Dit maakt het nóg gevaarlijker: China steunt Noord-Korea als VS preventief aanvalt

Al maanden rommelt het tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De oorlogsretoriek verandert langzaam in concrete dreiging en uiteindelijk in oorlog. 

Al in april schreef ik over de harde toon tussen de Verenigde Staten en de Aziatische dictatuur Noord-Korea. Ik weet dat nog als de dag van gisteren: het was mijn eerste artikel voor De Dagelijkse Standaard. Toen was mijn conclusie: gooi er toch een bom op. Nee, zo kort door de bocht als dat klinkt was mijn gedachtegang natuurlijk niet. Mijn afweging was de volgende: moeten we de gok nemen dat Kim Jong-Un niet waar kan maken waar hij mee dreigt? Nee, was mijn antwoord. Daarmee zou Amerika, maar ook het hele Westen zichzelf enorm in gevaar brengen. Want stél je nu eens voor dat het wel kan, dat Noord-Korea wél die raketten operationeel heeft. Omdat wij niet weten wat ze precies wel of niet kunnen, is die gok te groot en te riskant. Het is of zij, of wij. Vanuit die gedachte zei ik toen: gooi er snel een bom op. En wel zó een, dat het direct afgelopen is.

Die optie lijkt steeds verder weg, nu China vasthoudt aan zijn bondgenootschap met Pyongyang. Dat zegt de Chinese staatskrant Global Times, meldt het AD. Global Times is een krant, maar wel een die wordt gepubliceerd door de Communistische Partij in China. Dus China itself. Noord-Korea platbombarderen zou nog kunnen lukken. China daarentegen is van een heel ander kaliber. Daar wil je geen ruzie mee maken. De Global Times stelt dat China neutraal blijft als Pyongyang aanvalt en als er vergeldingsacties volgen op Noord-Koreaanse bodem. Wanneer de Verenigde Staten echter zullen beginnen, preventief, dan zal China aan de zijde van Noord-Korea blijven. En die gok, naar ik meen, moet Trump niet nemen.

Noord-Korea heeft gesteld dat het van zins is om het eiland Guam aan te vallen. Dat behoort aan de Verenigde Staten. Als dat gebeurt is het duidelijk hoe de kaarten geschud zijn. Maar om daar achter te komen moet het leven van ruim 160.000 inwoners op Guam in de waagschaal worden gesteld. Diplomatie lijkt in deze setting de enige uitweg.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Ni28

  Geduld en diplomatie van het westen maakten het mogelijk dat de N.Koreanen nu nucleaire wapens hebben en lange afstand raketten. met dank aan acht jaar Obama. Dat geld ook voor Iran wiens vriendje N. Korea nu behulpzaam kan zijn voor hun nucleaire programma. De Chinezen hebben de boycot van N. Korea weliswaar ondertekent maar wat is die handtekening waard en zeker met oorlogsdreiging. China laat N. Korea nooit vallen. Zij zien deze als hun eigen dreigende voorhoede daar de Chinezen zich als redelijke partner doet overkomen. Kortom, het is hommeles in Zuidoost Azië.

 2. K.Dopper

  Trump is op dit moment een groter veiligheidsrisico dan Kim Jong-un.

  1. IJscoman

   K.Dopper heeft thans het laatste grammetje hersens verloren.

   1. K.Dopper

    Troll alert!

    1. IJscoman

     Kluns alert! Sukkel alert!

     1. K.Dopper

      IJscoman, het enige dat je hier nog komt doen is trollen en schelden.

      Probeer het inhoudelijk of blijf weg. Je zet jezelf voor gek.

     2. IJscoman

      Dopperwt, in een andere draad stelde ik je een inhoudelijke vraag waarop je nog geen antwoord hebt gegeven. Je koos het hazepad, lafaard.

     3. K.Dopper

      Welke vraag was dat?

     4. DutchDropveter

      @ijscoman dat doet hij telkens opnieuw, discussie uitlokken maar er netjes mee om gaan ho maar. Iedereen is een trol of is achterlijk en dom als het niet in zijn denkbeeld past.

