Columniste boos op Bol.com vanwege geschminkte modellen die Surinaamse jurken aanprijzen: “Racisme!”

Een columniste van Afro Magazine is woest op het bekende postorderbedrijf Bol.com. Het bedrijf verkocht namelijk Surinaamse jurken, die werden geëtaleerd door blanke modellen die een zwartgeschminkt gezicht hadden. Ralitsa Vliese vond het niet kunnen en plaatste een spraakmakende post op haar Facebookpagina: “Schamen jullie je niet? Echt te belachelijk voor woorden. Racisme ten top. Bah.”

Op de Facebookpagina van Afro Magazine-columniste Ralitsa Vliese is ophef uitgebroken. De dame in kwestie (“Ralitsa’s ambitie is om de Afro-gemeenschap te upliften en te empoweren“) maakt zich namelijk kwaad om Surinaamse jurken die verkocht worden door Bol.com. De jurken zelf vindt ze slechts “mwah”, maar wat haar volstrekt in het verkeerde keelgat schiet is het feit dat de vrouwenkleding wordt gedragen door een blank model dat zwartgeschminkt is. Volgens Ralitsa is zwartschminken racistisch, en staat het gelijk aan zwarte mensen die poedersuiker op hun gezicht strooien:

“Sorry hoor Bol,

Ik hou ontzettend van jullie service. Maar dit schiet me toch even in het verkeerde keelgat. Dat jullie “Surinaamse” jurken verkopen is nog “mwah” achtig. Maar waarom gebruiken jullie blackface om dit te promoten? Schamen jullie je niet? Neem dan een donker model, waarom is schminken zo een hype? En JA dit is racistisch. Ik smeer ook geen poedersuiker op mn lichaam to act white. Come on man Bol, had dit absoluut niet van jullie verwacht.

Schandalig vind ik het. Echt te belachelijk voor woorden. Ik hoop dat wij hierover even in gesprek kunnen gaan, anno 2017 kan dit ECHT niet meer.

Racisme ten top. Bah.“

Haar post werd een gigantische hit en is inmiddels al meer dan 100 keer gedeeld. Haar actie leverde haar zo’n slordige 1600 ‘likes’ op, en ruim 2000 mensen lieten een reactie achter op de post. Sommigen waren daarbij positief over de actie. Debbie Huis in ’t Veld zegt: “Ik snap dit ook niet. Doe óf gewoon een blanke vrouw – want die kunnen ook die jurk dragen als ze het mooi vinden – of inderdaad een donkere vrouw. Schminken kan echt niet.

bozeralitsa

Maar veel anderen reageren vol ongeloof. Veel mensen wijzen erop dat carnaval een Nederlandse traditie is, of vragen zich überhaupt af waarom dit een issue is. In veel reacties krijgt Ralitsa te horen dat ze zich niet zo moet aanstellen. Wendy Roberts vertelt haar wat positiever naar de zaken te kijken: “Waarom is het gelijk iets negatiefs als iemand zichzelf bruinschminkt? Zie het als een compliment en wees trots op jezelf of je nou wit bruin of zwart bent.

Overigens lijkt de naming and shaming van Ralitsa effect te hebben gesorteerd: wie nu bij Bol.com zoekt op Surinaamse jurken vindt alleen onleverbare producten, zonder foto:

weggehaaldejurken

Ondanks alle kritiek die ze kreeg is Ralitsa’s oproep aan Bol.com gewoon succesvol geweest. Of in ieder geval deels, want bij andere webshops blijken de gewraakte jurken wel gewoon nog te bestellen te zijn

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. marco1

  Wat zal zij over een paar maandjes boos zijn als er weer zwart geschminkte mensen snoepgoed uitdelen.

 2. DolleDries

  Volgens Ralitsa is zwartschminken racistisch, en staat het gelijk aan zwarte mensen die poedersuiker op hun gezicht strooien:

  Tja

  https://www.geenstijl.nl/5138552/kop0n-tettenportret-van-sylvana-in-whiteface/

 3. A3aan

  Ja ja, ik vind het wel…!

 4. hans-e-pans

  Je wordt hier zo moe van, ik tenminste wel.

 5. egmond_petra

  Zijn racisme en discriminatie de enige 2 woorden die zij kent. Wat een oeverloos gezeur weer!!!@

 6. Nasrani

  Ja ja, dit kan gewoon echt niet! Wat leven we toch in een racistisch land. Bah.

 7. toetssteen

  Krijg je ervan! Mijn Chinese schoondochter heeft besteld.

 8. Punt50

  En wat vind de boze Suri mevrouw dan van de Lidl die bewust op haar producten de kruisjes van de Griekse kerken weg retoucheert?

 9. sjun

  Ik vermoed dat voor Surinaamse jurken binnenkort in China terecht moet. Wordt het toch weer handel voor de Toko.

 10. buitenbeentje

  Zouden dat soort (bedoel zeurpieten (mag dat wel?) in het algemeen) mensen weten hoe gelukkig ze zijn dat ze geen andere zorgen hebben?

 11. trampoline

  Zou ze nou zelf niet door hebben dat ze propageert dat zwart niet kan? Ze propageert zelf racisme!

 12. Domtoren52

  Ralitsa….Ralitsa…eet gewoon een kokosnoot en hou je muil

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.