Peilingen: Rutte’s beoogde gammele coalitie struikelt nu al in de peilingen, terwijl PVV’ers zich zorgen maken

Het gaat de mannen van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie nog altijd niet bepaald gemakkelijk af, zo blijkt uit de nieuwste peilingen van Maurice de Hond.

Het was weer een week sappelen, doorbijten en geoefend stuurwerk om het schip Rutte III niet al vroegtijdig te laten zinken: de formatie sleept zich voort zonder dat één van de onderhandelaars zich er nu overdreven senang bij voelt, óf zich geroepen voelt om dit kennelijk door de kiezer bevolen kwartet van Rutte, Buma, Pechtold en Segers op te breken. Dat vindt z’n weerslag in de peilingen van Maurice de Hond vandaag, die voor maar liefst drie van de vier onderhandelende partijen een verlies noteert:

peilingen 27-8-2017

VVD, CDA en D66 verliezen alledrie zetels – vermoedelijk aan het Forum voor Democratie dat nog lang niet toe lijkt aan het stoppen van de ingezette opmars. De ChristenUnie blijft gelijk op vijf – het zetelaantal dat ze in de Tweede Kamer al sinds 2010 hebben.

Maar ondertussen broeit het wel iets onder de oppervlakte. Maurice de Hond peilde namelijk ook hoe Nederlanders denken over hun financiële toekomst. Vorig jaar september maakte 45% zich daar nog zorgen om. Dit jaar is dat gedaald naar 40% – aanhangers van alle politieke partijen voelen zich financieel zekerder dan een jaar geleden. Op één uitzondering na: PVV’ers zien de toekomst wat betreft geldzaken een stuk minder zitten dan elf maanden geleden:

peilingen-geldzorgen-pp2

En zo tekent zich toch een kloof af die breder dreigt te worden. Je hebt het succesvolle Nederland van partijen als de VVD en D66. En dan heb je nog het Nederland van de verschoppelingen – waarin partijen als de PVV en 50PLUS de zorgen van de gewone man vertolken terwijl Rutte en Pechtold staan te juichen met papieren positieve ramingen van het CPB.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Ngatimoto

  Wat een suggestieve zin over de PVV.
  Natuurlijk maken die zich zorgen over geld, dat doet iedereen.

 2. poldi

  Ik neem fel stelling tegen het framen dat PVV’ers en 50plussers als verschoppelingen.
  Ook als hoogopgeleid en financieel succesvol ontkom je niet aan de gevaren van de toenemende islamisering, integratie problemen die op steeds fellere tweespalt in de samenleving gaat zorgen.
  Gisteren het programma eenvandaag over Rotterdam bekeken waarin een overzicht werd gegeven van de tegenstellingen bij de bevolking waarvan circa 50% allochtoon (overwegend islamitisch) is en grotendeels van de bijstand moet leven.
  Verder was m.i. de integratie een complete fiasco.
  Één ding is zeker, de integratie zal nooit lukken ondanks alle mooie woorden en doelstellingen van de ivoren toren beleidsmakers.

  1. Peter Selie

   Daar heeft het aanstaande rampen (Kunduz III) kabinet Rutte geen boodschap aan, deze issue’s worden niet besproken in de Kamer maar wel in de achterkamertjes.

  2. K.Dopper

   Aanhangers van de PVV zijn inderdaad mensen met gemdeeld een lagere opleiding en een lager inkomen. Ze zijn ook meer bezorgd en angstig over de toekomst.

   Clinton noemde deze mensen ‘deplorables’ en dat is een goede term. De fatsoenlijke politiek zou zich nadrukkelijker om die mensen moeten bekommeren. Met name linkse politieke partijen hebben hier wat laten liggen en het mogelijk gemaakt dat deze mensen hun vertrouwen gingen stellen op populistische charlatans die hun slechts van de regen in de stortbui brengen.

   1. poldi

    Doppertje kan het framen niet laten.
    Maar ja, dat zijn we van jou als supertrol wel gewend.

