Linkse politiekcorrecte advocaat Gerard Spong doet huiliehuile om PowNed: 'Ze zijn strafbaar!'

Geen categorieaug 15 2017, 11:00
Volgens meneer Spong kan PowNed vervolgd worden vanwege een "walgelijk artikel" over een 16-jarige Syrische vluchteling die onlangs verdronk.
Gerard Spong heeft het helemaal gehad met PowNed, de quasi-populistische omroep die uit de moederschoot is gekomen van GeenStijl. Die omroep plaatste onlangs namelijk een nogal controversieel stuk over een Syrische vluchteling die verdronken was in een zwembad. Hij kon namelijk niet zwemmen.
Tragisch, natuurlijk, maar de PowNed-redacteur van dienst vond het eerst en vooral toch echt de schuld van de jongen zelf -- en stak die mening bepaald niet onder stoelen of banken.
Screen Shot 2017-08-15 at 11.25.39
Smakeloos? Jazeker. Maar juridisch ook nog eens strafbaar?
Advocaat Peter Plasman vertelt tegen Big.nl dat dit niet het geval is. "Het strafrecht gaat niet over goede smaak. Je mag wat dat betreft heel ver gaan." En gelukkig maar. Voor je het weet word je immers vervolgd vanwege een 'foute Belgen-grap.' Dan kan heel Nederland wel alvast een tijdje gaan brommen.
Helaas is er weer een advocaat die daar anders over denkt: ik heb het natuurlijk over Gerard Spong. "Nu in de rechtspraak het begrip ras zich uitstrekt tot etnische vreemdelingen lijkt mij hier sprake van een strafbare groepsbelediging," zegt hij. Volgens hem heeft "het begrip ras een ruimte betekenis" en behoren daartoe ook "etnische minderheden."
Plasman:

"Nationaliteit is niet genoeg. Je mag zeggen: ‘Alle Belgen zijn dom’, strafrechtelijk gezien."

Natuurlijk heeft Plasman gelijk. Maar het zegt wel heel veel over Spong dat hij nogal positief staat tegenover strafrechtelijke vervolging. Dat is nogal merkwaardig voor een advocaat, maar we weten al langer dat deze man niet zo'n heel hoge dunk heeft van de vrijheid van meningsuiting -- niet wanneer degene die zijn mening ventileert niet-politiekcorrect is, tenminste. Sterker nog, deze man riep zelfs na het EU-referendum dat het allemaal hartstikke "crimineel" geweest was en dat hij overwoog om aangifte te doen.
Koekoek.
Overigens had de stukjesschrijver van PowNed natuurlijk wel degelijk een punt toen hij uitlegde dat het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van ouders van kinderen om ervoor te zorgen dat ze geen dingen doen die ze niet kunnen. Dus: niet het zwembad in duiken als ze niet kunnen zwemmen. Dat hij dat op een walgelijke manier verwoordde is duidelijk, maar laten we niet net doen alsof het zwembad de jongen om zeep heeft geholpen. Het is dieptriest, maar dat heeft hij helaas echt helemaal zelf gedaan. Meneer Spong kan het heel vervelend vinden dat dit hardop gezegd wordt, maar dat maakt het niet minder waar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten