Historicus Geerten Waling is het spoor volledig bijster: ‘De partij Denk is goed voor de democratie!’

Ja, de partij DENK is uitstekend voor onze democratie. Als we even niet in ogenschouw nemen dat deze gasten de persvrijheid willen beknotten, ons een kolonie willen maken van buitenlandse machten, politieke tegenstanders intimideren vanwege hun achtergrond, en de term cliëntelisme een volledig nieuwe dimensie hebben gegeven!

Als het aan historicus en columnist Geerten Waling ligt, gaan we binnenkort allemaal onze handen blauw klappen voor DENK. De partij met wie we het niet eens zijn, is namelijk wél heel nuttig voor de Nederlandse democratie. In ieder geval aldus Waling zelf, in de Volkskrant:

“Ondanks steeds terugkerende signalen van intolerantie, cliëntelisme, racisme, homofobie en antisemitisme in de partij en in haar achterban, is het succes van Denk goed nieuws voor de Nederlandse democratie. Ook niet-geïntegreerde of matig ‘aangepaste’ burgers moeten een stem hebben. Een groot aantal van hen voelde zich jarenlang niet vertegenwoordigd in de politiek of moest zich verlaten op semi-tribale netwerken die waren ontstaan in afdelingen van bepaalde middenpartijen.”

Waling geeft eigenlijk direct al bijna alle argumenten waarom DENK geen parel van de democratie is, maar er een uitwerpsel van. Als de partij het spel op een behoorlijke manier meespeelde, had hij een punt gehad. Maar DENK is allang begonnen met het afschaven van de hoekjes van de rechtsstaat. Zo worden er om de haverklap persbreidels afgekondigd tegen journalisten die onwelgevallige stukken schrijven, en worden Kamerleden van allochtone afkomst die bij andere partijen constant vanwege hun achtergrond onder druk gezet door de Kuzu-knokploegen – al dan niet vergezeld van een filmpje van een hoofdelijke stemming.

Ik snap het punt van Waling dat je in een functionerend politiek bestel ook functionerende tegenmachten nodig hebt. Echter, volgens mij zijn die in ruim voldoende mate te vinden bij andere linkse partijen. De SP, GroenLinks, en zelfs de PvdA die dus dit DENK-monster gebaard heeft. Al die partijen streven min of meer na wat Kuzu en Öztürk nastreven, maar dan zonder het onder druk zetten van allochtone Kamerleden van andere partijen, zonder een problematische verslaving aan de islam, en zonder bijzonder nauwe banden met een buitenlandse natie met wie ons land in diplomatieke onmin leeft. De traditionele linkse partijen kunnen de rol van de anti-institutionele oppositie prima vervullen: ze hebben zelfs Nederlands-Turkse Kamerleden die met meer culturen zijn opgegroeid.

Maar DENK? Hen hebben we dus niet nodig voor de democratie. Zij proberen haar alleen maar kapot te maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. Ni28

  Het is kenmerkend voor de democratie dat iedereen een andere uitleg over hebt. Zo is de hele wereld democratisch te noemen. Zelfs in de reinste dictatuur kan er gestemd worden. Hoe het misbruikt wordt in het groot zie je nu in Venezuela. En bij ons ook al is het in vergelijking minder heftig. Zo keert zich de democratie tegen het volk want in deze democratie mag alles. De misbruikers van de democratie hebben dezelfde stem als de beschermers ervan.

