Links kartel: gefaalde PvdA-leider Samsom dankt de Volkskrant voor “overeind houden kabinet”

Voor wie nog twijfelde of bepaalde mainstream media en de PvdA coördineren in een poging om tezamen een ‘succes’ te maken van sociaal-democratisch beleid: geen zorgen. Voormalig PvdA-leider Samsom geeft vandaag gewoon open en bloot toe dat de liefdevolle pennenvruchten van de Volkskrant één van de belangrijkste redenen zijn geweest dat het kabinet-Rutte II de rit heeft uitgezeten.

Het is al jaren lang een klacht: bij de belangrijkste media van Nederland werken voornamelijk linkse journalisten. Die – bewust of onbewust – hun beste beentje voor te zetten om linkse partijen er structureel beter uit te laten komen dan rechtse. Met name de PvdA heeft daar altijd royaal van geprofiteerd – totdat kiezers in maart van dit jaar eindelijk klaar waren met die spinspelletjes.

Wat niet wil zeggen dat de PvdA-Volkskrant-mediamachine tot voor kort niet lekker gedraaid heeft. Sterker nog, de weggestemde PvdA-leider Diederik Samsom is De Volkskrant nog altijd dankbaar voor het feit dat die krant zijn kabinet met de VVD altijd tot het bittere eind gesteund heeft, en zelfs – ik citeer – overeindgehouden. Omdat zowel krant als ex-politicus zich onaantastbaar wanen, pochen ze erover in… De Volkskrant zelf. Lees maar mee met deze adembenemende biecht van de voorganger van Lodewijk Asscher:, waarin Samsom zijn gesprekspartner annex Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing de hemel in prijst:

“Samsom: „Jij bent trouwens een heel genuanceerde columnist.”

Sitalsing: „Ik sprak laatst een PvdA’er. Die zei: de Volkskrant heeft het kabinet-Rutte II overeind gehouden. Toen was ik echt diep beledigd.”

Samsom: „Maar jij en Bert Wagendorp hebben dat écht gedaan. Bas Heijne spuugde zich in NRC iedere week door een column heen – over mij, de PvdA en het kabinet. Jij en Bert waren liefdevol kritisch.”

Sitalsing kijkt beteuterd. „Dit is echt vrij kut om te horen.””

Ja, Sitalsing kan het “kut” vinden en “diep beledigd” zijn, maar feit blijft dat ze wel vier jaar lang allemaal zachte balletjes op de PvdA heeft afgevuurd die de partij de uitgelezen kans gaven om zich weer eens te profileren als de redders van het vaderland. Ja, dat is voor een trotse journaliste die zichzelf ongetwijfeld een baken van neutraliteit en onpartijdigheid acht vast niet leuk om te lezen, maar het is wel mooi de waarheid. De Volkskrant en de PvdA hebben gewoon jarenlang onder één hoedje gespeeld, en nu Samsom bevrijd is van zijn politieke portefeuille komt hij daar hoogstpersoonlijk wat welgemeende bedankjes voor uitdelen.

Dus. Alle mensen die nog twijfelen aan de theorie van een kartel in de Nederlandse politiek: vandaag is een mooie dag om u ook over te laten halen dat dit geen fictie is die stamt uit het verkiezingsprogramma van Thierry Baudet, maar gewoon de bikkelharde en bevooroordeelde realiteit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. Ni28

  En daarom is de Volkskrant een kwaliteitskrant. Houdt zelfs een niet populaire regering in het zadel en keert zich dus tegen het volk. De Volkskrant!

  1. corfo

   Ni28.
   Volkskrant = kwaadaardig NSB-pamflet.

   1. Ni28

    Wat hebben zij met het volk te maken? Behalve de GoedVolk natuurlijk.

 2. Bloem

  Wat ik steeds onbegrijpelijker vind is dat ze er bij het overgrote deel van de bevolking mee wegkomen. De meeste mensen halen hun schouders op en stemmen gewoon weet op de ratten van het establishment

  1. K.Dopper

   Het overgrote deel van het volk is dus niet gek.

   1. corfo

    @ Dopper.
    Jij denkt dat het grootste deel v.d. bevolking de Volkskrant léést ?
    Nee Dopper, ze vegen er hun gat mee af !!

   2. Kodi

    Op basis van PvdA -/- 29 zetels zou dat waar kunnen zijn.

 3. K.Dopper

  De Volkskrant was positief kritisch jegens het Kabinet, zoals elk zinnig mens positief kritisch was.
  Samsom zegt in hetzelfde interview dat dit Kabinet een zegen voor het land was en daar ben ik het hartgrondig mee eens.

  1. Ni28

   En als het Samsom zegt is het waar. Daarom zijn blinde en dove mensen zo populair. Ik lieg de waarheid, kent u dat?

  2. sonar

   K.Dopje je kan er niet mee eens ,want jij bezit geen hart.
   Alleen dom gezwets wat jij neer kalkt.
   Hetzelfde geld voor Guus Gelul.

   1. K.Dopper

    Sonar, dit trolgedrag is ziekelijk. Stop er mee.

   2. Guus Geluk

    Wat is gezwets?

 4. Guus Geluk

  Het kabinet is overeind gehouden door de competente premier en diens even competente vicepremier. De Volkskrant had daar niets mee van doen.

  1. IJscoman

   Guus in de bocht hoor: “De Volkskrant had daar niets mee van doen.” Vandaar dat Samsom de Volkskrant zo expliciet bedankt. Wegkijker.

   En…. de -in jouw ogen- geweldig competente staatsman met allure Samsom, spreekt altijd de waarheid. Toch?

   1. Guus Geluk

    IJscoman, ik betwijfel of we deze passage wel serieus moeten nemen. Ik heb zelfs een sterk vermoeden dat Samson hier enigszins gekscherend over spreekt. In feite heeft de publieke opinie geen enkele invloed op het wel of niet in het zadel houden van een kabinet. Wat mij betreft zijn er slechts twee mogelijkheden een kabinet te behouden: onderling vertrouwen en voldoende draagvlak binnen het parlement.

 5. Ni28

  5@ het overgrote deel van het volk is niet gek. Klopt! Even wat feiten. Maar 220.000 mensen hadden in 2015 een abonnement van de Volkskrant tegenover de meer dan 400.000 van de Telegraaf. Het volk is inderdaad niet gek. Men doet graag aan wensdenken.

 6. Floris

  De invloed van de PO, en dan met name de propagandamachines VARA en NOS, is veel groter dan die van de linkse kranten.

  Zonder VARA en NOS was de PvdA al veel eerder geïmplodeerd.

  Dat Baudet volkomen gelijk heeft met de benaming kartel blijkt eens te meer. Kom er maar in Beukman.

  1. Ni28

   En de PO werkt veel directer. Bovendien hebben veel mensen hun abonnement moeten opzeggen tijdens deze regeerperiode.

  2. Ali Yas

   Je moet niet vergeten, Floris, dat de PvdA vooral zo diep gevallen is omdat die partij in 2012 zo buitengewoon veel zetels vergaarde. Nederlanders kozen toen voor de PvdA om de VVD dwars te zitten. Strategisch stemmen heet dat. Maar de Nederlander moet zich niet met dat soort slimmigheden bezig houden, dat kan men in Den Haag veel beter. Enfin, de PvdA heeft nu weer het aantal zetels dat past bij de jarenlange trend.

   De invloed van de NPO op het aantal zetels voor de PvdA is niet bepaald eenduidig trouwens. Want PvdA’ers krijgen al decennialang buitenproportioneel veel aandacht als bijvoorbeeld gasten in praatprogramma’s, maar in dezelfde decennia is de aanhang steeds verder gekrompen. Onbekend maakt onbemind, maar heeft men misschien overdreven in het tegendeel?

 7. Beukman

  De Telegraaf, Trouw, het AD, NRC, Het Parool en ja ook De Volkskrant vonden in grote lijnen dat het Kabinet het lang niet slecht deed, en schreven dat ook op. Uiteraard werden lezers hierdoor bevestigd in hun eigen perceptie. Dit betekent overigens niet dat in deze dagbladen alleen maar lovend werd geschreven over het Kabinet.
  Of Samsom gelijk heeft met zijn bewering dat twee columnisten het Kabinet op de rails heeft gehouden lijkt me schromelijk overdreven. Jammer dat er niet op is doorgevraagd.

  Ook zijn er trouwens periodieken die geen gelegenheid voorbij laten gaan om het Kabinet de grond in te schrijven. DDS, Frontaal Naakt en Geenstijl horen hiertoe. Ook deze berichtgeving voedt uiteraard de perceptie van hun lezers.

  De kartelcomplotmachine draait meteen weer op volle toeren na het lezen van deze twee zinnetjes van Samsom. “Zie je wel! Het is één groot complot! De burgerlijke pers houdt het Kabinet in het zadel!”

  Waar gaat het mis in deze kartelcomplotdenkerij? Men vergeet voor het gemak even dat het Kabinet het werkelijk niet slecht heeft gedaan. Dat een redelijk presterend Kabinet recht heeft op navenante recensies, lijkt mij een open deur. Straks krijgen we nog te lezen dat De Volkskrant het vrouwenvoetbalelftal in de race heeft gehouden.

  1. Floris

   Het is geen complotdenkerij maar een constatering. De media zijn overwegend links en de politiek is op de PVV en FvD na ook één pot nat.

   De term kartel is daar een treffende duiding van. Een goed gevonden typering.

   1. K.Dopper

    Het probleem is dat het begrip links hier elke inhoud heeft verloren. Hier op DDS worden CDA en VVD ook links genoemd. Daaruit volgt dat het overgrote deel van de Nederlandse politieke partijen links zijn, het electoraat navenant links en dan is het niet zo vreemd dat de meerderheid van de pers ook links wordt genoemd.

   2. Guus Geluk

    Het partijkartel is een ander woord voor het veelgehoorde elite en daarmede een loze populistische retoriek. Er bestaat niet zoiets als een partijkartel. Het parlement omvat 150 volksvertegenwoordigers met heel andere ideeën over dit land.

    Wat ik wel met Baudet eens ben, is dat de Eerste Kamer veeleer een verlengstuk lijkt te worden van de Tweede Kamer. Denk aan de kerstcrisis: twee PvdA-senatoren bezorgden de coalitiepartijen lelijke hoofdpijn.

    1. K.Dopper

     Het partijkartel betreft een democratische meerderheid in het parlement.

     Het partijkartel is een rancuneuze term van een kleine extremistische minderheid in de politiek die zich buitengesloten voelt omdat fatsoenlijke en professionele partijen geneigd zijn met elkaar coalities te vormen.

     1. Guus Geluk

      Partijkartel is in feite ook een onzinterm, het slaat nergens op. Echter, Baudets kiezers verslinden deze retoriek.

   3. Guus Geluk

    = met allen heel andere ideeën over welk beleud er zou moeten worden gevoerd.

  2. IJscoman

   Beuk, je draait zoals wel vaker de zaken om. Je schrijft: “De Telegraaf, Trouw, het AD, NRC, Het Parool en ja ook De Volkskrant vonden in grote lijnen dat het Kabinet het lang niet slecht deed, en schreven dat ook op. Uiteraard werden lezers hierdoor bevestigd in hun eigen perceptie.”
   ———————————————————————–

   Bij alle actieve consumenten van het dodebomen- en npo-nieuws wordt de mening en perceptie gevormd door permanente, eenzijdige, linkse hersenspoeling en propaganda. Ze hebben geen eigen mening. Hun mening is de mening van de media die ze prefereren. Uiteraard is dan ieder artikel dat past in dit stramien een bevestiging van hun ‘eigen’ mening.

   1. Beukman

    @IJsje
    Je vindt waarschijnlijk ook dat degenen die hun nieuws uit de alternatieve media halen geen eigen mening hebben en worden gehersenspoeld?

    Het aardige van de door mij genoemde kranten is dat ze allemaal, tot de Telegraaf aan toe, een zekere mate van pluriformiteit hebben. Lezers kunnen dus zelf een mening vormen.
    Ik lees zelf met name De Volkskrant en NRC. Niet wat er op internet staat, maar de betaalde editie. Ik kan je verzekeren dat die het Kabinet de afgelopen vier jaar alles behalve kritiekloos hebben gevolgd.

    Hoe zit dat met alnternatieve media als Xandershit, Frontaal Naakt en DDS? Vertonen die ook een waaier aan meningen? Ik dacht het niet.

