Ja joh: Merkel en Macron steken bakken met geld in volstrekt onnodig Europees jachtvliegtuig

‘We hebben toch niets beters te doen’, moeten Mutti Merkel en Macron gedacht hebben.

Het gaat geweldig in Europa. We hebben totaal geen immigratieproblemen, mensen die maar niets meekrijgen van economisch herstel of andere dingen waar we ons geld beter in zouden kunnen steken. Dus gaan we toch lekker JSF nummertje twee opzetten!

Vandaag vond de laatste Frans-Duitse top plaats vóórdat Angela Merkel in september haar troon moet verdedigen bij de Duitse verkiezingen, en dat betekende dat er nog even mooie deals gemaakt moesten worden. Na afloop kwamen ze opeens met een voorstel waar niemand op zit te wachten: het zoveelste geldverslindende project waar je uiteindelijk niets aan hebt. Lees maar vrolijk mee:

Frankrijk en Duitsland gaan gezamenlijk een nieuw Europees gevechtsvliegtuig ontwikkelen. Dat hebben beide landen donderdag bekendgemaakt na een ontmoeting tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, schrijft persbureau Reuters. Het project maakt onderdeel uit van breder plan voor verdere samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid.

Wanneer en wat voor soort vliegtuig beide landen willen gaan ontwikkelen wordt pas halverwege 2018 duidelijk. Wel moet het gezamenlijke project volgens de twee leiders hun “huidige gevechtsvliegtuigen op de lange termijn vervangen”.

Heerlijk: “op de lange termijn”. Nou, noteer dat maar alvast voor ergens eind deze eeuw, als de vorige prachtprojecten een indicatie kunnen zijn. Bij het vorige Europese vliegtuigproject, de Eurofighter Typhoon, hadden we twintig jaar geduld nodig eer dat dat ding eindelijk eens vloog, en bij de Joint Strike Fighter moesten we ook al eventjes twee decennia wachten. Ik sta nu al te popelen om het resultaat te zien, als ik dat nog mee ga maken.

Tuurlijk, je kunt zeggen: dit soort projecten vergen nou eenmaal tijd, zelfs als er niet tig keer wat fout gaat – zoals eigenlijk altijd wel het geval is. Dat klopt, maar het grote punt is dat dit allemaal hartstikke overbodig is, juist omdat we net zoveel geld hebben gestoken in die andere vliegtuigen, en er sowieso nog tig alternatieven zijn. Geld steken in Defensie an sich is hartstikke verstandig en gewoon noodzakelijk, maar doe dat dan op een slimme manier: in plaats van dat we miljarden en miljarden hierin steken, kun je die ook gewoon uitgeven aan de koop van reeds bestaande, bijvoorbeeld Amerikaanse, toestellen, die gewoon hartstikke prima zijn. Maar nee, dat zou de Europese trots natuurlijk teveel krenken! Kunnen we niet hebben.

Oh, en wanneer ik hier “we” schrijf, dan bedoel ik ons Nederlanders daar ook mee. Hoewel het vooralsnog als Frans-Duitse aangelegenheid wordt gepresenteerd, maakt de Europese dimensie wel duidelijk dat er binnenkort een fijne lobby gestart zal worden om zoveel mogelijk andere landen het project binnen te sleuren. Maak je borst dus maar alvast nat: het volgende Europese avontuurtje kan weer beginnen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ben Zine

  Wat een dwaze verspilling, wat een wanbeleid, wat een incompetente “leiders”… Ik ga me er niet meer over opwinden, ik kan er als individu toch niks aan doen, het zal allemaal wel. Uiteindelijk zal de mensheid zichzelf compleet naar de kloten helpen. En verdiend.

 2. poison

  Dat hoort er allemaal bij, het Europese leger mag wel een fikse stuiver kosten. Zum kotzen.

 3. Ni28

  Wordt het een Messermirage of een Miragemesser? In ieder geval moet er iets komen in plaats van de JSF. M&M gaan toch geen geld spenderen aan Trump? Merkel moet en zal Trump schofferen voor zijn kritiek op haar. Dan maar geen vliegtuigen kopen. Dat allemaal onder de mom van de EU moet op eigen kracht kunnen. Investeren in het leger zou al genoeg zijn maar hier moet om prestige redenen nog meer geld uitgegeven worden. En wie betaalt het? Duitsland en Nederland natuurlijk en Frankrijk een beetje. Het geld van het noorden moet eenmaal naar het zuiden en Duitsland krijgt daarvoor de eer. En de belastingen gaan omhoog.

 4. Hetzalwelweer

  Zij die in Brussel belangrijk zijn steken wel vaker dingen in die totaal onbelangrijk zijn. EU loves Soros. De EU verwelkomt iedereen die een scheet heeft dwars zitten. Geef iedereen een huis, zorg en opleiding….puur om de “gewone” bevolking te jennen. De EU heeft schijt aan ons…wanneer gaan wij massaal met z’n allen kakken in Brussel???

 5. Robert Leiden

  Inderdaad, de Eurofighter, Rafale en de Gripen moeten over 15-20 jaar vervangen worden.
  Daar moet je nu al mee beginnen.
  Is een flinke markt voor, binnen en buiten Europa.

  1. van Urk

   Ik lees niks geks. Veel militaire vliegtuigen van Europees makelij zijn uit samenwerkingsverband tot stand gekomen. Denk maar aan de nu verouderde Tornado,de Eurofighter de Airbus 400M transportvliegtuig of onze NH-90 helikopter van onze marine. En aangezien de roep van een Europees leger groter wordt is het in de toekomst verstandig om over eigen standaard materieel te beschikken.

 6. tomygun

  Zij denken en doen het zelfde als EU bo bo`s veel bla bla
  maar geen know how .
  Ieder opject op land of in de lucht kan nu al tot een bepaalde
  afstand gestopt worden deze afstand word steeds groter mogelijk
  en dit gebeurd niet met steentjes gooien of een raket maar met
  een laser en die stop je niet zomaar door met wat flairs testrooien .
  De US army maakt er totaal geen geheim van dat zij dit wapen hebben .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.