Pijnlijk voor Jesse Klaver! GroenLinks-partijkrant NRC zag zijn docu en oordeelt: propagandastukje

Het NRC Handelsblad zag exclusief de Jesse-documentaire en oordeelt: het schetst een wel heel erg geromantiseerd beeld van de GroenLinks-opperpief. Eindoordeel: “Weinig diepgang maar leuk voor fans.”

De journalisten van NRC Handelsblad – de officieuze partijkrant van GroenLinks – zijn maar een stel bofkonten. Ondanks dat het Nederlandse publiek nog steeds de omstreden Jesse-propagandadocumentaire niet onder ogen heeft gekregen, kreeg de grachtengordelbode een exclusieve première aangeboden. Dat leverde een stuk op met de titel “Documentaire ‘Jesse’ heeft zelden diepgang” waarmee eigenlijk al voldoende gezegd wordt. Ook de uitsmijter is er één die pijnlijk is voor de zogenaamd ‘integere’ regisseur Joey Boink die zowel voor de NPO als voor GroenLinks werkte:

“Het feit dat GroenLinks het „jammer” vindt dat de documentaire niet wordt uitgezonden is begrijpelijk. Maar ook veelzeggend.”

Maar NRC is ook in minder cryptische termen afwijzend over het absurde hoge juichgehalte van de documentaire. We krijgen vooral beelden te zien van een “triomferende lijsttrekker” die zijn partij zogenaamd naar een monsterzege van epische proporties aan het begeleiden is. “Weinig context en duiding”, is dan ook de naam van een vernietigend kopje over de Jesse-docu:

“Is Jesse de onafhankelijke en ongecensureerde documentaire waar de maker zich op voorstaat? Hij zou alleen het nummerbord van Klavers Volvo op verzoek hebben geblurd en zijn kinderen buiten beeld hebben gehouden.

Niet echt. De film biedt weinig context en duiding van de vele scènes die voorbij trekken. Dat mag.

Het probleem is dat de zwakke momenten van de energieke lijsttrekker in een hectische campagne nauwelijks in beeld komen. We zien hem een keer haperen bij het instuderen van een oneliner voor een debat („Hè, kut!”). Over de lastige momenten binnen de partijtop – bijvoorbeeld over de spanningen rond de totstandkoming van de kandidatenlijst – geen enkel beeld of woord.”

Gisteren kwalificeerde hoofdredacteur Paul Jansen van de Telegraaf de documentaire van Klaver al als een “propagandafilm“, maar van die krant is dat ook te verwachten. Dat het veel linksere en Starbuckshipster-achtige NRC Handelsblad echter praktisch hetzelfde oordeel is aangedaan, moet echt de genadeklap zijn voor iedereen (ja ook jij, Sylvana) die nog beweert dat deze documentaire getuigt van ook maar een greintje journalistieke integriteit.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Krijgt het NL’se publiek nu ook haar geld terug ? Op het NSB-Handelsblad kun je (als vleesgeworden Klucht) een abonnement nemen, of kopen bij de kiosk; de continue stroom linkse agitprop. van de NPO worden we gedwongen te financieren.

  1. buitenbeentje

   Dat wordt dezelfde smoes als met Joop of het salaris van hun “toppers”. We betalen dat van het ledengeld. Ondertussen wordt dan iets wat normaal van het ledengeld betaald wordt door de belastingbetaler opgehoest.

   Hoog tijd dat ze moeten gaan leven van een vrijwillige bijdrage, dan zijn we zo van de NPO af.

 2. Ni28

  Met slechte ingrediënten maak je geen goede baksel. Dat is een feit.

 3. Floris

  “Documentaire ‘Jesse’ heeft zelden diepgang”
  —————————————————
  Jesse zelf heeft ook weinig diepgang.

 4. DolleDries

  Het is jammer voor GL dat Leni Riefenstahl reeds is overleden.

 5. sjun

  Het kan natuurlijk maar zo dat er met zo’n documentaire geen lifestyle te verkopen valt. En ook bij het NRC moet de schoorsteen wèl blijven roken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.