Vakantie voor politici is voorbij en de formatie gaat weer verder

Geen categorieaug 09 2017, 10:00
De vakantie voor politici is vandaag weer voorbij. De onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet worden vandaag weer vormgegeven. Men hoopt dat de vakantie ervoor heeft gezorgd dat iedereen alles heeft kunnen bezinken en de onderhandelingen zonder al te veel heisa soepeltjes verder kunnen gaan.
Gerrit Zalm, de formateur, heeft van de vakantie gebruik gemaakt om voorstellen te schrijven en die voor te leggen aan de partijen. De partijen VVD, CDA, D66, en de ChristenUnie hopen er zo snel mogelijk uit te zijn, zelfs al in september. Dit is ambitieus, aangezien er over bijna geen enkel terrein overeenstemming is bereikt.
Met de huidige migratieproblemen in Europa en het stroeve begin tussen D66 en de ChristenUnie, lijkt het ook te veel op wensdenken. De vier partijen zijn verdeeld over medisch-ethische kwesties zoals voltooid leven en wie weet steekt de hele discussie over genderneutraliteit ook nog de kop op bij de onderhandelingen.
Men verwacht dat de VVD toch wel mee zal draaien waar nodig, maar het CDA heeft haar rechtse signatuur herontdekt en die moet ze hoog weten te houden. In de peilingen is het CDA al gezakt en dat zullen ze zo veel mogelijk willen beperken. Men lijkt zo zeker over de formatie, maar het kunnen nog pittige onderhandelingen worden waarbij het nog verre van uitgesloten is dat het niet zou uitlopen op een doodlopende weg.
Het demissionaire kabinet zal voor komende Prinsjesdag nog wel de begroting maken, dus de PvdA heeft alsnog, met negen zetels, de vinger in de pap voor de begroting van volgend jaar. Daar zullen ze dan ook gretig gebruik gaan maken, want Lodewijk Asscher, fractieleider van de PvdA, heeft al eens gedreigd om geen handtekening te zetten onder de begroting als hij niet genoeg zijn zin krijgt. Dit worden misschien nog wel spannende politieke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten