Zelfs vaders van Syriëgangers zijn onverbiddelijk: ‘Ze gaan de samenleving ontwrichten. Vertrouw ze niet!’

Een hartverscheurende video van twee vaders van Syriëgangers. Ze zagen hun kinderen voor hun ogen radicaliseren, konden ze niet stoppen toen ze uitreisden naar Syrië – en waarschuwen Nederland nu voor de potentiële gevolgen op het moment dat hun kroost weer naar Nederland zou komen.

Alhoewel het ‘kalifaat’ van de islamitische terreurorganisatie ISIS met de dag blijft afbrokkelen in zowel Irak als Syrië, zitten er nog altijd zo’n 180 Nederlanders in het gebied die zijn uitgereisd om mee te vechten in de heilige jihad. Sommigen komen uit een extremistisch nest, maar velen zijn tot het grote verdriet van hun wanhopige ouders geradicaliseerd en op eigen houtje vertrokken naar het zogenaamde “beloofde land”.

Gisteren lieten bij Nieuwsuur twee vaders van zich horen die kinderen hebben die zijn uitgereisd naar het jihadistische kalifaat om daar een potje mee te vechten. Ze zijn er uiteraard kapot van, maar nu ISIS als zelfverklaarde staat op z’n einde loopt, waarschuwen ze de Nederlandse overheid óók voor de gevolgen mocht hun kroos binnenkort weer op de stoep staan in ons land.

Hoessein zag een zoon en een dochter naar Syrië vertrekken. Zijn zoon kwam om het leven. Hoessein zegt:

“Je kunt een samenleving ontwrichten, en dat hoeft niet per sé met aanslagen, met wapens of geweld. Dat kan ook op andere manieren. Dat ze de ideologie gaan verkondigen, en dan gaan ze misschien ook ondergronds dat doen. […] Ik houd m’n hart vast en velen met mij. […] Ze zijn geïndoctrineerd. Ze zijn gehersenspoeld. Zij geloven in de ideologie en zijn ervan overtuigd dat het de juiste ideologie is. Dat poets je niet zomaar één, twee, drie, weg.”

Klaas’ dochter Mandy ontmoette een Egyptische man, onder wiens invloed ze totaal radicaliseerde:

“[Als ze weer op de stoep staat] zal de gang langs de rechter moeten maken, dat spreekt voor zich. [Als ze terugkomt, zou ik haar niet meer vertrouwen], zelfs mijn oudste kleinkind niet meer. […] Dit is niet meer de Mandy die wij hebben grootgebracht. Ze lijkt er totaal niet meer op. Er was een spraakberichtje dat we kregen, en daar vertelde ze ook hoe geweldig het was in het kalifaat, en sprak ze over de ongelovigen. En dan denk je ‘ja, hoe ver ben je van de realiteit af?’.”

Syriëgangster Mandy, in de tijd voordat ze geradicaliseerd was. Bron: Screenshot Nieuwsuur / NOS-NTR.
Syriëgangster Mandy, in de tijd voordat ze geradicaliseerd was. Bron: Screenshot Nieuwsuur / NOS-NTR.

Het moet verschrikkelijk zijn om in de schoenen van deze mannen te staan. Het zal je maar gebeuren: je kinderen uit je handen zien glippen met ‘dank’ aan een barbaarse, onmenselijke en middeleeuwse ideologie. Zoals Hoessein ook al zegt: “Dat gun je je ergste vijand nog niet.” Waarvan akte.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. marco1

  Die vaders overdrijven, ze waren destijds een beetje in de war maar kunnen gerust terugkomen naar Nederland die gaan niks doen, zijn waarschijnlijk alleen maar blij weer tussen de normale mensen te mogen zijn.

  1. Ni28

   Het ergste is dat onze overheid net zo denkt als u.

   1. marco1

    alleen ik bedoelde het cynisch weet niet of de kamerleden het ook zo bedoelen.Misschien zeggen ze over 10jaar wel:Sorry bevolking we bedoelde het cynisch dat kom maar binnen.We hadden nooit verwacht dat ze dat zo massaal zouden opvatten.

 2. HaZ

  Nou Jinek,van Nieuwkerk,Tan…….inkoppertje ! Of toch maar liever Simons,Meulenbelt en Dekker ?

  1. Peter Selie

   Nou beste HaZ wanneer je je hoop vestigt op de zich in alle bochten wringende linkse nuttige idioten die elke vorm van de islamisering doen ontkennen en wegkijken zoals Jinek, Van Nieuwkerk en de troetel neger Tan dan ben je in de aap gelogeerd, daar kan men géén verandering van denken verwachten.

 3. Ni28

  Het moet vreselijk zijn voor de ouders als hun kinderen zo diep in de fout gaan. Maar zal onze overheid oren hebben voor deze waarschuwing? Ik vrees dat het hun plannen doorkruist of dat zij het weer “beter weten”. Hoewel er een lichte kentering merkbaar is houd ik mijn hart toch vast. Europa is nog steeds te laks.

 4. Kodi

  Lees Edwin Bakker ook mee?

 5. WWW

  Misschien een beetje off-topic, maar weet iemand meer over het artikel over een Bulgaarse journalist over de gigantische wapensmokkel via diplomatieke vluchten?

   1. WWW

    tnx

 6. Punt50

  Je dochter zal toch met zo’n geitenneuker thuis komen?

  1. sonar

   Punt 50 het kan ook nog erger bv K.Dopper dan ben je helemaal in de aap gelogeerd.

 7. Nasrani

  Terwijl deze mensen ons waarschuwen roepen de doppertjes en guusjes om het hardst dat de islam een vredelievende godsdienst is. Wat een ellende met zulke landverraders in ons midden. En je vraagt je af waar ze hun overtuiging toch vandaan halen. Het is te vergelijken met de NSB-ers uit de jaren 40 die, hoewel Nederlanders van geboorte, zich niet konden voortstellen dat de ideologie van de nazies zo verwerpelijk en dodelijk zou zijn.

 8. toetssteen

  Goed luisteren naar deze vaders lijkt me een prioriteit. Veel waardering voor hen.

 9. Christina

  Wat hangt er allemaal boven ons hoofd we hebben al veel geteisum het land in `gekregen` en nu ook dit soort gespuis!!
  En `onze` regering doet niets maar dan ook helemaal niets, want de islam is vrede toch!!!
  Tjonge jonge hoe hebben ze op deze slappe happen kunnen stemmen!!!

 10. Peter Loosduinen

  Onbegrijpelijk !
  Je gunt de beide sympathieke vaders niet dit verschrikkelijke noodlot dat hen is overkomen.
  Maar…………….hun waarschuwing liegt er niet om : Ze gaan de samenleving ontwrichten. Vertrouw ze niet!
  Ik hoop dat de Nederlandse overheid leert van de Franse overheid:
  Franse special forces jagen actief op ‘uitreizigers’ in Irak zodat ze nooit meer terugkeren.
  Hard maar noodzakelijk.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.