Ophef in België: Vlaamse overheid vraagt om personeel met foto van moslima met hoofddoekje

In Vlaanderen zijn heel wat rechtse mensen heel boos geworden nadat de overheid om personeel vroeg in een tweet met een gehoofddoekte vrouw. Vervolgens werden linkse mensen heel boos, want de tweet werd spoedig weer verwijderd.

In Vlaanderen is eerder deze week ophef ontstaan, nadat de overheid via Twitter heeft geprobeerd om personeel te werpen. Men wilde zogeheten “werfreserves” aanleggen voor juristen en beleidsmedewerkers. Dus kom solliciteren, was de oproep. En om de vraag kracht bij te zetten werd een foto bijgevoegd van een moslima met gitzwarte hoofddoek. Er volgden al spoedig negatieve reacties van islamkritische Vlamingen: zij vinden niet dat de overheid zo druk in de weer moet zijn met religieuze symbolen, maar neutraal dient te zijn.

Na de ophef heeft de Vlaamse overheid de tweet overigens verwijderd. Een woordvoerder verklaart dat het bericht op social media wellicht de verkeerde indruk gaf met betrekking tot de ambtelijke functie:

“Enkele minuten nadat de VRT-nieuwsredactie bevoegd Vlaams minister voor Gelijke Kansen en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) om een reactie vroeg, werd de advertentie verwijderd “omwille van het neutraliteitsbeginsel”.

“De foto wekt het foutieve beeld of verwachtingspatroon dat iedereen bij de Vlaamse overheid in om het even welke functie religieuze symbolen mag dragen. Dat is niet. De overheid moet neutraal zijn en door de burger als neutraal ervaren worden”, aldus Toon De Bock, de woorvoerder van minister Homans. “Dat is de reden dat gevraagd werd de foto te verwijderen.” “

En dat was natuurlijk tegen het verkeerde been van linkse Vlamingen, die spraken van een “verkeerd signaal”. Abou Jahjah vond zelfs dat de Vlaamse overheid gezakt was voor de test burgerschap:

Minister Homans nam echter de tijd om haar besluit persoonlijk uit te leggen tegenover kritische twitteraars:

Ik zeg het maar even in Twitter-termen: #teamhomans. De overheid heeft zoals de minister terecht al aangeeft als taak neutraal te zijn. Door zich in reclamecampagnes al te duidelijk te afficheren met één godsdienst wordt de indruk gewekt dat dit niet zo is. Dat is geen goed signaal aan de burgers. Iedereen moet zich immers kunnen herkennen in hun landsbestuur, en heus niet alleen moslims.

Dus hup Liesbeth Homans! Goede zet! Zorg dat er niet vaker van dit soort tweets uitgaan en laat die zielige racismeroepers maar een eindje weg schreeuwen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Nasrani

  De tweet van abou jahjah hierboven is voor de eerste keer correct, helemaal mee eens.

  1. Obiwokekenobie

   Het aandeel van vrouwen met een hoofddoek wordt steeds overdreven. Het aantal vrouwen met een hoofddoek dat werkt nog meer.
   De kans dat een vrouw met een hoofddoek werkt bij de overheid is daarmee nog kleiner, dit moet immers een afspiegeling van de maatschappij zijn. Anders is het discriminatie…

   1. Ritter

    Obiwokekenobie

    Ik weet niet waar u woont maar ik woon in een grote stad. En daar zie ik ieder jaar meer “hoofddoeken”. Niet alleen bij tieners maar ook steeds meer bij zeer kleine kinderen van 3 of 4 jaar.

    In het stadhuis wemelt het van “hoofddoeken” achter de balie vanwege het voorkeursbeleid.

    De hoofddoek is niet een stukje textiel maar een religieus symbool en staat voor een bepaalde wereldbeschouwing die vaak in tegenstrijd is met de westerse waarden en levenswijze. Dat is iets wat helaas niet altijd word begrepen.

    De overheid moet neutraal zijn. Daarbij horen geen religieuze symbolen.
    ————————————————

    “Safai: “Een hoofddoek is iets religieus. In religie spreekt men niet over rechten en keuzes, maar over plichten. Vergeet niet: de filosofie achter de hoofddoek erkent geen vrijheid voor een vrouw. We zeggen altijd dat er een vrijheid van keuze is, maar we vergeten dat de sociale druk ook een heel belangrijke rol speelt. En als je ziet hoe meisjes behandeld worden die geen hoofddoek dragen in bepaalde gemeenschappen, dan weet je hoe moeilijk het voor die meisjes is.'”

    http://www.nporadio1.nl/homepage/4604-iraanse-mensenrechtenactiviste-vrouwen-pas-op-voor-het-islamisme

 2. K.Dopper

  Het dragen van een hoofddoek is niet strafbaar en bovendien een grondrecht. Deze ophef duidt dus slechts op intolerantie.

