Bam! Forum voor Democratie op 8 zetels in nieuwe peiling van Ipsos

Het blijft goed gaan met Thierry Baudet en Theo Hiddema.

Als je de twee voormannen van Forum voor Democratie bent kun je alleen maar hopen dat er heel binnenkort nieuwe verkiezingen zijn. FVD blijft namelijk maar groeien in de peilingen. Zelfs het historisch redelijk kritische Ipsos zegt dat de partij 8 zetels zou halen als er vandaag verkiezingen waren.

Acht. Terwijl ze nu maar met zijn tweeën in de Tweede Kamer zitten.

Op twee partijen na lijkt de stand in deze Politieke Barometer dan ook in grote mate op de verkiezingsuitslag. Waar de SP heeft moeten inleveren sinds die verkiezingen, zit Forum voor Democratie juist in de lift. Laatstgenoemde partij kan nu rekenen op acht zetels.

Hier de stand van zaken in een mooie grafiek (want daar houden we van:

Screen Shot 2017-09-15 at 09.46.43

Het meest opvallende? Waar komen die zetels van FVD vandaan? De VVD heeft er volgens deze peiling nu 35. Dat waren er op verkiezingsdag 33. Dat is een winst van 2. De PVV heeft er 19. Op verkiezingsdag? 20. Verlies van 1. Het CDA haalde 19 zetels en heeft er daar nu nog 16 van over. Virtueel dan. Dat is een verlies van 3.

De VVD en FVD samen winnen dus 8 zetels. De PVV en het CDA verliezen er samen 4. Dan verliezen GroenLinks (-1), de SP (-5), en de PvdA (-1) zetels. Dat zijn dus linkse partijen. Rechts wint 4 zetels (want de SGP blijft op 3 staan)… die van linkse partijen komen.

Het bewijst maar weer eens dat FVD zo vernieuwend bezig is, met zo’n mooi energiek élan, dat de partij de oude politieke ‘grenzen’ aan haar laars lapt. FVD eet niet één specifieke partij leeg, nieuwe kiezers komen overal vandaan. Dat is dé grote kracht van Baudet en Hiddema: ze zijn écht bezig om het partijkartel te kraken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  VVD rechts ?
  Zelf-islamiserend, vernietigen natiestaat en inruilen voor de EUSSR, sponseren Staatsmedia, Sluizen wagenwijd open, Staat tot in alle krochten van de samenleving ? Schijten op de Verlichting, blinde gehoorzaamheid aan Frau Merkel, oplopende Staatsschuld, Overhevelen gestolen geld van Nederlanders naar het zuiden.

  Wat is er in Gods/KapitalistischeNaam rechts of wat dat betreft liberaal aan deze belastinggeile EUSSR Saoedi/EUSoviet-clubje ?

  En op de banieren van de JoVD staat trots: “Ik Kruip voor Frau Merkel !”

 2. K.Dopper

  Potjandorie, dat is 5 % van de stemmen!

  Dat is bijna een meerderheid.

  🙂

  1. corfo

   @ Kindje Dopper.
   Rekenen is óók al niet jouw sterkste kant, zie ik.

   1. K.Dopper

    Het is 5,33 % om precies te zijn, corfo.

    1. corfo

     @ Dopper.
     Je zegt : “bijna een meerderheid”, was je in je domheid zeker vergeten om daarop te reageren !
     Laat maar zitten Dopper : jij vindt 5,33 % “bijna een meerderheid”.
     Dopje toch, nog steeds enigszins verward ?
     Maar je noemt wéér géén bron !!

  2. Roughwood

   Poeh poeh, lekker stoere zelfingenomen reactie hoor. FvD bestaat volgende week vrijdag 1 jaar. 1 jaar! In dit jaar hebben ze het gepresteerd om in de peilingen op 8 zetels uit te komen. Bizar knap. Dit is nog maar het begin! En niet van het einde, dus wen er maar aan. Tenzij extreemlinkse, verstandelijk beperkte, maatschappij verziekende en autistische narcisten het Fortuyn draaiboek weer uit de kast hebben gehaald. Waar het helaas wel op lijkt…

   1. K.Dopper

    Ik vind het ontroerend dat rechtspopulisten bij elke nieuwe charlatan weer hoop krijgen op een politieke doorbraak van ultra-rechts, maar dat zal bij Boudoir net zomin gebeuren als bij al de brulkikkers van zijn soort die hem voorgingen.

    De Nederlandse kiezer is in meerderheid niet gek en hoogstens kun je 20% van het electoraat bedriegen met dit soort kletspraat. Dat is wel veel maar politiek betekent het op de keper beschouwd weinig.

    In dit geval zie ik er helemaal weinig van terecht komen: Boudoir is niet serieus te nemen en dat schijnt hij ook niet te willen. Samen met de oude Hiddema vormt hij best wel een geestig komisch duo maar met politiek heeft het weinig te maken. Ik voorspel voor hun clubje weinig goeds.

    1. Feit

     Het is weer “Happy Hour” in de stamkroeg van Doppertje.

     1. Tinneke

      @ Feit, Deze houden we erin top……..Happy Hour!

    2. Roughwood

     Verschil tussen de brulkikkers en Baudet is dat hij wel inhoud en capabele mensen om zich heen heeft. En zijn partij structuur geeft zonder, zoals bij de PVV en SP wel het geval is, als alleenheerser de boel te bestieren. Dit is ook de reden waarom (extreem)links zo overspannen op hem reageert, ze snappen dat namelijk donders goed. En daarom moet Baudet kapot. Dat gaat niet gebeuren, dus uw voorspelling kan de prullenbak in. En gebruik van de term ‘zijn soort’ is zeer denigrerend, dat siert u geenszins. Of waant u zich moreel superieur?

     1. K.Dopper

      Roughwood, Baudet pakt de partijorganisatie inderdaad professioneler op maar dat maakt de beperkte electorale vijver, waarvan hij de vangst ook nog moet delen met Wilders, niet groter.

      Een reden waarom ik denk dat Baudet het niet ver gaat schoppen is ook zijn zeer beperkte politieke vakmanschap en ervaring. Daarnaast heeft hij een neiging tot sarren en provoceren. Daarin lijkt hij op Fortuyn maar hij heeft nog niet de helft van zijn politieke talent.

      Baudet is een elitaire grachtengordeldandy en dat is wellicht ook de verklaring waarom hij in diezelfde grachtengordel veel weerstand en gekakel veroorzaakt.

  3. sjun

   Langzaam groeit het besef bij Jan Publiek dat er slechts wat voor hen ten goede verandert als zij het eigen politieke mandaat benutten en anders verdelen. Op issues als terugdringing van Brusselse bemoeizucht en afroming, terugdringing van Brusselse geluks- en geldzoekersquota, selectievere toelating aan de grens en een eennationaliteitspolitiek teneinde de loyaliteit van ingezetenen zeer helder te hebben zullen politieke partijen meer en meer worden gescoord. Ondertussen verandert het narratief en dat biedt kansen voor nieuwe media.

   1. K.Dopper

    sjun brengt het weer parmantig onder woorden maar ik zie helemaal geen groeiend besef van de burger richting populistisch rechts, beste kerel. Ik zie slechts afkalving van populistisch rechts en spectaculaire winst voor figuren als Merkel en Macron. In Nederland speelt de PVV geen enkele rol en meneer Juncker kon gisteren op grond van groeiende kiezerssteun een verdere versterking van de EU aankondigen.

    Onder welke tegel leeft sjun?

    1. IJscoman

     Dopper alert !!

   2. brabantguy

    Zodra Jan Publiek het besef van jou zaken in de portemonnee gaat voelen zal er een andere besef komen. De EU moet eens kritisch tegen het licht worden gehouden, mee eens. De gevolgen van de Brexit zijn groot voor de Nederlandse economie. Nu al wordt geschat dat er direct 200.000 banen verloren zullen gaan. Farage en Johnsson zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. Het is beetje als opstoken achter de heg en als de mensen gaan ‘knokken’ zijn wij weg….

  4. Ecoshaarlem

   Nog even wachter tuin kabouter, en het lachen zal je vergaan, de volgende verkiezing, die niet zo lang zullen uitblijven , wordt de linkse kliek geminimaliceerd!
   Rutte verlaat over ruim een jaar de Nederlandse politiek, om in te ruilen voor een top functie in Brussel, of hij gaat het klooster in om zijn leugens te overdenken!

 3. Guus Geluk

  Geert stond vorig jaar op 41 zetels en kwam met 20 zetels de kamer binnensukkelen.

  Ja, ik bedoel maar.

  1. corfo

   @ Guus G.
   Met deze peiling én met de “reacties” van jouw en je holmaat Dopje, word ik steeds blijer !

   1. Guus Geluk

    Fijn je vandaag weer blij te hebben gemaakt, corfo.

    1. corfo

     @ Guus G.
     Ik ben door ’t dolle, Guzemans !

  2. IJscoman

   Met dat ‘binnensukkelen’ liet Geert het CDA, D66, de Groene Khmer, de SP, de PvdD, de PvdA, 50Plus, Denk, de CU, de SGP en het FvD ACHTER zich en werd glorieus de tweede partij van Nederland.

   1. Guus Geluk

    Ja, hij sukkelde het parlement in als de tweede partij van de Tweede Kamer.

    1. K.Dopper

     Waar hij zelf nauwelijks voor spek en bonen mag meedoen.

     1. Guus Geluk

      Precies.

     2. IJscoman

      Dopper & Gelul alert !!

     3. Ecoshaarlem

      Ik heb je al aangegeven, dat jouw tijdperk teneinde loopt, ik weet een kat in het nauw maakt rare sprongen, maar na de volgende verkiezingen loop jij weg met je staart tussen je benen.
      Duurt niet lang meer of Merkel verdwijnt van het toneel, en je denkt toch niet dat Macon het gaat redden, zal hoe langer of meer zalfjes moeten gaan gebruiken, zijn die 5.000 Euro heel snel niet meer voor toereikend.
      Een gezonde EEG en geen vierde rijk hebben wij ons buik van vol!

     4. K.Dopper

      Je hebt gelijk, Ecoshaarlem, elk tijdperk loopt vroeger of later ten einde, ook het tijdperk van Macron en Merkel. Maar voorlopig hebben ze het voor het zeggen en doen de rechtse populisten hoogstens voor spek en bonen mee.

      Die rechts-populistische revolutie is voorlopig mislukt en dat stemt tot dankbaarheid.

 4. Tinneke

  Geweldig nieuws……mijn dag kan niet meer stuk☺

  1. RobertMarsman

   Ik zou niet weten wat er nu zo geweldig zou moeten zijn aan deze peilingen. Want de grootste naaipartij van Nederland de VVD blijft maar stijgen. Het Forum stijgt dan wel maar ook de VVD. En Nederlanders maar denken dat het Forum wel eens zetels bij de VVD zou pakken. Nou nee hoor.

   Het Nederlandse volk is zo naïef als maar kan. Dat een partij als de VVD die niets anders doen dan hun verkiezingsbeloftes breken toch weer groeien in de zetels. Als er ook zo wordt gestemd als de peilingen nu zijn dan schiet Nederland hier geen ruk mee op.

   1. Ben Zine

    @Robert
    Precies… Zolang de Boer Zoekt Vrouw kijkende chips vretende kaaskoppen op teringgrijns Rutte stemmen, zal er echt NIETS veranderen.

 5. swetsnek

  kijk het magische woord is weer gevallen onze oppertrol wil dan wel hahahaha wat een zielig ventje is het toch ook

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.