Arriveert de Verlichting eindelijk? 'Saoedi-Arabië gaat shariavrij gebied creëren in eigen land'

Geen categorieaug 25 2017, 9:00
Als de bedenkers van dit plan hun zin krijgen, dan hebben inwoners van Saoedi-Arabië binnenkort zowaar een plek om legaal aan de gruwels van de sharia te ontkomen, en dat allemaal in hun eigen land.
Een interessant plan waar je aanvankelijk "het zal wel" tegen zegt, maar waar misschien wel wat inzit: de Saoedi's denken eraan om de shariawetgeving wat te versoepelen. Dat dat hard nodig is, behoeft geen uitleg: alleen onder de koppensnellers en verkrachters van ISIS zit je aan een orthodoxere vorm van de Islam vast. Vrouwen hebben er nul komma nul rechten, en voor de kleinste vergrijpen staan de hoogste straffen, waarbij die voor vrouwen wederom tig keer hoger uitvallen natuurlijk.
Ieder weldenkend mens zou zeggen "laat de Verlichting maar komen daar" - en nee, dan heb ik het niet over sfeerlichtjes voor het paleis daar - en heel misschien gaat er een kleine stap gezet worden. De oliesjeiks aan het hoofd van dat land hebben het er namelijk een beetje mee gehad dat Saoedi's nauwelijks op vakantie gaan in eigen land: in plaats daarvan gaan ze - de mensen die zich überhaupt vakantie kunnen veroorloven daar - shoppen in Parijs of aan het strand liggen bakken in Thailand. Ook leuk, maar waarom zouden ze dat niet gewoon aan de Saoedische kust kunnen doen? Die is - toegegeven - erg mooi, maar geen hond gaat daar ooit vakantie vieren. Niet zo gek, want een echt leuk familieuitje is het niet als je als vrouw in je zwarte meeneemgordijn daar moet zitten.
'Dat kan anders' dachten ze daar in Ryad. Het opmerkelijke plan is nu om een stuk land ter grootte van België aan de Rode Zee als een soort 'shariavrije zone' aan te wijzen. Hier zou zich dan een heus resort moeten ontwikkelen waar men écht vakantie kan vieren, misschien dus wel inclusief eigen kledingkeuze en degelijk eten en drinken.
Of het er echt van komt? Wie zal het zeggen. Ik geloof best dat het Saoedische koningshuis dit graag wil, want die laten geen enkele kans voorbijgaan om meer centjes te verdienen: waarom je geld in het buitenland uitgeven als het ook hier kan? Maar of de Islamgeleerden hierom staan te springen? Nee, makkelijk wordt het in ieder geval niet, maar mocht het zo zijn dan is er allicht toch nog hoop voor dat land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten