Waarom er altijd loodgieters nodig zullen zijn

Het loodgieters vak kan beschouwd worden als eentje waar vaak neerbuigend naar wordt gekeken. Maar niet alleen voor loodgieters geldt dat, eigenlijk voor elk vak waar je handen vies van worden!

In de maatschappij heerst er een algemeen gevoel dat zulke banen minder geschikt zijn en waar er zeker qua status niet veel uit valt te halen. Echter heeft deze misconceptie er ook voor gezorgd dat er een structureel tekort is ontstaan in de samenleving voor wat betreft beroepen zoals timmermannen en zeker ook loodgieters.

Zijn loodgieters nou echt zo belangrijk in de samenleving?

Geen enkel beroep is ontstaan uit het niets. Er moet eerst een vraag zijn naar een bepaalde dienst voordat de markt er op kan inspelen. Bij een loodgieter is het niet anders gesteld. Het zelf vervangen van een kraan lukt misschien zelf wel, maar een complete waterleidinginstallatie aanleggen is toch wat anders. Dat laat je dus liever over aan een persoon die daarover wel de nodige kennis beschikt. Je gaat toch ook niet experimenteren met je auto als deze het een dagje niet meer doet?

Ook voor het aanleggen van verwarmingsinstallaties, installeren van CV ketels of verhelpen van lekkages is de hulp van een loodgieter nodig. Deze werken ook nog volgens de voorgeschreven procedures die door de fabrikanten zijn opgesteld.

Tenslotte zal je ook bij problemen met deze systemen en installaties de hulp moeten inroepen van een loodgieter.

Is het werk van een loodgieter dan zo “minderwaardig” dat men het liever niet doet?

De status van een persoon in de huidige maatschappij kan worden bepaald door de positie die hij bekleed en de opleiding(en) die hij genoten heeft. Een universitaire opleiding is bijna een verplichting geworden. Maar een loodgieter worden gebeurd ook niet zonder eerst de nodige kennis te hebben opgedaan. De diverse opleidingen die er worden aangeboden door de erkende instanties duren soms wel tot 4 jaar en doen qua technisch niveau helemaal niet onder voor een HBO- of universiteitsopleiding. Ook een loodgieter werkt tegenwoordig met allerlei “high tech” apparatuur en dient zich regelmatig bij te scholen. De techniek staat immers niet stil en je kunt als loodgieter niet achter blijven op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen.

En voor wat de vieze handen betreft? Ook een arts maakt zijn handen vuil, toch? Aan het eind van de dag gaat het om de voldoening die je hebt aan een baan en natuurlijk ook het geld dat je ermee verdient. Een aardige bijkomstigheid voor een loodgieter is dat je altijd wel wat extra kan bijverdienen en dat kan per jaar dus wel aantikken.

Het werk van een loodgieter doet dus helemaal niet onder voor dat van een persoon met een hogere opleiding. Ook een loodgieter dient eerst een zware opleiding te volgen waarbij het werk ook nog de nodige uitdagingen heeft. Financieel zal je als loodgieter het ook niet veel slechter doen dan een persoon met een “eerbaar beroep op een net kantoor”.

Ben je woonachtig in Amsterdam en ben je zelf op zoek naar een loodgieter –> Loodgieter Amsterdam

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. DennisEijs

    Financiele beloning voor het vak is echt niet zo hoog, zeker als je voor een uitbuitbureau moet werken. Zwart kan je er waarschijnlijk leuk mee bijverdienen, maar in dienst? Laat me niet lachen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.