Ah, daar kan het wél: Nederlands-Antilliaans eiland Curaçao stuurt alle bootvluchtelingen zonder pardon weer terug

Op het Nederlands-Antilliaanse eiland Curaçao hebben ze geen boodschap aan bootvluchtelingen uit Venezuela. Iedereen die het Curaçaose vasteland weet te bereiken, wordt zonder pardon weer teruggestuurd.

Het kan u niet ontgaan zijn: er is nogal wat trammelant in Venezuela, waar een socialistisch regime een volksopstand probeert neer te slaan met zoveel mogelijk geweld. Het conflict zorgt ervoor dat een flinke groep mensen eieren voor hun geld probeert te kiezen, en via een boottochtje de overtocht maakt naar de nabijgelegen Nederlandse Antillen.

In dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden worden de Venezuelanen echter niet met open armen ontvangen. Sterker nog: ze worden linea recta teruggestuurd naar hun thuisland, aangezien het eiland geen trek heeft om voor Lampedusa of Lesbos te spelen. Uit het Antilliaans Dagblad:

“Pas als de situatie in Venezuela dusdanig is geëscaleerd dat sprake is van een burgeroorlog, zal Curaçao gevluchte ongedocumenteerde Venezolanen niet meer terugsturen.

venzuela ,,Maar zo ver is het nog niet”, zei minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie gisteren.Girigorie en minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) lieten gisteren tijdens een gezamenlijke persconferentie weten dat de Curaçaose regering ‘zich ernstige zorgen maakt’ over de ontwikkelingen in Venezuela en de situatie ‘met grote waakzaamheid’ in de gaten houdt, maar dat er nog geen aanleiding is om het beleid voor toelating en uitzetting aan te passen. Vooralsnog geldt voor Venezolanen eenzelfde beleid als voor mensen uit andere landen.”

Het Antilliaans Dagblad maakt gewag van de effecten die een grote hoeveelheid vluchtelingen kunnen hebben op de gezondheidszorg of de arbeidsmarkt van het zonnige eiland. Geheel terecht natuurlijk.

Maar toch wringt er iets. Want de bootvluchtelingen die naar het eiland Curaçao komen, is een ramp die zich in uitvergrote versie voordoet op de Middellandse Zee. Allerlei gelukszoekers (ook doorgaans uit landen waar het geen oorlog is) wagen vanuit Afrika de overtocht naar Europa… en mogen daar vervolgens blijven. Als het niet permanent is, dan in ieder geval wel meerdere maanden achtereen.

Ja, we zijn echt knettergekke Henkie dat we als Europese Unie niet hetzelfde beleid hanteren dat ons kleine broertje in de Caribische Zee wél kan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Profeet MuReeth

  We kunnen heel wat leren van Curacao.

  1. Nasrani

   Klopt. Zover zijn we al gezonken……dat we kunnen leren Curacao.

  2. hans-e-pans

   De Marxistische Anne Fleur Gekker zal binnenkort wel komen met de mededeling dat dat het toppunt van discriminatie is, denk ik.

 2. Ritter

  Australië heeft al jaren dit beleid en het blijkt zeer effectief te zijn tegen boot “vluchtelingen”.

  Het kan dus altijd als de wil er maar is.

  Helaas ontbreek de wil bij de politieke elite (en hun vriendjes in de media) om een echt effectief asielbeleid uit te voeren en de massa immigratie af te remmen. Men blijft maar liever aanmodderen.

 3. SlimK1nd

  Bravo Curacao! Wie runt hun migratiebeleid? En haal die mensen zo snel mogelijk naar Nederland!

  1. HaZ

   Ik geloof dat ze in Amsterdam nog een adviseur zoeken….

 4. Guus Geluk

  Het kardinale verschil is dat Venezuela geen oorlog kent. Het caribische gedeelte van ons koninkrijk (Nederland is daar letterlijk nog steeds de baas), kan dus gewoonweg hetzelfde beleid als anders hanteren.

  Op Italië en in de Syrische grensstrook met Turkije, komen veel vluchtelingen aan. Echte vluchtelingen.

  1. Stanly2000

   Minder dan 2 (twee)% van de in Italië aankomende bootmensen komt uit landen waar oorlog is.

   1. Guus Geluk

    In Turkije komt het grootste aantal vluchtelingen aan. Italië krijgt veel mensen te verwerken die er door mensensmokkelaars zijn toe aangezet.

    1. Stanly2000

     Bedoel je de mensensmokkelaars uit Brussel?

  2. swetsnek

   Hahahahahaahaha hij blijft toch wel echt ons clowntje hoor niks meer aan doen

 5. Ni28

  De Antillen sturen mensen die honger lijden weg, dat is pas onmenselijk. Terwijl de ngo’s tegenwoordig in mensenhandel doen samen met de Libische smokkelaars terwijl deze niet op de vlucht zijn. De EU neemt iedereen die op avontuur en onze sociale voorzieningen graag op. Het zogenaamde terugsturen van de laatste tijd is alleen verkiezingsretoriek van Merkel en haar schoothondjes.

 6. Ni28

  GG klets weer uit zijn nek. Wat op straat in Venezuela gebeurd is geen oorlog dan? Die mensen vechten met lege handen tegen de leger die nog achter Maduro staat. Een burgeroorlog is zo goed als aanstaande. Het is nog vroeg maar doe je ogen open en vertel geen onzin.

  1. van Urk

   Guus Geluk wil niet zien dat de EU een ongeorganiseerde flop geworden is. Zo zie je maar dat soevereiniteit een must is!

   1. K.Dopper

    Wat een onzin. De EU zit na het debacle van de Brexit en de verkiezing van Macron weer duidelijk in de lift.

    Eurosceptici als Farage, Le Pen en Wilders gingen daarentegen af als een gieter.

    1. van Urk

     En daarmee is het vluchtelingen probleem mee opgelost. Wilt u dat op die manier beweren? De EU had al in de startblokken moeten gaan staan toen Kadhafi hier al over gewaarschuwd had. Het valt nog mee dat Italie eindelijk die linkse taxi schepen aan gaat pakken.

  2. Guus Geluk

   Je kletst zelf weer. Er is geen oorlog. Wel zijn er enkele demonstraties tegen het bewind van de president.

   1. van Urk

    Guus Geluk heeft zeker nog nooit van politieke vluchtelingen gehoord. Twee oppositie leiders zijn namelijk opgepakt en dat betekent dat het bij hun aanhang daarvan hun veiligheid ook niet zeker meer is. Het land glijd af in een paria-staat.

    1. Guus Geluk

     Politieke vluchtelingen komen niet uit het land van oorlog, want Venezueala is niet in oorlog. Wat probeer je precies te zeggen?

     1. van Urk

      O! Dus er is toch een verschil als men over vluchtelingen praat! Is Guus opeens van gedachte verandert? Dat betekent dus dat het opvangen van Noord Afrikanen ook geen optie hoeft te zijn omdat zij niet uit oorlogsgebieden komen maar gevlucht zijn om economische redenen en daarom linea recta het Europese vaste land eruit geschopt moeten gaan worden. En daar zit het probleem en het verschil tussen de EU en landen als Australie of de Antillen. Wat let de EU om dat voorbeeld niet over te willen gaan nemen van deze landen ? En als ze wat doen is het maar mondjesmatig. De wetten die de EU gemaakt heeft, belemmeren de echte oplossing van het stoppen van de vluchtelingenstroom! http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/08/we-worden-opgelicht-minder-dan-twee-procent-van-bootmigranten-komt-uit-landen-waar-oorlog-is/

     2. van Urk

      Aan de niet vooruit te branden EU heb je gewoon niks! Italie laat zien dat soevereiniteit meer en sneller werkt en is daarom zonder opdracht van Brussel maar op eigen houtje maar aan de slag gegaan om met marineschepen al die taxi schepen van firma Struisvogel aan te pakken.

     3. Guus Geluk

      van Urk, kansarme migranten uit veilige landen krijgen geen verblijfsvergunning, is het wel? (Politieke) vluchtelingen weer wel. De regering van premier Rhuggenaat acht de situatie in Venezuela niet zó erg, dat zij de regels zou versoepelen. Ik ben dat met hem eens. Wat we zien is (nog) geen burgeroorlog, maar een reeks opstanden. Hopelijk de-escaleert dat vlug.

      Overigens heeft Curaçao ook een lidmaatschap bij de EU; het eiland behoort immers toe aan Nederland.

 7. Ni28

  “Debacle van de Brexit” is geen feit maar wensdenken. De Brexit moet nog plaatst vinden. Dopper is een ziener, denkt hij, Clinton heeft zelfs de werkende klasse aan Trump verspeeld. Laten wij rustig op de feiten wachten en niet zomaar onzin roepen.

