Kamp ontkent jegens Thierry Baudet glashard het bestaan van baantjescarrousel: ‘Niet op enigerlei wijze aan orde!’

Henk Kamp gaat niet in op suggesties van Thierry Baudet dat er een baantjescarrousel zou bestaan waar oud-VVD-politici lekker van kunnen profiteren, of dat het aanzien van de politiek daardoor geschaad wordt. Zo kunnen we althans opmaken uit Kamervragen die de VVD-minister vandaag beantwoord heeft.

Minister Henk Kamp besloot er niet veel woorden aan vuil te maken, toen hij door FVD-fractievoorzitter Kamervragen voorgeschoteld kreeg over de genante taferelen bij AkzoNobel. Het bedrijf bleek onder één hoedje gespeeld te hebben met het Ministerie van Economische Zaken. Gezien het feit dat dat ministerie nu noor een VVD’er geleid wordt (namelijk Kamp) en het tweede feit dat de Raad van Commissarissen van AkzoNobel ook twee VVD’ers kent, vond Baudet het tijd om nog maar eens te informeren naar één van de voornaamste politieke punten van het FVD: het zogeheten ‘partijkartel’.

Baudet stelde enkele weken geleden dus aan Kamp enkele vragen op, waaronder ‘Is het u bekend dat AkzoNobel twee prominente VVD’ers in zijn Raad van
Commissarissen heeft?’ maar ook: ‘Acht u het mogelijk dat zijn ingrijpen de schijn van belangenverstrengeling wekt?’, ‘Acht u het wenselijk dat partijbelangen en economische politiek verstrengeld
raken?’ en tenslotte ‘Bent u van mening dat dergelijk handelen het aanzien van de politiek schaadt?’.

Vandaag beantwoordde Henk Kamp die vragen van Baudet, maar hij leek niet voornemens om de intrinsieke werkingen van het partijkartel vandaag bloot te leggen. Op de vier gestelde vragen kwamen namelijk maar twee antwoorden. Allereerst besloot Kamp de partijlidmaatschappen van de AkzoNobel-commissarissen gewoon te negeren:

“Het is mij bekend dat de Raad van Commissarissen van AkzoNobel uit de volgende personen bestaat: Anthony Burgmans (voorzitter), Sari Baldauf, Peggy Bruzelius, Byron Grote, Louis Hughes, Pamela Kirby, Dick Sluimers en Ben Verwaayen.”

En alle andere kritische vragen werden vervolgens met één veeg van tafel geslagen:

“Ik zie niet waarom belangenverstrengeling of het schaden van het aanzien van de politiek op enigerlei wijze aan de orde zou zijn.”

Dus nee: vandaag heeft Kamp helaas niet prijsgegeven hoe het Haagse baantjescarrousel precies werkt. Maar reken er maar op dát het er is (zie de recente explosie aan PvdA-benoemingen in politiek en bedrijfsleven), en dat vroeg of laat óók Henk Kamp niet meer kan ontkennen dat het bestaat. En ja, dat het ook de reputatie van de Nederlandse politiek bepaald geen goed doet. Eventjes geduld nog, mensen…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Nasrani

  Henk Kamp wil straks ook graag gebruik maken van de mogelijkheden die deze baantjescarrousel hem biedt.

  1. Lex

   Deze man heeft geen baan meer nodig volgens mij heeft hij de pensioengerechtigdeleeftijd al lang gehaald.

   Deze man heeft zijn schaapjes wel op het droge.

  2. Lex

   Deze man heeft geen baan meer nodig volgens mij gaat hij binnenkort met pensioen.

   Deze man heeft zijn schaapjes wel op het droge.

  3. loritta

   Dit is het enige juiste antwoord!

 2. Ali Yas

  Ontkennen heeft nauwelijks zin, dus dat gebeurt dan ook niet. De vraag is: wat doen we eraan? En het antwoord: niks. Het duo VVD+PvdA is nog steeds aan de macht.

 3. Lex

  Tja er zijn nog veel PVDAers en VVDers die na de vernederende verkiezing uitslag nog geen baan hebben en dus lekker in de wachtgeldregeling rond hangen “een soort riantelijke WW” die wel 5 jaar of langer kunnen duren.

  Deze wachtgeldregeling zou versoberd worden Hmmmm ik vraag me af of er inderdaad iets is veranderd.

  1. Teloor

   Om die reden zou men juist verheugd moeten zijn over het feit dat deze Kamerleden actief voldoen aan de sollicitatieplicht en snel weer werk vinden.

   1. sjun

    Wij zien dat bijvoorbeeld bij Wassila Hachchi en Tofik Dibi.

    1. Teloor

     Het is ook nooit goed: als ze een baan vinden schreeuwt men hier moord en brand en als ze daarin niet slagen ook.