    1. K.Dopper

     Kloppen de feiten niet, poldi?

     1. K.Dopper

      Poldi koos inmiddels het hazenpad. De feiten op dit punt zijn overigens grondig onderzocht: https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2017/08/het-profiel-van-het-electoraat-in-2012

      Weliswaar zijn dit cijfers uit 2012 maar ik zie geen aanwijzingen dat ze niet meer toepasbaar zijn op 2017.

     2. Punt50

      Iedereen die niet onmiddellijk een antwoord op je debiele stellingen geeft, kiest het hazenpad? Zoek toch eens hulp man, je brein is ziek.

     3. K.Dopper

      Punt50 verwierf hier een zekere faam vanwege de sterke inhoudelijkheid van zijn bijdragen.

      🙂

     4. Punt50

      Lees mijn advies, medische zoek hulp.

   2. sonar

    K.Dopper jouw reactie gelezen en tot de conclusie gekomen dat jij helemaal geen opleiding genoten heeft.
    Een cursus gaan volgen om de problemen eens in het juiste perspectief te gaan zien.
    Nu kom jij over als een figuur met het verstand van een mossel.

    1. K.Dopper

     Probeer het eens inhoudelijk, sonar, dit komt zo onnozel over.

   3. sjun

    Het woord ‘gemiddeld’ schrijven ze vast beter.

   4. Ecoshaarlem

    Wat is de verklaring voor geemdeeld islamitisch?

  3. ookmaareenmening

   Ook als hoogopgeleid en financieel succesvol
   .
   Over wie heeft u het?
   Kan me er niemand bij voorstellen.

   1. buitenbeentje

    Nee, dat begrijp ik, dat lijkt me ook heel moeilijk als je niet in de kringen van hoog opgeleide financieel successvolle mensen verkeert. Ik ken er, behalve mezelf, vele. Gewoon mensen die verder kijken als hun neus lang is, onafhankelijke denkers die begaan zijn met het lot dat hun kinderen en kleinkinderen zullen ondergaan als de huidige trend zich doorzet. Een trend waarbij landen geregeerd worden door egocentrische, narcistische, arrogante betweters gevolgd door sneeuwvlokjes zonder enige realiteitszin. Een trend waarbij politici, rechters en media zich ontfermen over daders en waar mogelijk de slachtoffers een trap nageven. Een trend waarbij alleen op de man gespeeld wordt en hoofdzaken begraven worden onder allerlei irrelevante nietszeggendheden en scheldpartijen.

    1. ookmaareenmening

     Aangezien u, als buitenbeentje zijnde, mijn vrienden en kennissenkring niet kent is uw conclusie dus een miskleun eerste klas.
     Gewoon mensen die verder kijken als hun neus lang is, onafhankelijke denkers die begaan zijn met het lot dat hun kinderen en kleinkinderen zullen ondergaan als de huidige trend zich doorzet.
     Prachtige volzin, waarin u verschillende groeperingen op een hoop gooit, met het resultaat (trend) dat er de afgelopen 80 jaar niets veranderd is en de komende jaren er ook niets zal veranderen.
     Loop rustig uw luchtverkopers achterna naar hun betere wereld.
     Helaas is dat niet de wereld waarin ik leef.

 3. Peter Selie

  Ze staan te juichen met papieren positieve ramingen van het CPB. Tja het CPB is net zo’n instelling ten tijde van de Sovjet-Unie er was een centraal geleide economie die overging in een sociaal geleide markteconomie, dat moet de meeste linkse blindgangers toch als muziek in de oren klinken. Natuurlijk stelt het CPB de cijfers rooskleuriger bij dit is al in het verleden als een voldongen feit aanvaard.

 4. Ni28

  Deze coalitie zal draaien net als de huidige. Met een minimale meerderheid zullen zij in het ergste geval inkopen moeten doen bij andere partijen. Deze zullen toehappen net als zij het tot nu toe ook deden. Partijen voorzien kabinet van nodige meerderheid door een puntje voor hun kiezers te scoren/kopen zich volkomen bewust van de schade die zij in het grote geheel aanrichten. Kabinet blijft zitten over de ruggen van de burger. En wedden, wie gaat weer het meest achteruit? De ouderen natuurlijk, die dure uitschot die al lang dood had moeten zijn. Met Rutte kunt je weinig beters verwachten.

 5. Peter Selie

  Leipzig: goudparels blijven weg van arbeidsproject

  (Vertaling: E.J. Bron)

  Om te laten zien hoe buitengewoon nuttig de “vluchtelingen” voor de Duitse economie zijn, heeft de Merkel/Gabriel-regering € 300 miljoen beschikbaar gesteld om arbeidsprogramma´s van de staat te financieren zoals moleculeonderzoek of afval verzamelen. In Leipzig besloot men de nuttigheid van de vluchtelingen bij het afval verzamelen te demonstreren en verplichtte 395 goudparels tot een “afvalpatrouille”.

  De “Leipziger Volkszeitung” legt uit:

  Dat betekent: de asielzoekers gaan op afvalpatrouille en verzamelen vuil uit openbare plantsoenen en straten. Parallel daaraan krijgen ze taalles evenals aanbiedingen tot beroepsintegratie en dagelijkse begeleiding.

  De moeite (maximaal 30 uur in de week) zou hen € 0,80 per uur opleveren, die ze bovenop hun zakgeld zouden krijgen. De “Leipziger Volkszeitung” verder:

  Een alleen wonende vluchteling krijgt € 332,- in de maand. Ter vergelijking: de wettelijk voorgeschreven minimumuitkering voor alleenstaande Hartz IV-ontvangers in Duitsland bedraagt € 409,-

  Men zou dus ongeveer € 100,- moeten bijverdienen om op een bedrag uit te komen dat iets boven dat van een Duitse ontvanger van Hartz IV zou liggen (die dit aanbod vermoedelijk niet krijgen). De respons bij de “vluchtelingen” hield echter niet over.

  Van de 395 tot werk verplichte “vluchtelingen”

  kwamen 112 personen om te werken (28%)
  kwamen 69 niet, omdat zij met andere integratiecursussen bezig waren (17%)
  schakelden 20 personen advocaten in wegens de tewerkstelling (5%)
  waren 50 vertrokken, wegens werk of in de gevangenis (13%)
  verschenen 144 helemaal niet op het werk, zonder reden (36%)
  De stad Leipzig, die een deel van de maatregel uit andere bronnen moest financieren en inmiddels de maatregel heeft ingetrokken, blijft met een kostenpost zitten van € 174.500,- De “Leipziger Volkszeitung” verder:

  Het geld zou oorspronkelijk nog van het Duitse ministerie van Arbeid komen. Maar dat koppelt zijn subsidies aan een quotum van het aantal deelnemers – en dat heeft Leipzig niet gehaald.

  Dat verbaast ons toch echt en we zijn er ontdaan van. Horen en zien we niet dagelijks op de tv en de radio hoe vlijtig en gemotiveerd ze allemaal zijn? Hier moet vast en zeker sprake zijn van een vergissing.

  Bron:
  http://www.pi-news.net

  1. Neworder

   Haha die ouwe Barney, alstie moet dan moet ie …

 6. joost2

  Deze pro islam, pro Brussel en pro “open grenzen” regering mag er nooit komen.
  Rutte III zal een regering zijn, zonder vertrouwen, veel kinnesinne, liegen, bedriegen en egotripperij. Een geforceerd kabinet is niet goed voor het land.

  Nederland zit op zo’n kabinet niet te wachten en gezien de blijkbaar zeer moeilijke onderhandeling, zou het democratisch zijn, als er nieuwe verkiezingen komen.

  Niemand vertrouwd die Rutte nog.

