Groningen gaat vol dictatuur: zelfs in de openbare ruimte mag straks niet meer gerookt worden

Groningen gooit hoge ogen in de strijd om het worden van de meest betuttelende gemeente van Nederland.

Even voor alle duidelijkheid: ik rook niet. Ik vind het vies en duur, en ik zou er helemaal gek van worden ieder halfuur de drang te voelen een sigaret op te steken. Ik rook niet, heb dat nooit gedaan, en snap zelfs de sensatie niet die het zou geven. Hoe het ook zij: als mensen hun eigen lichaam willen asfalteren moeten ze lekker doen waar ze zelf zin in hebben. Zoals de briljante klassiek-liberale komiek Penn Jillette dat eens omschreef als: “Their money, their fucking bodies“. Dus: moet iedereen lekker zelf weten of hij gaat roken of niet.

Zelfbeschikking is een belangrijke verworvenheid in de hedendaagse westerse wereld, en we moeten daar dan ook als zodanig mee omgaan. Dat houdt dus ook in dat je niet vanwege allerlei modegrillen overgaat tot het betuttelen van mensen omdat zij gedrag vertonen dat jij en ik wellicht onwenselijk vinden. Ontmoedigen is daarbij één ding dat je wel kan proberen, maar verbieden? Dat gaat me dus een brug te ver. Zeker als het je doel is een hele stad ‘rookvrij’ te maken. In dit geval dus Groningen:

“Als het aan een aantal grote organisaties in Groningen ligt, is de stad over een tijdje rookvrij. FC Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de gemeente pleiten voor rookvrije openbare plekken, meldt NOS.

Eind maart sloten [verslavingsarts Robert] van de Graaf en een aantal grote organisaties een convenant waarin ze beloofden werk te maken van het verdwijnen van de sigaret uit de openbare ruimte. Er werden direct maatregelen ingesteld. Na de zomervakantie mag er niet meer worden gerookt voor het hoofdgebouw van de universiteit. En het UMCG moet vanaf 2019 zowel voor patiënten als personeel compleet rookvrij zijn. Momenteel loopt er een enquête onder het personeel van het ziekenhuis.”

Of de actie werkt is nog tot daar aan toe: je moet mensen niet proberen hun individuele keuzes te ontnemen. Dat zijn namelijk zaken die gebeuren in pre-verlichte samenlevingen – een stadium dat wij in Nederland allang ontgroeid zijn. Allicht moet ik nu terugkomen op dat oordeel. Want, nou ja, verlichte maatschappij? We hebben het natuurlijk wel over Groningen


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Pedrito

  Het wordt tijd de idiote bestuurders in Groningen tot aan het Europees hof op te jagen. Er moeten grenzen worden gesteld aan de arrogante bemoeizucht.

 2. swetsnek

  Dan zal het nog wel eens stukje rustiger worden in Groningen .
  Van mij mag het hoor ben jaren geleden al gestopt

 3. IJscoman

  Met roken in de openbare ruimte wordt de vrijheid van anderen/niet-rokers aangetast. De lucht van rook stinkt ontzettend goor voor niet-rokers. Waarom moet een niet-roker in de stank lopen van een smerige roker? Vergiftig jezelf in je eigen huis /stinkhol, maar buiten is het verboden. Goede zaak!

 4. Coot van Does

  Zelfbeschikking is zeker een groot recht en als mensen graag in de beslotenheid van hun eigen huis hun eigen longen willen asvalteren, is er niemand die hen tegen zal houden. Wat rokers helaas vaak vergeten (of graag negeren) is dat ze hun rook ook weer uitblazen, het liefst in aanwezigheid van anderen (dat noemen ze “gezellig”) . Waarom moeten anderen zich in longverontreinigende stank begeven als ze een openbaar gebouw in willen lopen, op het openbaar vervoer wachten of op een terras willen zitten? In de zomer staan rokers zelfs graag in tuinen of op balkons hun stank door de openstaande ramen bij de buren naar binnen te blazen. Mensen die ervoor kiezen de longen niet te willen asvalteren, kunnen er in de huidige maatschappij alleen aan ontkomen door zich in hun eigen huis op te sluiten en de ramen en deuren gesloten te houden. Dat is wat mij betreft de omgekeerde wereld. Als je hobby overlast of gevaar veroorzaakt, vervalt het zelfbeschikkingsrecht en wordt er gekeken naar het algemeen belang. Vandaar dat heroine-gebruikers ook geen gezellige heroine-zuil krijgen op het treinstation. Mensen die het fijn vinden los te gaan met hun eigen mitrailleur, krijgen daar geen ruimte voor op een druk terras, je zwarte mamba mag je niet even lekker los laten “lopen” in het park en van de industrie verwachten we dat ze hun uitlaatgassen niet bij de buren naar binnen laten waaien, maar dat de verontreinigde lucht na een luchtzuiveringsinstallatie hoger de atmosfeer in wordt gelaten.