  3. ayreonaut

   Leuk stukje Beuk, vooral dat laatste, “Men vergeet voor het gemak even dat het Kabinet het werkelijk niet slecht heeft gedaan.”

   – sinds 2017 zijn er veel meer mensen in vaste dienst bij een werkgever;
   – zzp’ers bestaan niet meer (alleen nog uit eigen vrije wil);
   – Er bestaan géén voedselbanken meer (Het aantal is de laatste 4 jaar gestaag naar beneden gegaan en tot nul gereduceerd.)
   – de pensioenen zijn 4 jaar achter elkaar in waarde toegenomen;
   – de zorgkosten gingen per jaar met 1 miljard naar beneden wat heeft geresulteerd in een lagere premie voor iedereen en het opheffen van de eigen bijdrage.
   – Defensie, justitie en politie zijn de laatste 4 jaar op volledige sterkte gekomen qua bemensing (genderneutraal) en materiaal.
   – de thuiszorg zit in een luxepositie, zijn op zoek naar hulpbehoevende.
   – mensen die een sociale huurwoning willen hebben, moeten met man en macht het aanbod van zich afslaan en kunnen praktisch voor niets huren.

   Ik zal niet alles hebben beschreven Beuk, maar misschien heb je nu een klein beetje inzage in de redelijke prestaties van dat kabinet.

   1. Floris

    Hahaha…geweldige post.

   2. Guus Geluk

    Ayreonaut, gezien de economische crisis in 2012, was het van meet af aan duidelijk dat Rutte II een hervormingsbeleid zou voeren. Het kabinet ging over tot ingrijpende bezuinigingen en lastenverzwaringen. Dit leidde er niettemin toe dat het begrotingstekort daalde en de staatsschuld afnam. In 2012 stond het begrotingstekort nog op 3,9% van het BBP. Na vier jaar Rutte staat de teller op 1,2% van het BBP. De staatsschuld daalde ten opzichte van 2012 (66,4%) naar 63,5%.

    Hoewel de bezuinigingen pijnlijk waren, hebben deze zeker het beoogde effect gehad. Nederland sterker uit de crisis halen, dat was de insteek.

    Het kabinet verdient ook de credits voor een langdurige politieke stabiliteit. Er was geen meerderheid in het senaat, waardoor het kabinet voortdurend naar gedoogpartners moest zoeken. De VVD/PvdA waren politieke tegenpolen: elke zaak had het kabinet fataal kunnen worden. Ik meen dat daar vooral Rutte eb Samson de verbindende kracht achter zijn geweest.

    Rutte II zorgde ervoor dat Nederland er economisch sterker voorstaat. Hoewel er zeker het één en ander op valt aan te merken, heeft het kabinet het niet slecht gedaan. Ere wie ere toekomt.

    1. ayreonaut

     Noem mij drie bezuinigingen die iets voorstelden t.o.v. de resultaten, dus géén lastenverzwaringen benoemen. Daarnaast mag je me aangeven wat de meeste doorslag heeft gegeven voor de behaalde resultaten.

     Als laatste ben ik benieuwd wanneer al deze lastenverzwaringen worden teruggedraaid. Uiteindelijk betalen de (werkende) inwoners van Nederland deze “behaalde resultaten”.

     Nu het (zogenaamd) zo goed gaat met de economie gaan we er de vruchten van plukken. De eerste vrucht betreft het verhogen van de ziektekostenpremie vanwege een “tegenvaller” van 400 miljoen.

     1. Guus Geluk

      Ayreonaut, Rutte II bezuinigde, conform het regeerakkoord “Bruggen slaan”, 16 miljard, teneinde het begrotingsakkoord te verkleinen. Voor de begroting in 2014, onderhandelde het kabinet een bezuinigingspakket van 6 miljard. Vervolgens herstelden de overheidsfinanciën zich en kon Rutte II in 2016 een lastenverlichting doorrekenen.

     2. ayreonaut

      Kom op Guus, je kent me beter dan dit, nog maar een keer de vraag lezen.

     3. Guus Geluk

      Ayreonaut, wellicht kun jij het antwoord nogmaals lezen? De bezuinigingen waarover is onderhandeld door Rutte II, met inbegrip van het Lente-akkoord van demissionair Rutte I, leidden tot een nette begroting en het herstel van de overheidsfinanciën. Lees ook dit uiterst informatieve artikel van FD-econoom Matthijs Bouman.

      http://mathijsbouman.nl/?p=1546

     4. ayreonaut

      Guus, ik heb het stuk van Bouman doorgenomen. Ik begrijp één ding niet na het lezen van deze analyse.
      Waar maken we met z’n allen zo een drukte over. Het gaat gigantisch goed met Nederland. Ik heb alleen begrepen dat men het in Den Haag alleen nog even moet uitleggen aan de Nederlanders.
      De inwoners begrijpen het gewoon niet. Ze hebben gemiddeld veel meer te besteden. Dat doen ze dan ook, voornamelijk aan hogere ziektekosten, woonkosten, energiekosten en lastenverzwaringen.
      Oh nog één opmerking, de resultaten van de bezuinigingen kon ik nergens terugvinden.

     5. Guus Geluk

      Ayreonaut, hier stond de kunde van het kabinet ter discussie. Op grond van de cijfers, ben ik het met Beukman eens. Rutte II heeft het niet slecht gedaan.

     6. K.Dopper

      Dit is een understatement, Guus, dit was het beste Kabinet dat Nederland in decennia had. Deze bewindslieden verdienen groot respect en erkenning voor hun prestatie ons land sterker uit een een enorme economische crisis te laten komen.

     7. ayreonaut

      Guus en Dopper, jongens het spijt me, ik ben het niet met jullie eens. De cijfers alleen vertellen niet het gehele verhaal. Daarnaast heb ik nog steeds geen antwoord op de vraag wat het aandeel is van de bezuinigingen, die de staat zichzelf heeft opgelegd, om uit de crisis te komen.

      Als je de regels van een wedstrijd gaat wijzigen tijdens de wedstrijd zelf, zegt het resultaat niets over de regels. (als ik deze aan jullie uit moet leggen, moet je terug naar school)

      We zullen in de zeer nabije toekomst zien wat de werkelijke resultaten zijn geweest van dit kabinet. Alle prognoses t.a.v. meevallers zijn inmiddels achterhaald door de werkelijkheid.

      Daarnaast komt het even goed uit dat er nog geen nieuwe kabinet gevormd word. Dit stellen ze nog even uit zodat de 3e dinsdag in september een nutteloze oefening is.

    2. Roughwood

     Hervormingsbeleid? Afbraakbeleid zul je bedoelen. Dit was mijn buurmeisje van 5 ook gelukt. Eerst de boel (defensie, politie, justitie, zorg, onderwijs) kapot bezuinigen en je vervolgens met boter op je hoofd laten voorstaan op het behaalde resultaat. En dat allemaal voor een toekomstig baantje in Brussel. Ook heel goed uit te leggen aan militairen, agenten, gevangenisbewaarders, verpleegkundigen en leraren! U kunt hier overigens, aangetekend en wel, uw Volkskrant abonnement opzeggen:
     https://www.sepastop.eu/nl-nl/krant-en-tijdschrift/volkskrant/?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=sepastop%20NL&utm_term=volkskrant%20opzeggen&utm_content=Volkskrant

     1. Guus Geluk

      Roughwood, bezuinigingen hebben een doel. De achtereenvolgebde bezuinigingen vsn het demissionair kabinet Rutte I en het kabinet-Rutte II, waren niet voor niets. Het doel van deze bezuinigingen kunnen we wellicht het beste samenvatten in Ruttes eigen woorden: Nederland sterker uit de crisis halen.

      De Volkskrant? Ik lees die krant zelden. Mijn voorkeur gaat uit naar de Telegraaf.

     2. Ali Yas

      GG: “Nederland sterker uit de crisis halen”

      Sorry hoor, maar ik vind dat echt hol geklets. Wat betekent dat “sterker” dan precies? Meer sociale cohesie en een beter functionerende democratie in elk geval niet.

