Pieter Omtzigt (CDA): 'We moeten kinderen van IS'ers heropvoeden'

Geen categorieaug 08 2017, 9:00
In een interview op de radio heeft Pieter Omtzigt gezegd dat hij vindt dat kinderen van IS'ers heropgevoed dienen te worden. De kinderen hebben volgens hem geen keuze gehad om opgevoed te worden in extremistische sferen en wil dat de radicale opvoeding en het radicale onderwijs van IS tegengewerkt wordt door heropvoeding.
In een rapport die Omtzigt opstelt voor de Raad van Europa stelt hij dit voorstel voor. Hij heeft ook in het rapport staan dat sommige landen in Europa niets doen tegen jihadisten en dat het een gevaar vormt voor heel Europa. Geen vervolging, maar wel re-integratie. Dat is dus de verkeerde volgorde, zegt Omtzigt terecht:

De meesten zijn met de intentie om te vechten vertrokken. De mensen die nu terugkeren hebben genocide gepleegd. De filmpjes zijn bekend. Hun bedoelingen zijn bekend. Als je je bij zo'n organisatie aansluit, moet je sowieso gestraft worden.

Naast de volwassen terugkeerders moet er ook gekeken worden naar de kinderen van de terugkeerders:

Je kan ze niet straffen omdat hun ouders ze hebben meegenomen, maar een aantal van die kinderen zijn op hele jonge leeftijd naar het schoolsysteem van IS gegaan en hebben daar een verderfelijke ideologie geleerd. Sommige leeftijdsgenoten hebben zelfs zelfmoordaanslagen gepleegd. Daar moet je verregaande maatregelen tegen nemen.

Het is nog maar de vraag of de kinderen worden geholpen met deze zogenaamde heropvoeding. Het is indoctrinatie tegen indoctrinatie. Onze overtuigingen tegen de overtuigingen van IS. Uiteindelijk zijn het de kinderen zelf die kiezen welke overtuiging ze gebruiken en waar ze achter staan. Het beleid kan helpen, maar sommige kinderen hebben te veel gezien en al te veel meegemaakt. We moeten goed uitkijken naar extreme gevallen en er niet te licht mee omgaan. Dat lijkt evident, maar te vaak lijkt het zo dat het meest evidente, het minst wordt nageleefd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten