Heldinnen! Algerijnse vrouwen eisen het recht op om een bikini te dragen op het strand

Ruim zes jaar na de Arabische lente die islamisten aan de macht bracht in Noord-Afrika, lijkt er in Algerije een tegenopstand op de been te komen: de bikini-opstand.

Het is geen geheim dat islamitische landen steeds islamistischer worden, waarmee de ruimte voor vrouwen die zich niet willen confirmeren aan de belachelijk conservatieve kledingeisen van de radicale islam steeds verder afneemt. Nou: no more. In Algerije is de zogeheten bikini-opstand uitgebroken.

Dat wil zeggen: vrouwen zijn het zat dat mannen hen vertellen dat ze alleen naar het strand of het zwembad kunnen als ze zich van top tot teen bedekken met textiel. Veel Algerijnse vrouwen zien dat absoluut niet zeggen en dragen deze zomer daarom hun bikini extra vaak, en gaan ze in grote groepen naar stranden om daar te laten zien dat het dragen van een bikini nog altijd mag. Ze spreken op social media af om met grote groepen stranden te overspoelen, met bikini’s en vrouwenvrijheid.

Bij France Info legt deelneemster Warde uit waarom:

“Het initiatief werd gelanceerd op Facebook in de vroege zomer van 2017 door een kleine groep Algerijnse vrouwen, maar het is nu wijd verspreid: op donderdag 3 augustustelde één van de grootste groepen maar liefst 5.248 mensen.

De druppel die de emmer deed overlopen was een kleine groep Algerijnen die “opriepen om vrouwen die in bikini zwommen te veroordelen,” aldus Hamila – een andere verwante activiste die veel van de samenkomsten heeft bijgewoond. Deze klein “groep conservatieven” werd, aldus de vrouw, toegejuicht door de autoriteiten. “De staat hoort vrouwen te beschermen,” zegt ze.”

De actie is hard nodig. Want volgens Warda laten steeds meer vrouwen zich knechten door de conservatieve gedachtenstroom die vrouwen het liefste opsluit in boerka’s en niqabs:

“De islamisten zijn niet aan de macht gekomen, maar de maatschappij is geïslamiseerd. In de laatste twee á drie jaar is het moeilijker geweest om naar het strand te gaan. We vinden onszelf soms een beetje eenzaam in bikini, waar we vroeger in de meerderheid waren.”

Driemaal hoera dus, voor de bikini-opstand! Laten we hopen dat de actie effect sorteert, want als de radicale islam in opkomst is zijn vrouwenrechten in gevaar. En acties vanuit de samenleving zelf om die gevaarlijke trend te keren, zijn altijd het meest succesvol.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ni28

  Het is nog te vroeg om te juichen maar dit is een goed begin.

  1. Ni28

   Laat bikini de burkini verdrijven.

 2. SlimK1nd

  Kennen jullie Hadjar Benmiloud van Vileine Magazine? Die is half Algerijns, ging naar Algerije, zag en beschreef alleen maar radicaal Islamisme, geen vrouwen op straat, alleen mannen in de zee en alle vrouwen ingepakt op het strand. Ze noemde dat “mode”. Het was een soort professionele wegkijk-trip. https://twitter.com/SlimK1nd/status/890881006688980992

 3. HaZ

  Nou feministen in Nederland; Op naar Algerije, zou ik zo zeggen !

 4. Ritter

  Daar kunnen de z.g Europese “feministen” , die het vaak opnemen voor de burka en hoofddoek, nog wat van leren.

  Federica Mogherini in Iran: een schande voor alle vrouwenactivisten in Iran die strijden voor vrijheid.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/08/laffe-eu-delegatie-draagt-hoofddoeken-bij-ontmoeting-met-president-rouhani-van-iran/

 5. Punt50

  Bemoedigend bericht. Worden die vrouwen dan ook langzaamaan wakker?

 6. K.Dopper

  Moderniseringsprocessen verlopen in islamitische landen fundamenteel niet anders dan in christelijke landen.

  1. sjun

   Ze eindigen steevast anders. De grote trek is niet voor niets deze kant op.

 7. Punt50

  Zou toch wat zijn als de Arabische dames overal maling aan hebben en lekker in bikini naar het strand gaan zoals ze zelf graag willen.

 8. buitenbeentje

  Vanuit Europa hoeven ze in ieder geval geen steun te verwachten want opgesloten worden in een boerkini (tent) is een mensenrecht.

 9. Benji Lomans

  Ze moeten zich dan wel bewapenen, als er weer idioot komt met zoutzuur of een geweer kunnen ze zich tenminste verdedigen!

 10. Obiwokekenobie

  Natuurlijk hebben deze vrouwen het helemaal mis… er gaat niks boven een goede burka op een warme zomerse stranddag. Mannen weten alles beter.

 11. meijer61200

  Er gloort toch nog wat hoop aan de verre horizon. Normale mensen horen niet in vuilniszakken rond te hobbelen, dat doen ze maar in de keuken. En jullie hoeven niet bang te zijn in je bikini voor ongewenst seksueel gedrag hoor! Als je ouder bent dan een jaar of 8 tel je niet meer mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.