  Ik vind dit gedoe triest.

  1. Nasrani

   Klopt, ik ben intolerant. Ik wil minder hoofddoeken in Nederland, Belgie, EU. Een hoofddoek is een uiting van de islam. Ik wil minder islam. De groep mensen die dat ook wil wordt steeds groter. Gelukkig maar.

   1. buitenbeentje

    Een hoofddoek is óf een teken van onderdrukking door de islamitische achterban, óf, als hij vrijwillig gedragen wordt, een middelvinger naar onze maatschappij, een teken er niet bij te willen horen. In beide gevallen is het dus een afschermen van onze westerse waarden. De intoleranten zijn dus, en niet alleen op dat gebied, de mohammedanen die vóór een hoofddoek zijn en ik voel geen enkele behoefte tolerant te zijn voor intolerantie.

  2. toetssteen

   Tolerant zijn voor onderdrukking, is net zo dom als tolerant zijn voor intolerantie.

 3. Floris

  Het is natuurlijk van de zotte om in een advertentie voor personeel een foto van een hoofddoekdraagster te plaatsen.

  Zo van: moslima’s krijgen de voorkeur.

  Een schoolvoorbeeld van positieve discriminatie.

 4. Ritter

  De symbolische betekenis van de hoofddoek word vaak niet begrepen.

  Mensenrechtenactiviste Darrya Safaj uit Iran zegt hierover:

  “Safai: “Een hoofddoek is iets religieus. In religie spreekt men niet over rechten en keuzes, maar over plichten. Vergeet niet: de filosofie achter de hoofddoek erkent geen vrijheid voor een vrouw. We zeggen altijd dat er een vrijheid van keuze is, maar we vergeten dat de sociale druk ook een heel belangrijke rol speelt. En als je ziet hoe meisjes behandeld worden die geen hoofddoek dragen in bepaalde gemeenschappen, dan weet je hoe moeilijk het voor die meisjes is.’

  Vergeet niet: De filosofie achter de hoofddoek erkent geen vrijheid voor een vrouw”

  http://www.nporadio1.nl/homepage/4604-iraanse-mensenrechtenactiviste-vrouwen-pas-op-voor-het-islamisme

  1. Floris

   “De symbolische betekenis van de hoofddoek word vaak niet begrepen.”
   ————————————————————–
   Of de linkse wegkijkers WILLEN het niet begrijpen.

   De hoofddoek heeft de laatste decennia een enorme opmars gemaakt, niet alleen hier maar ook in de islamitische wereld en is een duidelijk teken van de radicalisering binnen de islam. Het is als een opgestoken vinger. Ze willen oorlog en die zullen ze uiteindelijk krijgen ook.

   1. Steve Van der Vekens

    Het is en blijft provocerend.
    Alsof zij een Goddelijkheid zijn die niet door arme ongelovigen aanschouwd mag worden.
    Alsof ze meer en ‘speciaal’ zijn.
    Die vrouwen verplicht?
    Ze zijn zo geïndoctrineerd dat ze zich zonder hoofddoek naakt voelen. Het hoort bij het plan om de Europeanen tegen de Islam op te zetten.
    Als dit lukt, heeft IS een potentiële bondgenoot die zomaar kan radicaliseren. Ja, de vijand zit in ons midden.

 5. sjun

  Ik begrijp ik niet zo goed wat de ambtenaar wilde door een obese niet al te nozel overkomend individu van de vrouwelijkse sekse die zich publiekelijk onderwerpt aan een fascistoïde misogyn systeem met de vacature mee te sturen. Is er al iets meer over de betreffende ambtenaar bekend of komt die gewoon weer weg met zulk gedrag?

 6. fusilier

  K Dopper doe niet zo tegendraads altijd , dit was een Belgenmop , wist je dat niet.

 7. Homo erectus

  Prima actie vd Vlaamse overheid. De ambtenaren dienen neutraal te zijn dus was deze tweet niet correct. Iedereeen die zich benadeeld voelt heb ik nieuws.
  Grow the fuck up. Anders moet de de volgende persoon mss een genderloze invalide hoofddoek dragende christen zijn in een oranje jurk met een davidster om. Sorry als ik nog een groep vergeten ben

 8. Steve Van der Vekens

  De Vlaamse overheid wil de multicultuur in het licht zetten. Maar waarom dan geen jood?
  Bende slijmballen.

 9. Steve Van der Vekens

  Hoofddoekje?
  Een verkleiningswoord om het dragen van een hoofddoek te minimaliseren.
  Uitgevonden door Moslims, overgenomen door de media om aan de moslims te tonen dat het niets persoonlijks is.
  Hoofddoek! Het is groter dan mijn maandverband, en daar zegt ook niemand ‘maandverbandje’ tegen.

 10. Steve Van der Vekens

  Dat zijn geen hoofddoekjes, maar vieze, vuile, luizen- kopvodden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.