Nep-rechts Jalta schakelt over op antisemitisme: omarmt anti-Israëlcomplottheorieën en haalt CIDI door het slijk

DENK, Mohammed Rabbae en Anja Meulenbelt mogen in hun handjes wrijven. Ze hebben er weer een nieuw anti-Israëlvriendje bij, en dat in de vorm van de voormalig rechtse website Jalta.nl, dat tegenwoordig een hardlinkse anti-Israëlkoers heeft ingezet.

https://twitter.com/bpschut/status/885086550706577408

Wat vroeger een rechts kwaliteitsmedium is, is nu afgegleden tot antisemitisch vodje. Dat is wat we moeten vaststellen als we vandaag Jalta.nl lezen, als zij vandaag voor de zoveelste keer dit jaar AD-journalist Wierd Duk aanvallen. Ze verwijten de man – niet helemaal onterecht, overigens – te pro-Russisch (en daarmee anti-Westers) te zijn, maar Jalta vliegt volledig uit de bocht met het volume en de verbetenheid waarmee ze deze man graag zo snel mogelijk willen kapotmaken.

Medewerker Ewout Klei heeft aan de complotten-Koolaid gezeten toen hij in een stuk dat vandaag gepubliceerd werd ook Wierd Duks recente reis naar Israël meenam als “bewijs” dat de AD-columnist eigenlijk niet deugt. Zie bovenstaande tweet van Bart Schut.

Duk is namelijk meegeweest op de jaarlijkse CIDI-journalistenreis. Dat houdt dus in: het is een trip georganiseerd door het CIDI: het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, dat in Nederland antisemitische incidenten bijhoudt en tegelijkertijd optreedt als woordvoerder van de Joodse staat. Het is niet verbonden aan de Israëlische overheid en al helemaal geen alt-right propaganda-instituut zoals Ewout Klei lijkt te insinueren.

Sterker nog: ik ben vorig jaar zelf meegeweest op die journalistenreis, en kan uit eigen ervaring spreken als ik zeg dat men in één week tijd alle reisgenoten een zeer afgewogen verhaal rondom Israël probeert te vertellen door middel van een divers palet aan sprekers en rondleiders. Zoals één van de reisleiders het doel van de reis mij destijds uitlegde: “Het doel van de reis is om het Midden-Oosten nóg ingewikkelder te maken voor de deelnemers.” Oftewel: het CIDI licht de situatie van zoveel mogelijk kanten toe, en de reizigers trekken het hele land door, alsmede de door de Palestijnen gecontroleerde Westerlijke Jordaanoever.

Voor wat het waard is: deelname aan die reis naar Israël heeft mij sceptischer gemaakt over het land. Ik ben er niet uitgekomen als Israël-juichaapje, en ik vermoed Wierd Duk ook niet – al kan de AD-journalist vermoedelijk best voor zichzelf opkomen.

Terug naar de bagger van Jalta en hun medewerker. Dat Ewout Klei zich in een poging om Wierd Duk de grond in te trappen meent te moeten bedienen van allerlei onzinnige en antisemitische complottheorieën over een soort Joodse lobby die de Westerse wereld probeert te indoctrineren, zegt eigenlijk alles over de teloorgang van het medium waarvoor hij schrijft. Ooit was het een stevig rechts weblog dat streed tegen antisemitisme – de SGP heeft op basis van een alarmerend Jalta-artikel zelfs ooit nog Kamervragen gesteld – maar tegenwoordig is Jalta gewoon de zoveelste loot aan de antizionistische danwel antisemitische stam. Joop.nl, Nieuwwij en DutchTurks kunnen dus tevreden zijn: ze hebben er weer een kameraadje bij!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ritter

  De meeste (gevestigde) media zijn anti-Israël en veelal blijft het standpunt van Israël onderbelicht in de media. Soms lijken de media wel het propaganda kanaal van de Palestijnen te zijn geworden.

  De artikelen van Wierd Duk zijn vaak een aanrader omdat deze journalist niet-politiek correct is en vaak feiten benoemd die andere journalisten liever schuwen.

  Veertien leugens die de vrede blokkeren in het Midden-Oosten
  https://brabosh.com/2009/08/19/veertien-leugens/

 2. Teloor

  De politiek van de Staat Israël is door de VN herhaaldelijk gekwalificeerd als flagrant in strijd met het internationaal recht. Het lijkt een bewuste vertroebeling dit af te doen als antisemitisme.

  1. Vabis

   Gelukkig hebben de Staat Israël alsmede de US volkomen schijt aan de door moslimstaten overbevolkte VN!

  2. van Urk

   Wel een beetje teveel gekwalificeerd. Hoe zit dat met de Palestijnen zelf? En de andere landen die het internationale recht continu schenden? In 2014 werd Israel twintig keer bekritiseerd terwijl andere landen met 1 waarschuwing ervan vanaf kwamen. De VN heeft totaal geen belangstelling in de waarheid wat gebleken is in het valse Goldstone rapport. Terwijl Richard Goldstone later in de Washington Post heeft toegegeven, dat zijn rapport, over de Israelische inval in Gaza, in 2008-2009, de Joodse staat ten onrechte van oorlogsmisdaden beschuldigde. “Wij weten nu veel meer wat in de Gaza-oorlog gebeurde dan toen ik de commissie voorzat “. Ook de directeur van UN watch, Hiller Neuer, had geen goed woord voor de UNHCR-vergadering. “De door de Arabieren gesteunde resolutie is totaal eenzijdig, waarbij Israel wordt veroordeeld zonder ook maar iets te zeggen over Hamas en hun raketaanvallen “. De VN is al lang moreel failliet en selectief verontwaardigd als het om Israel gaat. De VN is niet meer dan DE schouwplaats voor allerlei misselijkmakende politieke intriges, stemmenkoperij, en schandalige anti-Israelische resoluties en rapporten. Vroeger begon antisemitisme met de Joodse religie, later vanwege de Joodse etniciteit en tegenwoordig wordt antisemitisme in een adem genoemd met anti-zionisme, het verzet tegen de Joodse staat Israel.

 3. Guus Geluk

  Ik denk niet dat Jalta, deel van het alternatieve media-apparaat, erg antisemitisch is. De opmerking van de Jalta-tekstschrijver lijkt me echter wel sterk overtrokken: het is paranoïde om hier een strategie van de Israëlische overheid te zien.

 4. sjun

  Dat kost Jalta weer wat betalende abonnee’s…

  1. nogmaals

   @sjun
   De verliesgevendheid van jalta is geen probleem. Soros zal wel helpen.

 5. Likoednl

  Je hoort ze wel over de pro-Israel, zoals het CIDI, dat haar geld moeizaam uit donaties bij elkaar moet scharrelen.
  Over de enorme subsidiegeldstromen naar anti-Israel clubs zal je ze echter nooit horen.

 6. Babaji538

  Boontje komt om zijn loontje.
  Ze naaiden elkaar.
  Een Holocaustje, of twee. Maar, ach.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.