     3. K.Dopper

      Ali Yas hoeft slechts naar de relatief veel sterkere positie van Nederland te kijken die het heeft na het uitwoeden van de crisis. Nederland heeft niet alleen gunstiger groei-en werkloosheidscijfers maar heeft de staatshuishouding en de infra-structuur beter op orde maar heeft ook een aantal hervormingen doorgevoerd in de zorg, de woningmarkt en de sociale zorg die ons land een duurzame voorsprong geeft.

      Er zijn terreinen waar we achter lopen, met name de verduurzaming van de economie, maar het is een goed teken dat over de noodzaak daar stappen in te zetten bij de professionele partijen nu consensus bestaat. Ook VVD en CDA zijn er nu achter dat we daar veel hebben te doen.

     4. Ali Yas

      K.Dopper: “Ali Yas hoeft slechts naar de relatief veel sterkere positie van Nederland te kijken”

      Eigenlijk lopen we op álle terreinen achter, dat wil zeggen, ten opzichte van hoe we ervoor hadden kunnen staan als de EU en de Euro er niet waren geweest. Vergelijking met niet-Eurolanden laat zien dat die het gemiddeld beter doen. Dat Nederland het vergeleken met het gemiddelde EU-land goed doet zegt meer over die andere landen.

     5. K.Dopper

      Kan Ali Yas zijn opmerkelijke stelling onderbouwen?

     6. K.Dopper

      Uiteraard kiest Ali Yas alweer het hazenpad, hij kan zijn bespottelijke bewering, zoals bij hem meestal het geval is, niet onderbouwen.

      Op alle relevante economische kengetallen, economische groei, werkloosheid, staatsschuld en financieringstekort staat Nederland er beter voor dan vergelijkbare Europese landen.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/14/hoogste-economische-groei-in-nederland-in-negen-jaar-6688250-a1545932

     7. Guus Geluk

      Dat is onzin, Ali Yas. De Europese Unie bezit uiterst veel handelsverdragen. Nederland is van oudsher een handelsnatie.

 8. meijer61200

  Samsom werkt tegenwoordig toch ergens op een vuilnisbelt heb ik begrepen? Wel precies het werk waar hij geschikt voor is.

 9. Ni28

  6@ De waarheid is subjectief.

 10. Ni28

  3@ De Telegraaf is VVD en de rest is links. Wat moeten zij dan schrijven?

 11. Ni28

  11@ Zoals elk zinnig mens….daar gaan wij weer. Feiten toch?

 12. fusilier

  Samson is een clown met vele gezichten. Echt jammer dat Rita verdonk nooit M.P. geworden is .

  1. K.Dopper

   Grappig, fusilier.

  2. Ecoshaarlem

   Helemaal mee eens!

 13. sjun

  Het fenomeen kartelmedia is al wat langer bekend. Daarom verschuift het narratief en dienen zich doorheen Europa alternatieve media aan.
  http://tinyurl.com/yclc48y5

  1. K.Dopper

   Zoals het politieke kartel het synoniem is van een parlementaire meerderheid is het mediakartel het synoniem van de nieuwsmedia met de meeste lezers, kijkers dan wel abonnees.

   Alleen splinterpartijen en marginale media gebruikelijk deze termen. Het drukt vooral de frustratie uit die het besef veroorzaakt tot een weinig in de melk te brokkelen minderheid te behoren.

 14. Ecoshaarlem

  Nooit aan getwijfeld, alleen goed om vis in te verkopen, en dan alleen nog maar rotte vis!

 15. Rex Gildo

  Waar is de tijd gebleven van de verzuiling?
  De Volkskrant was lange tijd de krant voor het Rooms-Katholieke deel van Nederland.
  Lezers werden geacht op de RKSP (KVP) te stemmen.
  Mede door de ontkerkelijking werd de redactie van de VK steeds meer bevolkt met linkse vogels van PPR-signatuur.
  Deze tendens heeft zich tot in het extreme voortgezet en tegenwoordig bestaat de leiding van de VK helemaal uit mensen van progressieve huize.
  Zelfs voormalige communisten (CPN / De Waarheid) hebben hier hun onderkomen gevonden.

 16. Punt50

  De Nederlandse Völkischer Beobachter ofwel volksvod is nog te slecht voor de vis van morgen.

 17. Babaji538

  Journalistiek was vroeger een studie.
  Criminologie is nu alom sterker aanwezig.
  Hadden we hier nog over politicologie?

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.