Onderzoek DNB: Nederlanders vinden eurobiljetten mooi, maar weten niet hoe ze er uit zien

Een onderzoek dat zo erg met zichzelf in conflict is, dat je het net zo goed weg kan gooien. Voor 74 procent van de Nederlanders zijn eurobiljetten ‘mooi gevormd’. Daarnaast weet een aanzienlijk deel van de Nederlanders pas zich te verbeelden hoe de biljetten er uit zien na ‘heel lang nadenken’. 

Het is een onderzoek van de Nederlandsche Bank die om de twee jaar wordt gehouden. Het is een onderzoek naar de ‘echtheid’ van biljetten en of mensen dat wel of niet herkennen. Steeds minder mensen bekijken of hun bankbiljetten wel of niet echt zijn. Sterker nog, het is zelfs al moeilijk om te herinneren hoe het geld er uit ziet:

Ondertussen kunnen Nederlanders niet uit het hoofd zeggen hoe de bankbiljetten eruit zien. ’Na enig nadenken’ kunnen ze zich de kleuren herinneren, concluderen de onderzoekers. Vooral de biljetten van €200 en €500 worden door mensen slecht gekend. Dat zijn ook de enige twee biljetten die minder dan de helft van de ondervraagden ooit in handen heeft gehad.

Het vertrouwen in de echtheid van de euro’tjes is hoog en men ziet ook niet de noodzaak om eens kritisch te kijken naar de biljetten die ze in winkels in hun handjes gedrukt krijgen, slechts twintig procent doet dat weleens.

Natuurlijk, vergeleken met de mooie oude guldens, is de euro niet zo boeiend. Daarnaast wordt giraal geld ook steeds minder gebruikt. Er wordt zelfs geopperd om het simpelweg af te schaffen en alles met pasjes te doen, chips, of smartphones. Deze ontwikkeling is ergens toch zorgwekkend, omdat het voor de overheid dan steeds makkelijker wordt om te bekijken  en te controleren waar men hun geld aan uit geeft.

Big brother is watching you, en waarschijnlijk weer vanuit de beste bedoelingen. Met pasjes pinnen zorgt ook voor een minder scherp gevoel dat je geld ‘uitgeeft’. Dat heeft als gevolg dat je meer gaat uitgeven en ineens schrikt van de uitgaven.

Wat de kern is van dit betoog: besteedt wat meer aandacht aan uw bankbiljetten. Het moet blijven bestaan, het geeft nog enige vorm van anonimiteit en privacy en het is ook nog eens goed voor de hoogte van uw bankrekening.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. DutchDropveter

  Wat een onzin, de overheid weet al grotendeels waar we ons geld aan uitgeven. Dat is namelijk allang achterhaald omdat iedereen bedrijven als Google beter vertrouwd dan hun eigen moeder.

  Met bigdata heb je al trends en groeiende sectoren door en kun je daar op in springen dan wel niet de concurrent optijd (lees goedkoop) opkopen maar daar horen we niks over!

  Wat betreft digitalisering van geld, liever gister dan vandaag, dat betekend dus dat belasting ontwijking lastiger word (helaas heeft bitcoin een beetje roet in het eten gegooid) Hierdoor zal als het allemaal goed uitpakt iedereen eerlijker belasting gaan betalen.

  maw digitalisering van geld heeft twee kanten en mijn privacy is allang door andere vergalt, kijk eens hoe makkelijk google is! en dan is het de wet van de grote getallen en dan kan ik in mijn eentje er nauwelijks tot niks meer aan veranderen.

  School voorbeeld;
  – Google ziet in de zoekopdrachten welke worden uitgevoerd bij google zelf dat er in nederland extreem hoge vraag is naar oranje smartphones. Google volgt deze trend en kan precies bepalen wanneer in te stappen om het meeste rendement eruit te halen. Daar kan geen marketeer tegen op, dat is namelijk een soort handelen met voorkennis verkregen uit bigdata. En dit is maar een simpel voorbeeld maar denk eens aan elke branche elk product, en google hoeft het niet eens zelf te doen zij kan deze data gewoon verkopen (welliswaar genonimiseerd maar dat doet niks af van totale trend)

  En wij ons maar druk maken over onze pensioensleeftijd… we moeten ons druk maken of er over 20 a 30 jaar uberhaupt nog laag en midder kader functies zijn… ik denk van niet!

