Sneu hoor! Door Italië én Malta afgewezen asielzoekerboot geeft het op en moet noodgedwongen verder varen

Zowel Malta als Italië had geen trek in het opvangen van de illegaal opererende watertaxi Golfo Azzurro. Teleurgesteld moet het schip nu koers zetten naar een nieuwe locatie.

Dat is nou nog een pech hebben, hè? Maandenlang konden allerlei clandestiene NGO’s samenwerken met mensensmokkelaars in een poging om zoveel mogelijk gelukszoekers naar Europa te brengen. En ineens is het voorbij: Italië confisceert schepen en vervolgt hele organisaties, en ook Malta stopt met het blind accepteren van allerlei schepen.

Voor de bemanning en de asielzoekers aan boord van watertaxi Golfo Azzurro is dat natuurlijk vette pech hebben. Het schip – dat tot voor kort in handen was van de Nederlandse Stichting Bootvluchtelingen, maar nu een Spaanse NGO als eigenaar heeft – werd het verhinderd om aan te meren in Italië, omdat de crew het weigert om zich aan de gedragscode te houden. Ook van Malta mag de Golfo Azzurro niet voor anker, aangezien het Italiaanse eiland Lampedusa de dichtsbijzijnde haven was waar de boot veilig had kunnen aandoen. Wat overblijft is een patsstelling en – snif, snif, snotter, snotter – geen plek voor de Golfo om het anker uit te werpen.

En dus zit er voor het schip niks anders op dan onverrichter zaken maar af te druipen:

“The Golfo Azzurro, a vessel carrying three rescued people who were saved about 100 miles off the Libyan coast, has started travelling North in the past hours, seemingly towards Sicily, depsite Italy’s entry refusal.

The vessel, which is operated by Proactiva Open Arms – a Spanish NGO that carries out search and rescue operations in the Mediterranean – has been left stranded in international waters after both Italy and Malta refused it entry.”

Zielig hoor! Heel benieuwd welk land wel zal vallen voor de smeekbede van deze helers van de mensensmokkelbusiness. Want hoe het ook zij: Italië en Malta vallen er in ieder geval niet meer voor.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  De hoogste tijd dat er actie wordt genomen. Het is ook de enige mogelijkheid om deze ramp te stoppen. De Spanjaarden hadden ook de aanvallers op hun enclave meteen moeten terugzetten. Dit zijn geen mensen die op medelijden recht hebben als zij op deze wijze binnen willen komen door de deur in te trappen.

 2. HaZ

  Artsen zonder Grenzen wil de gedragscode die Italië wil instellen voor ngo’s om grip te krijgen op de vluchtelingenstroom niet tekenen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat Italië gewapende politie aan boord wil, zegt Annemarie Loof, operationeel manager bij Artsen Zonder Grenzen, in BNR’s Hemmen.

  ‘Wij zien onze schepen als een verlengstuk van een ziekenhuis en in al onze ziekenhuizen over de hele wereld laten we geen wapens toe’, verklaart Loof. AZG heeft Italië laten weten dat er best een politieagent aan boord mag, ‘want we houden ons aan alle regels en hebben niks te verbergen’, maar de organisatie wil graag dat de agent z’n wapen achterlaat. ‘Daar wilden ze niet aan toegeven.’

  Daarnaast wil Italië kleinere bootjes buitenspel zetten bij reddingsoperaties; AzG mag geen vluchtelingen meer overhevelen van het ene schip naar het andere. Dat heeft direct tot gevolg dat er meer mensen verdrinken en dat is onacceptabel, zegt Loof. ‘Het zijn de grotere boten die op en neer varen naar Italië.’ Met het niet tekenen van de gedragscode loopt Artsen zonder Grenzen het risico dat haar schepen misschien niet meer de Italiaanse havens in mogen. Al denkt Loof dat het zo’n vaart niet zal lopen.

  ‘EU moet verantwoordelijkheid nemen’
  Critici vinden dat de ngo’s een soort taxidienst voor vluchtelingen zijn, maar Loof weerlegt dat. Daarbij pikt AzG de vluchtelingen op in de buurt van de kust van Libië. Waarom gaan de vluchtelingen alsnog door naar Italië? ‘We pikken ze op in internationale wateren, dat zijn de buitengrenzen. Het is de verantwoordelijkheid van de EU-lidstaten om hen op te pikken maar die laten dat afweten. Dus wij vullen een gat.’

