Tories staan klaar om te rebelleren: als May voor een 'zachte Brexit' kiest moet ze eraan geloven

Geen categoriejun 18 2017, 16:00
Eurosceptische Tories staan klaar om hun partijleider en premier te wippen.
Als Theresa May dacht dat de problemen in Londen -- met de vreselijke brand -- ervoor zouden zorgen dat mensen zich een beetje minder met haar politieke toekomst zouden bezighouden komt ze thuis van een bijzonder koude kermis. De Britse krant de Telegraph bericht namelijk dat er een plan klaar ligt van eurosceptische Tory-leden om haar te wippen als ze haar beloftes over Brexit niet héél snel inlost.
Verschillende prominente leden van de Britse conservatieve partij hebben laten weten aan de Telegraph dat er een kandidaat zal opstaan om haar uit te dagen als het er ook maar de schijn van heeft dat ze akkoord gaat met een 'zachte Brexit.' Zo'n 'zachte Brexit' houdt bijvoorbeeld in dat het Verenigd Koninkrijk toch nog in de douaneunie of gemeenschappelijke markt blijft, of dat het Europees Hof van Justitie zijn 'toezicht houdende functie' behoudt. Tot de verkiezingen hield May vol dat ze een harde Brexit wilde -- daarbij het VK dus zijn soevereiniteit helemaal opeist -- maar sindsdien lijkt ze aan te sturen op een zachte variant.
Helaas voor haar denken veel partijgenoten daar dus heel anders over. Twee oud-ministers zeggen tegen de Telegraph dat ze haar in dat geval zullen opzadelen met een uitdager. Wellicht dat die uitdager de strijd niet kan winnen, maar dat hoeft ook niet. Het doel zal slechts zijn om May voldoende te ondermijnen om haar te wippen, net zoals ooit met Margaret Thatcher gebeurde. "Als ze verzwakt op Brexit," zegt één van de oud-bewindsleden, "zal de hel losbarsten."
Niet alleen maken Tories zich ernstig zorgen over May's Brexit-standpunt, maar ze zijn er ook nog eens van overtuigd dat ze ten koste van alles moeten voorkomen dat ze de partij bij de volgende verkiezingen leidt. Dat zijn dus al twee goede redenen voor deze interne critici om in actie te komen als ze ook maar een beetje afwijkt van de afgesproken koers... en dat betekent natuurlijk dat May's dagen in de politiek feitelijk al geteld zijn. De Tories krijgen binnenkort vrijwel zeker een andere leider.
De enige vraag is: wie? De remain-mensen willen Amber Rudd graag naar voren schuiven, maar de Brexiteers zien meer in Boris Johnson of David Davis. En dan is Philip Hammond er ook nog, de Chancellor of the Exchequer (oftewel de nummer twee van de regering). Hammond is wat meer een stille kracht die grotendeels afwezig was tijdens de verkiezingscampagne -- en dat maakt hem in de ogen van sommige partijgenoten juist weer een prima mogelijke opvolger van May.
Behalve Rudd zijn al die kandidaten in veel opzichten beter dan May, niet in de laatste plaats omdat ze haar hand ongelooflijk overspeeld heeft door voor vroege verkiezingen te gaan en vervolgens met een breed program te komen in plaats van simpelweg op Brexit te focussen. Dat was zo onnozel, dat ze het verdient om afgezet te worden als leider van de Tories en dus, jawel, ook als premier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten