Brussel speelt voor sinterklaas: gratis wifi voor iedereen, maar stiekem toch betaald door u

Kijk, de EU doet weer even alsof zij met de gulle hand cadeautjes uitdeelt aan de Europese bevolking. Ditmaal komt er gratis wifi in het centrum van dorpen en steden op het hele continent. Moeten we daar blij mee zijn? Nee, het is een sigaar uit eigen doos.

Alsof het niets kost! De EU maakt mooi weer even €120 miljoen vrij. Voor het verbeteren van de grensbewaking? Nee joh, dat is niet nodig: kansloze immigratie is een mooi iets. Wellicht dan voor bestrijders van fraude? Nee, ach, misbruik van publiek geld hoort nu eenmaal bij de cultuur van Brussel. Hulp voor Sint Maarten wellicht? Nee joh, die Caribiërs zoeken het lekker zelf maar uit!

Nee, die €120 miljoen zijn bedoeld voor een heel bijzonder project. De EU komt namelijk draadloos internet aanleggen in dorpen en steden in heel Europa. Want mensen zijn te zielig om zelf voor hun aansluitingen te betalen, of zoiets:

“Voor een open lijn met de rest van de wereld mag het niet uitmaken waar je woont of hoeveel je verdient, aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op de kop af een jaar geleden in zijn ‘State of the Union’, zijn jaarlijkse grote rede in het Europese Parlement. Hij houdt die morgen opnieuw.

Juncker wil dat het wifi-aanbod in alle opzichten gratis is, dus niet alleen kosteloos, maar ook zonder hinderlijke reclame en zonder dat gebruiksgegevens worden verpatst. Hij denkt aan aansluiting van pleinen en parken, gemeente- en ziekenhuizen, bibliotheken, musea, onderwijsinstellingen, buurthuizen en gemeenschapscentra, OV-wachtkamers en cultuur-, sport- en jeugdinstellingen.”

Het Europese Parlement staat op het punt hiermee in te stemmen.

Even voor het juiste perspectief: dit is echt je reinste overbodigheid. Inmiddels heeft iedereen z’n eigen smartphone, en anders wel een Starbucks, McDonalds of een lokale bibliotheek om de buurt waar de Europese wens zijn internetverslaving ruimschoots kan botvieren. Hoe nodig is het om hier Europees geld tegenaan te kwakken? Nou, totaal overbodig natuurlijk.

Maar goed, daar hebben ze in Brussel natuurlijk een patent op: op overbodigheid. Dus dat dit plan werd aangekondigd, mag ook weer niet al te gek veel verbazen. Dus binnenkort kunnen we ongetwijfeld verwachten dat de EU komt aanzetten met gratis tv-aansluitingen, telefoonabonnementen en brievenbussen. Die worden allemaal betaalt van EU-subsidies. En we weten allemaal waar dat een eufemisme voor is: belastinggeld van u en mij, dat door een paar politici met een gat in de hand wordt weggesluisd naar onnodige pechprojecten. Zoals dus ‘gratis’ wifi.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. marco1

  Toch niet zo slecht overal gratis wifi als je er op doorreis bent.

 2. DolleDries

  Ik ben niet zo goed op de hoogte met die techniek, maar kan het niet iets zijn om iedereen te kunnen controleren.

  1. DutchDropveter

   Juist dat is het ook, gratis wifi betekend standaard vluchtelingen die het thuis front proberen te contacteren.

   Maar eigenlijk dit toe juichen is het zelfde als het Digitaal sleepnet toe juichen. Als je een winkelcentrum of hotel binnen loopt dan is er vrijwel altijd gratis wifi, je krijgt een pagina te zien dat je bepaalde “voorwaarden” moet accepteren vervolgens maak je ‘gratis’ verbinding met het netwerk.

   En nu komt de aap uit de mouw. hiermee maakt dit gratis wifi wat door ons zelf betaald word een soort grote live Big Brother. Dit druis tegen elke wet in die we hier voor hebben opgebouwd.. maar gewoon lekker Pro EU – VVD CDA D66 blijven stemmen dan blijft er geen moer meer over om voor te vechten.

   1. Guus Geluk

    Hoe denk je dan dat de EU talloze Wifi-hotspots, alwaar ook nog eens tientallen mensen intensief internetten, in ’s hemelsnaam gaat controleren?

  2. marco1

   Wie weet en als je niks te verbergen hebt is daar ook niks mis mee toch.

   1. Buiswater

    Lijkt wel of u werkzaam bent bij de inlichtingendienst.
    Wat een dom figuur ben jij zeg.
    Weg met die achterlijke sleepwet.

    1. marco1

     u waarschijnlijk nog dommer

   2. Bloem

    Dat denkt u misschien

  3. trampoline

   Goed gegokt

 3. Bloem

  Buiten het feit dat het de Europese belastingbetaler weer een hoop centjes kost, zal het vermoedelijk slecht uitgevoerd worden en dient het hoogstwaarschijnlijk als informatiekanaal voor Brussel

 4. trampoline

  Hebt u ooit WIFI gebruikt op openbaar terrein? In een stad of in een ziekenhuis bijv?

  Dat is altijd een open onbeveiligde verbinding, waarbij elke overheid kan zien wat je schrijft, waar je naar zoekt, waar u zich bevindt en zelfs uw bankrekening. En dat kan ook niet anders omdat een persoonlijk wachtwoord is gebonden aan een modem; voor een open verbinding kan dat dus niet.

  De dubbele agenda van dit EU-plan is om de Big Brother controle over alle burgers verder op te voeren. De EU wil alles van haar burgers in de gaten houden; niet intrappen dus!

 5. Punt50

  Megal EU mane plannen van dronken droppie Juncker. Zo kan-ie wel weer toch?

 6. buitenbeentje

  Ik vind dit één van de weinige beter ideeën van Brussel, dus zal het wel niet doorgaan. Natuurlijk spreekt Engelbart vanuit de situatie in NL zonder bergen en met Starbucks op elke hoek. In mijn situatie, klein dorpje in Oostenrijk, is draadloos internet een no go. Hoewel het grootste deel van Oostenrijk een 4G netwerk heeft, heeft die zendmast op de berg hiernaast niet meer als EDGE te bieden, te weinig afzetgebied, jammer. Het gemeentehuis heeft geen vrije WIFI. Glasvezel hebben we wel, dus abonnement.

  Oostenrijk heeft een vergelijkbare infrastructuur met Nederland, dus toppie. Heel anders wordt het als je gaat kijken in Noord Italie, over Oostblok maar te zwijgen. Het internet biedt vrije ongecensureerde nieuwskanalen, dus prima als iedereen daar grip op krijgt.

  Herhaling: Het zal dus wel niet doorgaan.

  1. marco1

   Precies de tegenstanders zullen waarschijnlijk alleen maar op plaatsen komen met goed bereik en het daarom een slecht idee vinden. Tevens blijf ik erbij dat als je niks te verbergen hebt het ook van geen belang is dat je eventueel gecontroleerd zal worden. Maar dat maakt je voor sommige nogal een dom figuur of je werkt bij de inlichtingendienst.

 7. Nog1

  Ik lees ‘Even voor het juiste perspectief: dit is echt je reinste overbodigheid.’

  Dat is het alllerminst. Nederland is het land met de meeste aansluitingen en digitale infrastructuur, maar er zijn nog altijd grote delen van ons land waar internet over ADSL moet.

  En zelf betalen is geen optie, mijn ouders hebben vorige maand aan de kabelaar een offerte gevraagd. Die kwam op 6500 euro maar wel op vooorwaarde dat er tenminste nog 30 huishoudens zich voor dat bedrag aan lieten sluiten. Dat aantal werd niet gehaald en toen zag de kabelaar er helemaal vanaf.

  En er zijn meer problemen, want hoewel ik minder dan 15 km van drie steden afwoon (Leeuwarden, Sneek en Heerenveen) en 500 meter van een snelweg, heb je in mijn huis geen mobiel internet, daarvoor is het signaal te zwak. En ook geen ADSL, want die wou de KPN niet (meer) aanleggen met als argument dat je toch ‘overal’ mobiel internet hebt…

  Ik ben niet zo van de EU en had liever gezien dat onze eigen overheid wat meer aandacht zou hebbben voor de bewoners buiten de Randstad. Maar overbodig is het EU-initiatief niet te noemen..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.