Peilingen: Forum van Democratie schiet omhoog naar 5 zetels, terwijl GroenLinks-luchtbel langzaam leegloopt

Het gaat de jonge partij van Thierry Baudet voor de wind. Mochten er vandaag nieuwe verkiezingen zijn, dan haalt hij meer dan het dubbele van het aantal zetels dat hij momenteel heeft. Datzelfde kan zijn college bij GroenLinks niet zeggen: zijn partij lijkt peak Klaver bereikt te hebben, en is nu langzamerhand weer aan het krimpen naar minder hyperige proporties.

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond verandert er nogal het één en ander:

peiling 2-7-2017

De formatie met de ChristenUnie is inmiddels in volle gang, en daar lijken nog niet alle onderhandelende partijen in evengrote mate van te kunnen profiteren. GroenLinks boekt een zeteltje winst, maar de partijen van Mark Rutte en Gert Jan Segers vertonen geen beweging ten opzichte van de stand van afgelopen verkiezingen. Het CDA van Buma is wel aan het bewegen, en niet in de goede richting voor de christendemocraten: maar liefst drie zetels moet het CDA prijsgeven.

Ook met de SP (-3) en 50PLUS (-1) gaat het niet goed, maar het meest interessante verlies is nog wel dat van GroenLinks, dat één zetel achteruitgaat. Nu Jesse Klaver alle positieve vibes die hij een campagne lang heeft uitgezonden niet heeft kunnen verzilveren met kabinetsdeelname is de verliefdheid met zijn opgestroopte mouwenpartij aan het wegebben. Jammerdebammer, Jesse ‘Trudeaubama’ Klaver! Je partij is gewogen en te licht bevonden.

Iemand die wel consistent goede scores blijft noteren, is Thierry Baudet van het Forum voor Democratie. Wist hij eerder deze week al 6 zetels te mogen opschrijven bij de Politieke Barometer, zo schat Maurice de Hond de beweging momenteel in als goed voor 5 zetels. Het FVD is al een paar maanden bezig met een gestage opmars: zal de nachtmerrie van Erik van Muiswinkel uitkomen en Thierry Baudet de volgende Tweede Kamerverkiezingen winnen? Als hij op dit tempo kan doorgroeien wel!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. swetsnek

  Tim Schrijf nou niet eerst Groen Links een zetel erbij en dan later 1 zetel er af wel eerst je tekst lezen hoor

 2. Hemelriekje

  Haha de kop van dit topic moet zijn – ongelofelijke stijging van de PVDA-.
  Zoals verwacht klimt de partij weer uit het dal.
  Laat de verkiezingen maar komen.
  PVDA-CDA-D66-BVVD een pracht coalitie.

  1. Kogelbert

   De stijging van de PvdA is inderdaad opmerkelijk.

   1. HW

    Een juiste analyse zou zijn, dat links PvdA-SP-GL samen weer 1 zeteltje in moet leveren. Weer 60.000 mensen weggelopen.

    1. Hemelriekje

     Zo kun je het ook stellen 🙂 maar bij nieuwe verkiezingen is het optuigen van een nieuwe regering, een fluitje van een cent..

     1. HW

      Neem nu eens een voorstelling van van Muiswinkel.
      Als tijdens de voorstelling 60 van de 2000 mensen weglopen, dan kan het zijn dat na de pauze de zaal halfleeg is.
      Mij zou dat niet verbazen.

   2. sjun

    Dat zijn mogelijk de drie zetels die de SP in deze peiling inlevert, gesteld dat deze peiling de politieke werkelijkheid daadwerkelijk zou weergeven. Een meer precieze peiling (buiten de grachtengordel en wat losse response op marktpleinen) zou ook nog wel eens gerommel bij de VVD en D66 kunnen inluiden als er niet een nog verdere afbrak van de PvdA in zichtbaar wordt. Jan Publiek laat zich gelukkig zo gauw niet meer sturen door georkestreerde peilingen en leert langzaam maar gestaag verder kijken dan elkaar napapegaaiende media met een politieke agenda.

    1. Kogelbert

     ‘georkestreerde peilingen’

     Tegen de paranoia van de boze rechtspopulist is geen kruid gewassen.

  2. IJscoman

   Simon Kogelbert is back.

   1. Ni28

    Simon is nooit weggeweest. ZWIJ HEM DOOD.

 3. SlimK1nd

  Er is ook een peiling uit waar FvD inmiddels zelfs op ZES zetels staat. Ik heb er geen geheim van gemaakt: ik begin meer en meer gecharmeerd te raken van FvD en met name Thierry Baudet. De manier waarop die arme jongen verguisd wordt door onze zogenaamde “feministen” speelt daar een grote rol. https://twitter.com/SlimK1nd/status/880648800569888768

  1. Hemelriekje

   Hee ouwe spammer heb je te weinig volgers?
   Veertig volgers is natuurlijk dramatisch…

   1. IJscoman

    Simon is back. Don’t feed the troll.