 2. van Urk

  Democratie is de wil van het volk. Elke ochtend lees ik in de krant wat ik nou weer voor geks wil. 😉

 3. SlimK1nd

  Sorry maar daar ben ik het wel mee eens. DENK mag dan allerlei vreselijk vervelende dingen beweren en willen doen, maar da’s prima. Dat is democratie. Mensen voelen zich duidelijk zeer aangetrokken tot deze partij, want ze groeien als kool. DENK is volgens mij slecht voor de samenleving, de polarisatie is meer en meer zichtbaar. Klaarblijkelijk is dat echter wel hoe de samenleving is. Mensen zoeken uitersten op, zoals de PVV en DENK, en mensen zoeken identity partijen op (Dieren, Piraten, Artikel 1, SGP, ChristenUnie etc.). Ergens is GroenLinks ook meer en meer een identity partij geworden. Dus de partij vinden we niks, net zoals ik de ChristenUnie drie keer niks vindt, maar het is +inderdaad+ GOED voor de democratie. Stel je eens voor: al die mensen die in die identity partijen vallen kunnen nergens op stemmen, nergens heen met hun whatever, onvrede, woede, wensen. Dat wordt een drama van bijbelse proporties. Daarnaast is DENK een absolute ramp voor de PvdA in Amsterdam en ik moet eerlijk bekennen dat ik dat helemaal niet erg vindt.

  1. van Urk

   Klopt niet helemaal. Ken christenen die juist niet op christelijke partijen stemmen (PVV,SP,FvD,VVD,GL, Piratenpartij en ja zelfs D66). Rutte is zelf als voorbeeld een christen maar is VVD-er. Net als Marianne Thieme van de dierenpartij trouwens.

   1. corfo

    @ van Urk.
    De echtgenoot van Mevr. Thieme van de Dierenpartij is zelf jager ! Wat zegt u ??? Ja, jager ; hij schiet beesten dood, iets waartegen zijn echtgenote zo vaardig strijdt.
    NL “politici” ?? Laat me niet nóg harder lachen.

    1. toetssteen

     @Corfo
     Er gaapt een Grand Canyon tussen een jager die weleens een dier schiet en een massa industrie.
     Nu is het eerste luxe en het tweede noodzaak in een land dat zo dicht is bevolkt.

 4. h_keur

  Grappig dat iedereen, die zich een titel aanmeet met vooral een vage nietszeggende inhoud meent dat zijn of haar mening er werkelijk toe doet. Als ik verkondig, dat Roodkapje toch echt historisch een bloemetje naar haar oma heeft gebracht, dan is dat van groot belang en lever ik daarmee het bewijs dat sprookjes bestaan we dus met wolven in gesprek moeten gaan.

 5. K.Dopper

  Elke politieke partij die binnen de grenzen van de rechtsstaat deelneemt aan verkiezingen en stem geeft aan een deel van de bevolking levert een waardevolle bijdrage aan de democratie.

  Dat je het niet eens bent met de politieke stellingname van die partij is voor die beoordeling irrelevant.

  1. IJscoman

   Ahhh, Isolde Ceteris Ger Hutten tot Paribus Groot heeft weer een nieuwe nick. De zevende in de afgelopen vijf dagen. Popper de Dopper sodemieter op!

   1. swetsnek

    hier haalt meneer zijn wijsheid vandhttp://www.rijnland-weblog.nl/6-wat-is-het-rijnlandse-model/aan

  2. sjun

   Het komt maar op bewustmaking aan: Welke politieke partij pakt het op?
   https://www.youtube.com/watch?v=nYag1lOZpLw

   1. Gvanderwaal

    Sjun ziet in de genderdiscussie vooral een aanval op de bedreigde positie van het blanke ras.

    Zo heeft ieder zijn preoccupaties.

    1. sjun

     De genderdiscussie is een heel ander onderwerp Gvanderwaal en andere aliassen. Dat beschouw ik vooral als een bedreiging van mijn portefeuille omdat de rekening van al die extra wensen weer doorgeschoven gaat worden. De belastingen gaan weer ophoog, de service van gemeenten wordt wat minder, verzekeringspremies stijgen verder, huisvestingskosten groeien en energie en afvalverwerkingskosten krijgen met extra toeslagen op de rekening te maken omdat ergens het geld ter bekostiging van extra overheidsuitgaven bijeengeschraapt moet worden.