     1. Hetzalwelweer

      Teloor(gang)….echt? Zo blind?

    2. Kodi

     Au au.

   2. Hetzalwelweer

    De retoriek wat betreft politiek. Hij die de rijkste/invloedrijkste vriendjes heeft zal winnen. Doe je niet mee dan ben je passé. Kun je goed toneelspelen en liegen? Ga dan de politiek in….succes

    1. Kodi

     Dat bedoel ik nou dus met dat niet je kennis, maar je kennissen terzake doet. Zoiets bevordert niet dat gewoonweg de meest geschikte de vacature gaat vervullen.

   3. van Urk

    Meestal krijgen zij die te snel en die nieuwe baan die ze krijgen daar moet de gewone Nederlander met dezelfde hoge papieren voor gaan knokken. Zelfs oud-PVV politici blijven nog altijd langer werkloos omdat zij niet van de VVD,CDA of PvdA lid zijn.

   4. Kodi

    Het zou te wensen zijn dat maatschappelijke geschiktheid het toetsingscriterium zou zijn, dus dat niet je kennissen, maar je kennis terzake doet. En zoals de baantjescaroussel nu werkt valt daar aan te twijfelen. Het lijkt eerder een opvangtehuis voor door de kiezers uitgespuugde politieke mastodonten. Dit nog los van of er aan deze voor hen verzonnen soort Melkertbanen eigenlijk wel maatschappelijke behoefte aan is.

  2. Kodi

   Versoepeling van het ontslagrecht zoals dat heet zal eerder op de gewone mensen van toepassing zijn. Regels voor ons en uitzonderingen voor henzelf, nietwaar?

 4. buitenbeentje

  Dat PvdA-ers nu massaal op zoek zijn naar werk lijkt mij niet meer dan logisch, dat zal na de gemeenteraadsverkiezingen nog wel erger worden. Het is te loven dat zij niet op wachtgeld blijven zitten. Geen enkel bezwaar dus dat zij in het bedrijfsleven aan de slag gaan. Wat wel bezwaarlijk is zijn de benoemingen in de politiek en in topfuncties bij (semi-) overheidsinstellingen (NPO). Nog even snel bestuurlijke posten in bezit nemen, met hulp van de kartelpartijen, is natuurlijk uit den boze. Was er niet ooit een partij die gekozen burgemeesters wilde?

  1. Kodi

   Er was ook ooit een partij die referenda wilde. Behalve bij die twee keer dat er hier referenda zijn gehouden. En inmiddels is deze kroonjuweel overboord gegooid. Want referenda waren voor hen slechts met de mond een aanvullend democratisch handvat totdat de kiezers zelf zich bij daad zelf uit mochten spreken.

  2. jake 3

   Na de aanstelling van Thom de Graaf (inderdaad, D66) in Nijmegen was het ineens oorverdovend stil rondom de gekozen burgemeester.
   Oh, ja. In Utrecht was er wel keuze: uit 2 PvdA-ers.
   En over het referendum hoor je ook niet zoveel meer van de zondagskinderen van D66.
   Opportunistisch progressief.

 5. Ni28

  Wat had dan Baudet gedacht? Dat Kamp het gang van zaken gaat opbiechten? Het zijn vast van die een tweetjes tussen het kabinet en bedrijfsleven maar ga die bestrijden. Cervantez heeft over een wanhopige strijd een boek geschreven. Baudet neemt heldhaftig de hoofdrol over. Op andere kant het mag gevraagd en gezegd worden.

 6. Ni28

  Leuke baantjes voor politici zijn altijd afhankelijk van het aantal vriendjes die je gemaakt hebt. Dat verklaart de onderkruiperij van politici die aan eigen toekomst meer denken dan de toekomst van hun kiezers. De uitzonderingen bevestigen de regel.

 7. Ni28

  Kamp gold voor mij lange tijd als een betrouwbare eerlijke persoon. Zijn laatste ministerschap is de fraaiste niet, en in dit kabinet kan het haast niet anders. Het beëindigen ervan moet haast een soort bevrijding zijn.

  1. van Urk

   Voor je het weet ben je via een kruiwagentje directeur van KLM terwijl je totaal geen verstand van luchtvaart hebt.

   1. corfo

    @ van Urk.
    Camieleke Eurlings was ook zo’n figuur, met de mond konden ze álles, totdat het erop aankwam, helemaal niks kunnen ze. En hij, Camieleke, was nog wel de “kroonprins” van z’n partij ! Later bleek hij óók de mishandelaar van z’n vriendin; wát een min mannetje.
    Kamp scoort zéér goed op de “schaal van Pinokkio”: ná Rutte bezet hij een uitstekende 2de plaats.

 8. J.C.

  Minister Kamp is een echte VVD’er. Zo integer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.