Versterkte en verstrengde regelzucht: meer dan twee biertjes tegelijk halen mag niet meer

Als het aan het Nederlands Instituut voor Alcoholsbeleid (STAP) ligt, dan mogen er bij evenementen maar maximaal twee alcoholische drankjes per persoon opgehaald worden. Dit zou zogenaamd het alcoholmisbruik moeten aanpakken waarmee veel jongeren mee kampen.

STAP ziet zelf ook wel in dat het allemaal moeilijk te werk zal gaan en het moeilijk is om te implementeren, maar ze komen met hun eigen redenen:

We baseren ons op de conclusie dat jongeren makkelijk alcohol krijgen via anderen die halen aan de bar. Dit is gebleken uit ervaringen en klachten van ouders en burgemeesters. En natuurlijk uit het feit dat er de laatste tijd weer jongeren zijn opgenomen in een coma. Daarnaast hebben we onze inspecteurs en die komen regelmatig met praktijkverhalen.

Zoals altijd met nieuwe wet- en regelgeving, is de argumentatie erachter vooral voor de goede bedoelingen. Het is allemaal voor het hogere doel en of er risico’s zijn of praktische problemen, dat maakt dan niet het. Er is al veel accijns op alcohol, ontmoedigingsbeleid, de grens van alcoholgebruik is van 16 jaar naar 18 jaar gegaan.

Heeft het allemaal geholpen? Nee, natuurlijk niet. Wat niet legaal kan, gebeurt wel illegaal. In zogenaamde zuipketens, dorpen, campings. Het kan op zo veel plekken en of je het kan tegenhouden, dat is nog maar de vraag. Met de voorstellen probeert STAP ervoor te zorgen dat mensen niet voor andere mensen kunnen halen. Dat er alleen nog maar meer gedram en moeilijkheden zullen komen bij de bar, dat wordt dan even over het hoofd gezien.

Voorbeeldfuncties en goed ouderschap, deze onderdelen vormen een groot onderdeel in de opvoeding met betrekking tot alcoholgebruik. Maak het een taboe en dan willen jongeren het juist meer. De maatschappij van tegenwoordig is ook alleen maar ingericht op kortetermijnvermaak en drugs en alcohol. Dit ga je niet oplossen met regelgeving.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. buitenbeentje

  De verenigde staten hebben verbieden van alcohol in de twintiger jaren geprobeerd door de prohibiton wet en ontdekt dat ze wel veel criminaliteit kregen, maar niet minder dronkelappen. Mijn kinderen, nu allemaal dertigers, kregen op hete dagen wel eens een pilsje toen ze een jaar of 15, 16 waren. Natuurlijk zijn zij wel eens over de schreef gegaan in hun volwassen jaren, net als ik op die leeftijd incidenteel ook wel eens een glaasje te veel dronk als het heel gezellig was. Als ouder heb je een verplichting je kinderen op te vvoeden, daar hoort ook bij dat je ze leert maat te houden en consequenties te verbinden aan niet daaraan voldoen (hetgeen ik nooit nodig heb gehad, een gezonde ouder kind verhouding berust op wederzijds vertrouwen en niet op een wachtwoord als nietdrinkenonderde18)

  In plaats van verbieden en leeftijdsgrenzen te stellen zouden men eens kunnen beginnen met ouders aan te spreken op hun verantwoordelijk hun kinderen op te voeden en dan heb ik het niet over al dan niet een pilsje bij de barbecue.

  Als ik lees dat men zich baseert op ervaringen en klachten van ouders kan ik echt kwaad worden. Ouders moeten niet de gestapo spelen en ook niet bellen met de ombudsman. De verantwoording ligt bij hun en niet bij de burgemeester of de politie.

  1. DutchDropveter

   @onzin ver verantwoordelijkheid ligt dan wel bij de ouders maar de gevolgen van alcohol op onze zorgkosten maken het weldegelijk een maatschappelijk probleem om over de overlast, schade en inzet van politie en ambu maar te zwijgen.

   Ik ben niet voor verbieden maar ontmoedig het. Laat de verbruiker mee betalen in de vorm van accijns.

 2. sjun

  Binnenkort valt te lezen dat het aantal bezoekers van evenement terugloopt. Niemand schudt *zijn of haar* portefeuille graag uit om op die plek stevig bevoogd te worden.

 3. DutchDropveter

  Eindelijk van mij mag de Accijns ook nog wel verdubbeld worden. Wie regelmatig alcohol nuttigd weet dat dit schadelijk is voor je lichaam en dus extra belastend is voor onze zorg kosten. Maw drinken mag maar betaal de gevolgen zelf / verhoog belasting / ontmoedigingsbeleid.

  Ik moch altijd al drinken van mijn ouders ben nu 30 maar ik ben trots dat ik op een hand kan tellen hoeveel alcoholische drankjes ik nuttig per jaar.

  Als je sigaretten extreem belast, ontmoedigd en weg pest met gewoon ranzige foto’s dan kun je alcohol niet ongemoeid laten.

  1. sjun

   Boodschappen over de grens doen vanwege overvaging van extra bijdragen door de Nederlandse overheid kost hierdoor nog meer MKB-ers hun baan.

  2. Top

   U rookt, of heeft gerookt? Dat voel ik aan in uw betoog. Een opmerking mijnerzijds, je moet wel leven naar je wensen en inzichten. Goed of fout, het is mijn keuze.

  3. buitenbeentje

   Als ik zie hoeveel dozen vol met sterke drank bij Kaufland, Lidl en Aldi in Duitsland (ook in Belgie trouwens) worden ingeladen door gele nummerborden, dan kan in NL de accijns wel met enkele Euro´s per liter omhoog. Een volle tank benzine er bij maakt de rit nog aantrekkelijker evenals de veel goedkopere restaurants in vergelijking met NL. Schäuble zal niet eens dank je wel zeggen voor de extra klandizie.

   1. DutchDropveter

    Lukt met vuurwerk ook een heel eind. Ik zeg niet dat alles tegen te houden is maar het is wel mogelijk, idem voor wapens deze kun je in Duitsland toch redelijk eenvoudig kopen, zie je daar ook auto’s met gele kentekenplaten?

    Het gaat erom dat het grooste gros de druk gaat voelen en gaat inzien dat ook alcoholische drank een impact hebben op zorglasten

    Moet je eens in een kroeg zeggen dat je een sigaret gaat roken mensen kijken je aan van is slecht, en drinken hun bier / wijntje verder op de logica is in deze zeer ver te zoeken en het is dan ook veelal dat mensen niet weten hoe slecht alcohol is voor het lichaam.

    Nogmaals iedereen moet kiezen wat hij of zei doet het gaat mij meer om het maatschappelijk belang en de scheven verhouding het een wel en het ander niet (of word gezien als normaal)

 4. Pedrito

  Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid gaat met haar regelnichterij duidelijk een stap te ver. Trouwens hoe moet de overheid haar begroting sluitend houden zonder de accijns op alcoholhoudende artikelen ? Roken en zuipen zijn 2 prachtige inkomstenbronnen, net als de belasting op brandstof. Trouwens ik zie wel een aardige bezuinigingspost, namelijk de subsidie voor het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid onmiddellijk beëindigen.

 5. HaZ

  Men heeft voor dat bestellen van biertjes toch zelf een kandidaat gecreeerd…de BoB.
  Minstens 18 ivm rijbewijs, drinkt zelf fris of niets, goed voor diens lichaamsbeweging,
  blijft altijd helder ( ivm afrekenen niet geheel onbelangrijk) en heeft aan 2 vingers genoeg…..ik zeg doen !

 6. fusilier

  Een biertje of een wijntje is toch niks mis mee vanaf achttien jaar, en op zijn tijd. Het smaakt mij beter als een kopje thee als het warm is. Maar ja zo is het met alles smaken verschillen. Alles waar teveel voor staat krijg je een probleem mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.