  Ik als grachtengordelamsterdammer ben heel trots op ons Groningen. Daar neem ik als gas-gebruikende-verzakking-veroorzakende Randstad’er (mijn oprechte excuses daarvoor) mijn hoed voor af! Ik hoop dat Groningen het eerste schaap is en de rest van de kudde snel volgt.

 5. buitenbeentje

  Van mij mogen ze en zeker in/bij een ziekenhuis. Ik ken van die mensen die op de longafdeling liggen en dan naar buiten rennen voor een sigaret. Vroeger achter de kinderwagen, nu achter de rolstoel moet je konstant alert zijn dat niet iemand nonchalant zijn peuk naar achteren zwaait of, nog erger, weggooit. De wolk van rook waar je doorheen moet als je een winkel(centrum) verlaat, want eindelijk weer een peuk opsteken. Dat anderen daar eens last van zouden kunnen hebben? Ach, die moeten zich niet aanstellen. In een tijd waar steeds meer mensen last hebben van longproblemen, Astma, Cara, COPD, is het gewoon belachelijk dat anderen toegestaan wordt met mijn en hun gezondheid te spelen.

 6. Coot van Does

  En nog een korte vraag: Waarom denken rokers toch dat het oke is om hun peuk op de grond te gooien? Als je ze erop aanspreekt jijbakken ze graag naar kauwgom-uitspugers en hondendrollen. Kauwgom en poep op de stoep zijn OOK niet gewenst. Ruim je eigen peuk op als je klaar bent met roken.

 7. Scaldis

  Hoewel ik zelf astmatisch ben en dus anti-rook, vind ik dit zwaar overdreven en onmogelijk te handhaven. Wel ben ik het helemaal eens dat in en rondom een ziekenhuis niet gerookt mag worden. Maar als onder de openbare ruimte ook winkelstraten, parken, pleinen enz. worden verstaan, wens ik de gemeente Groningen veel succes met de handhaving. En wat is de volgende stap. Verbod op barbecueën, houtkachels, het dragen van parfum in de openbare ruimtes? En een verbod op voertuigen met verbrandingsmotor in de stad? Of is het misschien makkelijker dat de gemeente mondkapjes met koolstoffilters uitdeelt?

  1. Marija

   Wat betreft parfum, ja dat kan ook vies zijn als je b.v. bij AH in de winkel loopt en passeert een rijkelijk met parfum besprenkelde klant, dat slaat ook op de luchtwegen en ik vind dat in een winkel waar etenswaren worden verkocht ook onsmakelijk.

 8. marcsworld

  Eigenlijk is het bizar dat er plekken zijn waar nog wel gerookt mag worden.
  Het is een dure en te sterke verslaving waar mensen moeilijk vanaf komen.
  Ik heb mezelf ook 23 jaar lang wijsgemaakt dat ik roken lekker vond.
  Na jaren moeite gedaan te hebben om eraf te komen en longen met nauwelijks nog 50% long functie vind ik dat we roken vooral niet meer normaal moeten vinden.
  Pluim voor Groningen en dat de rest van de wereld maar snel mag volgen.
  Hopelijk gaan de verslaafden die dus nog wel roken op een dag overstag om erachter te komen dat de werkelijkheid anders is dan de verslaving die ze zegt dat ze het lekken vinden.

 9. Beukman

  Er mag wel meer niet in de openbare ruimte. Met een plantenspuit mensen om je heen natspuiten bijvoorbeeld. Of neuken. Of poepen. Zelfs op je trompet toeteren zal niet overal worden gewaardeerd.

  Is dat ook “dictatuur”? Nee toch zeker? Zoals bekend houdt de vrijheid van de een vaak op waar die van de ander begint. Roken is daar een typisch voorbeeld van. Roken in het openbaar wordt meer en meer ervaren als een vorm van overlast die moet worden bestreden. Hopelijk gaan ze er in mijn stad Amsterdam ook snel werk van maken.

  Groningen heeft overigens nog een ander argument, dat hier niet genoemd is. Dat argument heet “kinderen”. Kinderen moeten niet het idee gaan krijgen dat roken normaal is. Dat zet hen immers aan om er zelf ook aan te beginnen. En dat moeten wij als kindminnend volk niet willen.
  Weg dus met die rokers uit de openbare ruimte!

 10. Duckday

  Stel een verbod in op al het vervoer dat gebruikt maakt van olie Ook een verbod op alle vervuilende fabrieken maar daar hoor je niet veel over want dat zijn de grote boosdoeners Ma ja we kopen lucht in bijvoorbeeld in tjielietjap want dan mogen we in Nederland wat meer vuile lucht uitstoten Hoe ver zijn we doorgeslagen met de geiten wollen sokken

  1. Beukman

   Duckday schrijft:
   “maar daar hoor je niet veel over”

   Auto’s en fabrieken zijn allang aangepakt; die vervuilden vroeger veel en veel meer dan tegenwoordig.

 11. fusilier

  DUS mensen niet meer roken ,want roken ga je aan dood. Het is een tijdbom. Maar dan leven wij allemaal wel veel langer. En kan de A.o.w. bijgesteld worden. ZE zijn wel slim in Den Haag dat moet ik toegeven.

 12. Ni28

  Vrijheid is een grote goed en elke verbod wekt onvrede. Men gaat roken omdat ie de andere het ziet doen. Mijn vader is door zijn Chesterfields onder gegaan. Het zat al in het naam achteraf gezien. Zijn chest ligt nu in onder de field. In zijn tijdperk was al bekend dat roken niet goed was maar nog niet zo overtuigend als nu. Dus als je het niet ziet doe je het zelf niet. Daarbij een niet roker is niet lastig voor de roker maar andersom wel. De rokers zijn in restaurants naar buiten gejaagd en mag dus de niet roker met mooi weer binnen zitten. En links roken en rechts niet roken werkt ook niet. Ik heb ooit gerookt en ik kan dus best met de roker meevoelen. Maar zelf zeg ik, had ik het maar nooit gezien.

 13. Adriaan

  @Tim, ik ben het helemaal met je eens. Laat iedereen voor zichzelf bepalen of hij/zij wil roken of niet, maar als ik op een terras wil zitten, kan ik dat niet of ik moet in die gore stank gaan zitten. Ga een willekeurig rookvrij gebouw binnen, dan moet je eerst door een gore walm van sigarettenrook. Dus wat mij betreft: in en in directe omgeving van openbare ruimten rookvrij. En dat in heel Nederland.

 14. Floris

  Je kan geen hele stad rookvrij maken en dat hoeft ook niet, maar op terrassen en rond openbare gebouwen is het mijns inziens zinvol. De rook geeft overlast en de veroorzaker van die overlast moet maar accepteren dat hij een paar honderd meter verderop aan z’n stinkstok gaat trekken.

 15. Scaldis

  Het gaat Groningen dus vooral om het beschermen van jongeren, zodat zij geen sigaretten zien in hun omgeving en dus minder snel geneigd zijn te gaan roken, met alle gevolgen van dien. Een mooi streven natuurlijk. En ik ben werkelijk stomverbaasd dat het blijkbaar nodig is bij speeltuinen en kinderopvangcentra verbodsborden neer te zetten. Welke hork haalt het in zijn hoofd hier te gaan roken!
  De vraag is of het doel, minder roken onder jeugdigen, wel bereikt kan worden met verbieden. Tenzij Groningse jeugd zich altijd netjes naar de regeltjes schikt. Hier in het zuiden des lands in ieder geval niet! Een op de jeugd gericht ontmoedigingsbeleid en bewustwording zal naar mijn mening meer effect hebben. En wat te zeggen van de verantwoordelijkheid van de opvoeders?
  Het alcoholverbod onder 18 jaar heeft ook al bewezen niet effectief te zijn, jongeren zijn meer gaan drinken, het aantal opnames van jeugdige comazuipers stijgt elk jaar gestaag…

  1. Floris

   “De vraag is of het doel, minder roken onder jeugdigen, wel bereikt kan worden met verbieden.”
   ————————————————————-
   Waarschijnlijk niet. Volgens mij bereik je het meest door het roken/rokers belachelijk te maken.

   En dat is het ook als je er even bij stil staat. De meeste jeugdige rokers in mijn jeugd gingen onder andere roken (en drinken) omdat het “stoer” gevonden werd. De reclames (Marlboro) speelden daar gretig op in.

   Zet nu rokers neer als zielepieten die geld uitgeven aan rotzooi en je bereikt volgens mij het nodige. En maak het NOG duurder.

   1. Scaldis

    Dat is zeker waar, een jongere wil immers niets liever dan erbij horen. Als je de jeugd wil bereiken, zul meer te bieden moeten hebben dan een verbod.

 16. jowyajax

  Ach in de oorlog was Groningen al afwijkend van de rest in Nederland, en nu gaan ze weer in de fout.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.