  Overigens brengt AZG de vluchtelingen op last van het maritiem reddingscentrum in Rome. ‘Die vertellen ons wat te doen. Die instructies zijn altijd: Italië.’ De EU moet dan ook verantwoordelijk nemen, vindt Loof. ‘En fatsoenlijk opvolgen. De vluchtelingen moeten verdeeld worden over de lidstaten.’

  AZG is dus op ramkoers met de EU hierin https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/06/overleg-in-tallinn-europese-steun-voor-gedragscode-voor-hulporganisaties-bij-migratiecrisis-11698763-a1565871

 3. Lex

  Hé Hé eindelijk valt het kwartje.

  Hopelijk worden de boten van Frontex beter in de gaten gehouden dat zijn de grootste Taxidiensten. Die pikken ook steeds meer vluchtelingen op vlak bij de kust.

  Terug sturen en brengen dat moeten ze doen. Zolang ze ook maar enig perspectief zien om zich in europa te kunnen vestigen dan blijven ze komen ook berekenen ze de risico op de dood. Ze hebben immers veelal niets te verliezen. Veelal zijn het Afrikaanse mannen die een beter leven willen opbouwen.

  Velen zwerven jaren iligaal door europa zonder verblij

 4. Floris

  Ooit was Artsen Zonder Grenzen een eerbiedwaardig initiatief. Nu is het een extreemlinkse criminele organisatie, zoals zoveel NGO’s.

  Alles wat in de stinkende klauwen van links komt wordt vergiftigd en gaat rotten.

 5. WWW

  Veel te laat. Half Afrika zit al in de EU en ze zullen blijven komen tot er massaal en heel snel uitzettingen volgen. Dit gaat echter niet gebeuren dus blijft het dweilen met de kraan open.

 6. Ritter

  Het enige wat deze NGO’s doen is de illegale immigratie bevorderen door als een gratis veerpont naar Europa te fungeren.

  Verreweg de meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen’ maar illegale immigranten die de asielprocedure misbruiken op kosten van de belastingbetaler.

  De meesten dan deze personen hebben geen of zeer weinig opleiding; een andere levenswijze en zijn vaak ook nog agressief. Het zijn vaak jonge mannen die erop staan hun zin te krijgen.

  Deze NGO’s denken niet aan de consequenties van hun handelen; ze “dumpen” deze illegalen in Europa en verder zal het hun een zorg zijn.

  Waarom grijpt de marine niet in en legt al de NGO boten aan de ketting?

  1. Floris

   “Deze NGO’s denken niet aan de consequenties van hun handelen; ze “dumpen” deze illegalen in Europa en verder zal het hun een zorg zijn.”
   —————————————————————–
   Het is zuivere bevrediging van hun eigen ego. Gutmenschen zijn de grootste egoïsten van allemaal.

   1. K.Dopper

    Ik twijfel niet aan hun goede bedoelingen. Ik meen echter dat ze zich meer aan het EU-beleid moeten houden.

    1. WWW

     Wat is het EU-beleid dan?

 7. Bloem

  Geweldig! Gewoon al die idioten terug sturen. Laat de NGO’s de vluchtelingen zelf maar financieel onderhouden. Overigens je moet tegenwoordig wel een rund zijn als je nog schenkt aan liefdadigheids organisaties.

 8. Bloem

  Dwing dit soort schepen gewoon om hun lading in een Libische haven te droppen

 9. Punt50

  Deze NGO taxidiensten stoppen is vrij eenvoudig. De kansenparels moeten ergens aan land gezet worden. Vervolgens meteen de desbetreffende boot aan de ketting leggen. Daarna de aangevoerde kansenparels door de marine terug laten brengen en op de Barbarijse kusten droppen. De rekening neerleggen bij de NGO’s.

  Italië, Malta, etc.., lezen jullie mee? Reken er niet op dat de EU wat doet anders dan jullie problemen negeren.

 10. Babaji538

  Idealisme is niet gebaseerd op realistische gronden,
  als de dragers reeds verzopen waren, alvorens
  een idee te hebben gekoesterd.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.