  1. IJscoman

   Dutch, aan de volledige digitalisering van geld (en dus de afschaffing van contant geld) kleven grote nadelen. Het geeft aan banken en de overheid totale controle en totale macht over elk individu: in een cashloze samenleving met enkel digitaal geld is iedere burger volledig te controleren, waardoor met het verdwijnen van bankbiljetten en munten ook onze vrijheid verdwijnt. Bij een Cyprus- of Griekenland-achtige financiële crisis wordt het bijvoorbeeld ook kinderlijk eenvoudig om iedereen gedwongen te laten bijdragen aan de zoveelste bankenredding (bail-in), of in het ernstigste geval onze saldo’s gewoon op nul te zetten. In zo’n totalitaire staat kunnen de levens van alle burgers volledig, tot in de kleinste winkel en de kleinste uitgave, worden gecontroleerd. Dit alles natuurlijk onder het mom van ‘veiligheid, bestrijding van terrorisme, criminaliteit en belastingontduiking’, etc.

   1. DutchDropveter

    {Dutch, aan de volledige digitalisering van geld (en dus de afschaffing van contant geld) kleven grote nadelen. Het geeft aan banken en de overheid totale controle en totale macht over elk individu}

    Ik snap je punt volledig maar in Nederland is er geen een bedrijf waar jij je loon cash uitgekeerd krijgt (met een contract, zwart is een ander verhaal) Dus zitten we niet allang in deze wereld? En wat zijn de alternatieven? Bitcoins? weer terug naar de schelpen?

    Uiteindelijk zullen we toch echt van het oude papier af moeten waar technisch gezien ook geen edelmetaal meer tegen over staat zoals vroeger dus we worden al voor de gek gehouden en gaat het puur om vertrouwen iets wat niet te koop is.

    {Bij een Cyprus- of Griekenland-achtige financiële crisis wordt het bijvoorbeeld ook kinderlijk eenvoudig om iedereen gedwongen te laten bijdragen aan de zoveelste bankenredding (bail-in), of in het ernstigste geval onze saldo’s gewoon op nul te zetten}

    Uiteindelijk als we iets of iemand gaan helpen dan moet elke inwoner mee doen, proberen de dans te ontspringen moet juist extra bestraft worden, een voor allen allen voor een.

    Ik zit er niet mee dat de uitgaven gecontrolleerd worden ik heb liever dat de Nederlandse overheid dit doet (en niet de EU natuurlijk) dan dat een Apple pay of een bank is die deze data gaat verkopen voor een extra dikke omzet. (wederom daar hoor je niks over!)

    Wat betreft veiligheid, bestrijding van terrorisme dat ga je hier niet mee oplossen aangezien dit circuit allang gekozen heeft voor digitale valuta’s. Het enige dat je hiermee voorelkaar gaat krijgen;

    – ipv de grenzen dicht tegen oa plofkrakende oostblokkers geen contant geld meer in de muur, heeft zijn voordelen
    – de beveiling bij het legen van kassa’s van winkels en tankstations zijn niet meer nodig.
    – Tellen van geld / fouten en rompslomp kom te vervallen
    – Kassa systemen en de boekhouding wordt voor eerlijke mensen een stuk makkelijker
    – Het geld hoeft niet eens in de zoveeltijd gecontrolleerd te worden op schade, echtheid en het eventuele vervangen daarvan.
    – Het gezeik dat kleingeld heet waardoor veel mannen scheefzitten (achterzak) en daardoor last kunnen krijgen van bloedproppen in de benen (trombose).

    Wat betreft bankreddingen, als alles digitaal is is een bank technisch gezien ook niet nodig, een bank was er om je geld in bewaring te nemen tegen diefstal of zoekraken. Met andere woorden als de rente nagenoeg 0 is dan kun je banken net zo makkelijk langzaam afbouwen, ik zou zeggen beginnen!

    1. IJscoman

     Dutch schrijft : “Uiteindelijk zullen we toch echt van het oude papier af moeten…”. Met alle respect, maar ik vind dit absolute flauwekul. Papier- en muntgeld functioneert prima en er is niets op tegen om dit tot het einde der tijden te gebruiken. Vaak rekent cash aan de kassa’s ook stukken sneller af dan dat stompzinnige pinnen, vooral op piekmomenten. Als straks heel Europa pint en er is een storing kan iedereen zijn weekendboodschappen laten staan.

     Dutch, jij moet nog jong zijn (rond de 24?) want alle voorgekauwde verhalen door de banken en overheid over de positieve kanten van digitaal geld, slik jij voor zoete koek zonder over de risico’s en gevaren na te denken. Vergeet niet dat in een volledige digitale wereld je banksaldo dan niet meer van jou is, maar dat anderen daar op ieder moment over kunnen beslissen. Ben je politiek actief en vindt de overheid jou een subversief individu, dan zetten ze je saldo op nul en je bent reddeloos verloren en uitgeschakeld: je kunt niets doen, kopen of (ver)handelen. Je kunt niet eten, vluchten of betalen. De totale macht berust dan bij de overheid. En dat betekent de totale dictatuur.

     1. DutchDropveter

      Nee ik ben 30 en ik zie weing verschil in een digitale valuta vs eentje die tasbaar is (hoeverre het tastbaar is want het papier en staal is eigenlijk niks waard!)

      Daarom je had al moeten beginnen met schreeuwen toen het geld los werd getrokken van het goud dat het vertegenwoordigd.

      Met andere worden het huidige geld is al monopoly geld en praktisch gezien geen waarde. De waarde word vekregen door het vertrouwen door de mensen die er in handelen / aankopen doen.

      Dus er veranderd niet veel behalve de belasting ontduiker en de zwartwerker die zullen het voelen. Of de horeca uitbater die een grijs fust of een grijze co² cylinder aanlsuit op zijn tap installatie (om zo zwart geld te creeren en zo zijn jonge werknemertjes elke avond cash uit te betalen)

      De dingen die jij schetst hebben niks met de valuta van doen maar met de zekerheid op werk. Welke de komende 50 jaar op de tocht staan. Geen werk, geen consument die de producten kan kopen. De economische cyclus zal veranderd worden de komende jaren omdat het aantal banen met meer dan 75% zal afnemen. want; there is a computer better and quicker than you.

      Dus de vraag is moeten bedrijven niet langzaam weer staatsbedrijven worden? om te voorkomen dat een groep elieten de democratie gaat misbruiken en zo macht gaat uitoefenen.

      Ik ben niet blind gemaakt tegendeel zelfs, ik denk dat het digitaliseren van valutas meer voordelen dan nadelen heeft. En laten we wel wezen met 80% android telefoons op de wereld denk je echt dat we nu nog moeten gaan zeuren? we zijn 8 jaar te laat! Privacy is weg foetsie poef! Gone! Welkom in 2017 waar je gewoon geen keus meer hebt.

     2. IJscoman

      Dutch, je gaat niet in op mijn argumenten. Met papier- en muntgeld kun je kopen en betalen zonder dat de overheid daarvan op de hoogte is. Dat betekent dat je je vrijheid behoudt, kunt ga

     3. IJscoman

      Dutch, je gaat niet op mijn argumenten in. Het gaat niet om de (echte of fictieve) waarde van het geld, het gaat er om dat je met papier- en muntgeld kunt kopen en betalen zonder dat de overheid daarvan op de hoogte is. Wat snap je daar niet aan?

      Totale controle over geld door banken en de staat, betekent totale dictatuur. Dit gaat veel verder dan de controle via rekeningrijden of middels camera’s langs snelwegen. Letterlijk iedere transactie (vanaf het kopen van een pakje kauwgum of een krant) wordt genoteerd en opgeslagen, waarmee je persoonlijke vrijheid volledig vervalt.

      Als al het geld gedigitaliseerd is kun je dus ALLEEN betalen met een kaart. Het beheer over je saldo is in handen van de staat en banken. Loop je niet in de pas dan kan als sanctie je saldo op nul worden gezet, waarmee je ogenblikkelijk en effectief bent uitgeschakeld. Vanaf dat moment kun je immers niets meer. Je kunt niet kopen en niet reizen. Je bent reddeloos verloren en volledig manipuleerbaar.

      En zeg niet dat de overheid dit nooit zal doen. Als ze eenmaal de totale macht en financiele controle over ieder individu heeft, zal ze die gebruiken ook.

     4. Beukman

      @IJs
      Eens.
      Ik vind baar geld daarnaast wel zo handig voor kleine zwarte of grijze transacties waarmee ik de fiscus niet wil lastigvallen.

     5. K.Dopper

      Dat is juist, Beukman, met name de misdadiger en de belastingontduiker is gebaar bij papiergeld.

     6. IJscoman

      Wim H.Dopper, ik dacht dat jij zo graag op inhoud wilde discussieren in plaats van in vileine one-liners. Probeer dan eens op mijn argumenten in te gaan. Hoe wel dat voor de totale nobody die je bent best wel moeilijk zal zijn.

     7. K.Dopper

      IJscoman, het lijkt me een lastig te ontkennen feit dat belastingontduikers en criminelen hun activiteiten het beste met papiergeld kunnen uitoefenen.
      Was je dat echt niet bekend?

 2. buitenbeentje

  Vooral de briefjes van 500€ vind ik prachtig, vooral als het er heel veel zijn.

  1. Ni28

   hoe zien die eigenlijk uit?

 3. Beukman

  Er is niets zo mooi als het oude geld van voor de Euro. Het won drie prijzen: voor vormgeving, voor stevigheid, en voor onvervalsbaarheid. Ikzelf haal eurobiljetten ook nog wel eens door elkaar. dat overkwam me nimmer met de guldenbiljetten.

 4. Phoenix

  Dat de meeste mensen niet weten hoe de eurobiljetten er uitzien is niet zo vreemd. Het zijn volstrekt fantasieloze ontwerpen met niet-bestaande gebouwen, saai weergegeven alsof het om een bouwtekening gaat, voornamelijk poorten, zuilen, kerkramen, ondering uitwisselbaar en uiterst slaapverwekkend.

  Voor mij zijn de mooiste bankbiljetten nog altijd die van Eppo Doeve, misschien omdat ik daarmee opgegroeid ben. Maar de portretten op de biljetten, de vlakverdeling en de kleurstelling vind ik nog altijd zeer geslaagd. De portretten bij Oxenaar zijn wat meer gestileerd, wat geen probleem is, alleen vind ik ze niet altijd even geslaagd, vooral de Ruyter maakt op mij een nogal vreemde indruk. Deze biljetten zijn tamelijk monochroom, wat me wel bevalt. Maar dan komen de bonte biljetten, en hoewel die overal opgehemeld worden, bevallen ze me minder. Vooral de vuurtoren van het f. 250 biljet vind ik lelijk, kakelbont als een schilderij van Max Parrish, en dan ook nog liggend afgebeeld. Het zal wel origineel zijn, maar ik vind niet alles wat origineel is, ook mooi.

  Niettemin zijn die biljetten matuurlijk nog altijd veel beter dan die onpersoonlijke euro-rotzooi (niet dat ik ze niet zou willen hebben, hoor).

  Wim

 5. Ni28

  Ik vind de eurobiljetten niet mooi juist omdat je hoogstens de kleur onthoudt. Met zoveel landen kunt je alleen voor neutrale afbeeldingen kiezen anders krijg je ruzie. En voor een gulden kocht ik vroeger meer dan voor een euro nu. Dat maakt geen afbeelding goed.

 6. Steve Van der Vekens

  Ik vind Eurobiljetten ook mooi.
  Had ooit eens een stapeltje namaak-Eurobiljetten van 500 Euro voor 1 Euro gekocht.
  De biljetten waren groter en de letters ‘specimen’ waren vrij onopvallend. En dan zo’n biljet over straat laten waaien! 🙂 Lachen joh, hoe iemand snel zijn voet erop zet en zo twintig minuten als een steenezel blijft staan om dan het biljet te bekijken en het zure gezicht ervan af te lezen.
  Heel zijn dag om zeep! 🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.