Dieptriest: ‘Christenen in Irak met uitsterven bedreigd’, met dank aan jihadbende ISIS

Een ooit enorme bevolkingsgroep van Irak is op sterven na dood, berichten hulporganisaties daar.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ooit, voordat ISIS en andere islamistische haatbaarden daar huishielden, kende Irak een welvarende groep christenen. Maar liefst 1,5 miljoen christenen bevolkten het land, voornamelijk in het noorden van het land. Daar bestaat – of helaas beter gezegd, bestond – een regio met eeuwenoude christelijke dorpen. Deze gemeenschap behoort tot de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld, en heeft dan ook elk recht om daar te blijven.

Helaas dachten de koppensnellers van ISIS daar heel anders over. Wat hen betreft zijn alleen strenggelovige moslims waardig genoeg om in het Midden-Oosten, en eigenlijk de hele wereld, te leven. Noord-Irak was helaas precies deel van het heartland van de terreurgroep, waardoor wel te raden valt wat er met de christenen daar gebeurde. Men sloeg massaal op de vlucht, en zij die niet snel genoeg waren werden verkracht, vermoord, verkocht of op een andere manier van elk beetje menselijkheid beroofd. De dorpen die zij achterlieten zijn grotendeels met de grond gelijkgemaakt.

Nu de jihadisten steeds verder in het nauw gedreven worden, zijn vele van die dorpen weer bevrijd. Hulporganisaties vragen zich echter sterk af of de christelijke gemeenschap daar ooit nog een wederopstanding zal meemaken. Van de oorspronkelijk anderhalf miljoen leeft nog maar zo’n 10% in de regio, wat natuurlijk drie keer niets is, en veel te weinig om de fysieke en menselijke ravage weer op te bouwen. Gevluchte leden van de gemeenschap staan vanzelfsprekend ook nog niet bepaald te springen om terug te keren: wat hebben ze daar immers nog? Zonder die mensen is het Christendom in Irak echter sowieso ten dode opgeschreven.

Natuurlijk is het in alle gevallen wenselijk wanneer vluchtelingen – en dan bedoel ik échte vluchtelingen – terugkeren naar hun huizen wanneer dat kan. De vraag is echter of de spanningen de komende jaren niet té groot zullen zijn hiervoor: de verhoudingen tussen geloofsgroepen staan begrijpelijkerwijs op scherp, en dat gaat niet snel veranderen. Verrassend zal het dan ook niet zijn als deze mensen eieren voor hun geld kiezen en liever ergens blijven waar ze hun leven wél zeker zijn: in dat licht bezien lijkt deze eeuwenoude groep dan ook inderdaad ten dode opgeschreven te zijn. Radicale Islam, je wordt bedankt!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Ngatimoto

  Nou het gaat hier ook de goede kant op hoor!
  Leuke actie in Barcelona, dat ruimt ook lekker op.
  Ondertussen stromen de hulptroepen via de Spaanse stranden gewoon Europa binnen.
  Gelukkig gaat het met de economie erg goed en daar gaat het toch om?

  1. Ritter

   Ngatimoto

   “Ondertussen stromen de hulptroepen via de Spaanse stranden gewoon Europa binnen”

   Daarom zal het islamitische terroisme en aanverwante zaken de komende jaren alleen maar erger worden.

   Ieder week word de vijfde colonne versterkt via illegale massa immigratie. Het is dus dweilen met de kraan open.

 2. Marius Feenstra

  En zijn straks de Christen in Europa de dupe, met dank aan Brussel.

  1. Neworder

   Eh leg eens uit ?
   Ben al aardig op leeftijd maar hoop op de dag dat elke vorm van religie is verdwenen.
   Zeg maar, gebruik je gezond verstand en laat dat beïnvloeden door religie

 3. Nasrani

  Er bestaat niet zoiets als radicale of gematigde islam. De islam Zelf is de geweldadige ideologie. Want zodra islamieten in de meerderheid zijn komt de ware aard van de islam boven! Niet mee eens! Lever mij het bewijs van een islamitische staat die borg staat voor minderheden.waar Christenen kerken mogen bouwen, homo’s dezelfde rechten hebben, atheisten dat publiekelijk mogen verkondigen, waar moslims mogen zeggen geen moslim meer te willen zijn, waar je mohammed een pedofiel mag noemen,waar vrouwen meetellen en de kleding mogen dragen die ze willen etc. Vergeet het maar, bestaat niet.

  1. Ritter

   Nasrani

   “Er bestaat niet zoiets als radicale of gematigde islam”.

   Inderdaad. Anne-Marie Delcambre schrijft daarover het onderstaande in Trouw.

   De gematigde islam bestaat niet
   https://www.trouw.nl/home/de-gematigde-islam-bestaat-niet~ac5e31f4/

  2. Neworder

   Tja als de christenen in de meerderheid zijn komt de ware aard van de christen naar boven.
   Hetzelfde geldt voor de islam.
   Religie is het kwaad, niet de mens

   1. Floris

    Links is het kwaad, lelijke communist.

    Rot op naar de Joop. Je bent hier verbannen.

    1. Neworder

     Links staat voor gelijkheid, voor iedereen.
     Rechts staat voor ongelijke rechten voor iedereen.
     Floris spring , spring …. 🙂

     1. van Urk

      Links staat voor gelijke armoe en ellende en vraagt Rechts om hun poen.

   2. Nasrani

    Goeie reactie. Noem een Christelijk land waar d verdrukkingen zoals door mij genoemd voorkomen. Sterker nog, alle landen die vanouds een Christelijke signatuur hebben, kennen de grootste vrijheid. Dus geniet er maar van. Socialistische, lees linkse, heilstaten kennen zoveel vrijheid niet hoor.

   3. van Urk

    De mens is juist het kwaad want zij hebben religie en ideologie juist uitgevonden. 😉

 4. Ritter

  Triest dat we een media hebben die dit grotendeels negeren; die hebben het te druk met het demoniseren Trump. Immers volgens de media is jihadisme (islam) niet het echte gevaar maar Trump.

  1. van Urk

   Ritter@ Het gaat maar om christenen. Volgens de ogen van Links een stel parasieten die al hun progressieve plannen in het roet gooien. Christenen zijn mensen die maar aan 1 ding denken en dat is oorlogvoeren, vooral in het midden oosten.

  2. Neworder

   Trump is gewoon een “rechtse” klootzak die het ook niet meer weet.

   1. Tinneke

    Wat een niveau!

 5. monach

  De islam is een soldatenreligie, een oorlogsreligie, een religie die weinig goeds kan brengen. Als je de koran grondig leest en je hoort de preken uit de Al-Aqsah Moskee en je leest de kranten uit het Midden-Oosten, dan hoor je maar één taal en die is: de islam moet de wereld veroveren

  1. Floris

   “Ook al willen de meeste moslims het niet toegeven, de terreur komt uit het hart van de islam, hij komt rechtstreeks uit de koran”.

   – Zafer Senocak (Turkse schrijver)

   1. monach

    Verzen voor moslims die verzekert willen zijn van een plekje in een zogenaamde islamitische hemel vol porno met jeugdige knapen en gewillige vrouwen.

    http://westerse-beschaving.org/zelfmoordterroristen/

 6. marco1

  Voor de moslims die nu nog in het Westen wonen een prima gebied om naar toe te verhuizen dan.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.