Ontspoorde Joost Niemöller klaagt dat racisten en homofoben – “andersdenkenden” – niet meer welkom zijn in Berlijn

“Vroeger waren de Joden niet welkom in de Berlijnse horeca. Nu de andersdenkenden niet meer.”

Soms zie je mensen die je ooit hoog had zitten afglijden naar een uiterst bedenkelijk niveau. Joost Niemöller is daar één van: ooit een scherpzinnig schrijver, die als geen ander kon beschrijven hoe de Nederlandse politiek systematisch faalt met komen tot betekenisvolle oplossingen. Tegenwoordig is de man helemaal in zijn eigen blubber gezakt: er komt alleen nog rancuneus geblaat uit over Rusland en Trump, terwijl racistische complottheorieën breed omarmd worden. Case in point: eerder deze week zou Hollywood-actrice Angelina Jolie volgens Niemöller nog heimelijk een nazi zijn. Volkomen krankjorum, uiteraard.

Maar het kan altijd nog een stukje zieliger: een nieuwe tweet waarin Niemöller er blijk van geeft totaal te zijn doorgeslagen zag halverwege afgelopen week het levenslicht. De ontspoorde schrijver is namelijk geregeld in Berlijn, en bij een recent bezoek aan die stad heeft iets het hem behaagd om de volgende klacht over een etablissement in de wijk Kreuzberg te plaatsen:

“Als je een racist, seksist, homofoob of eikel bent… kom niet naar binnen,” aldus het met stempelletters afgedrukte stuk tekst op het raam van een horecazaakje in de Berlijnse buurt. Niemöller nam daar aanstoot aan. Hij ziet seksisten, racisten en homofoben kennelijk als “andersdenkenden” die om onzuivere redenen geweerd worden. De man heeft zelfs het vieze lef dat te vergelijken met de jodenvervolging uit de jaren ’30 en ’40.

Voor alle duidelijkheid: die termen zijn geen geuzennamen. Het is niet stoer om mensen met een donkere huidskleur te behandelen alsof de slavernij nooit is afgeschaft, of om vrouwen te zien als tweederangsburgers. Homoseksuele medemensen verdienen net zoveel vrijheid als ieder ander. En wie het toch in z’n hoofd haalt om vrouwen, zwarte mensen of homo’s te behandelen als stuk vuil, die is geen andersdenkende. Nou ja, tenzij je een moordenaar of een bankovervaller ook ziet als ‘andersdenkende’… bepaalde handelingen maken je nu eenmaal tot een crimineel, niet tot iemand die er een legitieme andere mening op nahoudt.

Maar goed, dat rassendenker Niemöller dat op een unieke wijze ziet mag inmiddels ook niet meer al teveel verbazen:

Hij meent namelijk zelf een trots racist, seksist en homofoob te zijn. Waarvan akte dan maar, hè? Laat dit aan lager wal geraakte creatuur dan maar in z’n angry old man-soep gaarkoken. En laat mij voor één keer de kant van Sylvana Simons en Anne Fleur Dekker kiezen, want dit racistische gespuis heeft het gewoon écht, écht, écht, écht niet begrepen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Steve Van der Vekens

  In zijn eigen blubber gezakt= Als een ‘blobvis’ op het droge.

 2. Steve Van der Vekens

  Als wij volgens de Islam in ons eigen land ongelovigen zijn, wie zijn dan de anders denkenden?

 3. HaZ

  “Nee! Ik ben dat alles namelijk.”
  Het sarcasme in zijn tweet druipt er vanaf Tim, Vreemd dat je dat niet ziet.

  1. Neworder

   Tim ziet het wel maar de fanatieke DDS reaguurder niet.
   Alles voor de hits 🙂

 4. K.Dopper

  Joost Niemöller is een tragisch figuur, volledig geradicaliseerd. Dit patroon is hier op DDS ook regelmatig waar te nemen: het begint met kritiek op de de ‘links’, de ‘elite’ dan wel de ‘Gutmensch’ omdat die belichamen waarin je zelf maatschappelijk en moreel bent vastgelopen en in die provocerende rancune wordt men steeds agressiever, gewelddadiger, racistischer en dommer.

  Menno ter Braak sprak indertijd over het nationaal-socialisme als rancuneleer. Het nationaal-socialisme is uit de mode maar de rancuneleer is onverminderd actueel. Ze drukt ze zich tegenwoordig, naast een verdwaalde antisemiet, vooral uit in moslimhaat, volksnationalisme en rechtspopulisme.

  1. Top

   Haal die spiegel eens voor uw hoofd weg! U redeneert en reageert alleen maar tegen uw eigen onmacht. U bent ‘sociaal gehandicapt’!

   1. K.Dopper

    Wat een sterke inhoudelijke reactie, Top.

    Jij gaat er wel komen.

    1. Hetzalwelweer

     En jij niet…..Doppertje…..

   2. Peter Selie

    Reageer toch eens 1 keer niet op de huis-troll.

  2. vanhetgoor

   Beste K.Dopper, hoe heet het als je haat haat, en als je de dief wil bestelen, de moordenaar wil vermoorden en de brandstichter met gelijke munt wil betalen? Het is maar een vraag. Het is een vraag waar geen antwoord op is. Moslimhaat is zo’n woord waar een normaal mens niets mee kan. De islam is uitsluiten, vernederen beschimpen en in de grond trappen van anderen. Soms letterlijk. De islam is de ‘filosofie’ van de haat. Het enige doel is geld en macht. De macht moet worden uitgeoefend op anderen om hen te onderdrukken om hun geld te verkrijgen. Het is allemaal heel simpel als je kunt zien. Een woord als ‘moslimhaat’ geeft er blijk van dat iemand het niet begrepen heeft wat de islam is. De islam is fascisme. De islam is haat. De islam is terreur.

   Ieder mens dat de islam haat is een hoogstaande persoonlijkheid die de liefde in zijn hart heeft. Ieder mens dat sympathie voor de islam heeft die heeft de haat in zijn hart.

   1. K.Dopper

    Kritiek op of afkeer van de islam ontmoet wat mij betreft geen enkel bezwaar. Een godsdienst is echter op de keper beschouwd slechts een bundel van ideeën. Ideeën zijn vrij.
    Racisme betreft het generaliserend discrimineren, diskwalificeren, stigmatiseren en mogelijk zelfs vervolgen van een bevolkingsgroep. Kritiek op een godsdienst is gezond, racisme is verwerpelijk.

  3. sjun

   Lees eens wat boeken van de man. Dat scheelt maar weer debiteren van onnozele toeschrijvingen. Eens zèlf kijken wat Joost Niemöller nu tot zijn tweet over Angelina Jolie triggerde: http://tinyurl.com/y7u8yamh

 5. Peter Selie

  Leuk om even te berichten dat omstreeks 1969 in Duitsland grote borden boven de ingang van de Bierstube’s, Cafés met de text; Off Limits For US Personel hingen. De Duitsers waren toen echt een beetje de weg kwijt, en nu zijn ze helemaal van het padje losgezongen. Gewoon een hetze tegen Joost Niemöller, zijn artikelen komen ook niet meer door het DDS filter, jammer wanneer me de DDS propagandeert een onafhankelijk nieuws media te zijn.

  1. HaZ

   De strategie om iemand als Joost Niemoller, die toch een van de meest respectabele journalisten qua links tegengeluid is, hier te mijden ontgaat mij volledig. Iets uit het verleden wellicht ?

 6. Ni28

  Niemoller heb ik enige tijd geleden gezien als iemand die als oorspronkelijk links het licht had gezien en verstandig werd. Maar misschien heeft ie lang in het licht gekeken en verblind werd door bitterheid. Dat is in deze tijden van gemis van verstand niet ondenkbaar maar toch moet er plaats blijven voor enige optimisme. De zon schijn en dat blijft hij voorlopig doen al kan ik dat niet met feiten onderbouwen.

  1. Ni28

   Ik heb Niemoller enige tijd gevolgd en ik werd daar eigenlijk niet goed van. Iets van, het is nog allemaal erger dat ik zelf denk. Maar ik dacht dat ie schreef in de geest van DDS.

 7. buitenbeentje

  Het is Engelbart volkomen ontgaan dat de meeste reaguurders op DDS racist, Homophoob of seksist zijn. Niet omdat hun gedachtegoed als zodanig is, maar omdat Sylvana, AFD, Peterr etc dat vinden vanwege het feit dat wij een afwijkende mening hebben van hun gedachtegoed. Niemöller heeft wat mij betreft eindelijk eens gelijk.

  1. Phoenix

   Inderdaad, het is al eerder gebleken dat Engelbart niet begrijpt wat ironie is, en alles alleen maar letterlijk kan interpreteren.

   Wim

 8. Ni28

  Sommige mensen zijn net wolken,
  als ze oprotten is het een mooie dag

  1. Marija

   die kan zo op een tegeltje :))

  2. K.Dopper

   Troll alert!

 9. Profeet MuReeth

  Fijn: in die gelegenheid mogen SS en AFD dus ook niet naar binnen. Prima tent dus

 10. Ali Yas

  Tim weet blijkbaar niet dat “racist” voor politiekcorrecten een algemene term is om iemand mee aan te duiden die het niet met ze eens is.

  1. K.Dopper

   Ali Yas had kunnen weten dat Niemoller vaak met recht en reden van racisme werd beschuldigd

   1. Hetzalwelweer

    Wat is racisme Doperwtje? Links tegen rechts opzetten?

    1. K.Dopper

     Nee.

 11. hans-e-pans

  De gek zegt van de gek dat hij gek is.

 12. monach

  Joost Niemoller‏ reageert met –

  Wat een niveautje. Alles verdraaien. Prutssite.

  1. Hetzalwelweer

   Liplikkers en paalzitters zijn een ander soort ras…..genderneutraal of niet, ik erken ze niet als zijnde anders…erken ze wel als een ziek zijnde meute die een grote bek hebben….en nergens recht op hebben.

 13. Bes Tolen

  Humorvol sarcasme. Het kan bestaan. Voor het moment. Voor meer lijkt het niet bedoeld. Nou ja, wellicht voor enige opluchting vanwege doorgeslagen al te agressief de persoon onder dwang houdende ideologie.

  1. Hetzalwelweer

   Humorvol….het kan bestaan…maar weg kijken en nee zeggen en toch ja doen dat is super succesvol. Bessebes…..kijk maar weg…daar ben je goed in…dat is het linkse supergedrag

 14. Bes Tolen

  Al te zwaar op de hand en daarbij agressief. Een dergelijke ideologie voor iedereen bedreigend. Ik vat zo de uitspraak van Joost Niemöller op dat hij hier tegen is.

  1. Hetzalwelweer

   Klopt Besje…..het maakt niet uit…elke ideologie is voor iedereen een bedreiging. Met of zonder naam.

 15. Lex

  Mag mij benieuwen wanneer er een steen door de ruit word gegooid?

 16. Bittereinder

  Die Tim toch,
  Levert hij geen waardeloos stuk over Trump af, dan laat hij zijn vvd/d66 hart weer spreken over iemand die aan onze kant staat.

  Het is best erg om te zien dat een schrijver van een conservatie blog zo iets typt en het ook nog publiceert ook nog. Zoals mensen hierboven al aangaven, druipt de ironie ervan af van de tweets en de tekst die op de ramen staan en heeft Tim zoals vaker er weer eens niks van begrepen. Of doet hij net alsof hij het niet begrepen heeft .
  Tim je bent een journalist, dan heb je een verantwoordelijk met je schrijft, misschien word het eens tijd die verantwoordelijkheid te nemen. En te stoppen met het schrijven leugens en laster.

  En voor Michael van Galiën zou het ook eens goed zijn om zijn journalist tot de orde te roepen, want het opschrijven van leugens hoort niet thuis hier, daarvoor hebben we de huistrollen voor die overigens weer laten zien wat ze zijn, ga daar overigens mee door, mede dankzij jullie winnen de informatie oorlog, dank u:)

  PS, mensen reageer niet teveel op de trollen, het is moeilijk maar geef ze geen hard latje.

 17. RobertMarsman

  Maar je bent tegenwoordig al een racist als je kritiek uit over de oververtegenwoordiging van bepaalde mensen in bv de criminaliteit. Of als je zegt dat ze voornamelijk hier zijn om te profiteren. Je bent tegenwoordig ook al snel een homofoob als je je kritisch uitlaat over bv homoseksualiteit want daar mag je namelijk geen mening meer over hebben. Dus eigenlijk zit er wel wat in wat Joost tweet.

 18. Mart

  Ik vind dat je je mèèr aan aardappelen bakken moet gaan weiden.

  1. Phoenix

   Ei, ei…!

 19. Yato

  Ik moet Niemoller ook gelijk geven. Ik weet niet of Tim het door heeft, maar ‘racist’ is een containerbegrip waar mensen verschillende definities voor hebben. Vanuit links kom je dan wel eens definities tegen als ‘tegen ongelimiteerde immigratie zijn’ of ‘superieuriteit uitstralen over niet-blanken’ terwijl men bij rechts er wat anders tegen aan kijkt. Nu zou je kunnen aannemen dat de café-eigenaar ook een linkse definitie achter racisme heeft, waardoor er in feite iets staat als dat iemand tegen ongelimiteerde immigratie is niet naar binnen mag (over discriminatie gesproken. Uiteraard kan je daar als rechts persoon aanstoot aan nemen en je daar over ergeren, zo ook de heer Niemoller.

 20. JanvanEechoud

  Zó ken ik Tim weer! Hahaha!

  Lager kan hij toch al niet zinken.
  Laatste tijd misschien al geoefend op “Joden Steken”, want daar zie ik je wel voor aan.

  Succes met je downfall.
  Mvg

  1. K.Dopper

   Ik zie dat kritiek op de racist Niemöller hier niet lekker valt.

 21. vanhetgoor

  Het uitsluiten is fout. De Nazi’s deden het, en Anne Fleur maar zeer zeker ook Sylvana Simons doet het. Deze drie gooi ik dus op één hoop omdat Anne Fleur haar kansen heeft gehad om in discussie te gaan en zij haar kansen heeft vergooit door samen met anderen in Duitsland over te gaan tot het plegen van vernielingen. Die vernielingen werden ook wel de Kristall-tag genoemd omdat het overdag gebeurde en verder gelijk was aan de vernielingen die de Nazi’s pleegden op winkels van hardwerkende joodse winkeliers. Sylvana Simons deugt niet. Zij heulde met fascisten en ze denkt nu met een eigen partij te kunnen komen. Dat kan niet, als je eenmaal gekozen hebt voor het uitsluiten dan is er geen weg meer terug.

  Zwarte Piet is een historisch figuur, alleen weten we geen naam, jaar en plaats. Zwarte Piet is een slaaf die is vrijgekocht. In de middellandse Zee waren landen die de slavernij gebruikten om aan inkomsten te komen, denk aan het Ottomaanse Rijk. Denk ook aan de Barbarijse kust waar licht getinte mensen de dienst uitmaakten. Dat waren de regio’s met slavenjagers en zeerovers. De Marokkanen, de Algerijnen, de Libiërs etc. stammen allemaal af van de Barbarijse zeerovers, tot vlak voor Engeland waren de zeerovers actief. Soms werden er naast Engelsen en Nederlanders ook zwarte matrozen slaaf gemaakt. Dan werden de Engelsen en de Nederlanders vrijgekocht, en de zwarten die tot slaaf werden gemaakt door de Ottomanen en de Barbarijërs (barbaren) die waren niet veel waard en werden vaak gelaten waar ze waren. HEEL SOMS werden ook de zwarte matrozen weer vrijgekocht. Sint Nicolaas is de beschermheilige van de zeevarenden, dat moet bekend zijn. Het lijkt mij niet onmogelijk dat er een heilige is geweest die ooit een zwarte slaaf heeft vrijgekocht. Zwarte Piet is dus geen racisme zoals Silvana Simons wil, maar het verhaal van Zwarte Piet is het verhaal van een vrijgekochte slaaf die dankbaar vanwege zijn vrijheid bij de man bleef die hem heeft vrijgekocht, de heilige van de zeevarenden. Uiteraard zijn de verhalen over Sint Nicolaas allemaal bij elkaar verzonnen, maar wel met in het achterhoofd de werkelijk gebeurde verhalen. Er zijn nog documenten / overleveringen / verhalen dat er in de Zeeuwse kerken geld werd ingezameld om tot slaaf gemaakte zeelieden weer vrij te kopen. Het is niet onmogelijk dat Sint Nicolaas die bij leven de bisschop van Mira (dat ligt nu in het huidige Turkije) was zijn geld gebruikt heeft om slaven vrij te kopen.

  Door Zwarte Piet te bestempelen als racisme beging Sylvana Simons een fout, een historische blunder. Door samen te werken met de nabestaanden van de Ottomanen en de Barbaren (de partij ‘Denk’ dus) heeft Sylvana Simons definitief gekozen voor het slechte in de mens. Zij heeft de verkeerde kant gekozen. Met Ans van Dijk, Ilse Koch en Eva Braun is het ook nooit meer goed gekomen. Een denkend mens kàn niet de kant van Sylavana of Anne Fleur kiezen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.