Wilders gooit bommetje in hoenderhok: "Sluit potentiële terroristen preventief op!"

Geen categoriejun 27 2017, 13:00
"We staan bijna wekelijks in de Kamer slachtoffers van aanslagen in Europa te herdenken."
Geert Wilders heeft het helemaal gehad met inlichtingendiensten die weten dat bepaalde mensen geradicaliseerd zijn, maar vervolgens niets doen om de samenleving tegen ze te beschermen. Daarom dient hij een initiatiefwet in. Het doel van de wet? De AIVD in staat stellen om een islamistische extremist van straat te halen zonder dat diegene daadwerkelijk een strafbaar feit begaan heeft. De detentie van zo'n persoon kan maximaal een half jaar duren. Om te zorgen dat de overheid zijn macht niet misbruikt moet een rechter binnen een week naar de zaak kijken.
"We staan bijna wekelijks in de Kamer slachtoffers van aanslagen in Europa te herdenken," legt Wilders uit. "We horen bijna altijd dat de daders bekend waren bij de inlichtingendiensten. Ik wil dat de AIVD wel preventief kan ingrijpen. Dit wetsvoorstel kan levens sparen."
Wilders is niet de enige die het is opgevallen dat veel aanslagen gepleegd worden door zogenaamde "known wolves" (afkomstig van de term "lone wolves"). Zo was de gek die onlangs met een auto inreed op een politiebusje in Parijs een bekende van de autoriteiten. Hetzelfde geldt voor de terroristen van London Bridge én voor de terrorist die een bloedbad aanrichtte bij een concern van Ariana Grande in Manchester.
Keer op keer op keer op keer blijkt dat dit soort aanslagen gepleegd worden door extremisten die al lang 'in de gaten werden gehouden' door de autoriteiten. De reden dat ze tóch kunnen toeslaan, blijkt steeds opnieuw, is dat de inlichtingendiensten en politie de autoriteit niet (denken te) hebben om ze op te sluiten vóór ze iets doen, in plaats van erna als het eigenlijk al te laat is. Wilders:

"Ik wil straks niet na een aanslag in Nederland in de krant hoeven lezen dat de dader ’bekend was bij de diensten’, maar dat men er niks tegen kon doen."

Vandaag zal Wilders zijn plan verder uit de doeken doen tijdens het debat in de Tweede Kamer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten