Theo Hiddema heeft ontzag voor DENK: ‘Die drie rakkers hebben mijn hart gestolen. Ik voel me prettig bij dat trio!’

Een opmerkelijke ontboezeming van Theo Hiddema (FVD) over DENK: “Ze zijn ijverig hoor, dienen veel moties in. Af  en toe met een taalfout, maar dat maakt niet uit.”

Wie vanochtend de Volkskrant opensloeg, kon daarin een dubbelinterview vinden met twee bekende Nederlandse advocaten: Gerard Spong en Theo Hiddema. De twee hebben heel wat tijd in rechtszalen doorgebracht, maar Hiddema is tegenwoordig vaker te vinden in de Tweede Kamer waar hij namens het Forum voor Democratie parlementslid is.

Spong frequenteert daarentegen tegenwoordig veel deftige etablissementen, waar hij z’n best doet om mensen die niet aan zijn schoonheidsnormen te laten ontslaan. Zo liet hij een dikke vrouw (“olifant”, in de woorden van Spong) de laan uitsturen omdat Spong vond dat je met een maatje meer niet in een hotel mag werken. Lekker tolerant, maar niet heus.

Hiddema is echter veel inclusiever, en omarmt in de vergaderzaal van de Tweede Kamer zelfs zijn politieke tegenstanders. Want FVD en DENK mogen dan zo’n beetje compleet tegenovergestelde politieke meningen verkondigen, toch hebben de heren Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan het hart veroverd van de “Hiddemeister”. De nummer twee van FVD zegt dat hij ze doet denken aan allochtone criminelen die hij verdedigd heeft als strafpleiter. Maar hij bedoelt het niet als belediging: Hiddema roemt hun arbeidsethos en vergeeft ze daarbij hun gebrek aan beheersing van de Nederlandse taal:

Hiddema: ‘Ik kan bijvoorbeeld heel goed opschieten met die jongens van Denk.’

Spong: ‘Denk?’

Hiddema: ‘Nu wil ik hen niet vergelijken met strafklanten, maar ik herken er wel veel van. Turken, Marokkanen, Denk. Het zijn kwajongens, maar ze maken er wat van. Ze zitten met z’n drieën in een bondgenootschap en hebben er zin an, arbeidsvreugde. Ze zijn ijverig hoor, dienen veel moties in. Af en toe met een taalfout, maar dat maakt niet uit. Die drie rakkers hebben mijn hart gestolen. Het zal me een worst wezen wat voor kleur ze hebben, ik voel me prettig bij dat trio.’

Aan de ene kant een zéér opmerkelijk citaat van iemand die het Forum voor Democratie vertegenwoordigt. Maar anderszijds: mensen die op Hiddema hebben gestemd, hebben op een tegendraadse man gestemd die zich door helemaal niemand, zelfs niet door zijn eigen aanhangers, de les laat lezen. En dat is nu précies wat FVD-stemmers ook krijgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Ritter

  Vreemde opmerking.

  DENK is een Turks/islamitische partij die vooral de Nederlandse identiteit wil vernietigen.

  Geeft naar mijn idee toch wel het verschil aan met Geert Wilders die meer serieus is en goed begrijpt wat er op het spel staat.

  Ik heb toch het idee dat Hiddema het meer als een spel ziet om wat “te doen” te hebben en geniet van de belangstelling. En een beetje slijmen in de media over DENK zal zeker goed vallen bij de media waar DENK op sympathie mag rekenen van sommige journalisten.

 2. Beukman

  En vervolgens een motie van de heren van DENK steunen, gewoon om ze te jennen.

  1. K.Dopper

   Ja, ik las het, FvD is gewoon geen serieuze politieke club. Het zijn twee narcisten die een podium zoeken. Met politiek heeft het weinig te maken.

   1. Ni28

    Goed onderbouwd verhaal, dat wel.

   2. DutchDropveter

    Wat mooi een mening! nog meer te zeiken?

    Zal je even uit je dromen helpen; waar zegt hiddema dat hij het eens is met de politieke richting? Ik kan ook respect hebben voor ander maar het met hem eens zijn is een ander feit. Ow wacht feiten en K.dopper, kop een sprinterrrrrrr!

    1. Beukman

     @Veter
     FvD steunde (als enige) een motie van DENK om de politieke banden met Turkije aan te halen. Baudèt hierover:

     “‘Wij stemmen voor alle moties waar we het mee eens zijn, en in dit geval kwam de motie van DENK. Nederland moet gewoon normaal met iedereen in de wereld omgaan. We hebben ook normale banden met allerlei landen waarvan er heel veel dingen gebeuren waar we het niet mee eens zijn. Dat hoort bij internationale politiek.’”

     http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/04/denk-wil-banden-met-erdogan-aanhalen-en-alleen-baudet-is-voor-495243/

     Het is leuk dat Hiddema vandaag in de Volkskrant toegeeft dat FvD deze motie alleen maar steunde om DENK in de maling te nemen.

     Op zich een prima grap natuurlijk, maar het is wellicht verstandig om voortaan elke steun van FvD aan welke motie dan ook met enig wantrouwen te bekijken.

     1. Guus Geluk

      Beukman schreef:

      “Het is leuk dat Hiddema vandaag in de Volkskrant toegeeft dat FvD deze motie alleen maar steunde om DENK in de maling te nemen.”

      Hiddema en Baudet hangen weer eens de clown uit. Gisteren was het een baardchallenge, vandaag is het voor de grap een belangrijke motie steunen. Hoe is het mogelijk dat we deze malloten nog serieus nemen?

 3. Peter Selie

  Ja een hele grote groep Nederlanders hebben het nog niet door dat de parlementaire democratie sinds 1848 hetzelfde is gebleven. De 150 ‘volksvertegenwoordigers’ hebben het zó gezellig met en onder elkaar. De partij ideologieën worden alleen voor een verkiezing uit de stoffige onderste lade gehaald in de trant van kijk zó denken wij er van WC-eend erover. Het enige wat ik blijf doen is als protest op Wilders blijf stemmen, want géén 1 partij vertegenwoordigd mijn standpunten. De dwaze naïeve Nederlander die denkt dat hij of zij wat te kiezen heeft.

 4. Ni28

  De groei van de FvD gaat misschien te snel en moet er afgeremd worden, vindt Hiddema. Ook de vijand heeft zijn kwaliteiten, het is moedig en verstandig om ze te erkennen. Beter dan onderschatten. Met de sarcasme van Hiddema weet je het natuurlijk nooit.

 5. ookmaareenmening

  Mocht wie dan ook van een willekeurige politieke partij deze sympathie uitspreken, waren pek en veren niet aan te slepen.
  De benamingen zouden variëren van NSB’er tot landverrader.
  Maar als iemand van de FvD dit zegt, verstomt het rumoer.
  An Dijvie zou het gelijk over cognitieve dissonantie hebben.
  Pavlov werd van stal gehaald.
  Maar nu is het oorverdovend stil.

  1. Peter Selie

   Hé sarko smerige trollende rat ben jij ook weer online.

   1. K.Dopper

    Troll alert!

   2. ookmaareenmening

    Ach, arme Barney
    Ken je het gezegde 3 x raden.

  2. Beukman

   Je vriend Peter heeft je gelijk zojuist bewezen.

  3. DutchDropveter

   Waar zegt Hidema dan dat hij het eens is met de politieke richting van denk? Bussines Class gezien met hidema? daar spreek hij toch niet bepaald positief over de politieke richting van denk.

   Des ondanks kun je dan nog wel respect opbrengen voor de energie die deze drie Turken erin steken. Dus wees jij maar blij met die dooie mus 😉

 6. SlimK1nd

  Hier in A’dam Nieuw West zijn we vooral wat angstig en nerveus wat DENK betreft. https://twitter.com/SlimK1nd/status/896349000416337921

  1. sjun

   Helemaal niet. Denk doet de stad minder schade dan de PvdA.

 7. Bloem

  Sarcastisch bedoeld om Spong Bob de wind uit de zeilen te nemen. Wat zal Spong zich geïriteerd hebben dat hij niets had om zijn confrère op te pakken.

 8. Two Ravens Black Kettle

  In het woordenboek noemen ze dit ironie.
  Ironie is een lastig stijlmiddel
  Niet iedereen heeft het meteen in de smiezen
  Wat tot misverstanden kan leiden

  Maar ik hou van het stijlmiddel
  Wat dat betreft pleit ik onverdroten voor meer ironie !
  Ome Theo is een toffe Peer.
  (en zou hij ooit eens een uitglijder maken (wat logischerwijs dit geval nauwelijks behelst maar wat tegelijkertijd wel onvermijdelijk is (we are all human tenslotte) dan soit; kvergeef ’t nu al met terugwerkende kracht)
  No worries
  Maar stem voorlopig nog steeds op ome Geert.
  Ome Geert die overigens een extreem belabberde en verbijsterend laffe campagne voerde en me bijna noopte over de boeg te klauteren (en dat moet dus echt beter de volgende keer).
  Onder de streep zijn het namelijk de enige twee partijen die tegen het fascisme strijden.

 9. Ni28

  En Baudet heeft Wiegel zijn hart gestolen, dat zullen de VVD-er’s hier ook niet leuk vinden. Wiegel vindt misschien niets aan het programma van FvD maar erkent de kwaliteiten van zijn tegenstander waar anderen gaan beledigen en met modder gooien zoals wij hier vaak kunnen lezen. En dat doet Hiddema met DENK ook. En ik denk niet dat zij gaan meteen fuseren.

 10. Floris

  Hiddema ziet overeenkomsten met de Turkse en Marokkaanse criminelen die hij heeft verdedigd. Dat begrijp ik.

  Dat deze Erdogan-fans zijn hart gestolen hebben begrijp ik niet. Als hij dat meent kan hij beter vertrekken want dan spoort hij niet. Dit kan FvD beschadigen.

  1. K.Dopper

   Hiddema is geen politicus maar een narcist die een verzetje zoekt op zijn oude dag.
   Leuke man, daar niet van, maar zijn grappen en grollen hebben weinig met serieuze politiek te maken. Voor Boudoir geldt overigens hetzelfde met de aantekening dat hij bepaald geen leuke man is.

   1. Roughwood

    Narcisten? Dan vul ik uw lijstje wel even aan, Pechtold, Asscher, Klaver…

    1. Floris

     Dopper spant qua narcisme echter de kroon.

   2. veelminder

    Ik vraag me af wat u eigenlijk meer bent dan een morele nul ,met 2 andere zero’s hier,waarvan er een trollt al jaren als Beukman en Merkels kopje mag afwassen.
    Uw gezelschap lijkt een beetje op een stel achtergebleven alcoholisten,die moeite hebben met de stoelgang en van tijd tot tijd hersenloos leeglopen na een zakje metamucil.
    Even zielig als al die opgewonden hysterische leeghoofden,die met overslaande stem bij CNN ,MSNBC of ABC een gefantaseerd gelijk proberen te halen uit de bron van hun haat,hun eigen beschadigde ik.

 11. Guus Geluk

  Soort zoekt soort, zullen we maar zeggen.

 12. meijer61200

  Hiddema blijft een grappige en redelijk onvoorspelbare man. Zijn opmerking over DENK: “Het zijn kwajongens, maar ze maken er wat van.”Leuk gevonden! FvD wordt een van de grote partijen in dit land, en dat is helemaal terecht.

 13. Ngatimoto

  Ach, ik heb Fleur Agema wel eens gevraagd wat zij dacht over Kuzu en Co.
  Agema vond dat Denk niet veel voorstelde, hoe verkeerd schatte zij dat indertijd in.
  Zelf ben ik net als Hiddema van mening dat TECHNISCH en politiek gezien die heren van Denk goed werk leveren. Denk opereert uiterst behendig en gebruikt alle vrijheden en wettelijke mogelijkheden die het Nederlandse stelsel biedt. Ook hier geldt, ken uw vijand en Hiddema kent zijn pappenheimers.

 14. RobertMarsman

  Toch een rare opmerking hoor. Een partij die zich profileert als de lange arm van dictator wannabe Erdogan, en Nederlanders als halve fascisten neerzet daar kan ik toch weinig ontzag voor opbrengen hoor. Hoe ijverig ze ook zijn en hoeveel moties ze ook indienen.

 15. sjun

  Met stroop vangt Hiddema meer vliegen dan met azijn. Bovendien kan hij beter zeggen dat ze zijn hart gestolen hebben dan dat ze zijn portefeuille gestolen hebben. Hij geeft aan iets van zijn klantjes in deze jongens te zien en daar valt best iets voor te zeggen. Hij prijst hun creativiteit en ijver en hoopt vast dat ook anderen die hen mogelijk als rolmodel zien die creativiteit en ijver overnemen om er zelf iets van te maken in Nederland. Ik kan me best voorstellen dat een eagere journalist met nood aan een schandaaltje of bestickering om zichzelf mee te kunnen profileren hier niet meteen iets mee kan. Zo bedrijf je politiek.

 16. Christina

  Nou ja dan toch maar op de PVV blijven stemmen!!
  Met zulke uitspraken verwarm je geen een Nederlands hart Hiddema!!
  Maar ja dat zal jouw een zorg zijn jij bent er even uit en je hebt wat om handen, ik denk dat jij zo denkt, want er zullen weinig Nederlanders zijn die dat Denk een warm hart toedraagt!!

 17. jjvdberg

  “De nummer twee van FVD zegt dat hij ze doet denken aan allochtone criminelen ”
  Nummer twee doet niets met “ze”.

  “De nummer twee van de FVD zegt dat ze hem doen denken aan enz.”

  Dat is Nederlands.

  A.U.B. niet de taalfouten van Denk overnemen.
  Dank U.

 18. Babaji538

  Voor noppes.
  Het is prijzenswaardig (?), om het handschrift
  in de week van de wanhoop, verre van mogelijk
  te houden.
  Petra Hermans

  1. corfo

   @ Babaji538.

   “Er is geen lift naar succes, je zult de trap moeten nemen.”
   Ruud Johan Hermans
   (broer van Petra Hermans)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.