Nieuwe vorm van zelfhaat? Nederlandse gays schrappen zichzelf uit de Gay Pride

Vanaf nu heet de jaarlijkse schaarsgeklede botenoptocht door de Amsterdamse grachten simpelweg Pride Amsterdam. De vorige naam Gay Pride zou namelijk een beetje te beledigend zijn geworden.

Homoseksualiteit is kwetsend. Dat vinden niet alleen ultra-orthodoxe geloofsgekkies van zo’n beetje alle religies, maar tegenwoordig kennelijk ook homo’s zelf. Tenminste: de organisatoren van de Gay Pride Amsterdam, die ervoor hebben gekozen om hun jaarlijkse dansfeest op de Amsterdamse grachten om te dopen in Pride Amsterdam. Ze laten het woordje Gay varen (pun intended), want het schijnt niet meer zo heel ‘inclusief’ te zijn. Bij de homogemeenschap hebben zich tegenwoordig ook allerlei nieuwe gender-sneeuwvlokjes aangesloten, en die eisen nu ook een beetje erkenning. En dan krijg je dus dit:

“Met een nieuwe naam wil de Stichting Amsterdam Gay Pride er vanaf nu nadrukkelijker zijn voor iedereen, ongeacht wie je bent en van wie je houdt. De Pride Amsterdam, zoals de Gay Pride vanaf dit jaar heet, draait de komende editie meer om de inhoud en moet meer mensen aanspreken.

Was het van oorsprong vooral een feest voor de homogemeenschap, inmiddels zijn er heel wat letters toegevoegd aan de verzamelnaam LHBTI waar het negendaagse festival voor is bedoeld. De afkorting staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken). Volgens Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, herkennen veel mensen zich niet in het woord ‘gay’ in de naam van het jaarlijkse evenement.”

Jongens, wat is dit voor gezeur? Ik woon zelf in een katholieke omgeving, maar als doorgewinterde atheïst ga ik daarmee nog niet pleiten voor het weghalen van het woordje ‘Sint’ uit mijn straatnaam omdat ik me zogenaamd niet genoeg zou ‘herkennen’ in mijn buurt. Nee, ik erken dat mijn straat een bepaalde oorsprong heeft, en kies ervoor om dat in tact te laten. Als land ben je namelijk nergens zonder je geschiedenis. Dat geldt ook op micro-niveau.

Dat gaat dus ook op voor de homogemeenschap. Of de LHBTI-gemeenschap, zoals ze zichzelf tegenwoordig noemen. Ik zie ook varianten van die afkorting met Q’s en A’s er nog bij. Vraag me niet waar dat allemaal voor staatm want ik zie het als een langzame manier om jezelf op te heffen: één letter per keer. Of – zoals met de Gay Pride die nu de Pride wordt – zelfs direct met één heel woord.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ni28

  Als ik zo Pride-foto zie dan wordt mijn milde standpunt jegens de homo’s wel op proef gesteld.

  1. Fiji

   Ni28, bij de eerste pride vond ik het wel spannend, als boertje (21 jr) in Drenthe die als homo zijnde hier best wel alleen was en daarom alle nieuws omtrent de pride te volgen. Na de foto’s in kranten en op tv te hebben gezien had ik een wtf-momentje, was ik bang dat ik ook zo zou worden. Nu denk ik van ‘laat ze maar 1 dag’ en ga door met mijn mooie leven, meeste homo’s herkennen zich niet in de pride dus niet alle homo’s over 1 kam scheren.

   1. Floris

    Ja, dat heb ik wel vaker van homo’s gehoord. De gay pride geeft een zeer eenzijdig (en niet bepaald positief) beeld. Een beeld van op seks beluste, promiscue geilneven.

    1. Alpenmelk

     Floris je weerstand uit je nek. Er zijn genoeg boen met oerdegelijke superstar burgerlijke homoos. Je bent waarschijnlijk blind.

     1. Floris

      Heeft u gedronken?

  2. Alpenmelk

   Waarom

 2. HaZ

  Mark Rutte en Alexander Pechtold hebben al toegezegd de eerstvolgende editie van de Pride Amsterdam, in exact dezelfde uitdossing als de “heren”op de foto boven, acte de presence te geven……!

 3. buitenbeentje

  Gay is niet iets om trots op te zijn.

  1. Fiji

   Een buitenbeentje is ook nu niet echt iets om trots op te zijn.

   1. buitenbeentje

    Ik denk dat je mijn post niet helemaal begrijpt, maar ik ga hem niet uitleggen. Hint: “De vorige naam Gay Pride zou namelijk een beetje te beledigend zijn geworden.”

 4. rosmalen53

  bah bah,wat een vuilakkers met hun leren pakkies aan,ik snap werkelijk niet waarom iedereen hier van mag ‘meegenieten’ en met hun gezever over acceptatie,doe maar normaal want op deze manier zet je jezelf buiten spel

  1. Alpenmelk

   Wie wil nou met zo,n suf spel meespelen

 5. Vandijk123

  De schrijver van dit stukje zou eens op bezoek kunnen komen bij de Pride. Dan had het een stukje opgeleverd dat wel klopt met de werkelijkheid.

 6. Ni28

  2@ Fiji, ik heb best wat homo’s meegemaakt en geen een zag er ooit uit als op de foto. Ik heb met enkele ook meegewerkt voor een langere tijd en het waren mensen waar je op kon rekenen. Daar heb ik geen moeite mee en zeker geen problemen. Maar die op de foto maken het voor de gewone juist zo moeilijk. Leef zoals je bent en leef gewoon.

 7. Ni28

  Buitenbeentje heeft gelijk, je hoeft niet trots zijn op je geaardheid, hoogstens tevreden.

 8. Bes Tolen

  Amsterdam doet er altijd alles aan om op te vallen. Dat is ondertussen wel een haast specifieke Amsterdamse ziekte en dat vertaalt zich ook in opdringerig en luidruchtig elke ruimte te willen vervullen. Het kan dus allemaal minder en minder zou Amsterdam van haar opgeblazenheid kunnen bevrijden. Dat moet toch een keer gebeuren want een wereldstad is Amsterdam al lang niet meer. Daar moet de stad ook niet naar streven. Dat is een fatale weg. Wel streven naar kwaliteit maar juist op dit punt is Amsterdam onderuit gegaan. Amsterdam heeft ook voor veel ellende in het hele land gezorgd door als eerste tegemoet komen aan allerlei kwaad, dat onder de noemer van tolerantie en meer van dat fraais waaronder brede uitleg van rechten, is gebracht. Kwaad dat het leefklimaat in Nederland wel blijvend heeft beschadigd.

 9. Nasrani

  Wat een gore foto! Wat zouden deze eikels in het dagelijkse leven doen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.