Volkskrant-columnist heeft ‘geweldig’ idee om jihadisme uit te roeien: we gaan ze bestrijden MET HUMOR!

Hoort u dat gestommel onder de grond? Dat zijn de cartoonisten van Charlie Hebdo die zich omdraaien in hun graf.

Er zullen nog maar weinig mensen zijn die in het islamitische terrorisme niet één van de grootste veiligheidsvraagstukken van de moderne tijd zien. Terecht natuurlijk ook, want dankzij de strijd in Syrië die op z’n einde loopt zijn er tientallen gevechtsgetrainde jihadi’s die hun reis terug naar Nederland aan het plannen zijn. Sommigen zeggen dan genezen te zijn van hun bloedlust, maar zeker weten doe je dat natuurlijk helemaal nooit.

Gelukkig heeft De Volkskrant bij monde van diens columnist Hassan Bahara nu een manier uitgevonden. We gaan die dekselse koppensnellers gewoon verslaan met… grappen en grollen. Ja! Gouden vondst! We gooien er gewoon wat gebbetjes in, en dat gewelddadige extremisme zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. Toch, Hassan?

“Ik zag dit weekend op de site van CNN een korte reportage (Laughing at ISIS to defeat them) over de Amerikaans-Indiaase Priyank Mathur, comedian en voormalige inlichtingenofficier, die met een groepje andere Indiaase comedians satirische filmpjes knutselt waarin de geloofsmanie van jihadisten op de hak wordt genomen. Doel: jihadi’s zodanig ridiculiseren dat niemand zich nog wil aansluiten bij dat zooitje losers.

Het idee is niet nieuw. Irak had in 2014 de satirische tv-serie Dawla al Garafa (De mythische staat), compleet met een Rolex-dragende kalief Abu Bakr Al-Baghdadi.”

Het is natuurlijk een leuke theorie: grapjes maken over jihadisten kost niets, en als het ze daadwerkelijk deradicaliseert is dat natuurlijk voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

Alleen: het werkt dus niet. Het feit dat Bahara zelf al een persiflage van ISIS-kalief al-Baghdadi aanhaalt zegt genoeg: ze hebben hem in Irak ongetwijfeld goed voor joker gezet met z’n Rolex en z’n haatbaard, maar het heeft de opmars van ISIS niet gestuit. Er zijn honderdduizenden mensen omgekomen mede dankzij de bloederige tactieken van islamist al-Baghdadi, die geen millimeter van z’n radicale gedachtengoed heeft ingeleverd vanwege satire.

Ook op een globaal niveau heeft het niet geholpen. Herinneren we ons de Deense cartoonrellen nog? Die humor jegens islamitisch radicalisme heeft die lui alleen nog maar kwader gemaakt. Of – tragischer, vermoedelijk – de redactie van Charlie Hebdo. Alhoewel die bejaarde Franse tekenaars hun dagen voornamelijk sleten door grapjes over katholieken te maken, werd dankzij een handjevol mopjes over de islam toch een halve redactie afgeslacht.

Nee, wás humor maar een nuttig wapen in de strijd tegen jihadisme. Hassan Bahara had ik zo enorm graag gelijk gegeven, maar het tegendeel is echter waar gebleken. Dus laten we niet terugdeinzen voor wat er nu wel moet gebeuren: en dat is keiharde repressie van dit gedachtegoed en iedereen die het aanhangt. Het is gewoon niet anders.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Ni28

  Dat deed de redactie van Charlie Hebdo al.

 2. DutchDropveter

  En als er dadelijk een aantal haatbaarden opstaan en een aanslag plegen omdat de grapjes verkeerd vielen roept de Volkrant zeker dat het niks met de mensen of het geloof te maken heeft.

  Die hele volkskrant zou er goed aan doen zichzelf op te heffen en eerlijk te zijn ipv te liegen en verdraaien van verhalen voor eigen gewin. Soms is er ook zo iets als een groter goed maar linkse mafketels hebben vaak het inzicht van een doperwt…

 3. Ni28

  Als je het kwaad met humor gaat bestrijden. De hedendaagse kwaden hebben geen humor behalve een mes op de keel van de grappenmaker. Bovendien kan humor tegenwoordig snel kwetsend zijn en kom je snel voor het terecht. Want de vrijheid van woord is al aangetast door de vrijheid van godsdienst die zich snel gekwetst zal voelen. Jihad strijders kunt je alleen hard en zonder humor bestrijden en dat verwachten zij ook. Ga je ze over de bolletje aaien zullen zij zich beledigd voelen. Humor is heilzaam voor de geest maar niet een zieke geest.

 4. K.Dopper

  Tim heeft de column van Bahara verkeerd begrepen. Hij schrijft namelijk ook: “Hilarisch allemaal. Maar hebben ze het jihadisme flinke slagen toegebracht? Mwah. Weinig Europese landen die zulke vruchtbare grond zijn geweest voor het jihadisme als Engeland – daar hebben de snoeiharde grappen van Four Lions weinig aan kunnen veranderen.

  Humor is in dit geval een coping-mechanisme voor ons, geestelijk gezond volk, dat maar geen vat kan krijgen op de irrationaliteit van het jihadisme. Met machteloos buldergelach proberen we hun angstaanjagende waanzin te overstemmen.”

  Hij beweert helemaal niet wat Tim er van maakt.

 5. HaZ

  Als dat hier in Nederland nog gebracht zou gaan worden door personen als Ajarai ( alhoewel humor niet haar sterkste punt is, maar kniesoor), Simons ( Racisme als humor moet het haast wel goed doen) Dekker ( opwarming van de aarde begint in de woestijn tenslotte) Muiswinkel ( het nieuw leven in blazen van zijn ter ziele gegane carriere als komediant in spe) en uiteraard Oudjaars zuurpruim van het Hek ( kan dan mooi het einde
  van IS gaan verkondigen). Kijk, dat noem ik nou humor……meneer Sonneberg !

 6. HdK

  Volkskrant-columnist heeft ‘geweldig’ idee om jihadisme uit te roeien: ‘ we gaan ze bestrijden MET HUMOR!’

  Kijk, da’s pas humor!

  1. Sloterdijk

   Hierboven werd al aangegeven dat de interpretatie van de column onjuist is.

 7. buitenbeentje

  Grapjes maken over de islam en dat werkt. Zo kun je leuke cartoons maken van Mohammed met een bomtulband of een humorvol filmpje waar vrouwen hun slipjes naar Khomeini gooien (Carell) en Gregorius Nekschot weet ook mee te praten over grapjes over de islam. Van Gogh was trouwens ook best wel geestig.

  De islam kent geen humor. O ja, ISIS heeft niets met mohammedanen te maken, was ik even vergeten. Ze lachen zich dood.

 8. Peter Selie

  Hassan Bahara hoe gestoord kan een columnist zijn, o ja wacht even hij is lichtgetint dat verklaard inderdaad veel.

 9. Ruud562

  Ja, goed idee! We laten Joep van het Hek, Van Muiswinkel, De Leeuw satirische uitlatingen doen over die pedosadist c.q. vrouwen- en anderenhater: Mohammed!
  En dan voorzien van cartoons! Goh, wat zullen ze bom…volle zalen trekken!

 10. sjun

  Om te kijken of het een beetje ‘aanslaat’ zou Hassan Bahara kunnen beginnen met publieke grappen over Mohammed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.