Oké doei de groetjes Jesse Klaver! GroenLinks opnieuw uit de formatie gekieperd vanwege open grenzen-beleid

Formatie
Foto: Jesse Klaver voor de besprekingen. Bron: Screenshot NOS

Nee, er komt nog stééds geen kabinet met GroenLinks. De pre-verkennende informele informatiegesprekken met GroenLinks liepen evenals de heuse informatiepoging uit op een faliekante mislukking. Sorry dus voor alle zonnepaneelzeloten en biologische broodbakkers, maar jullie favoriete partij gaat geen ministers leveren.

De vlag kan uit, dames en heren! GroenLinks is namelijk weer naar huis gestuurd met een enkeltje oppositie:

Formatie met GroenLinks mislukt wéér door migratie

GroenLinks gaat niet opnieuw onderhandelen over kabinetsdeelname met VVD, CDA en D66. Het migratiedossier blijkt een onoverbrugbaar obstakel, zo concludeerde informateur Herman Tjeenk Willink vanavond na weer een dag praten in het Catshuis.

Ook donderdag en vrijdag werd daar gesproken door de vier partijen. Zij waagden in de ambtswoning van de minister-president een uiterste poging om in informele sfeer de impasse te doorbreken, nadat de eerste formatieronde op 15 mei ook al was gestrand op het vluchtelingenvraagstuk. De afgelopen week deden GroenLinks samen met D66 ‘er alles aan’ nog tot een optie te komen die voor VVD en CDA te verteren zou zijn, zonder door de eigen ‘principiële ondergrens’ te gaan. Die inspanning bracht de partijen echter niet dichter bij elkaar.”

Helaas dus voor Wijnand Duyvendak en Femke Halsema, die geen minister van Infrastructuur en Justitie worden. Helaas voor De Correspondent die hun ideaal voor een basisinkomen geen stap dichterbij ziet komen. Helaas voor Amnesty International en Vluchtelingenwerk, omdat Nederland nog altijd geen Zweden aan de Maas wordt. Helaas voor Al Gore, omdat Nederland zijn projecten niet gaat subsidiëren. Helaas voor Jean-Claude Juncker, dat Nederland niet het braafste jongetje van de eurofiele klas wordt. Helaas voor Greenpeace, omdat we genetisch gemodificeerd voedsel niet gaan verbieden. Helaas voor Jolande Sap dat er voor haar geen staatssecretarisschapje inzit, en bovenal helaas voor snotneus Jesse Klaver die gewoon in de kindercreche van de Kamer moet blijven zitten, en niet met de grote jongens in de Trèveszaal mag blijven zitten.

Maar één entiteit is wel een winnaar: het Nederlandse volk. Er blijft ons veel ellende bespaard nu er toch écht, écht, écht geen regering komt met de klimaathysterici van GroenLinks erin. Hoera!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

58 reacties

 1.   

  Dat is een grote tegenslag voor de gevestigde media die graag gezien had (en dat ook verkapt promootte) dat GroenLinks deel van de regering uitmaakte.

  Het word tijd dat de PVV (als tweede grootste partij) aanschuift bij de onderhandelingen.

  1.   

   Laat de PVV aub aanschuiven, al was het maar voor de vorm.

   Hoewel, de kritiekloze PVV-massa zal Rutte toch de schuld geven voor eigen falen.

   Laat er aub een minderheidskabinet komen, de partijen moete zich schamen
   dat ze het in hun gestelde vertrouwen zo beschamen om het evt. Verlies van een paar zetels.

   Voor nu twijfel ik nog tussen VVD en FvD, de rest is te sneu voor woorden

 2.   

  De vier clowns gaan definitief niet eigen circus oprichten. Feest!!!

 3.   

  Het is bizar dat Wijnand Duyvendak nog actief is in de politiek en “de man” is achter het succes van Klaver.

  Deze man zat bij een terroristische organisatie die betrokken was bij aanslagen.

  “Duyvendak in harde kern RaRa”
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/20361959/__Duyvendak_in_harde_kern_RaRa__.html

 4.   

  Dan gaat nu gebeuren wat al in de sterren stond toen er een PvdA man als informateur werd benoemd: de PvdA schuift aan en het zal snel beklonken zijn.

  1.   

   Eens, ik denk niet dat een informateur dat kan afdwingen maar de tijd is er wel rijp voor.

  2.   

   Dan wordt het uiteindelijk de definitieve doodsteek voor de PvdA. Het nee, nooit van Asscher wordt dan een ja,maar….omdat. Waar kennen we dat soort streken ook weer van ?

   1.   

