VVD-coryfee Hans Wiegel steekt de loftrompet over FVD-voorman Thierry Baudet: “Hulde!”

Aii. Nogal pijnlijk voor premier Rutte dit: Hans Wiegel schrijft dit weekend een column waarin hij niet de VVD-partijleider roemt, maar zijn concurrent in de oppositie: Thierry Baudet.

Een opmerkelijke column vandaag in de Telegraaf. VVD-erelid en oud-vicepremier Hans Wiegel neemt daar uitgebreid de tijd en moeite om de daden en de politiek van het Forum voor Democratie te roemen, en slaat daarbij ook zeker diens onbetwiste leider Thierry Baudet niet over.

Het is een opmerkelijke lofzang, gezien Baudets vrij aanhoudende aanvallen op de VVD. Tijdens de campagne grapte Baudet zelfs dat de afkorting FVD zelfs voor ‘fuck de VVD‘ zou staan. Maar dat alles lijkt Wiegel niet te deren, die op meerdere punten de politiek van Baudet ruimschoots onderschrijft. Allereerst lijkt Wiegel onder de indruk van het feit dat Baudet in staat is om EU-hotemetoot Guy Verhofstadt aan gort te discussiëren. Wiegel noemt Baudet in die context “een scherp luisterende jongeman met een blik in zijn ogen, zoals Pim Fortuyn dat ook kon.”

Maar het is niet alleen de oogopslag van de FVD-aanvoerder die Wiegel kan bekoren: ook is de VVD-oudgediende onder de indruk van het feit dat Baudet de gehele politieke berichtgeving in het zomerreces van de Tweede Kamer kan overheersen. Alle andere partijen liggen aan het strand, maar het FVD maakt furore op Ameland en in Groningen en Leeuwarden.

Door dat alles voorspelt Wiegel het FVD hem een zonnige toekomst. Hij meent dat Baudet uitstekende scores zal gaan boeken bij de Gemeenteraadsverkiezingen in onder andere Amsterdam en – door een alliantie met Leefbaar Rotterdam – ook in de Havenstad.

Het VVD-erelid besluit:

“Thierry Baudet durft, hij is voor niemand bang, is toeganklijk en origineel.”

Nou, die mag de FVD-voorman mooi in zijn zak steken. En wie daar wellicht ook nog even z’n hoofd over zou mogen peinigen, is natuurlijk niemand minder dan VVD-partijleider Mark Rutte. Want als Baudet dat kennelijk allemaal wel is, dan is Rutte dat dus niet…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. van Urk

  Toch nog iemand van de VVD die dit scherp heeft gezien. Mark Rutte is gewoon te goedig voor zijn taak.

  1. Guus Geluk

   Ja, Mark Rutte gooit over het algemeen minder met modder dan Geert en Thierry. De onophoudelijke stroom aan verdachtmakingen reikt van “Rutte wordt de volgende EU-voorzitter” tot “Rutte moet wegblijven van de herdenking”.

   https://twitter.com/geertwilderspvv/status/867037150591823872

   VVD en CDA zijn op veel manieren de meest beschaafde rechtse partijen die ons parlement kent.

   1. Guus Geluk

    = meest beschaafde rechtse partij van alle grote rechtse partijen.

   2. lanex

    Zeker een paar balken voor de ogen en watten in de oren? U noemt de VVD een beschaafde partij? Wat is beschaafd aan corruptie en leugens?

   3. Anna

    Guus Geluk. Man o man. Met al die mooie woorden van CDA en VVD kun je heel onbeschaafd handelen. Rutte heeft niks maar dan ook helemaal niks in te brengen. Klein groepje EU leiders o.a. zijn baas Merkel beslissen. Rutte is een ja-knikker zonder eigen mening. Dat Wiegel zich nog thuis voelt bij de ja-knikkende, frauderende VVDers. laat hem snel overstappen naar FvD die zullen wel flink reageren op Merkels “Wir schaffen dass.”

    1. Guus Geluk

     Dat ben ik niet met je eens, Anna. Het land wordt bestuurd door ons nationale parlement. Elke regering stelt een eigen regeerakkoord op, niet de Europese Unie. Doelstelling van Rutte II was bijvoorbeeld: Nederland sterker uit de crisis.

     Het wordt altijd zo geframed dat Rutte het schoothondje van Merkel is. In werkelijkheid is hij erop gebrandt de EU te hervormen (“uit te kleden”), maar hij krijgt weinig mensen met zich mee (“ik kan evengoed naar de maan blaffen”). Daarnaast heeft Duitsland, gezien het merkwaardige stemsysteem, een groter stemrecht dan pak ‘m beet Nederland.

  2. Seneca

   Pardon? U durft Rutte ‘goedig’ te noemen? De man is zo geslepen en oneerlijk dat het van zijn smoelwerk afdruipt. Of bedoelde u dit als ironie?

   1. van Urk

    Ik heb het over daadkracht. Dat mist de heer Rutte. Met het weigeren van die Turkse diplomaat bij het consulaat dacht ik nog een sprankeltje hoop te zien van daadkracht. Verder gedraagt hij net als stadhouder Willem V die te bang is zijn eigen mening om te zetten in daden. Geen geld meer Griekenland, geen verdrag met Oekraine, minder migratie en nog meer van dat soort beloftes laat zien dat hij door zijn goedigheid misleidt en misbruikt wordt door adviezen van anderen.

   2. corfo

    @ Seneca.
    Rutte is inderdaad één van de meest oneerlijke leden van de “regering”.
    Hij liegt, bedriegt en draait doorlopend. Uit z’n uitspraak : “Ik wil geen rechtse regering”, blijkt zeer duidelijk dat de figuur Rutte zelfs dictatoriale trekjes vertoont !
    Een ongelooflijke slapjanus, een vent zónder enige ruggengraat.

   3. Guus Geluk

    Deze onzin is het resultaat van een jarenlange zwartmakerij door de populisten (en ja, vandaag hanteer ik dat woordje in een absoluut negatieve zin). Populisten hebben Rutte jaren geportretteerd als een kwaadaardige en geslepen dictator die het slecht deed. Daardoor is de populistische achterban, die overigens weg zijn van Wilders (hij maakte zich met cordon sanitaire schuldig aan het grootste politieke bedrog in decennia), clown Baudet en de grote malloot Trump, Rutte gaan hekelen. Bij hen gaat het al lang niet meer om de inhoud.

    Volgens mij noem je zoiets demonisering.

    1. Guus Geluk

     Jaren = maanden.

 2. sjun

  Opmerkelijk dat de VVD zulke mensen niet meer weet aan te spreken. Kennelijk is de tijd van nieuwe bezems aangebroken.

 3. Rem

  Hans Wiegel is een goede man, helaas de enige binnen die club.

  1. Bloem

   Vergeet Bolkenstein niet! Die werd echter al snel aan de lijn teruggetrokken toen hij te expliciet werd om met de rest van de pluche ridders mee te kunnen liften

   1. Rem

    Bloem…ik kan me herinneren dat Bolkestein de beginnende problemen met de immigratie ging aanpakken en vele voorkeurstemmen kreeg.. Maar helaas er vandoor ging naar brussel. Daar begon de geloofwaardigheid van de vvd voor mij af te brokkelen.

 4. Ni28

  Wat valt het tegen als een VVD-er het opneemt voor Baudet. Dat zullen velen niet leuk vinden en zullen zij zeggen dat die oude bekende politici seniel aan het worden zijn. Alleen past dan Wiegel met zijn betoog inhoudelijk weer niet bij die laatste van Lubbers of van Agt dus dat kan ook niet. Wat vervelend nou.

 5. Ni28

  CDA en VVD rechts? Dan moet links ultra links zijn.

 6. Bloem

  Hij prijst hem de hemel in en vergelijkt hem met van Mierlo en D66 qua stijl. Ik hoop dat het niet dezelfde kant opgaat met het FVD. Die club heefr al haar principes in de uitverkoop gegooid op het moment da ze mee michten gaan spelen met de gote jongens

 7. Two Ravens Black Kettle

  Zolang Wiegel de VVD niet afzweert is hij niet serieus te nemen
  De VVD is geen spat beter dan de PvdA.

 8. EllyD19

  Waarom zou je de loftrompet niet mogen steken over iemand die het goed doet ? Ook als is dat iemand van een andere Partij.
  Iedereen is toch inmiddels doodziek van dat eeuwige geglibber van Rutte.

 9. Ben Zine

  Leuk hoor, al die loftuitingen voor Thierry van Hans Wiegel. Maar ik zou er niet al te veel waarde aan hechten. Wiegel is een uitgerangeerd partij fossiel, en probeert zich hier, over de rug van Baudet, nog eventjes te profileren en in de schijnwerpers te zetten. Baudet heeft die complimentjes van Wiegel helemaal niet nodig. Vooral niet als de VVD straks door het FvD volledig wordt leeggetrokken.

  1. h_keur

   U spreekt oudere ervaren mensen aan met fossiel. Dank zij hen hebt u de vrijheid verkregen om dit uit te roepen. Uw gedrag leidt er echter toe dat deze vrijheden behoorlijk ingeperkt gaan worden, waardoor u zelf wellicht tot fossiel gerekend gaat worden. Slaap voor rustig door, schreeuw vanaf de kantlijn en doe vooral niets anders en dit alles zal spoedig in vervulling gaan.
   Deze generatie wil alles zelf uitvinden en het bestaande is alleen maar slecht. In werkelijkheid gooien zij het kind met het badwater weg.

   1. h_keur

    Waardoor =voordat

   2. Ben Zine

    @h_keur
    Sorry voor het beledigen van oude mensen, dat was niet mijn bedoeling. Ik heb gewoon een hekel aan Wiegel die, net als Rutte, altijd maar zit te lachen. Alsof het allemaal zo grappig is en hij overal boven staat. Het is een soort van dédain waar ik mij mateloos aan irriteer.

   3. Kiekebuhu

    @h_keur: Heel juist opgemerkt.

 10. Punt50

  Wie is Wiegel nou weer?

 11. swetsnek

  Hahaha de woordjes Rutte Baudet vvd zijn weer gevallen dan wil ons Guuske wel

 12. Two Ravens Black Kettle

  VVD is al jaren aan de macht
  Zielloos, lusteloos, guilty voor alle shit !
  De ene keer ruilen ze hun snot-achtige ziel in voor de PvdA-Salon socialisten, de andere keer voor de islam christenen.
  “Altijd kruipen”
  Dat staat op hun karmozijnen vestje geborduurd
  “Altijd kruipen”
  Dat spreekt de Kaaskop kennelijk aan.

  Gustave Flaubert heeft er ooit een roman over geschreven.

  Maar gelukkig hebben we in NL geen journalisten
  En komt deze treurniswekkende cloon van de PvdA dus met alles weg.

 13. Wim Vreeswijk

  Wiegel is een vrije denker, voelt zich dus niet gekneveld aan het VVD-standpunt en dat pleit voor hem. Tegelijkertijd was dezelfde Wiegel in 1973, samen met JM den Uijl dè architect van de wet op de gezinshereniging. Dit stelde hij indertijd voor aan het hoofdbestuur van de VVD, wat toen nog uit conservatieve heren en dames bestond en die bliezen het onmiddellijk af omdat hen wel duidelijk dat als die 65.000 alleenwonende gehuwde gastarbeiders zij herenigd zouden met hun gezinnen er letterlijk een tsuname ons land zou overspelen. Dit hoofdbestuur stemde dan ook massaal TEGEN. Wiegel, het ‘orakel uit Liouwerd’ droop af met het schaamrood op de kaken en stemde met de 34-koppige Tweede Kamerfractie toch VOOR, waardoor deze wet samen met de PvdA alsnog werd aangenomen.

 14. Nasrani

  Kijk, die Wiegel heeft verstand van politiek. En hij heeft natuurlijk gelijk wanneer hij het FvD een zonnige toekomst voorspelt. Maar zo’n opmerking valt bij sommige zure figuren hier natuurlijk verkeerd. Ik zal geen namen noemen maar zit dit glimlachend te typen.

 15. Babaji538

  Kleren maken de man.
  Een heer zal geen dame weten
  te bekoren, met of zonder kledij.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.