 7. ookmaareenmening

  Ik neem fel stelling tegen het framen dat PVV’ers en 50plussers als degene die zorgen van de gewone man vertolken.
  Lariekoek van de bovenste plank.
  Beide partijen zitten er uitsluitend voor eigen financieel gewin.
  Opkomen voor hun achterban hebben ze nog nooit gedaan.

  1. Tinneke

   Duh………

 8. Punt50

  Wanneer gaan ze nu eindelijk eens zeggen dat de formatie mislukt is?

  1. Marija

   busje komt zó, na verkiezingen en doorgaan Merkel in Dtsland

 9. J.C.

  Welke groep in Nederland is bij de aangifte IB 2017 in maart 2018, dankzij het partijkartel, weer het haasje? Kijk maar eens naar de wijzigingen van box 3. De grote groep relatief kleine spaarders (hardwerkende en al veel IB betaald hebbende Nederlanders), gaat van een percentage van 1,2% naar 2,871%. Het als afleiding bedoelde gezwam eromheen, dat het eerlijker is verdeeld over meerdere schijven pakt in de praktijk altijd weer slecht uit voor de genoemde groep. Breng het bedrag van de vrijstelling omhoog naar bijvoorbeeld € 80.000 (dan wordt het misschien echt eerlijker).

  Voorheen sprak ik altijd van de eenheidsworst, dat kan nu makkelijk vervangen worden door het partijkartel. In beide termen zitten namelijk steeds dezelfde partijen (vandaar dat de formatieshow dan ook te walgelijk is om te aanschouwen. Zoiets als Zalm in een vrouwenuitdossing.

  1. buitenbeentje

   vooropgesteld dat belasting over een fictief rendement gewoon diefstal is, wil ik u graag corrigeren. Tot nu was het fictieve rendement 4% waarvan 30% naar de belasting gaat na aftrek van de belastingvrije som. Dat is de 1.2% waar u over praat. in 2017 gaat voor de grootste groep het fictieve rendement naar 2,871% (gemakkelijker kunnen ze het niet maken), de berekeningsfactor bespaar ik u. Over dit fictieve rendement betaalt u dan 30% belasting = 0,8613 % na aftrek van een belastingvrije som van 25.000 € p.p. (voor de grootste groep die minder als 75.000€ aan te geven heeft)

   1,2 % wordt dus 0,8613%, uw berekening is dus onjuist. Tabel hier: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen/grondslag_sparen_en_beleggen/berekenen_belasting_over_uw_inkomsten_uit_vermogen_vanaf_2017

 10. Marija

  Rutte zal zijn mank3 overeind houden tot de verkiezingen in Duitsland zijn geweest en Merkel mag doorgaan.
  Hierna ploft onze regering en verdwijnt Rutte naar Merkel in het Europarlement.
  Wedden dat?

  1. Ecoshaarlem

   Ik wed niet want je hebt volkomen gelijk, kwestie van tijd dat frouw Merkel leugenaar Rutte aan een baan helpt, Macon valt op oude vrouwen Rutte misschien ook?

 11. Pjotter

  Hoe langer en moeilijker de formatie gaat duren des te sneller klapt de zaak straks ineen.

  1. loritta

   Laten wij dat laatste hopen!!

   1. K.Dopper

    In dat geval wordt er alsnog een Kabinet met de PvdA gevormd. Dat lijkt me dan geen slechte oplossing.

 12. Guus Geluk

  De coalitie is er nog niet. Deze peilingen kunnen we amper serieus nemen.

 13. Tinneke

  Robert wat bedoel je met gemdeeld? flesje leeg☺

 14. Bes Tolen

  In oostelijke delen van Nederland heb je veel PVV en SP stemmers. Het lijkt er op, dat de PVV beter stand houdt dan de SP. De PVV heeft een maatschappelijk meer gemengde aanhang en is op belangrijke onderwerpen als massa immigratie zoals bekend rechts. Die positie lijkt steviger dan die van de SP.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.