    Dat wordt het naar mijn bescheiden mening niet. De PvdA kan zich nu presenteren als de partij die zich “opoffert” voor het landsbelang. Dit zat al veel langer in het vat maar de PvdA kon als groot verliezer uiteraard niet meteen aanschuiven.

    Ik denk ook dat de PvdA bij de volgende verkiezingen weer dik gaat winnen, of ze aan dit kabinet meewerken of niet.

    Ik heb een grote hekel aan de PvdA maar met D66 en Gl ben je minstens zo ver van huis, als het niet verder is.

    1.   

     Geheel mee eens, Floris.

     Bedenk voorts dat links, als reactie op het rechtse neo-liberalisme en de ellende die dat veroorzaakte voor jongeren en economisch zwakkeren, aan de vooravond een van grote opkomst staat. Sanders, Corbyn en Macron zijn daartoe tekenen aan de wand. Als Schulz deze dynamiek doorheeft zal hij een vergelijkbaar momentum kunnen bereiken in Duitsland.

     1.   

      Sanders kwam niet door de vooronde, Corbyn werd niet de grootste en Macron werd als leider van een middenpartij de opvolger van een socialist… Dus hoezo zal links heropleven?

 5.   

  HOEZEE!!!!!!!!!!!!!!!!

 6.   

  Haha.

 7.   

  Ik vermoed dat Klaver deze uitkomst altijd voor ogen had en ik kan hem geen ongelijk geven. GL heeft niets te winnen in een coalitie met twee rechtse partijen en een middenpartij die graag die rol en positie wil pakken. Om die reden wilde D66 graag met GL, dan konden ze de informele leidersrol pakken.

  Nu dit naa het schijnt definitief is vastgelopen lijkt me de PvdA in beeld te komen. Dat levert ook een veel stabielere coalitie op. De PvdA heeft er ook wat mee te winnen maar kan pas aanschuiven als ze daartoe wordt gesmeekt.

 8.   

  Tja, wat nu.

  Het motorblok heeft enkel drie partijen te overwegen: de SP, ChristenUnie en PvdA. Ik vermoed dat Roemer voet bij stuk houdt. De ChristenUnie is een acceptabele partij, maar Pechtold rookt de christen-socialisten uit. De PvdA probeert zich langzaam te herpakken van een historische verkiezingsnederlaag.

  Wat nu?

  1.   

   Rechts is de winnaar van de verkiezingen, laat ze het dan ook maar over rechts oplossen.

  2.   

   Alles is beter dan de Groene Khmer Guus. Zelfs de PvdA. Maar misschien kun je beter bidden voor nieuwe verkiezingen.

   1.   

    Nieuwe verkiezingen lossen niets op. De PvdA wordt iets groter, D66 iets kleiner, VVD en CDA blijven gelijk en de PVV verliest wat aan FvD.

    Wat ben je dan opgeschoten?

    1.   

     Als de PvdA wint ten koste van GL en D66 is dat een signaal van de kiezer aan PvdA om wel in een regering deel te nemen.
     Je schiet er dus wel wat mee op.

   2.   

    Wat het eerste betreft, ben ik het met je eens. Wat het tweede betreft: ik denk niet dat we wat opschieten met nieuwe verkiezingen. Het politieke landschap blijft versnipperd en dat is het kardinale probleem.

    1.   

     Ik denk dat de VVD behoorlijk wat zal verliezen omdat Rutte niet nog een Turkije toneelstukje achter de hand heeft. Daar heeft hij zomaar een zeteltje of 8 tot 10 mee gewonnen. Daarnaast zullen een heleboel VVD stemmers zich belazerd voelen omdat de VVD überhaupt aan het onderhandelen is geweest met GL. Díe partij zou de VVD moeten uitsluiten en niet de PVV.

     1.   

      Het Turkije-toneelstukje is een uitvinding van Ruttes tegenstanders om zijn overwinning te verklaren. Rutte heeft om de inhoud gewonnen.

      Waarom zouden VVD-ers zich druk moeten maken over het uitsluiten van de PVV? Een echte liberaal gaat heus niet onderhandelen met een nationalistische socialist als Geert. Waarom zou een rechtsliberaal gaan onderhandelen over het verbieden van een koran of moskee? Voor de intelligente VVD-stemmer is het meer dan logisch dat de PVV niet aan tafel mag.

      Bovendien is Rutte altijd heel consequent geweest: PVV uitgesloten.

      In aanvulling: over links was de enige optie. In het belang van coalitievorming was een samenwerking met de communisten onvermijdelijk. Daarnaast heeft de VVD haar rug qua migratie rechtgehouden.

 9.   

  Gelukkig Nederland had mooi voor schut gestaan als GL mee had kunnen regeren. Hoe kan je terrorisme bestrijden als je regeert met terroristen.
  Dus kom maar op met dat kennis kabinet.

 10.   

  Voor.opig geweldig nieuws. Nu op naar een minderheidskabinet en de rechtse vraagstukken snel door de kamer jagen. Ja, er komen betere tijden…..

 11.   

  Zoals Geert Wilders schrijft:

  “Geweldig nieuws! Géén GroenLinks. Hoogste tijd nu voor onderhandelingen mét de PVV! Alleen met ons krijgt NL een streng immigratiebeleid!”

  https://twitter.com/geertwilderspvv/status/874339571680649216

  1.   

   Een coalitie met de PVV is onmogelijk. Het zou van VVD, CDA en D66 vergen een heldere verkiezingsbelofte te breken. Dat zou democratisch een grote schande zijn.

   De PVV, die voor de verkiezingen aangaf nooit met de VVD te zullen regeren breekt dan ook een verkiezingsbelofte maar dat zijn we van die partij wel gewend.

   We zwijgen dan verder nog over de inhoudelijk onoverbrugbare punten.

   1.   

    Dat zinnetje hebben
    We nu al vaak genoeg gehoord pffff

   2.   

    Verkiezingsbeloftes worden al sinds mensenheugenis gebroken. Ze willen gewoon de PVV buitenspel houden om zijn minder minder uitspraak dat is alles. Vergeet niet dat Samson met zijn opmerking over Marokkanen vele malen erger was dan wat Wilders uitbraakte. Maar ja deze was toevallig van een bevriende partij dus dan mag het. Het is gewoon een groot maffia kartel wat baantjes onderling verdeeld.
    Het Linkse wanbeleid is al lang genoeg aan de macht geweest het wordt tijd voor meer Rechts.

 12.   

  Mijn dag kan niet meer stuk.

  Eindelijk zijn we verlost van de partij van
  moslimknuffelaars,
  asielzoekerbinnenhalers,
  luchtfietsers,
  anarchisten,
  communisten,
  pacifisten en
  klimaathysterici.

 13.   

  De ‘binnenhof- jongleurs’ hebben lak aan het landsbelang; het enige in hun opinie is het partijbelang…….daaraan is alles onderworpen! Ze doen het in hun broek om concessies te doen richting deelnemende partijen omdat de kiezer ze dat zwaar zal aanrekenen. De PVV zit momenteel in een riantere positie; zij hebben 20 stuks begeerlijke zetels die om te regeren hard nodig zijn. De politieke sjacheraars hebben 2 opties t.w. kabinet VVD/CDA/GRl/D66 dat binnen een half jaar op z’n gat ligt en b) Nieuwe verkiezingen uitschrijven, maar dat gaat evenzeer betekenen dat de partijen van deze marktkooplieden flink zullen worden afgestraft! Ze komen er in alle gevallen niet zonder kleerscheuren af!

 14.   

  Binnenkort zitten de heren van de VVD, CDA, D66 en PVV aan de onderhandelings tafel.
  De informateur doet een inventarisatie rondje: “manne wat willen jullie”
  VVD wil dat het bedrijfsleven meer kan verdienen en strenger asielbeleid.
  CDA wil de koopzondag niet uitbreiden, de euthanasiewet niet oprekken en strenger asielbeleid.
  D66 wil maatregelen ter verbetering van het onderwijs, de huidige euthanasiewet handhaven, het huidige asielbeleid handhaven maar beter toepassen.
  Nou… daar valt wel uit te komen. iedereen een beetje inschikken.

  En Geert, wat wil jij:
  “…Alle moskeeën en islamitische scholen dicht, verbod koran.’ en ‘Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz…”
  Denken jullie nou echt dat daar serieus over onderhandeld gaat worden?
  Wordt dus een minderheids kabinet VVD, CDA en D66.

  1.   

   Nee, maar zou wel moeten. Wanneer het nu niet gebeurt, gebeurt het over 5 of 10 jaar. We hebben nog wel even de tijd hoor. De moslims zullen Europa uit gedreven worden na de zoveelste aanslag. Kan niet wachten.

   1.   

    Dit noemt zich een christen.

    1.   

     Waar staat dat ?

  2.   

   Onder druk wordt alles vloeibaar.

  3.   

   Robert,

   Je slaat de spijker op z’n kop. De serieuze en fatsoenlijke partijen, met inbegrip van FvD, zullen nooit op dergelijke nationalistische plannen ingaan. (Al denkt zijn achterban nog steeds van wel). Daarom staat de PVV voorlopig buiten de macht.

   Een coalitie met de beweging van de Vrijheid, zit er voorlopig niet in.

   Tenzij dat hele programma op de vuilnisbelt gaat en hij al zijn verkiezingsbeloftes gaat breken.

  4.   

   Wilders zal ook moeten dealen, zijn standpunten wat minder hard maken, dan komt het wel goed.
   Ik ben weer iets optimistischer.

 15.   

  Wat Kinnegin gisteren zei bij Buitenhof sneed hout. Soort rompkabinet en dan heel democratisch zoeken naar meerderheden.
  Marcel van Dam (die tien maten te klein was) vond het uiteraard niets, die wilde het tot op de naad allemaal dichttimmeren. Maar juist dat zet de democratie buitenspel.

  1.   

   Minderheidskabinetten zijn zwak omdat ze voor elk beleidsinitiatief naar de Kamer moeten en nooit zeker weten wat ze kunnen bereiken. Je ontwikkelt zo nooit een samenhangend en planmatig beleid en dat is vooral dodelijk in sectoren als arbeidsmarkt, zorg en duurzame economie. Tjeenk Willink beseft dit gelukkig en zal ook tot het uiterste een minderheidskabinet willen vermijden.
   Ik voorspelde al direct na de verkiezingen dat het zal uitdraaien op een Kabinet met de PvdA en dat denk ik nog steeds. Ik acht het ook zeer gewenst, niet omdat de PvdA ideologisch of politiek beter is dan andere partijen maar omdat ze bestuurders van formaat kunnen leveren. Om die reden is de PVV ook een ramp. Er loopt in die club niemand rond die ook maar staatssecretaris kan zijn omdat Geert iedereen met een begin van talent opzij geschoven heeft: gebrek aan bestuurlijk talent veroorzaakt nog minder bestuurlijk talent.

   Om die reden ben ik ook niet rouwig om het vertrek van GL. Ze bedoelen het allemaal wel goed maar bestuurlijke ervaring is er eenvoudig maar heel beperkt beschikbaar.

 16.   

  Nieuwe verkiezingen! Hoog tijd.

  1.   

   Het probleem is de ontzettende versnippering, Sniper. Door een overvloed aan partijen wordt het land onbestuurbaar. Dat probleem is gewoonweg niet op te lossen met nieuwe verkiezingen.

   1.   

    Guus, ik kan niet antwoorden op jou reactie van een paar minuten geleden dus dan maar zo. Ik heb niet gezegd dat VVD-ers zich druk moeten maken over het uitsluiten van de PVV, maar wel om het aan de onderhandelingstafel gaat zitten met GL. Met die partij hebben ze m.i. nóg minder gemeen en ik zou me als VVD stemmer daardoor behoorlijk belazerd voelen.

    En door wie het Turkije toneelstukje ook bedacht is, het effect is geweest dan de VVD daar behoorlijk wat zetels mee gewonnen heeft. Voor die actie stonden ze 10 zetels lager in de peilingen.

    1.   

     De mogelijkheid dat de VVD heeft geprofiteerd van de Turkijerel is reël, maar niet zo doorslaggevend als Ruttes tegenstanders doen voorkomen. Sinds begin maart zagen we de VVD al langzaam opkrabbelen in de peilingen (IPSOS deelde de VVD op 2 maart al 28 zetels toe, iets minder dan de 33 die ze in maart kregen).

     Een lijstje van alle peilingen staat hier: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_Dutch_general_election,_2017#Seats

     GroenLinks en VVD/CDA staan inderdaad ver van elkaar af (al stemde de seniele dwaas Van Agt, CDA-premier wel GroenLinks). VVD-ers zullen daar allerminst blij mee zijn, maar weten ook dat over links gaan, de enige mogelijkheid is om een stabiele coalitie te bewerken.

 17.   

  Lekker een beetje interessant doen denkt de VVD,alsof ze ze rechts zijn en een streng asielbeleid willen.
  Als dat zo was hadden ze allang samengegaan met de PVV, VVD is net zo links als de rest

 18.   

  De stroom migranten blijft aan houden. Nu vooral uit Afrikaanse landen.

  De bevolking van Afrika groeit zo snel dat de totale bevolking van het continent in slechts veertig jaar tijd verdubbeld zal zijn.

  Zo krijgt een vrouw in Mozambique gemiddeld tussen de vijf en zes kinderen. Somalische vrouwen krijgen gemiddeld 6 a 7 kinderen. Niger heeft een van de hoogste geboortecijfers op aarde; aldaar krijgt de gemiddelde vrouw tussen de zeven en acht kinderen.

  Miljoenen jongeren staan klaar om naar Noord/West Europa te vertrekken. Eenmaal in Europa zijn ze zeer moeilijk uitzetbaar en blijven vaak in Europa.

  (Illegale) economische migranten die vooral naar Noord/West Europa willen omdat vanwege de gratis huizen en levenslange uitkeringen.

  Vluchtelingenpolitiek is ‘het grootste bedrog van de 21e eeuw’
  https://wnl.tv/2017/04/02/vluchtelingenpolitiek-is-grootste-oplichterij-21e-eeuw/

 19.   

  Plus puntje is misschien dat men na het gedram van Jesse Klaver de PVV in een ander licht gaat zien?
  Kunt u, dit is voor de mannen, ook niet genoeg krijgen van Kathalijne Buitenweg, de vrouwelijke rechterhand van Jesse in de 2e kamer en bij de formatie poging?
  Die zit in de 2e kamer met een nèt te diep decolleté en heeft van die zwaaiborsten omdat ze kennelijk geen bh draagt. Altijd te zien in de 2e kamer want de camera staat precies op haar gericht. Die man achter de camera heeft het ook in het snotje denk ik.
  Maar ja, ze is dan wel een lekker ding maar politiek hartstikke fout natuurlijk, in mijn ogen.

  1.   

   Was nou maar naar Specsavers gegaan !

 20.   

  Enige alternatief is minderheidskabinet VVD en CDA.
  Informeel kunnen ze op veel rechtse punten steun van de PVV krijgen zonder er een coalitie mee te hoeven vormen.
  Aangevuld met SGP, 50plus en FVD kun je die gehele linkse bende (inclusief D66) buiten de deur houden.

  1.   

   Ik begrijp dat u er geen been in ziet dat CDA, VVD en D66 hun verkiezingsbelofte om nooit met de PVV samen te werken breken?

   Dat zou toch schandalig zijn?

   1.   

    Lul niet joh kloteklapper, de PVDA zou ook niet mee doen volgens hen, maar dat zij de belofte breken daar zwets je niet over!

    1.   

     Dat is een belofte van een andere orde en ook niet een belofte aan de kiezer.
     De PvdA meent dat ze na haar enorme verlies beter niet kan participeren in een regering. Het is echter geen verbroken verkiezingsbelofte als ze daartoe onder grote druk toch toe overgaat. Het blijkt ook dat de meerderheid van de aanhang van de PvdA dat wenst.

 21.   

  Ja Yasser Feras kon het migratie beleid niet aan zijn randdebiele achterban verkopen, toch een sterk staaltje onderhandelingstactiek van de GL Nedermarocco. Op naar een nieuw horror kabinet met misschien het uitgebrande PvdA-lijk, ach ze bekijken het maar, met mij zijn er 1,4 miljoen Nederlanders uiterst teleurgesteld in het democratische gehalte van “onze” volksvertegenwoordigers.

  1.   

   Dan is het wel heel wonderlijk dat niemand hier kennelijk problemen heeft dat VVD, CDA en D66 hun verkiezingsbelofte om nooit met de PVV te regeren zullen breken.

 22.   

  Die knoest wilde 5000 tot 25000 vluchtelingen per jaar EXTRA opnemen. Gelukkig dat hij er weer is uitgegooid.

 23.   

  Het is politieke onmacht en politieke onwil van Klaver, volgens Pechtold.
  De pot verwijt hier de ketel dat ie zwart ziet.
  Donder dat motorblokje maar weg en denk na over een geheel nieuwe auto. Mag
  elektrisch zijn !

 24.   

  Is het nu definitief uitgesloten dat GroenLinks nog mee gaat regeren?

  Dan de grote vraag welke groene ideeën zijn er blijven hangen waar uiteindelijk het volk de rekening voor gepresenteerd krijgt.

  Wat nu.

  Toch onderhandelingen met de PVDA

  Of toch nog een keer proberen met de christen unie.

  Of heel misschien toch met de PVV die tenslotte de 2e partij van nederland is geworden.

  Dan blijven er nog twee opties over

  Een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen.

  Wat gaat het worden.

 25.   

  En Wilders was toch zo onbetrouwbaar, Rutte, Buma? Wat is Klaver nu wel? Als dit het motorblok moet vorstellen die het land moet trekken dan komen wij niet ver.

 26.   

  ik geniet alle dagen van Jesse Klaver een pracht vent.

 27.   

  Zonder ruggengraat heb je nergens
  wat in te brengen.

  Petra Hermans

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!