      Heb via twitter en andere sociale kanalen net even contact gezocht, hopelijk ondernemen ze actie….

     5. K.Dopper

      Dropveter heeft bij de redactie weer gebedeld om een ban coor mij.

      Hoe zielig kun je zijn?

     6. DutchDropveter

      @dopper als je inhoudelijk zou reageren had je een punt nu sla je een flater. Maar ik bedel niet voor een ban, ik heb het idee dat je gedrag tegen de huisregels in gaat, ook voor jou gelden deze.

    2. DutchDropveter

     Dopper flikker nou eens een eind op als je niks zinnigs te melden hebt!

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Hey admin misschien dat je trollen kunt weren?

     Sorry maar kennelijk is de admin nooit thuis hopelijk valt het nu wel op….
     Dit heeft overigens niks met een andere mening of ander gedachtegoed te maken maar het expres verzieken van confersaties of gewoon idoot dom gedrag om maar lastig te valen ook wel trollen genoemd.

     Actie graag!

     En als je dan toch bezig bent;
     – Rechts hebben jullie mooie nieuw afbeeldingen neer gezet van
     de beste nieuwsfoto’s, de beste vlogs en video’s hierdoor is het scrol scipt helemaal naar de piet gijs.

     1. K.Dopper

      Trol alert!

     2. Bloem

      Negeren is ook een optie

     3. K.Dopper

      @Bloem,

      Eens, negeren is meestal de beste optie.

  2. poison

   @K.Dopper

   Trump is geen week-ei zoals onze premier Rutte, die laat niet met zich sollen. Noord-Korea met als opperhoofd de supermalloot Kim Jong-Un denkt de hele wereld te kunnen gijzelen met zijn dreigementen. Trump is m.i. de enige die wat tegen kan doen.

  3. Roughwood

   Wanneer die Noord-Koreaanse nazi op de knop drukt en er één raket ook maar in de buurt van of op Amerikaans grondgebied terecht komt, dan hoop ik van ganser harte dat Trump het N-K leger terug naar het stenen tijdperk bombardeert.

   1. K.Dopper

    In de praktijk zullen dat miljoenensteden zijn.

    Weet je wel wat je zegt?

    1. Roughwood

     Goed lezen K.Dopper, ik heb het over het N-K leger, niet over de N-K burgerbevolking. De bevolking is namelijk sinds 1950, toen N-K het zuiden aanviel, al het grootste slachtoffer.

     1. K.Dopper

      Zeker, en het bombarderen van een leger betekent in de praktijk dat de bevolking daar het slachtoffer van wordt, zeker als dat met kernwapens gebeurt.

      We bevinden ons in een levensgevaarlijke situatie die met name explosief is omdat er een incompetente en psychologisch labiele dwaas in het Witte Huis zit.

     2. IJscoman

      Dopper, gelukkig is de wijsgeer aan de andere kant, de hooggeleerde buitengewone Kim Jong-un met al zijn verstandelijke en emotionele stabiliteit, zijn grote zelfbeheersing en zijn strategisch in- en overzicht, de redding van de wereld.

     3. Augustinyak

      Wim Hutten had vast vroeger een PSP affiche boven zijn bed hangen, de aandoenlijke mafkees.

     4. K.Dopper

      Nee, Rob, een pacifist ben ik niet.
      @IJsco , Ik beschouw Kim Jong-un als een gevaarlijke gek die we ook als zodanig moeten behandelen. De confrontatie zoeken, wat Trump nu doet, is zeer gevaarlijk, met name ook in de richting van Zuid Korea.

      Noord Korea heeft met kernwapens niets anders te winnen dan reputatie en afschrikking. Die kunnen we land beter gunnen dan de een nucleaire oorlog beginnen.

     5. Roughwood

      Die explosieve situatie is al decennia lang mede de schuld van de Noord-Koreaanse potentaten. Nogmaals, N-K is deze oorlog (officieel nooit beëindigd) met steun van Chinezen en Russen zelf begonnen. Derhalve laat Trump, geheel begrijpelijk overigens, niet over zich heen lopen. Overigens zullen de beide partijen wel twee keer nadenken alvorens kernwapens in te zetten.

 3. Nasrani

  Wanneer de VS aanvallen is China op de hoogte en zal afzijdig blijven. China moet dit natuurlijk naar buiten toe verkondigen, maar ze zullen heel blij zijn wanneer dit ettertje onschadelijk is gemaakt. Ik denk dat ze zelf informatie aan de VS verstrekken. En om de VS of Trump in deze situatie als veiligheidsrisico te benoemen getuigt van kortzichtigheid in het minste geval, van domheid in het ergste geval.

 4. Punt50

  China laat N-Korea zo vallen als het er op aan komt. China heeft namelijk een appeltje te schillen met India. Een oorlog op twee fronten wil niemand, de Chinezen kijken wel uit. Daarnaast stort hun export meteen in als ze N-Korea steunen in een oorlog.

  1. Pjotter

   Punt50@ Ik hoop alleen maar dat jij gelijk heb.

 5. DutchDropveter

  Wie zegt dat dit gemeend is? Misschien is dit we leen tactiek van China en de VS. Hierdoor geef je Kim juist een gevoel dat hij sterker is terwijl china op het moment van de rug toe keert om eens en voor altijd dat regime omver te gooien, ik zou het we weten!

 6. Ni28

  De trol heeft zich weer aangemeld, vroeger deed ie dat niet. Toch winst.

 7. Ni28

  Op moment schreeuwen de dictators Kim en Maduro spierballentaal vol onzin tegen de VS. Onze huis trol is van hetzelfde niveau.

 8. Pjotter

  En dat is waarvoor ik bang was en dan kan die idioot dus zijn oorlogje eigenlijk rustig beginnen.

 9. Pjotter

  Voor 1 keer wil ik op die Dopper reageren Met zijn Trump is een groter gevaar dan die spleetoog, dipper je behoort bij de slechte lozers van de VS. drop af.

 10. poison

  De kans bestaat dat China Noord- Korea toch gaat bijstaan mocht het tot een gewapend conflict komen. Als Kim Jong-Un ten val gebracht wordt dan is China doodsbenauwd dat Noord-Korea een democratie wordt.

 11. Guus Geluk

  De gestoorde psychopaat uit Pyongyang en de labiele staatsman uit Washington, braken de oorlogstermen naar believen uit. Ik ben ervan overtuigd dat Donald Trump tamelijk redelijke en competente mensen om zich heen heeft staan: de vicepresident en ministers. Dat kun je van Kim Uneman niet zeggen. Hij en z’n kornuiten zijn het spoor compleet bijster.

  Hopelijk de-escaleert de janboel spoedig. China zou als bemiddelaar kunnen optreden.

 12. SonoftheVikings

  Goed stuk. De escalatie begon deze keer weer van Noord-Koreaanse zijde met het dreigen van raketten op Guam, of daar vlakbij. Je vraagt je af of ze wel zo nauwkeurig kunnen mikken maar dat is aan militaire experts. Hoe dan ook. Wat mij nu verbaast is dat er mensen zijn die Trump een groter gevaar vinden dan Kim-Jung-un. Deze mensen geven Trump de schuld als er dadelijk nukes op Guam vallen. Op twitter zie je hele hordes anti-trump Amerikanen op hashtag #guam zo reageren. Ik zeg tegen deze mensen: wacht maar, als dadelijk Guam echt wordt geraakt dan piep je wel anders. Reactie: nee hoor echt niet etc. Deze Amerikanen maar ook het anti-trump kamp in deze blog en NL/EU reageren zo. Ze snappen niets van de geostrategische implicaties van dit conflict. Ze houden ook helemaal geen rekening met het feit dat de Noord-Koreaanse bevolking tientallen jaren worden onderdrukt door een wrede communistische dictatuur, waar Stalin trots op zou zijn. Sterker, extreem linkse types in de media komende uit de GroenLinks hoek of Internationale Socialisten prijzen Kim-Jung-un als een leider die het voorbeeld geeft op vele terreinen. Hoe haal je het überhaupt in je hoofd zo te denken? Een wrede en onberekenbare dictator prijzen en Trump haten? Deze menen keuren daarmee een wrede dictatuur goed en vergeten even dat Trump democratisch is gekozen. Ook al valt er veel op het Amerikaanse kiessysteem af te dingen.