  1. corfo

   @ Ni28.
   Ik heb wel eens gedacht : Die Dopper kan niet denken en/of zien en/of lezen.
   Ik weet nu wel zeker dat hij zwaar geestelijk gestoord is, jammer dat hij ’t zelf niet weet en z’n ernstige geestelijke tekortkomingen hier keer op keer etaleert

   1. swetsnek

    Je hebt hem door corfo zullen we het daar bij laten die lul is de zuurstof op deze aarde niet waard

 8. Ni28

  Guus zou naar Venezuela moeten afreizen, met een beetje Geluk komt ie nog graag terug. Oorlog is niet alleen twee legers tegenover elkaar.

  1. Guus Geluk

   Ni28, de demonstraties van Venezuela voldoen simpelweg niet aan de criteria voor een heuse burgeroorlog. In Venezuela heerst op dit moment een dictatoriale president die het niet zo nauw neemt met de democratie. In Turkije ook. Er is geen wapengekletter en doden vallen er alleen als men slaags raakt met de politie. Als je nu gewoon toegaf dat er geen oorlog is, zijn we ervan af.

   1. van Urk

    GuusGeluk@ U draait gewoon weer om de feiten heen en ontkent de mislukking van de EU. Als politieke vluchtelingen geen verblijfsvergunning mogen hebben dan ook geen kansarme migranten uit veilige landen. Dat betekent volgens u ook dat politieke vluchtelingen uit Iran ook weer terug gestuurd moeten gaan worden omdat er in Iran geen burgeroorlog is. Maar u zegt het zelf al: De Antillen behoren bij de EU. Als Wilders zegt: “Stuur ze weg” dan mag dat niet. Maar als de EU dezelfde overweging maakt om ze weg te sturen dan mag het opeens wel. Nogal kinderachtig vindt u niet. Alsof alleen de stem van de EU voor u alles bepalen mag. Curacao laat tenminste zien dat snelle interventie werkt door meteen vluchtelingen weg te sturen en kan als klein eiland eigenlijk ook geen honderden of duizenden Venezuelanen op gaan vangen . Deze les heeft Curacao wel geleerd hoe het bij de overzeese EU eraan toe gaat. De EU heeft te lang gewacht en kan nu niet meer volgens het volkerenrecht zomaar eventjes duizenden mensen terug gaan sturen en heeft daarom zichzelf flink in de nesten geholpen. Vraag het maar aan de heer Kamp weet u nog?

    1. Guus Geluk

     Van Urk, er is een verschil tussen vluchtelingen en migranten. Kansarme migranten krijgen, in elk geval in dit land, geen verblijfsvergunning. Vluchtelingen, of politieke vluchtelingen, krijgen dat wel. Zo simpel is het.

     1. van Urk

      Waarom wordt door politiek correct altijd over deze bootmigranten uit veilige landen gesproken over “vluchtelingen” dan? En hoe zit het met Calais bijvoorbeeld dat overwegend uit dit soort vluchtelingen bestaat? Weet je waarom zij daar nog verblijven ondanks een Franse poging om ze weg te sturen? Omdat de wetten van de EU de beste en juiste oplossing om ze weg te sturen juist belemmeren. Want dat is racistisch of gaat het allemaal in tegen het volkerenrecht. Ook het feit dat landen waar die vluchtelingen vandaan komen deze mensen niet meer terug wil. Daar had de EU ook meer wat harder in moet gaan spelen.

     2. Guus Geluk

      Van Urk, in Frankrijk is de opvang sowieso niet goed geregeld. Frankrijk heeft onvoldoende zaken klaargezet. Niet voor niets is president Macron van zins hotspots te plaatsen in Libië.

      Ik weet niet in hoeverre de EU druk kan uitoefenen op Afrikaanse landen. De Turkijedeal was uiteraard wel een groot succes. De asielexplosie van 2015 is daarmee sterk ingedamd.

     3. van Urk

      Dat Frankrijk met Duitsland als prominent grootste lidstaat de opvang niet goed geregeld heeft zegt veel over de mislukking van de EU. De Oost-Europeanen hebben dit tenminste al door.

 9. Ni28

  6@ GG, dat als ergens vandaan politieke vluchtelingen komen dan is het van een land als Venezuela waar de oppositie regelmatig achter de tralies zit zoals nu weer. En ja ook hongerige slachtoffers lopen weg. Heeft u weleens honger gehad? U weet niet wat het is als de winkels leeg zijn. Als u voor een banaan 5 uur in de rij moet staan of een sinaasappel pa stegen de kerst ziet. Dus breek mij de bek niet open verwende kind!

  1. Guus Geluk

   Direct weer op de man spelen, niet?

   1. van Urk

    Nee dat is niet op de man spelen beste Guus. Soms begrijp ik politiek correcte mensen zoals u of onze “uber Troll”helemaal niet. Als bepaalde mensen roepen dat deze vluchtelingen terug moeten dan roept politiek correct in feite hetzelfde wat Ni28 beschrijft. Nu ligt het met uw commentaar precies andersom. Men moet gewoon eerlijk tegen over elkaar zijn dat een land niet alle problemen van de wereld kan gaan dragen. Zelfs de EU kan niet de hele Afrikaanse bevolking gaan adopteren. Dat wij inderdaad vluchtelingen moeten gaan helpen dat begrijpt ieder kind maar het is wel de bedoeling dat zij ook weer terug moeten als alles weer veilig is. Maar u begrijpt dat de onderbuikgevoelens bij mensen dan weer gaan opspelen en de Generaal pardon,s tenslotte dan maar weer uit stal gehaald gaan worden. http://www.elsevierweekblad.nl/opinie/blog/2017/08/vol-nederland-wordt-steeds-voller-door-immigratie-527822/

    1. K.Dopper

     Niemand beweert dat we alle vluchtelingen moesten opnemen, ik heb dat in elk geval nog geen enkele politicus of politieke partij horen zeggen.

     U doet dus aan kwalijke demagogie.

     1. van Urk

      Wir schaffen das! Komt u dat nog bekend voor? Nou er is tot nou aan toe weinig wat geschafft. De EU is traag. Geef dat nou maar toe. Tijdens de Libische burgeroorlog had men de buitengrenzen moeten afsluiten. En dat deden ze niet. Hiermee is het dus bepalend dat de EU wel degelijk op vluchtelingen zaten te wachten.

     2. Guus Geluk

      Van Urk, de vluchtelingenstroom was op dat moment al gaande en kwam vooral uit Hongarije. Wir shaffen das is nooit de oorzaak geweest en ook niet de welkomstgroet.

      https://www.trouw.nl/home/merkels-wir-schaffen-das-leidde-niet-tot-extra-vluchtelingen-naar-duitsland~a1edc9f6/

     3. van Urk

      Maar hoe werd Hongarije behandelt door de EU bobo,s ? Geen Duitser of Fransman kwam Hongarije helpen om alles in goede banen te helpen. Elke poging van Hongarije zelf om de vluchtelingenstroom te laten stoppen werd afgestraft. En ja er kwamen niet extra Syrische vluchtelingen vanwege die oproep maar wel Afrikaanse migranten. We moeten met onze een en weer reacties nog steeds wel rekening gaan houden dat de vluchtelingen vanuit twee fronten komen. In landen als Hongarije en Griekenland kwamen voornamelijk veel Arabische en Aziatische vluchtelingen terwijl Italie te kampen heeft met Noord Afrikaanse vluchtelingen. De Turkijedeal heeft inderdaad gezorgd voor verlichting bij de Grieken en de Hongaren. Nu hoop ik dat Macron zoiets ook voor mekaar krijgt met Libie.

     4. Guus Geluk

      Over dat laatste zijn we het in elk geval eens, van Urk. Het kernprobleem is natuurlijk ook de ellendige en verschrikkelijke oorlogen aldaar. Zolang er onvoldoende stabiliteit is, zullen er vluchtelingen blijven komen. En zolang Afrikaanse leiders zichzelf verrijken en de bevolking laten stikken, zal men het rijke Westen blijven zoeken.

      Helaas is ee geen uitzicht dat een van beide problemen in korte termijn tot een definitief einde komt.

 10. h_keur

  Ik lees hier dat ze eierenvoor hun geld kiezen. Fantastisch idee. We hebben hier miljoenen onverkoopbare eieren liggen. Verstrekken die handel. Gratis, zoals ze al gewend zijn. Ziek zullen ze er niet van worden, hoogstens gaan kakelen als een kip zonder kop. Daarmee worden ze dan opeens verstaanbaar voor onze opvangorganisaties en politiek, want die doen niet anders. Uiteraard worden alle kosten aan de kippenfokkers vergoed en zijn die ook weer blij.

 11. h_keur

  Overigens, deze eierverstrekking geldt uisluitend voor asielzoekers, niet voor echte uitgemergelde vluchtelingen, die mogen van mij biefstuk van de beste kwaliteit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.