Thierry Baudet in Trouw: "Het is de hoogste tijd voor een Nexit-referendum!"

Geen categoriejun 12 2017, 14:00
Laat de Nederlandse kiezer zich hierover uitspreken. Dat noemen we nou 'democratie', dames en heren boven ons gestelden in Den Haag.
Thierry Baudet heeft een bijzonder goed én democratisch idee, wat natuurlijk betekent dat de Haagse kaasstolp zijn suggestie niet eens in overweging zal nemen. De Forum voor Democratie-leider wil namelijk dat er een referendum gehouden wordt over Nederlands lidmaatschap van de Europese Unie. Of, beter gezegd, over Nexit.

Gezien de enorme problemen waar we in de Europese Unie (en ten dele door de Europese Unie) mee te maken hebben, mogen we ons gerust eens de vraag stellen of de EU nog wel aflevert waar zij voor is opgericht. Of de prijs die we voor de beoogde schaalvoordelen betalen niet te hoog is. Of democratisch zelfbestuur ons niet veel meer waard is dan wat praktisch gemak. En kijk eens naar Zwitserland en Noorwegen - die buiten de EU zijn gebleven en het uitstekend doen. Hoogste tijd voor een referendum!

In zijn stuk legt Baudet de zwaktes van de EU ongenadig bloot: het megalomane project gaat uit van 'hoe groter hoe beter,' een managementtheorie die al lang achterhaald is. Brussel bemoeit zich met van alles en nog wat en kan nationale parlementen niet alleen "tot de orde roepen" maar zelfs "overstemmen" en "tot aftreden dwingen." Cultuurverschillen blijken "hardnekkig en minstens zo bepalend voor het functioneren van een organisatie" -- en dus ook voor een land -- "als de abstracte managementlogica. De eenheidsworst van de euro leidt tot "onmenselijke bezuinigingen in het Zuiden terwijl het Noorden voortdurend maar de portemonnee moet trekken." En dan hebben we het nog niet eens gehad over de open grenzen, het immigratiebeleid, het door de EU beoogde immigratiequotum en het feit dat Brussel steeds meer veranderd in een "lobby-paradijs voor multinationals."
De problemen met de EU zijn zo overduidelijk dat het een wonder is dat de Unie nog steeds bestaat. Natuurlijk zijn er altijd naïeve uilskuikens die roepen dat de unie dan maar "hervormd" moet worden maar iedereen met ook maar een beetje kennis van zaken weet dat dit er absoluut niet inzit. Met zo'n moloch kun je kiezen of delen: of je levert jezelf er met huid en haar aan over of je gaat je eigen weg. Het 'bijsturen' is hoe dan ook géén optie.
https://twitter.com/thierrybaudet/status/874183254915600384
Maar ja, juist daarom zal dit referendum er natuurlijk nooit komen. Samen met het mediakartel zal het partijkartel ervoor zorgen dat wij, kiezers, ons hier nooit over mogen uitspreken. Als we die mogelijkheid wel krijgen bestaat de kans namelijk dat we hun absurde project afschieten, en dat willen ze ten koste van alles voorkomen. Het gaat deze mensen namelijk niet om de volkswil of het landsbelang, maar om hun eigen, persoonlijke ambities. En die zijn alleen te verwezenlijken in een federaal Europa, zodat ze na hun carriere in Nederland zelf nog iets hebben om naar uit te kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten