VVD en PvdA leggen kabinetscrisis over lerarensalaris bij: PvdA krijgt straks inlegvelletje om het later te regelen

Geen categorieaug 30 2017, 17:00
Rutte en Asscher zijn eruit: er komt later - misschien - een oplossing voor de kabinetscrisis over lerarensalarissen. De PvdA neemt er genoegen mee dat ze een inlegvelletje krijgen dat later alsnog bij de miljoenennota wordt gestopt.
De kemphanen van VVD en PvdA zijn eruit. De coalitiepartners hebben vanmiddag bij een speciaal vervroegd kabinetsoverleg besloten de strijdbijl te begraven en hun ruzie over een mogelijke verhoging van lerarensalarissen bij te leggen. De VVD lijkt aan het langste eind te hebben getrokken: er wordt in de miljoenennota waaraan vandaag de laatste hand wordt gelegd geen extra geld uitgetrokken voor de door de PvdA verhoogde inkomensbonus voor leraren.
Wel is er afgesproken dat via een later toe te voegen inlegvelletje alsnog werk wordt gemaakt van het hete hangijzer. Concrete bedragen worden er niet genoemd, en ook een datum waarop die met trompettergeschal aangekondigde verhoging zou moeten plaatsvinden is nog niet duidelijk. Er is dus gekozen voor een vertragingstactiek. Maar kennelijk gaan Asscher en zijn gevolg ermee akkoord.
Wie er echter minder blij mee zijn, zijn de leraren. Die blijven hiermee in de onzekerheid hangen. Ze proberen er maar het beste van te maken:

"Voor de leraren blijft het nog even afwachten wat er echt uit gaat komen. Maar dat er extra geld bij komt is wel zeker. Leraar Thijs Rovers van PO in Actie: "Deze oplossing is het beste van twee kwaden. Het geeft namelijk nog de mogelijkheid om de doelen die wij hebben meteen goed op te lossen. Het voorstel dat door de PvdA was neergelegd, namelijk 270 miljoen euro, was een schijntje. Onze eis blijft 900 miljoen voor de salarissen. En een half miljard voor de werkdruk. Wij hopen dat het nieuwe kabinet goed geluisterd heeft en de komende periode gebruikt om goed te kijken wat er echt nodig is."

En zo gaat de soap rondom de lerarensalarissen voorlopig nog wel even door. Het zou mij niks verbazen als door deze hele politieke crisis de prijs op popcorn harder stijgt dan het inkomen van de gemiddelde onderwijzer. Maar hè, dit is Den Haag. En zoals de Leidse politicoloog Tom Louwerse al opmerkte over de situatie: "Een politieke oplossing voor een politiek probleem, zo lijkt het." Amen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten