Vlaamse cabaretheld Urbanus: ‘Ik maak niet alleen grappen over pastoors, maar ook over imams. Dan maar rechts!’

De beroemde Vlaamse cabaretier Urbanus heeft er geen enkel probleem mee om te boek te worden gezet als een “rechtse rakker”. Als dat de prijs is die hij moet betalen om ook grappen over de islam en moslims te maken, en niet alleen over het christendom, dan betaalt Urbanus die graag. Ook al kleven er risico’s aan.

“Hallelujah, hallo, Jezus werd geboren in een bakske vol met stro!” Zo begon het refrein van een beroemd satirisch Kerstliedje van de Vlaamse cabaretier Urbanus, die ook in Nederland veel fans heeft. Hij maakte een schertsvertoning van het verhaal over de geboorte van Jezus Christus, maar Urbanus vond dat dat gewoon moet kunnen. In een interview met het tijdschrift Humo zei hij gisteren dat veel katholieken er ook gewoon om konden lachen: “Als je vroeger lachte met de kerk, lachten de mensen mee, en bleven ze naar de kerk gaan.

Ook hoefde hij niet te vrezen dat tijdens kerkdiensten fatwa’s over hem zouden worden uitgesproken: “Die pastoors stonden mij niet op te wachten. Die boden hun andere wang aan.

Dat is tegenwoordig wel anders met de opkomst van de radicale islam, in zowel Nederland als Vlaanderen. Urbanus geeft toe dat cabaretiers die grappen maken over de islam een ‘risico’ nemen. Hij vindt dan ook dat hij moet ‘opletten’ als hij met de media praat: “Want dan bereik je ook mensen die geen fan zijn. Veel moslims nemen humor heel serieus.

Gelukkig is het tij wel aan het keren, meent Urbanus. Een paar jaar geleden werd werkelijk iedere vorm van islamkritiek nog onmiddellijk gelijkgesteld aan het zijn van een nazi, maar langzamerhand kan je wel meer zeggen over de verschrikkingen die radicale moslims in naam van Allah aanrichten. Urbanus zelf maakte zich bijvoorbeeld hard voor meisjes die door ISIS-filiaal Boko Haram werden ontvoerd.

“In Nigeria gebeurt dat. Meisjes worden er ontvoerd omdat ze naar school gaan. Dat mag niet van de radicale islam. Maar als je zegt dat je dat laf vindt, ben je al snel een rechtse rakker.

– Raakt jou dat?

Dat ze zeggen dat ik een rechtse zak ben? Laat ze dat maar zeggen. Maar dat meisjes gediscrimineerd worden raakt mij wel. Dan word ik onverdraagzaam.

Ik heb ook twee dochters. Gelukkigvoel je de tijden veranderen. Vier jaar geleden werd je nog als nazi bestempeld als je maar kritiek durfde geven op de islam of op de hypocriete politieke correctheid daarrond. Dat verandert.”

Laten we hopen dat de tijden nog wat meer veranderen, want de radicale islam is een ziekte die je met wortel en tak moet uitroeien. In het liberale Westen heeft die ideologie helemaal niets te zoeken. Bespot het dus, en laat als islamcriticus de ad hominems (“rechtse rakker”) lekker van je afglijden. Op naar een samenleving waarin grapjes niet meer controversieel zijn!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Ni28

  Met de komst van de islam verdween de humor. De moedige Urbanus staat straks op het islamitische dodenlijst. Lachen!(islamitische humor).

 2. HaZ

  Uiteindelijk is er zelfs bij de die-hard moslim terrorist een “smile” op het gelaat te krijgen.
  https://themuslimissue.wordpress.com/2013/11/14/al-qaedas-recruitment-campaign-images-of-smiling-dead-terrorists/

 3. Bloem

  Radicalen kunnen pas lachen wanneer ze bloed zien

 4. Viertel

  Urbanus is een moedig man. Hij durft zelfs grappen te maken over negers.
  Hier speciaal voor Sylvana. https://www.youtube.com/watch?v=ALhe_62tVFA

 5. Floris

  “Laten we hopen dat de tijden nog wat meer veranderen, want de radicale islam is een ziekte die je met wortel en tak moet uitroeien.”
  ——————————————————————
  Waar vinden we de niet-radicale islam? Welke rechtsschool leert zulks? Welke versie van de sharia is dat? Ik verneem het graag van Tim.

  1. K.Dopper

   Zwart-wit denkers kunnen geen onderscheid maken tussen links en extreem-links en tussen islamisme en islam.
   Die dommigheid leidt tot veel verdriet.

   1. Floris

    Wegkijkers hebben de valse term islamisme bedacht om de islam wit te kunnen wassen.

    “Zijn er twee islams, de een oorlogszuchtig en de ander tolerant en vredelievend? Volgens de Franse juriste en arabiste Anne-Marie Delcambre is dit een westers verzinsel om de onaangename waarheid niet onder ogen te hoeven zien: ,,Tussen islam en islamisme bestaat alleen een gradueel verschil. Het islamisme zit in de islam als het kuiken in het ei.”

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/08/vlaamse-cabaretheld-urbanus-ik-maak-niet-alleen-grappen-over-pastoors-maar-ook-over-imams-dan-maar-rechts/#comment-705277

   2. van Urk

    K.Dopper @ Wat schreef u ook alweer? “Christenen veroorzaken veel ellende en de meeste christenen zijn inderdaad om te huilen”. Ach, zolang christenen in uw ogen allemaal wel hetzelfde zijn. Toch? Inderdaad over dommigheid gesproken.

    1. Ni28

     Hij zal dat niet snappen of doen net of ie het niet snapt. Hij wilt u raken daar gaat het om. En zoals u kon lezen was het weer prachtig onderbouwd, haha.

     1. van Urk

      Ni28@ Ach, hoe correct, tolerant, verdraagzaam en netjes zij ook willen zijn, ze zijn allemaal qua gedrag precies hetzelfde als diegenen die zij de les willen gaan leren! Ken eigenlijk niemand die voor 100 % perfect is. U wel?

     2. Floris

      “Hij wilt u raken daar gaat het om.”
      —————————————–
      Precies.

    2. K.Dopper

     Ik ken een aantal verstandige en sympathieke christenen

     1. van Urk

      Bent u daar wel zeker van? 😉

     2. HaZ

      Dat moeten dan je therapeuten zijn !

     3. K.Dopper

      Ik kan me de verbazing van van Urk goed voorstellen.

   3. Ali Yas

    Dopper moet je een beetje parafraseren én omkeren:

    Alles rechts van links op één hoop gooien en dat “extreem rechts”, nazistisch en fascistisch noemen klopt niet, maar het gaat om het stigma. De bedoeling daarvan is vooral het huidige links uit de wind te houden: stel je voor dat de kiezers gaan zien hoe dat lijkt op de dictaturen die in de vorige eeuw meer dan vijftig miljoen slachtoffers maakten!

    1. K.Dopper

     Het is de logische consequentie van de gewoonte van jou en je medestanders om alles links van de PVV links te noemen.

     1. corfo

      @ Dopper.
      Ga maar gauw je dagelijkse spuitje halen, want je bazelt wéér onzin.

   4. Ecoshaarlem

    Beide hebben als een uitgangspunt de KORAN, wie kan nu niet objectief kijken?
    Kijk maar in de spiegel!

 6. Paul

  Islam is als napalm.
  Het blijft kleven, wat je ook doet, en het blijft branden en je krijgt het niet zo maar weg.

  .
  Een pleidooi voor de-islamisering:
  Dr. Michael Ley: Die letzten Europäer – Islamisierung:
  https://www.youtube.com/watch?v=_H_-TOzIi4Y

 7. H. Brusselmans

  Als nu eens iedereen zo zou reageren. Helaas trekken nog veel Belgische kakkers samen als ze de woorden “moslim” en “islam” moeten gebruiken. Zeker als het in een zin is en vooral als het negatief bedoeld wordt.

  PS: mensen, ik ben Belg en heb DDS leren kennen tijdens saaie college-uren. Ik wil alle reporters van het DDS bedanken voor alle uren die ik op deze site heb doorgebracht. Ik ben rechts van inslag en hou van de artikels op deze site!

 8. Ruud562

  “Op naar een samenleving waarin grapjes niet meer controversieel zijn!”

  Op naar een samenleving zonder dominante, intolerante, verschrikkelijke wrede islam, kan dat ook?

 9. Steve Van der Vekens

  Ik ben begonnen de hele Urbanus-stripreeks te lezen vanaf mijn zes a zeven jaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.