Sylvana promoot de feitvrije samenleving: ‘Historici moeten zich niet schikken in hun wetenschappelijke rol!’

Als het aan Sylvana ligt, halen historici de voet van het wetenschappelijke gaspedaal af. In plaats daarvan moeten zij gaan ‘weerleggen’ en ‘verbinden’. Wat dat ook moge betekenen.

Dat Artikel 1-oprichtster Sylvana Simons nooit een hoge pet op heeft gehad van de wetenschap, is iets wat we al geruime tijd weten. In het voorjaar van 2016 werd Sylvana gasthoofdredactrice van het paranormale zweefblad ParaVisie, waarin ze complete astrologische kul mocht verkondigen. Haar laptop haperde namelijk, en de schuld daarvan kreeg de planeet Mercurius die “invloed van bovenaf” uitoefende. Menig astronoom zal meewarig met het hoofd geschud hebben bij het aanschouwen van zoveel onbenul.

Maar Sylvana is terug met uitspraken over de wetenschap! Ditmaal moeten historici het ontgelden, en wel omdat deze mensen volgens Sylvana veel te wetenschappelijk te werk gaan. En bah, dat moeten we natuurlijk niet willen, dat wetenschappers zich daadwerkelijk als – je weet wel – academische wetenschappers gaan gedragen! De voormalige DENK-diva ziet veel liever dat geschiedkundigen aan de slag gaan met het “verbinden” van mensen, wat dat ook moge betekenen:

“Een conclusie is in ieder geval dat de historici zich niet langer dienen te schikken in hun beschouwende wetenschappelijke rol. In ieder geval wat mij betreft. Veel liever zie ik ze vaker op de voorgrond. Duidend. Weerleggend. Verbindend.”

Die conclusie trok Sylvana na een avond debatteren met enkele vooraanstaande wetenschappers in Utrecht in het kader van de Landelijke Historicidagen. Ze gaf de aanwezigen ook nog een veeg uit de pan, omdat zij volgens haar niet ‘divers’ genoeg waren. Onder geschiedkundigen is een nijpend gebrek aan “diversie”, zo mijmerde Sylvana, en dus moeten er meer historici van donkere komaf komen.

En pas dan kunnen we “verbinden”. Wat daarmee precies bedoeld wordt, mag Joost weten. Doorgaans is verbinden een links buzzword waarmee in het algemeen wordt bedoeld dat politici zalvende taal moeten uitslaan, en wanneer er iets negatiefs te melden is dit met de mantel der liefde toedekken in plaats van benoemen. Verbinden is vaak goed bedoeld, maar pakt vaak desastreus uit – het beleid van Job Cohen als burgemeester van Amsterdam is daar een uitstekend voorbeeld van. In het kader van verbinden financierde de hoofdstad de bouw van een radicale Milli Görüs-moskee, en ging Cohen eerder op bezoek bij familie van daders dan bij de familie van slachtoffers. Dat allemaal in het kader van verbinden.

Het zal dan ook niet verbazen, maar ik heb liever historici die dat verbinden dus links laten liggen en zich storten op hun eigenlijke werk. Duiden en weerleggen hoort bij dat laatste; dat is nu eenmaal de wetenschappelijke methode, en Sylvana lijkt die niet geheel te snappen. Maar “verbinden”? Zullen we die politiek gevoelige zaken gewoon overlaten aan de politici, en historici gewoon hun werk laten doen? Immers: als geschiedkundigen de ambitie hadden gehad om de politiek in te gaan, dan hadden ze dat best kunnen doen. Dwing die mensen dus niet in een rol waar ze niet voor gekozen hebben, en laat ze gewoon doen waar ze voor opgeleid zijn: wetenschappelijk onderzoek.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. buitenbeentje

  Natuurkundigen moeten zich ook niets aantrekken van de zwaartekracht.

  Kijk, Sylvana zweeft. Maar pas op als je op de zevende verdieping uit het raam stapt, Sylvana.

 2. K.Dopper

  Een domme opmerking van Sylvana en op de keper beschouwd ook een gevaarlijke. Ik denk niet dat de rol van wetenschap in de samenleving iets is waar ze veel over heeft nagedacht.

  1. Obiwokekenobie

   Helaas heeft Sylvana haar mening verkocht en moet ze dit soort poep praten… het is niet toevallig dat mensen met zulke wereldvreemde uitspraken in heel de EU en VS simultaan een podium krijgen.

 3. Peter Loosduinen

  Sylvana is een omhooggevallen danseresje dat door haar indertijd mooie smoeltje in de tv-wereld terecht is gekomen.
  Een middelbare schooldiploma heeft ze niet.
  Toch lukt het deze nitwit een podium te krijgen bij de linkse boeven van de VARA waar zij in praatprogramma’s onzin mag uitkramen.
  Haar verzet tegen Zwarte Piet is inmiddels mislukt want Zwarte Piet blijft favoriet bij alle Nederlanders behalve bij een klein fanatiek groepje van gewelddadige antifascisten en verwarde onverzorgde alternatievelingen.
  Haar inmiddels opgeheven partijtje slaagde er ondanks alle media-aandacht niet in om maar enige kans op een Kamerzetel te maken.
  In het najaar mag ze wellicht weer eens aanschuiven bij een praatprogramma van de VARA.

  1. George van de linden

   Peter Loosduinen,

   Mooie smoeltje ?
   Sorry,maar ik vind haar er niet uit zien…Brrrrr!
   Ze kan zo gaan solliciteren als organiste in een spookhuis .

   1. Marija

    😀 😀 😀

    1. hans-e-pans

     Ieder zijn smaak en gevoel. Dat soort dingen is een kwestie van ontwikkeling.

 4. Ego-non-solus

  Ja, zo weet ik er nog wel een paar. Bankmedewerkers die meer moeten verbinden door minder hoge eisen te stellen bij hypotheekaanvragen. Politieagenten idem door bepaalde groepen minder of zelfs niet te bekeuren. Leraren idem door minder hoge exameneisen te stellen (gebeurt mogelijk al?). Een CBS dat het voldoende vindt dat je een autostuur kan ronddraaien. Ach Sylvana, er kan nog zoveel meer. Vanwaar die terughoudendheid?

  Maar een NVWA die in gekleurde wijken ook minder eisen aan voedsel stelt zal dan wel weer niet heel verbindend zijn.

 5. Obiwokekenobie

  Wetenschappers niet wetenschappelijk laten zijn is net zo belachelijk als in de finale van het WK sprint vragen aan de negers of ze wat langzamer kunnen rennen zodat de blanke het bij kunnen houden…
  Niet iedereen is gelijk, Sylvana… maar daar moet je mee om kunnen gaan. Niet alles wat anders is moet kapot.

 6. Blank en niet Wit

  Historici vragen om hun werk niet te doen om haar eigen gelijk te kleuren.

 7. Buiswater

  Sylvana mag blij zijn met historische wetenschappers. Waar had zij anders de slavernij wijsheid vandaan moeten halen.

  1. sjun

   Ze zou eens wat betere boeken kunnen lezen: Slavery, Terrorism & Islam: The Historical Roots and Contemporary Threat Paperback, Peter Hammond, 2005, ISBN 9780958454988.

   1. janh1968

    Denk je dat ze kan lezen dan??

  2. janh1968

   Precies… geeft haar intelligentie niveau aan…

 8. Punt50

  SS is niet goed wijs, vandaar dat ze zo goed ligt bij doperwt, gg en beukenoot.

 9. Ni28

  2@ Dopper, je gaat toch Sylvana niet afkraken, het is toch een intelligente prachtvrouw zoals je zelf vaak herhaald heb? Kom je nu van terug en vindt je ze nu dom? Foei, je toont geen ruggengraat!

  1. K.Dopper

   Ni28 laat zich lelijk in de kaart kijken. Niet zijn autonome oordeel is bepalend voor zijn bijdragen hier maar welke partij hij kiest.
   Deze roedelmentaliteit is hier overigens regel.