 6. Guus Geluk

  Waling stelt dus dat de slecht geïntegreerde burgers een stem krijgen in de politiek. Uiteraard is dit goed nieuws voor de democratie, maar funest voor de integratie. De multiculturele samenleving eist immers dat migranten ofwel vluchtelingen, spoediglijk integreren. DENK werkt deze integratie tegen.

  1. K.Dopper

   Dat laatste valt te betwijfelen. Integratie gaat in de regel in fasen en de eerste fase is daarin identificatie met de eigen groep. DENK is een manier voor veel allochtonen tot integratie. Om die reden heb ik het altijd betreurd dat islamitische partijen in dit land nooit van de grond kwamen.

   1. Guus Geluk

    K.Dopper, mijn vrees is dat migranten in de DENK-fase blijven hangen. Uiteindelijk is DENK ook een ongure club populistischr nietsdoeners.

    1. IJscoman

     Racist, xenofoob, fascist! Hoe durf je onze islamitische medemens zo discriminerend en onbeschoft weg te zetten. Zo wordt het nooit wat met de integratie Guus en dat is dan jouw schuld! Jij bent gewoon een verkapte PVV’er die zo snel mogelijk de grenzen wil sluiten. Beken het nou maar!

    2. K.Dopper

     @Geluk, als u vreest dat de DENK-stemmer in een integratiefase is blijven steken kan men dat met net zoveel recht zeggen van de PVV- of SGP-stemmer. In beide gevalle is er sprake van bevolkingsgroepen die de moderne rechtsstaat mager beperkt weten op te pikken.

     1. K.Dopper

      ‘mager’ moet ‘maar’ zijn.

     2. IJscoman

      Simon, flikker op hier. Je bent een kwaadaardig, megalomaan, narcistisch wezen met een overmaat aan rot. En lees je tekst voortaan even door voor je je onvermijdelijke gal spuwt – behalve taalfouten maak je ook typefouten en stijlfouten. Onbenul.

     3. Guus Geluk

      De PVV betreft – gelukkig – een kleine minderheid in onze samenleving, K.Dopper, evenals de discipelen van DENK. Ik wenste dat beide partijen vandaag nog de Kamer verlieten.

     4. IJscoman

      Nee Guus de Zwetser, de PVV is geen kleine minderheid. De PVV is de tweede partij van het land met 20 zetels en vertegenwoordigt 13% van het electoraat. DENK is een kleine minderheid met slechts 2 zetels.

      Wil je dus voortaan een beetje op je woorden passen en niet bij elke uiting liegen en bedriegen?

     5. Guus Geluk

      Precies, 13%.

     6. K.Dopper

      Ja, 13% noemen we een kleine minderheid.
      Het hilarische is dat Wilders meent namens ‘Het Volk’ te spreken.

     7. Guus Geluk

      Dat is populistische retoriek, K.Dopper. Populisme, het politieke landschap ligt er vol mee.

   2. van Urk

    “Om die reden heb ik altijd betreurd dat islamitische partijen in dit land nooit van de grond komen” Misschien omdat deze partijen niet echt verweven kunnen worden met onze vorm van democratie waarin daarnaast ook kerk en staat gescheiden zijn. De islam is naast religie ook een politieke stroming op zich dat het beste aansluit in landen waar overwegend moslims wonen . Andere soorten partijen zijn juist daar in de minderheid of komen totaal niet eens van de grond. De politiek van Saudi Arabie bijvoorbeeld draait juist alleen maar op de islam. De SGP komt ook niet verder in onze “progressieve en moderne samenleving” met zijn orthodoxe standpunten ondanks dat het de oudst bestaande partij van ons land is.

  2. van Urk

   Maar DENK is wel kunnen ontstaan door diezelfde democratie. Dan maar niet democratisch en tijd wordt dat er voortijdig gescreend wordt op de grondslag en activiteiten van nieuwe partijen voordat ze de tweede kamer inrollen. Als de overheidsinstanties voortijdig wisten wat de PVV of Denk eigenlijk als partijen inhouden dan hadden deze partijen allang geen bestaansrecht meer. Als ik een nazi partij zou oprichten dan gingen de bellen ook voortijdig rinkelen.

   1. Guus Geluk

    Juist, van Urk. Je slaat de spijker weer eens op de kop. De PVV en DENK zouden bij een screening nooit de Kamer in zijn gesukkeld. Met een screening was Trump ook nooit president geworden. Het kan allemaal: Trump president, DENK in de Kamer. Want – democratie. Het feest van de democratie.

  3. swetsnek

   Guus geluk spoediglijk vond het al een woord haha

   Ezra 6 – Oude Testament – Statenvertaling online
   http://www.statenvertaling.net › Oude Testament › Ezra
   13 Toen deden Thathnai, de landvoogd aan gene zijde der rivier, Sthar-boznai, en hun gezelschap, spoediglijk alzo, naar hetgeen de koning Darius gezonden …
   Ezra 7:17 – SVV – Opdat gij spoediglijk voor dat geld koopt runde…
   http://www.biblestudytools.com/svv/ezra/7-17.html
   Ezra 7:17 Opdat gij spoediglijk voor dat geld koopt runderen, rammen, lammeren, met hun spijsofferen, en hun drankofferen, en die offert op het altaar va.
   Verrijk Christipedia door je kennis of informatie toe te …
   http://www.christipedia.nl/@api/deki/pages/729/contents?revision=3&redirects=0
   Ik, Darius, heb het bevel gegeven, dat het spoediglijk gedaan worde.Ezr 6:13 Toen deden Thathnai, de landvoogd aan gene zijde der rivier, …
   Darius I – Christipedia
   https://christipedia.miraheze.org/wiki/Darius_I
   25 nov. 2016 – Ik, Darius, heb het bevel gegeven, dat het spoediglijk gedaan worde. Ezr 6:13 Toen deden Thathnai, de landvoogd aan gene zijde der rivier, …
   Biblia, dat is, De Gansche H. Schrifter, vervattende alle de …
   https://books.google.nl/books?id=ztkUAAAAYAAJ
   1817
   … dat te Jerusalem is : 17 Opdat gij spoediglijk voor dat geld koopet, runderen, rammen, lammeren, met hare spijs-offeren en hare drank-offeren, en die offert op …
   Nieuw Apostolische Bijbel 2B
   https://books.google.nl/books?isbn=1291821694
   Apostel Arne Horn – 2014
   Ik, Darius, heb het bevel gegeven, dat het spoediglijk gedaan worde. A; Haggai 1:1 B; Zacharia 1:1 C; Haggai 1:1, 12:14 Zacharia 4:6-9 D; Zacharia 3:1-7 E; …
   Ezra 6 op Online-Bijbel.nl
   http://www.online-bijbel.nl/bijbelboek/Ezra/6/
   Toen deden Thathnai, de landvoogd aan gene zijde der rivier, Sthar-boznai, en hun gezelschap, spoediglijk alzo, naar hetgeen de koning Darius gezonden had …
   Biblia: dat is de gansche Heilige Schrift, bevattende al de boeken …
   https://books.google.nl/books?id=wWqVU1ZdYcEC
   1842
   26 En al wie de wet uws Gods en de wet des Konings niet zal doen, laat over dien spoediglijk regt worden gedaan, het zij ter dood of tot uitbanning of tot boete …
   Bijbel, dat is de gansche Heilige Schrift, vervattende al de …
   https://books.google.nl/books?id=_GBQAAAAcAAJ
   1844
   26 En al wie de wet uws Gods en de wet des konings niet zal doen, over dien laat spoediglijk regt worden gedaan, het zij ter dood, of tot uitbanning, of tot boete …

 7. Ritter

  DENK is een Turk/islamitische partij.