    1. Vabis

     Die is nooit weggeweest ysco.

 4. HW

  De afstraffing van het CDA is zeer terecht. Tweede Kamer stem tegen Ukraine en Eerste Kamer na de verkiezingen voor het inlegvelletje van Rutte.
  Betekenis: Buma heeft het niet in de hand.
  Zo worden wij genaaid en zij bestraft.

  1. poison

   CDA had in haar verkiezingprogramma staan 100 Euro minder eigen bijdrage in de zorg. Toen FvD een motie indiende heeft CDA tegen gestemd. Tja, dat kost natuurlijk zetels.

   1. HW

    Ze hebben nog steeds niet in de gaten, dat verkiezingsbeloftes er wel toedoen.
    Regeren was vroeger vooruitzien, nu is het korte termijn denken. We zitten de komende 4 jaar veilig qua inkomen.

 5. Phoenix

  Tja, SP en Groen Links verliezen samen 4 zetels, dan is het ook niet zo gek dat er bij de PvdA weer 3 bijkomen. Communicerende vaten en zo. Interessant is ook dat daarentegen de winst van FvD nog niet ten koste van de PVV gaat, zoals zo vaak is voorspeld, integendeel.

  Wim

  1. Hemelriekje

   Ja Wim72 , het zijn nog lang niet de verwachte 35 zetels voor de PVV.
   Zelfs niet samen met FvD.

  2. Hemelriekje

   Hee Wim als je een ban krijgt hoor je volgens de regels van het spel te verdwijnen.
   Terug komen met een nieuwe nick is geen probleem maar je vorige nick onder elk reageersel zetten ?????

   1. HaZ

    Zit jij wel bij de juiste opticien ? Phoenix heeft niks met Wim Hutten te maken.
    Tegen de tijd dat kogelvanlinks zich wim gaat noemen ipv bert vallen pasen en pinksteren op een dag.

    1. Hemelriekje

     Haha je kent de totaal offtopic link plakkende Wim niet.
     Kreeg een aanvaring met Michael en dan ben je de klos.

   2. Phoenix

    Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik hier een ban kreeg. De reden was dat ik reageerde op een stukje over oranje gekleurde straten tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal, waarin ik schreef dat ik dat een nogal hysterisch gedoe vond. Dat was reden voor een zekere Rob Goossens, die hier toen stukjes schreef, om mij in het spamfilter te zetten, zoals hij toen trots kraaide, want kritiek op voetbalhysterie was volgens hem absoluut uit den boze. Diezelfde Rob Goossens is overigens ook alweer jaren geleden met de noorderzon vertrokken. Dus heb ik me later maar weer eens aangemeld als Phoenix, de vogel die uit de as herrezen is, omdat er intussen een andere Wim hier ook reageerde. Maar voor de duidelijkheid zet ik dat nu toch ook maar onder mijn stukjes, al vergeet ik dat nog wel eens.

    Overigens vind ik het wel kinderachtig om als je geband wordt, je toch steeds maar weer met een nieuwe nick aan te melden. Als het mij duidelijk zou zijn dat ik ergens niet welkom ben, dan zou ik daar ook wegblijven, want anders begint het toch wel erg veel op pestgedrag te lijken.

    Wim

 6. Ni28

  De stuiptrekkingen van de PvdA brengen iets op maar wie goed doordenkt weet dat alles wat Asscher nu doet is gelijk is aan wat hij vier jaar lang niet gedaan heeft.

 7. SlimK1nd

  Dit is te leuk, dat *moest* ik echt even toevoegen. Nog meer leuke cijfers. https://twitter.com/SlimK1nd/status/881441172106989572

 8. Sniper666

  Het meest opvallend en triest is het feit dat Jan Doedel nog steeds die klote VVD in het zadel wil houden. Lijkt wel of niemand het graai VVD nieuws volgt. De één na de andere VVD-er komt in opspraak wegens malversaties en ze blijven maar hoog in de peilingen.

 9. Lex

  Huh Forum Voor Democratie stond toch al op 5 zetels?

  1. Kogelbert

   Nee, het FvD staat op 2 zetels en over vier jaar gaan we zien of ze die kunnen vasthouden.

   Ik zou er geen geld op inzetten.

 10. LieverKipsLeverworst

  Goed nieuws. Heel goed nieuws zelfs.
  Maar dat er toch nog 1/3 van Nederland op die “integere” VVD stemt, is mij een raadsel.
  #thierryforpresident

 11. Guus Geluk

  Populisme boert goed en het is geen zegen voor dit land.

  1. Kogelbert

   Qua decibellen gaat het goed met het populisme maar de invloed op het beleid blijft uiterst beperkt.
   Het blijft ketelmuziek in de marge van de serieuze politiek.

   1. Guus Geluk

    Ja, in Europa hebben de populisten geen enkele invloed op het landsbestuur. Helaas heeft men dat in de VS wel. De natie met het prestigieuze aanzien, de Verenigde Staten, ontpopte zich in een lachertje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.