   1. Ni28

    Je kletst en liegt als gedrukt, Dopper. Wie had hier altijd hey hoogste woord over Sylvana, over wat een geweldige vrouw het niet was. Dat je nu langzaam ontdekt wie het eigenlijk is hoef je mij niet te verwijten. Jouw stijl om alles om te draaien. Wat een walgelijk figuur bent je, schaam je, als je weet wat dat is.

    1. Ni28

     En mijn mening over haar heb ik vaak genoeg uitgedragen dus verdraai de feiten niet. Daar bent je een kampioen in.

     1. corfo

      @Ni28.
      U heeft volkomen gelijk.
      De psychiatrisch patiënt die u bedoelt kan alleen maar liegen, verdraaien en is, zoals u zegt, : een kampioen in het NIET aangeven van feiten en/of bronnen, aldus is hij een onderdanig aanhanger van SS, die een feitvrije samenleving wenst. Dat mens wordt per uur komischer evenals haar aanhangers.

   2. IJscoman

    Dopper gaat af als een gieter en kan dat maar moeilijk verkroppen.

 10. Ni28

  In haar visie op de wereld zijn alle intelligente mensen opgeruimd en blijven mensen zoals zij over. Dat hebben de communisten ook gedaan en kijk hoe zij aan hun einde zijn gekomen.

 11. Ecoshaarlem

  Dit mens negeer ik in alle opzichten, door over haar te discussiëren geef je haar een podium.
  Zij is niet goed snik, dat heeft zij toch al vele malen zelf aangetoond!

  1. janh1968

   Precies !!

 12. A3aan

  Feitvrij? Als die geit het had geweten had hij, gezien het feit dat een koe meer schijt dan de geit, wel meer gescheten. Voor de diversiteit het feit, de koe is bont en de geit is blond.

 13. Floris

  Er zijn zeer veel wetenschappers, ook historici, die doen wat Sylvana wil. En dat is al heel lang zo.

  Dat heet: verpolitiekte wetenschap.

  “Er zijn mijns inziens twee belangrijke redenen waarom het gezag van sociaal wetenschappers de laatste jaren is afgenomen: het selectief presenteren van resultaten en de heimelijke, doch duidelijk politieke, lees linkse, achtergrond die hier mee te maken heeft. Zo stellen criminologen voortdurend dat ‘de misdaad’ is afgenomen, en voor sommige soorten is dat inderdaad zo, maar er zijn allerlei gegevens en signalen die wijzen op een toename van bepaalde ernstige vormen als gewelddadige beroving. Ernstige overlast in de buurten daalt eveneens niet. Door dit te negeren, diskwalificeert men zichzelf. Zo ook ten aanzien van de integratie van minderheden. Sommige groepen doen het inderdaad goed, maar andere helemaal niet en grote aantallen allochtonen spreken om te beginnen onze taal gebrekkig of niet. Ook de onderwijsachterstand is nog steeds erg groot. Allochtone meisjes doen het beter dan jongens, maar hun arbeidsdeelname na de opleiding blijft laag.
  Dan roepen dat de integratie geslaagd is, is op z’n minst eenzijdig en roept de vraag op: welke geheime agenda hanteert deze als wetenschapper vermomde politicus? De enige manier om het aanzien te herwinnen is: echte, kritische wetenschap bedrijven en niet de resultaten stiekem maatschappelijk aanvaardbaarder maken.”

  http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?t=21746

  1. K.Dopper

   De bron van Floris doet vermoeden dat hij de wetenschappelijke wereld van binnenuit kent en van daaruit de gezaghebbende wetenschappelijk bronnen weet te vinden.

   🙂

   1. Floris

    De bron is de Volkskrant, maar het artikel staat er niet meer. Doe maar eens klikken, Trollemans.

    1. K.Dopper

     Nee hoor, het is een interpretatie van een Volkskrantartikel door een hier bekende extremist die moslims de keel wil afsnijden op een rabiaat islamofoob blog waar jij pleegt je informatie te betrekken.

     Neem je oma maar in de maling, Floris.

     1. van Urk

      Als ik naar een documentaire of naar een praatprogramma kijk over onze geschiedenis heb ik inderdaad liever dat historici over onze geschiedenis vertellen dan dat Sylvana hier over begint.

     2. Ni28

      Laat de oma van Glorie met rust en kijk naar jezelf. Gegronde kritiek verdraagt je niet en doet of je neus bloedt. En dan ga je door met anderen te zieken. Verdorven figuur dat je bent.

     3. Floris

      Mensen voorliegen en in de maling nemen is meer jouw ding, trollemans.

      Ik heb dit citaat uit de Volkskrant jaren geleden op PolitiekDebat geplaatst en ik neem aan dat King George het daarvan heeft overgenomen en op FFI heeft gezet. Ik ben daar overigens geen lid.

     4. K.Dopper

      Hij is er geen lid!

      🙂

     5. Floris

      Waarom denk je dat ik daar lid ben, trol?

     6. K.Dopper

      Dat denk ik helemaal niet, lieverd, ik denk dat je slechts daar je informatie betrekt.

      Dat is pijnlijk maar geen verassing.

     7. Floris

      Ook dat niet. Ik googelde op verpolitiekte wetenschap en dan is FFI de eerste link. Ik herkende meteen het citaat omdat ik het ooit zelf plaatste op PD.

      Ik heb het citaat nu ook bij de Volkskrant gevonden: https://www.volkskrant.nl/archief/geachte-redactie~a1879122/

      Zie onder “Afkalving eigen schuld”.

      Ga je nu bakzeil halen, kereltje?

     8. sjun

      Het woord islamofoob is behalve een verkeerde duiding voor terechte bedenkingen bij de vruchten van islam intussen ook een containerbegrip geworden. Zo vaak is het te onpas gebruikt. Nogal eens wordt het ingezet om vrijheid van meningsuiting te verhinderen of occidentofobie te maskeren.

     1. Floris

      Bedankt, Beukman.

     2. Floris

      Doppers valse beschuldigingen zijn weerlegd en wat doet de man?

      Hij koos het hazenpad.

     3. K.Dopper

      Kijk zo kan het ook, artikelen uit een kwaliteitskrant rechtstreeks linken.
      Floris komt die pas op het spoor als een islamofoob blog er naar verwijst.

     4. Floris

      Google verwees ernaar en de link op FFI werkte niet. Dat schreef ik al.

      Je beleefde hier een jammerlijke afgang met je valse beschuldigingen en je gezuig. Je bent een kwal van een vent. Ik hoop dat Beukman dat nu ook eens in gaat zien.

     5. K.Dopper

      Waarom linkte je niet rechtstreeks naar het Volkskrantartikel, Floris?

     6. Floris

      Zucht. Omdat die link niet werkte.

      Leer eens lezen, autist.

     7. K.Dopper

      Dat is niet erg geloofwaardig, Floris. Je beweerde de link al eerder gebruikt te hebben en Beukman had geen moeite die te vinden.

      Het is toch logisch dat je je mosterd op Dutch Faith Freedom haalt, Floris, je vrienden van de stalkroedel Uitingsvrij, Sjun, King George en Ali Yas, zijn daar toch ook zeer actief?
      Nee Floris, je jokt makkelijk maar dat kun je bij mij beter niet doen, ik prik er moeiteloos doorheen.

     8. Floris

      Er zijn daar inderdaad mensen actief waar ik het in grote lijnen mee eens ben, met name Ali Yas, maar FFI is mij te eenzijdig. Evenals UV trouwens waar ik nog wel mee lees in het café maar nauwelijks nog in de andere “ministeries”. Om dezelfde reden.

      Het is typerend dat je mij een leugenaar noemt. Dat heb ik helemaal niet nodig. Jij bent wél een leugenaar. Een pathologische leugenaar zelfs. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

      Je kan eenvoudig vaststellen dat de link op FFI niet werkt. Anders had ik uiteraard rechtstreeks naar de Volkskrant gelinkt, al was het alleen maar om gezeik voor te zijn. Want dat jij zou gaan zeiken was voorspelbaar.

      ALLE boodschappers, ALLE sites, die jou een doorn in het oog zijn probeer je af te branden, terwijl daar ook dingen te vinden zijn die gewoon kloppen.

      En als daar iemand naar durft te linken ga je als een maniak in de aanval. Je bent niet beter als die antifa’s. Heb je al een honkbalknuppel en een helm aangeschaft?

     9. K.Dopper

      Niet zo boos, Floris, je viel door de mand en dat is niet leuk maar je veroorzaakte dat zelf.

      Volgende keer beter maar dan wel iets eerlijker graag.

     10. Floris

      “Internet Trolls Are Narcissists, Psychopaths, and Sadists
      Trolls will lie, exaggerate, and offend to get a response.”

      https://www.psychologytoday.com/blog/your-online-secrets/201409/internet-trolls-are-narcissists-psychopaths-and-sadists

 14. Gijsje

  De geschiedenis moet een vergaarbak van losse feiten worden, waar Sylvana haar gelijk uit kan halen. Daarnaast wordt de historicus een mechanisch apparaat, waar Sylvana een muntje in kan werpen, zodat hij/zij de juiste analyse geeft, die voor Sylvana en haar Artikel 1 clan rendabel is!

 15. janh1968

  Misschien het beste totaal negeren deze vrouw. Ze heeft totaal geen toegevoegde waarde, probeert alleen met hulp van de Vara (wie anders) beetje onrust te stoken. Helaas gaan we erop in en heeft ze dus aandacht. Mijn advies aan jou Sylvana, wanneer het je hier niet bevalt ga je gewoon naar een ander land waar ze op jouw oplossingen zitten te wachten. Pffff….

 16. Marija

  Syl er worden koffermeisjes gevraagd bij miljoenenjacht, dubbelop wat voor jou?

  1. corfo

   @ Marija.
   Voor dat programma vragen ze inderdaad ‘koffermeisjes”, maar alvorens een trap te mogen op- of aftreden, moeten de kandidaten hun voor- én achternaam foutloos kunnen schrijven; en dát nu was teveel gevraagd van SS, ze werd aldus afgewezen !

   1. HaZ

    Uit goede bron vernomen dat i.p.v. koffermeisje ze nu gevraagd is om kopjes te wassen op het herentoilet……!

    1. corfo

     @ HaZ.
     Dat wijf blijft van mijn kopje af !

 17. Ni28

  19@ Corfo, en hij stopte meteen met reageren, het was natuurlijk goed raak. Hij ging liever een ander zieken. Verdorven geest. Stel je voor dat je zo buurman had. Ik denk dat zij bij hem allemaal weg zijn.

  1. corfo

   @ Ni28.
   Ik heb al enkele malen aangegeven niet meer te reageren op die psych.patiënt, maar iedere keer lees ik weer iets lachwekkends en kan me niet meer inhouden : gierend van de lach reageer ik dan maar op die dwaas.

   1. Ni28

    Helaas houden wij die zeikert daarmee in leven

    1. corfo

     @ Ni28.
     U hebt volkomen gelijk hoor, maar wat die psychopaat schrijft is zo vreselijk komisch, tè komisch om niets mee te doen ! Ik zal me voortaan proberen te beheersen.

 18. LieverKipsLeverworst

  Waarom? Waarom waarom waarom?
  Waarom toch altijd maar weer aandacht geven aan dit meubel?
  Stop daar nu eens mee!

 19. sjun

  Dat boek zal vat een prachtige winkeldochter worden. Ook zo benieuwd naar de oplage en het aantal drukken?

 20. DennisEijs

  Ze had in een ziekenhuis moeten gaan werken als ze zo graag wil verbinden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.