“Briljant” idee van Fransisco van Jole (Joop): opkomst van populisme was het gevolg van verkeersplan in Hilversum!

Op het meest hilarische satirische politieke blog dat geen satire is – Joop.nl – vandaag weer eens een uiterst onbedoeld humoristisch artikel van de hand van hoofdredacteur Francisco van Jole. Zijn stelling: de opkomst van het populisme in Nederland, Pim Fortuyn, en alles wat daarna komt, is uiteindelijk terug te voeren op een desastreus verkeersplan in Hilversum.

Nou jongens, Francisco van Jole heeft deze keer écht het wiel uitgevonden. Althans, dat lijkt hij zelf te vinden. De VARA-schrijver heeft namelijk een nieuwe ingeving gehad om de opkomst van het populisme in Nederland, vanaf 2001, te verklaren. Hoe dat allemaal zo kwam? Nou, niet vanwege de aanslagen van 11 september. Ook niet vanwege de in de jaren ’90 bot geweigerde immigratiediscussie. Nee, het is allemaal de schuld van een plan dat gesmeed wordt om het Hilversumse verkeer op een zo omslachtig mogelijke manier rond te leiden. Ritjes van hemelsbreed een kilometer kostten je ineens vijf kilometer, en sommige kruispunten moet je twee keer langs voordat je op de plek van bestemming bent.

Surfend op de algehele irritatie onder de automobilisten in de gemeente hierover, wist Leefbaar Hilversum een klinkende verkiezingsoverwinning te boeken. En wie Leefbaar Hilversum zegt, zegt Leefbaar Nederland. Zegt Pim Fortuyn. Zegt populisme en daarmee het hele nieuw-rechts rataplan. Alles is dus de schuld van Jan Nagel: Wilders, Baudet, euroscepticisme. Alles! Nou, volgens Van Jole dan hè?

“In de jaren negentig landde er in Hilversum een verkeersdeskundige die was ingevlogen om het nijpende probleem van het vastlopende autoverkeer op te lossen. En die ontwierp een plan dat leidde tot een gekmakende chaos. Even langs de bakker driehonderd meter verderop werd door afsluitingen en verboden-in-te-rijden-straten plots een traject van kilometers. Linksaf op wegen betekent wachten voor een stoplicht, doorrijden, u-turn maken en weer wachten voor hetzelfde stoplicht om vervolgens rechtsaf te gaan. Dat soort geintjes.

De bevolking werd horendol.

Toen richtte VARA-medewerker Jan Nagel de partij Leefbaar Hilversum op met als inzet het verkeerscirculatieplan en behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 een monsteroverwinning van veertien zetels. Dat succes leidde tot Leefbaar Nederland, die mee wilde doen met de parlementsverkiezingen. Als lijsttrekker werd Pim Fortuyn aangezocht. De rest is bekend.”

Het is uiteraard potsierlijk, al scheen Anne Fleur Dekker in eigenste persoon wél onder de indruk te zijn van de theorie.

Hoe het ook moge zijn: mensen die bij de VARA of een andere publieke omroep werken, willen nog wel eens denken dat de wereld begint en ophoudt in Hilversum. Dat is uiteindelijk natuurlijk niet het geval: Hilversum is uiteindelijk niets meer dan een uit de kluiten gewassen forensendorp met een paar dure tv-studio’s. Meer niet.

Een andere reden om er sceptisch over te zijn, is dat het zogeheten populisme in veel andere landen ook opkwam rond die tijd. Valt het Front National terug te brengen tot een nieuwe verkeersinrichting in Clermont-Ferrand? En is UKIP de schuld van het stratenplan van York? Nee: dit soort politieke ideeën stonden al een tijd in de Europese broeikas, en kwamen na de aanslagen van 11 september langzaam tot wasdom. Maar uiteindelijk heeft alles een laatste zetje nodig: voor Leefbaar Hilversum was dat kennelijk het ambtelijke verkeersinfarct dat werd aangelegd in de mediastad.

Maar hoe dan ook was zonder de (mislukte) Leefbaar-revolutie er ook wel een Fortuyn geweest. De uiteindelijke aanvoerder van de LPF was er al jaren duidelijk over dat hij uiteindelijk een rol in de politiek voor zichzelf voorzag, en alvast aan het fantaseren was over zijn toekomstige baan als minister-president. Fortuyn ging hoe dan ook de Tweede Kamer in: ook zonder Leefbaar Nederland als vehikel was dat wel gelukt. Fortuyn was er aansprekend en charismatisch genoeg voor.

Dus. Daar ga je dan, Fransisco van Jole. Heel leuk bedacht natuurlijk, dat alle ellende is veroorzaakt door de verkeersproblematiek waarmee je als in Hilversum werkzaam persoon dagelijks te kampen hebt. Maar dat is dan ook alles: leuk bedacht. Want in de praktijk klopt er natuurlijk niks van.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. DolleDries

  Het is ongelooflijk dat zo site door een verplichte opname in de belasting aan het vreten wordt gehouden

  1. DutchDropveter

   Vanuit een overheid gefinancierde (linkse)”blog” die zegt (denk) wat de Nederlander er van vind en roept dat het andere kamp populistisch is… goh… en dit soort types krijgen geld? waarvoor?

   het zijn zelf populisten roep toeteren over alles dat rechts zegt maar zelf met een oplossing komen die > NIET TE VEEL GELD < kost voor de gemeenschap blijft maar uit. Maar onder tussen wel met het geld van een ander strooien, het zijn gewoon schooiers dat hele Vara gebeuren.

 2. K.Dopper

  Van Jole spreekt in zijn artikel alleen maar over Leefbaar Hilversum die het verkeersbeleid succesvol tot inzet van de Gemeenteraadsverkiezingen maakte. Hij spreekt nergens over het islamofobe rechtspopulisme van Fortuyn en Wilders, daar gaat het artikel ook niet over.

  1. Bloem

   Beste heer Dopper, “Toen richtte VARA-medewerker Jan Nagel de partij Leefbaar Hilversum op met als inzet het verkeerscirculatieplan en behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 een monsteroverwinning van veertien zetels. Dat succes leidde tot Leefbaar Nederland, die mee wilde doen met de parlementsverkiezingen. Als lijsttrekker werd Pim Fortuyn aangezocht. De rest is bekend.”

   Het staat er toch echt heer Dopper! “Dat succes leidde tot Leefbaar Nederland”, “De rest is bekend”.

   1. K.Dopper

    Ja, Bloem, de charlatan Fortuyn begon zijn politieke avontuur met Leefbaar Nederland die hem er uit schopte toen hij islamofobe wartaal begon uit te slaan.
    Is u dat niet bekend.

    1. Top

     Blablabla blablabla!

    2. Kodi

     Stellen dat de Islam achterlijkheid brengt is niet iets fobisch, maar iets realistisch. Want het is gewoon de waarheid.

    3. Bloem

     Nu spreekt u, uzelf tegen

   2. Kodi

    Zielig Doppertrolletje kraamt een woordje Islamofoob uit. Wat is er fobisch aan het kritisch volgen van de Islam? De volgelingen van de Pedofeet gevenn dagelijks alle aanleiding tot hen kritisch te volgen.
    http://www.thereligionofpeace.com/attacks/attacks.aspx?Yr=Last30

    Islam the religion of peace? Laat me niet lachen. It’s the religion of pieces.

    1. K.Dopper

     Kodi vindt dat we moslims de keel moeten afnijden. Welke vredesreligie hangt hij aan?

     1. Kodi

      Mijn vredesreligie? Vrijheid en democratie. En daar is de Islam mee in strijd.

      Moslimleider Okay Pala van de Islamitische organisatie HUT (Hizb ut-Tahrir) heeft dat zelf gezegd: “Wij zijn tegen de democratie, want wij verwerpen de vrijheid van meningsuiting.” En daarom is de Islam strijdig met onze Europese kernwaarden en dient de Islam Europa te verlaten.

     2. K.Dopper

      Hoe moet ik je pleidooi moslims de keel af te snijden rijmen met je ‘vredesreligie’ van vrijheid en democratie, Kodi?

     3. Floris

      Zo’n pleidooi heeft hij nooit gehouden, autistische dwaas. Het was een (onverstandige) opmerking in verband met ritueel slachten, die niemand letterlijk nam.

      Dat is mede het probleem met autisten: ze nemen alles letterlijk. Op fora kunnen ze zich daarom niet staande houden.

      De kwaadaardige Dopper achtervolgt Kodi al maanden met die ene opmerking als een waanzinnige pitbull met als enig oogmerk hem in de grond te trappen en iedereen te laten zien dat Dopper moreel hoogstaand is. Welnu Dopper, daar trapt niemand in. Van alle deelnemers hier sta jij het laagst op de morele ladder. Je bent een sadistische psychopaat.

     4. K.Dopper

      @Floris, King George had afstand kunnen nemen van zijn opmerking, excuses kunnen aanbieden voor het gewekte misverstand of aangeven dat hij het niet serieus bedoelde.
      Hij deed niets van dat alles, hij stemde stilzwijgend in met mijn constatering en daarmee blijft hij de volle verantwoordelijkheid voor een criminele en smerige opmerking.

      Het is opvallend dat jij voor hem in de bres springt, zoals je in de bres sprong voor je vriend droef (Augustinyak) die bepleitte alle moslims in concentratiekampen op te sluiten en ze op straffe van deportatie te steriliseren.

      Waarom neem je het op voor dit platte racistische tuig?

     5. Floris

      Waarom zou hij afstand nemen van de rotzooi die jij hem in de mond legt? Je legt mij ook in de mond dat ik gepleit heb voor deportatie, maar dat heb ik nooit gezegd. Ik heb ook niet de moeite genomen om afstand te nemen van jouw smerige laster. Je bent namelijk niet serieus te nemen en je blijft er toch mee doorgaan.

     6. K.Dopper

      Alles wat ik in deze discussie stelde betreft harde feiten, Floris, en het is triest om te zien hoe je je daar leugenachtig onderuit probeert te glibberen.

 3. marco1

  Hij heeft een punt. Vorige week was hier de straat opengebroken en tijdens de omleiding wist ik het ineens: Volgende verkiezingen stem ik op de PVV dat zal de gemeente potdorrie leren mij zo om te laten rijden.

 4. Tinneke

  @ Bloem geef deze Alien (ze bestaan echt) toch niet z’n podium!

  1. Bloem

   Sorry, ik ben een onverbetelijke optimist en ben oprecht van mening dat het goed is dat het geluid van links gehoord wordt zodat we weten hoe dit soort mensen denken en handelen. Voorts hoop ik ze op een beschaafde wijze te doen inzien dat ze de wijsheid niet in pacht hebben.

 5. SlimK1nd

  Ik las z’n “artikel” net. Hij komt een beetje over als een “child predator”. https://twitter.com/SlimK1nd/status/909017550872285184

 6. PTBLeiden

  Als je het stukje op joop.nl leest en niet eens doorhebt dat het satirisch/cynisch is bedoeld moet je toch wel een enorme plaat voor je kop hebben.

  1. Buiswater

   @PTB Leiden, dus jij gaat hierbij beweren dat al dat linkse gelul van VAN JOLE louter en alleen is gebaseerd is op satire en cynisme. Nu snap ik eindelijk waarom ik me altijd zo’n zorgen maakte over zijn meningen. Het was en is allemaal satire en cynisme.

   1. PTBLeiden

    Nee Buiswater, dat beweer ik niet. Ik zeg dat dit stukje mijns inziens satire/cynisme is hoewel het goed mogelijk is dat Leefbaar Hilversum gewonnen heeft om de reden die de schrijver noemt (daar weer ik namelijk te weinig van).

    In het algemeen werkt joop als een rode lap op de DDS stieren, dat is dan wel weer vermakelijk.

 7. Vit

  Uit gezondheidsoverweging kom ik nooit op joop.nl, want slecht voor mijn hart, eigenlijk hetzelfde als op Dopper reageren en dat doe ik dus ook niet meer, ik sla zijn reacties dat ook over.

  1. K.Dopper

   Daar doe je me een plezier mee, Vit.

 8. toetssteen

  Wie neemt er dan voor een afstand van 1 kilometer de auto! Een paraplu en er samen gezellig onder. Kijk, dat schiet sneller op dan met een auto in de stad.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.