  Hoe verder? Het blijft bij Retoriek, voorlopig….
  Noord Korea heeft al vaker dit spel gepeeld en de Amerikanen ook. Echter Kim-Jong-un is zeer gevaarlijk vanwege zijn onberekenbaarheid. Nog meer dan zijn voorgangers Kim-Jong-il en Kim-il-sung . Je zou de redenering kunnen postvatten dat 25 jaar onderhandelingen niets hebben opgeleverd. Dat hebben ze wel. Namelijk dat er nu pas een kernwapen is en raketten met grotere reikwijdte. Als er geen odnerhandelingen waren geweest en geen sancties dan was Noord-Korea al eerder op dit punt aangekomen. Dit gezegd hebbende: voor de stabiliteit van de regio wil je eigenlijk niet zo’n land als buur hebben. Dit land heeft economisch niets te bieden en wordt door de kliek van Kim onder de duim gehouden. Er zijn een paar scenario’s:
  1. China trekt de stekker eruit.
  2. Interne opstand
  3. Totale oorlog.
  4. We modderen zo verder.

  Scenario 1: China trekt de stekker eruit. China gebruikt Noord-Korea zoals Amerika Zuid-Korea gebruikt. Het zijn pionen van de grootmachten. Het hele spel gaat niet om Noord-Korea of Zuid-Korea. het gaat om hegenomie, overheersing, in de Pacific. Kim-Jong-un is een vervelende bijkomstigheid. Amerika valt Noord_korea alleen aan met toestemming van China. Men wil geen oorlog met China en andersom ook niet. Teveel handelsbelangen staan op het spel.

  Scenario 2: Interne opstand. Er gaan geluiden rond van overlopers (defectors) uit Noord Korea dat de jeugd het niet meer gaat trekken. De nieuwe generatie wil deze manier van leven niet maar raakt gefrustreerd omdat ze het niet kunnen veranderen. Die frustratie gaat zich uitten in sabotage, lage productie, demotivatie, aanslagen op het regime, opstandjes. Er worden westerse en Zuid-Koreaanse video’s en zelfs mobieltjes via China het land binnengesmokkeld. NK-Grenswachten worden omgekocht. Dit regime zal uiteindelijk ineenstorten is de verwachting. Sancties maar ook gerichte hulp aan ondergrondse krachten zou je verder moeten organiseren. Dit kost veel tijd.

  Scenario 3: Totale oorlog. Dit doet me denken aan Saddam Hoessein. Diens Republikeinse Garde was de meest gemotiveerde elite eenheid maar uiteindelijk hebben ook zij zich overgegeven aan de Amerikanen. Kortom: hoe gemotiveerd is het Noord-Koreaanse leger werkelijk als het gaat om confrontatie? Of de Amerikanen of Noord-Koreanen als eerste beginnen maakt feitelijk niet uit. Ook een pre-emptive strike zal tot oorlog leiden. Afhankelijk van hoe snel alle Noord-Koreaanse raket lanceerplaatsen en kanonnen zijn uitgeschakeld kan de schade beperkt blijven. Risico is we Seoel een regio van 25 miljoen mensen.

  Scenario 4: de meest waarschijnlijke. We gaan door op de huidige voet. Noord-Korea dreigt en krijgt in ruil hiervoor geld en steun. Zo gaat het al 25 jaar. Vanuit wereldvrede optiek wellicht de slimste keuze. Het probleem Noord-Korea containen ofwel in de hand houden en beperken.

  Zelf hoop ik dat Noord en Zuid Korea net als Oost en West Duitsland ooit weer bij elkaar zullen komen.

 13. Parestado4

  Wel eens gehoord of gelezen over de legers van Gog en Magog?Dit zijn de Skyten.

 14. Parestado4

  O ja;nog iets:Mao tse Tung is het grote voorbeeld voor de dictator in NK!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.