld. Daar reken ik uitdrukkelijk ook protestanten en katholieken onder. Het is allemaal leugen en bedrog.

   1. h_keur

    Jammer dat u om genoemde redenen atheïst bent geworden. Helaas hebben veel kerkleiders zich genoemd gedrag aangemeten en vele levens verwoest.
    Maar heb u zelf wel eens de Bijbel bestudeerd? Daar vindt u geheel andere zaken. Het is zo jammer dat u er bij uw verscheiden achter zou komen, dat u veel waardevols hebt gemist, alleen omdat u geloof hechtte aan de door u genoemde personen. Het hoeft natuurlijk niet, maar ik wilde dit toch niet aan u onthouden. Dus doe er mee wat u wilt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.