  Natuurlijk zullen veel ter linkerzijde dit van hart toejuichten. Bij links is veel sympathie voor de islam aanwezig. Het gaat zelfs zover dat kranten als NRC terugkerende ISIS jihadisten wil vertroetelen met allerlei “extra’s” zoals huizen, uitkeringen en dat soort dingen.

  Aan de andere kant verketterd links partijen als de PVV omdat die partijen opkomen voor Nederland en de Nederlandse normen/waarden/levenswijze.

  De islam is de grootste bedreiging voor de westerse levenswijze en toch word de islam door links met begrip en sympathie benaderd. Allemaal erg bizar.

 8. Joop Sigaar

  Wat toepasselijk …
  Hele club haakneuzen voor de SJUMBO , de retailer die alvast inzet op de nieuwe Medelander , net als enkele andere supermarkten
  Geen zwarte Piet
  Wel Suikerfeest
  Wel halal vermoord vlees en beleg .
  Wij gaan er nooit meer , echt nooit.

 9. HaZ

  ’Waarschuw Turkse Nederlanders over onvoorspelbare situatie’
  D66 bezorgd over opgepakte man in Turkije.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28803160/__Zorg_om_opgepakte_NL_er__.html
  Waar was D66 met haar protesten toen Ebru Umar hetzelfde overkwam? #hypocriet

  1. van Urk

   HaZ@ Ebru Umar heeft alleen een Nederlands paspoort en was het inderdaad een goed reden om juist wel bezorgd te zijn. Deze opgepakte man zal waarschijnlijk wel zijn Turkse paspoort nog hebben dus is het in feite nu een Turks onderonsje op Turks bodem waar Nederland inderdaad niet mee hoeft te gaan bemoeien.

   1. Neworder

    Ebru heeft 2 paspoorten.
    Je moet niet alles geloven 🙂

    1. van Urk

     Klopt Neworder. Ik bedoel dat zij in ieder geval van die tweede paspoort af wil. Maar eenvoudig blijkt het niet te zijn 😉

     1. Neworder

      -Nederland inderdaad niet mee hoeft te gaan bemoeien-
      Ebru is toen flink geholpen en deze meneer dan maar niet ?

     2. Gvanderwaal

      Dat geldt ook voor Marokkanen.

     3. van Urk

      Dat zeg ik niet beste Neworder. Mijn reactie was een antwoord op de reactie van HaZ over de hypocrisie van D66. Volgens HaZ liet de D66 niks van zich horen toen Ebru in de problemen kwam terwijl er nu voor die man wel bezorgdheid wordt getoond. Maar in mijn mening moet onze regering er alles aan doen om deze man weer op vrije voeten zien te krijgen.

 10. johnenanne

  DDS gaat mi veel te ver, en doet precies wat zij de reguliere media verwijt. Democratie is een systeem waarin eenieder zijn stem mag uitbrengen, hoe walgelijk die keuze in de beleving van de meerderheid ook is. DENK vertegenwoordigd een heel behoorlijk aantal mensen, inderdaad, vaak van allochtone afkomst, en ja: gekaapt bij de PvdA. Desalniettemin even eerbaar als PvdD en PVV die eveneens nog eens andere denkbeelden onder de aandacht proberen te brengen.

  1. IJscoman

   Dus johnenanne vindt het prima als er morgen een nieuwe Nationaal Socialistische partij wordt opgericht met Hitler II als boegbeeld. Democratie is immers een systeem waarin eenieder zijn stem mag uitbrengen, hoe walgelijk die keuze in de beleving van de meerderheid ook is.

   1. Sloterdijk

    Er is geen enkele reden om DENK te beschouwen als een nationaal-socialistische partij. De partij is niet mijn keuze maar beweegt zich correct binnen de grenzen van de wet, iets dat van de PVV niet kan worden gezegd.

    1. IJscoman

     Leg dat eens nader uit Sloterdijk. In welke opzichten beweegt de PVV zich niet correct binnen de grenzen van de wet? En waarom vind jij DENK dan wel zo’n voorbeeldige voorbeeldpartij?

     1. Neworder

      Zie dat begrijpend lezen niet uwen sterkste punt is ..

     2. Augustinyak

      Daar gaat KDopper je zo antwoord op geven ……lol……

     3. swetsnek

      Niet op reageren meer Ijscoman die sloterdijk komt klaar op reacties

     4. Gvanderwaal

      Dat de PVV zich niet binnen de grenzen van de rechtsstaat beweest is toch evident? Het enige partijlid staat nota bene voor de rechter.

     5. Floris

      De gek maakt meer aliassen aan dan een normaal mens bij kan houden. Wat een clown!

    2. sjun

     Denk kan hooguit als Turksnationalistische beweging beschouwd worden al beseffen nog niet al haar leden dat.

   2. Floris

    In Duitsland kan dat wettelijk niet, las ik vandaag.

    Waar een wil is, is een weg. Zie Poppers Paradox.

  2. swetsnek

   Ze hadden toen al stoeltjes stelen moeten verbieden hadden we dit probleem nu niet gehad basta

 11. Gvanderwaal

  Maar DENK? Hen hebben we dus niet nodig voor de democratie. Zij proberen haar alleen maar kapot te maken.

  ———————————

  Ik meen toch dat niet opiniemakers maar de kiezer dat moet bepalen.

 12. swetsnek

  IK zie Tim dat je de controle een beetje aan het verliezen bent , wordt het niet eens tijd om wat zuiveringen door te voeren met een fatsoenlijk resultaat ???

  1. Gvanderwaal

   Dit is een opmerkelijke mededeling: Swetsnek, die nooit een inhoudelijke bijdrage plaatst en ook overigens een tamelijk onnozele indruk maakt, vraagt de redactie zuiveringen door te voeren gericht op degenen die wel inhoudelijk bijdragen.

   Een beetje fatsoenlijke redactie weet dan wel waar de zuivering zich het beste op kan richten.

   1. Augustinyak

    Ja precies, op jou Wim Hutten, hoeveel aliassen gebruik je nu tegelijkertijd, passen die nog wel in die hoekwoning van je?

    1. Gvanderwaal

     Maar, beste Rob de Haan, dit is voor jou toch ook de zoveelste Nick na verbanning hier?

     1. Augustinyak

      Dat is voor jou een vraag en voor mij een weet Wim Hutten met de scheve rotkop van grondlijn.nl…

     2. Floris

      Gebruikt Augustinyak meerdere nicks tegelijkertijd?

      Nee.

      Daarnaast is de trol vele malen vaker verbannen. Hij mag dus wel een toontje lager zingen.

     3. Gvanderwaal

      Bespreek het verder maar bij de patatkraam in Rockanje, Rob, voor mij was je al lang door de mand gevallen.

   2. swetsnek

    Inhoudelijke hahahaha nee nou wordt ie mooi dat gewauwel van jullie is niet te pruimen man get a life .
    Ik heb helemaal geen zin om met jou inhoudelijk wat te klessebessen man jij bent alleen maar druk met aliassen verzinnen flikker toch op oproerkraaier .
    Jou moeten ze met haar en huid hier verwijderen

 13. Ruud562

  Door linkse wereldvreemde dwazen zoals zo’n Geerten Waling komt onze vrijheid danig in gedrang! Zo’n dwaas als die Waling helpt de weg te plaveien voor de islamisering van ons land! Oh, laat er toch snel andere tijden hier aanbreken, tijden met een totaal andere wind!

  1. Neworder

   Die wind wordt gekeerd door de PVV
   Iedereen doet zijn best maar Geert wil dus niet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.