Sylvana gooit eigen glazen in. Bejubelt slavernij-expert die zegt: “Er is geen beginnen aan om excuses te maken!”

Artikel 1-boegbeeld Sylvana Simons is erg begaan met slavernij en de nalatenschap van die verschrikkelijke periode in de huidige Nederlandse maatschappij. Ze vecht voor meer onderwijs, begrip én geld voor de nakomelingen van voormalige slaven. Maar nu doet ze iets raars: ze haalt een slavernij-historicus aan die zegt dat er geen beginnen aan is om als Nederland excuses te gaan maken voor allerlei historische gebeurtenissen.

“Belangrijk leesvoer!” Zo kondigt voormalige DENK-diva Sylvana Simons op haar Facebook-pagina een Vrij Nederland-interview met ‘slavernij-expert’ Karwan Fatah-Black aan. Het is één van de vele berichten die de Artikel 1-leider heeft gewijd aan slavernij zo rond Keti Koti – de jaarlijkse nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Alleen is hier de vraag of Sylvana het stuk dat zij zo “belangrijk” vindt zélf wel gelezen heeft. Fatah-Black – een historicus verbonden aan de Universiteit van Leiden – houdt er namelijk enkele bijzondere ideeën op na die vermoedelijk niet door Sylvana Simons of haar partij gedeeld worden. Zo vindt de 36-jarige wetenschapper dat Nederland geen excuses hoeft te maken voor de verschrikkingen van de slavernij en bijbehorende slavenhandel. In Vrij Nederland zegt hij:

“Tegelijkertijd moet ik als historicus zeggen: er is geen beginnen aan om excuses te gaan maken. Want inderdaad: dan blijf je bezig. Maar als het gaat om een proces van healing in de samenleving, het erkennen dat mensen vreselijk zijn behandeld en dat dat tot op de dag van vandaag nawerking heeft, dan kunnen excuses belangrijk zijn. Dat erkennen doet de overheid trouwens wel. “

En dat staat nogal haaks op de gedachten en ideeën van rupsje nooitgenooit Sylvana Simons, voor wie geen overheidsmaatregel ver genoeg gaat en geen herdenking genoeg ‘witte schuld’ bevat.

We kunnen nu dus Sylvana uitlachen omdat ze kennelijk de linkjes die ze deelt niet eens zelf doorleest. Maar laten we dat niet doen. Laten we er een teachable moment van maken, zoals dat in goed Hollands heet. En dat is: wellicht wordt het tijd om al dat gekrakeel over te weinig erkenning van de slavernij eens te staken. Nederland heeft die periode helemaal geabsorbeerd in geschiedenisboeken, er zijn herdenkingen om de gruwelijkheden te herdenken en voor elke persoon in dit land zijn er tegenwoordig gelijke rechten.

Dus, Sylvana, wellicht is de tijd van activisme rondom dit thema domweg gewoon voorbij. Tijd om je bezig te houden met zaken die vandaag de dag nog wél om veel aandacht vragen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. swetsnek

  MIss Soemalip ook weer van de partij zie ik

 2. Ben Zine

  Jammer dat ze altijd zo zeikt over “racisme”, want verder vind ik Sylvana best wel leuk.

  1. Guus Geluk

   Mee eens.

   1. hans-e-pans

    Hoe leuk je haar fysiek ook vind, ze is en blijft dwalende.

 3. van Urk

  Inderdaad. Dat zij deze geschiedenis zeer belangrijk vindt wil niet zeggen dat iedereen daar oren naar hoeft te hebben. Dan kunnen we alle koeien wel uit de sloot gaan halen en zijn we op elke dag van het jaar druk bezig met herdenkingen en feesten.

 4. HaZ

  Artikel 1: 28.700 stemmen op 15 maart j.l.
  Syl, geef een BBQ voor die mensen en emigreer vervolgens !

 5. HW

  Sylvana, ik heb ook een trauma opgelopen. Ik word depri van alle belastingen die mij opgelegd zijn in mijn leven. Veel van dat geld is gebruikt voor de onafhankelijkheid van Suriname te financieren en nu ben jij hier om nog een keer op de zak van een ander te leven.

  Dat geld wil ik graag terug. Als slaven niet betaald zijn en jij eist daarvoor geld, dan lijkt het mij redelijk, dat jij persoonlijk, die er ook niets voor gedaan heeft, mij mijn verkwanselde belastinggeld terug betaalt.

  1. Ni28

   Zo kunt je het ook verwoorden.

  2. dutchbrabant

   En jij vergeet voor het gemak de winsten die Nederland uit deze kolonie heeft gehaald. Ik ben geen fan van Simons’s denkbeelden en uitspraken. Maar ze heeft altijd een baan gehad.. Dus welke zak van een ander? Dat Nederland voor die onafhankelijkheid ten volle heeft geprofiteerd van deze kolonie vergeet je maar voor het gemak.

   1. Sniper666

    DE TROL NIET VOEDEREN, TEN STRENGSTE VERBODEN !!!

   2. Mart

    Tòch waren ze zo stom om het BAUXIT delgen waaruit aluminium gevormd wordt voor een paar gulden per ton aan de Amerikanen over te laten,die er millioenen mee verdiend hebben.

 6. Ni28

  Deze generatie heeft niets te maken met de vroegere slavernij. Zij moet uitzoeken wie de nazaten van de slavenhouders waren en wie van geprofiteerd heeft. Misschien moet zij beginnen bij de Koninklijke familie zij zullen haar vast willen helpen. Maar laat onze portemonnees met rust. En overweeg hoe de nazaten van de slaven kunnen leven nu in deze tijd. Als je niet wilt werken ga je naar de bijstand. Wat een luxe. Ga dus niet geld eisen over de ruggen van die arme voorgangers om zelf in luxe te kunnen leven.

  1. HaZ

   Natuurlijk heeft dit niets met slavernij te maken Ni28. simons is gebaat bij het in leven houden van racisme, puur voor haar eigen gewin en haar sponsor(en). Als zij haar vuiligheid tegenover de witte blanke racist niet meer uit, zullen de inkomsten uitsterven en simons verlagen tot het bijstandsniveau, oftewel de bedelstaf bij de Nederlandse overheid. Dat is wat zij koste wat kost wil voorkomen, een egoiste pur sang dus.Wij worden opgezadeld met het gemekker van een zeer sneu figuur die een mogelijkheid heeft gevonden om inkomsten te werven (nog wel). Aan simons deze vraag: De Nederlander wordt s’morgens wakker, wast zich,kleed zich, ontbijtje en hoppa naar het werk. Hoe gaat dat bij jouw ? Je wordt een keer wakker…..en dan ?

   1. HW

    En dan zoek ik vuiligheid over witte mannen die ik dan kan spuien op het internet.

    Helaas ben ik als oud vel uitgekakt als radio- en tv presentatrice, dj, modeontwerpster en politicus en op zoek naar andere inkomsten voor werkzaamheden van gem. max. 1 uur per dag / voorbeeld Giel Beelen. Verdiensten niet onder de Balkenende norm
    DWDD en Pauw zijn natuurlijk altijd welkom (reclame voor mezelf).
    Ik heb altijd wel een hoop onzin te melden.
    Tot zover mijn dagindeling.

    1. HW

     En dan is er koffie, Douwe Egberts koffie, van van Nelle

     1. HaZ

      Als het maar heet,zwart en nat is….;-)

     2. Mart

      MÈT een lepeltje BUISMAN om het smakelijk te maken.

 7. IJscoman

  Troll

 8. Guus Geluk

  Vrij Nederland schreef:

  Maar als het gaat om een proces van healing in de samenleving, het erkennen dat mensen vreselijk zijn behandeld en dat dat tot op de dag van vandaag nawerking heeft, dan kunnen excuses belangrijk zijn. Dat erkennen doet de overheid trouwens wel.

  Mogelijk wilt Sylvana Simons duiden dat excuses voor het slavernijverleden, voor haar tóch belangrijk is. Omdat de slavernij “tot op de dag van vandaag haar nawerking heeft”.

  Ze heeft de link dus hoogstwaarschijnlijk gedeeld, na deze vlug te hebben doorgelezen.

  1. HW

   VRIJ NEDERLAND.
   Dat is toch die objectieve linkse krant met die rode bril, die rechtse mensen allemaal kwalificeert als fascisten.
   Dat is toch die objectieve linkse krant met die rode bril, die het hele asielcircus steunt om inkomsten.
   Dat is toch die objectieve linkse krant met die rode bril, die vindt, dat Nederland discrimineert.
   Dat is toch die objectieve linkse krant met die rode bril, die nationale cultuur maar niks vind en moslimcultuur propageert.

   Nog even, dan schijten ze ook rood.

   1. HW

    Want bruin schijten is natuurlijk ook discriminatie.

   2. Guus Geluk

    Geen flauw idee. Ik lees die krang niet.

    1. HW

     Hoezo, het was Guus toch die schreef

     Vrij Nederland schreef:
     Maar als het gaat om een proces van healing in de samenleving, het erkennen dat mensen vreselijk zijn behandeld en dat dat tot op de dag van vandaag nawerking heeft, dan kunnen excuses belangrijk zijn. Dat erkennen doet de overheid trouwens wel.

     Het zal wel Alzheimer zijn!!
     Wens je beterschap, maar weet dat de ziekte ongeneeslijk is.

     1. Guus Geluk

      Ik heb her stuk overgenomen uit het artikel van DDS, HW.

  2. Kodi

   Laat zielig Sylvaantje dan maar met excuses op de proppen komen, want haar voorouders waren slavenhouders. Niet mijn Nederlandse blanke voorouders.

   http://nos.nl/artikel/2179062-digitalisering-surinaams-slavenregister-van-start.html

   Ga je dan even op je plaat als je de Nederlanders (van wie hun voorouders in Nederland gebleven zijn en zelf slechts belastingslaaf waren (En nog steeds niet zijn erkend en schadeloos zijn gesteld!)) de erfzonde van het slavernijverleden wilt opspelden en verdere emotionele chantage inzake het slavernijverleden bedrijft.

   1. Guus Geluk

    Wellicht zit het slavernij-verleden Sylvana nog heel hoog, Kodi, en is ze er daarom zo veel mee bezig.

    1. HW

     Zou een bezoek aan een psychiater geen betere remedie zijn, dan de Nederlander beledigen.

     1. Guus Geluk

      Ze beledigt Nederlanders niet en ze wordt door DDS belangrijker voorgesteld dan ze is.

     2. HW

      Als je alle witte mannen uitmaakt voor racisten dan vind jij dat zeker een compliment, toch

 9. Ruud562

  “Omdat de slavernij “tot op de dag van vandaag haar nawerking heeft”.
  Tja, luiheid en geen integerheid zit vaak in de genen, generaties lang!
  Dus is het volkomen verklaarbaar als een werkgever voor de ‘witte werknemer kiest!

 10. josef kuijpers1952

  In tegenstelling van wat gekleurd Nederland denkt, erkent Nederland uitdrukkelijk de rol die zij in de slavernij heeft gespeeld. Op school werd dat óók in de lagere klassen al breed uitgemeten compleet met uitleg wat slaaf zijn precies betekende. En dat maakte en maakt nog steeds indruk. Daarom dienen afbeeldingen op de Gouden Koets e.d. niet ontdaan worden met afbeeldingen uit die periode. En ja Nederland is rijk geworden door de VOC die niet zo nauw keek wat slaven betreft. Daar profiteren wij inderdaad van, maar óók zij, die nazaat zijn van die ongelukkigen van toen. En dat mag, helemaal geen probleem. Die hebben zo hun Nederlanderschap gekregen, en volkomen terecht, anno 2017 een beduidend beter bestaan dan de gemiddelde zwarte in de wereld.

 11. EllyD19

  Blijft Sylvana nou eeuwig en altijd de voorpagina halen hier ?
  Zal ze wel leuk vinden hoor.

 12. Bes Tolen

  Dutchbrabant. Gefeliciteerd met je kijk op hier. Ga naar de noordpool, daar is de ruimte om verder te eikelen.

 13. Mart

  Sylvana, ga eens te keer tegen de moslims die slavernij normaal vinden en nog steeds be oefenen.

 14. Maantje_1990

  Zeer goed artikel. Vraag me inderdaad af of Sylvana Simons de context wel heeft begrepen van het gehele artikel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.