Deze psycholoog legt uit waarom de verhoging van het eigen risico en de zorgpremie zo verschrikkelijk schadelijk is

Gert Reedijk ziet vanuit de praktijk hoe het misgaat in de Nederlandse gezondheidszorg. Het verhogen van zowel het eigen risico als de zorgpremie is een desastreuze zet die goede zorg alleen nog maar verder wegbrengt, zo betoogt hij vanuit zijn praktijk.

Inmiddels is de aap weer uit de mouw van het zustersuniform: alle politieke partijen beloofden bij de verkiezingen in maart dat de zorgkosten gelijk zouden blijven of zouden dalen, maar voor 2018 is nu toch weer duidelijk dat ze collectief niet bij hun woord blijven. We gaan meer uitgeven aan zorg, voor het zoveelste jaar op rij. En dat gaan we op twee manieren merken: de zorgpremie gaat omhoog, en ook het eigen risico zal stijgen.

Dat maakt de huidige problemen in de zorg alleen nog maar groter, zo betoogt psycholoog Gert Reedijk – die zelf ook politiek actief is voor het Forum voor Democratie. De man heeft een eigen psychologie-praktijk in Zwolle en klaagt over de gigantische bureaucratie waarmee hij dagelijks te kampen heeft: bijna éénderde van zijn tijd gaat verloren aan registraties, meldingen en andere vormen van administreren.

Daarnaast, zo benadrukt Reedijk, wordt er wederom geld gehaald bij de hardwerkende Nederlander. Zodat die weer extra kan betalen aan de zorgverzekeraars. Waarom niet eens een keer de burger sparen, en het geld gewoon halen uit de miljardenreserves die de Univé’s van deze wereld hebben opgepot? Dan hoeven de zorgkosten tenminste een keertje niet gigantisch te stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het is natuurlijk maar een idee maar volgens de psycholoog zorgt die oplossing ervoor dat er zowel meer geld vrijkomt voor “handen aan het bed”, als dat er wat kan worden gedaan aan die tergende inefficiëntië in de gezondheidszorg.

Alle vliegen zouden daarmee in één klap geslagen zijn. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Wellicht, maar het alternatief is blijven doormodderen met ieder jaar een hogere zorgpremie en een eigen risico dat de pan uit stijgt. Ook niet echt een florissant vooruitzicht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Punt50

  Mensen gaan zorg uitstellen, waardoor uiteindelijk de totale zorgkosten omhoog gaan. Heel slim allemaal…

  1. DolleDries

   De christelijke vrienden in dit land je weet wel die zo zorgzaam zijn voor de instroom het CDA en CU hebben vandaag tegen gestemd dat er volgend jaar geen verhoging komt . Ook op het voorstel om de eigenbijdrage helemaal af te schaffen van de PVV stemde ze tegen.
   Dit in tegenstelling met hun verkiezingspropaganda. Het pluche over de lijken van de bedrogen kiezer.

  2. sjun

   Dan overlijden er wat meer mensen waardoor er weer plek is voor nieuwe mensen van buiten die voorlopig niets inleggen in het systeem. Ik zou denken dat het zo onderhand vijf voor twaalf is en dit dit Jan Publiek helpt om haar mening over Brusselse afroming en geluk- en geldzoekersquota bij te stellen. Zo groeit het klimaat voor NExit door structureel geworden solidariteitsovervraging.

 2. Marija

  Ja Nederland is een rijk land.
  Inderdaad gaan veel mensen zorg mijden.
  Zij die nu direct zorg nodig hebben (b.v. voor een onderzoek o.i.d.) kunnen weken wachten tot er ergens een plaatsje is waar ze ingepland kunnen worden.
  Huisarts zei, ook wij kunnen geen spoed meer aanvragen, er is simpelweg geen capaciteit.
  Dan komen al die kansenparels met gratis zorg en bewoning etc, die voorrang krijgen bij bijna alles wat ze eisen.
  Als je er moedeloos van bent geworden, jammer voor jou, autochtoontje.

 3. Henk-Jansen

  We zeggen nu wel allemaal dat ons zorgsysteem zo slecht is maar volgens het Euro Health Consumer Index heeft Nederland al voor het zoveelste jaar op rij het beste zorgsysteem van Europa. Vergeleken met andere landen hebben wij het dus heus zo slecht nog niet!

  1. Marija

   dat is waar, maar het kachelt wel heel snel achteruit met steeds meer zelf betalen.

   1. corfo

    @ Henk-Jansen.
    Het systeem mag dan wel kloppen, als er steeds minder mensen zijn die, om welke reden dan ook, er gebruik van kunnen maken, dan is het systeem NIET goed.

    1. corfo

     @ Henk-Jansen.
     Aanvulling.
     Moet zijn : “er géén gebruik van kunnen maken enz.”

  2. trampoline

   Maar beslist niet het goedkoopste. Het is je reinste handel in gezondheid!

 4. Obiwokekenobie

  De overheid moet de zorg regelen. Zorgverzekeraars zijn een onnodige kostenpost.

  1. Arachne

   De overheid heeft de zorg geregeld middels de zorgverzekeraars. Het is een pot nat.

   1. Rosasolis

    @Arachne. Ben ik met je eens. Als de kosten voor zorg en medicijnen weer om hoog gaan wordt het voor velen onbetaalbaar. Moeten wij ook voor de zorg van vele vluchtelingen meebetalen? Een paar dagen geleden was er een artikel in Trouw over rond de 9,500 familieleden van Syrische en Iraq vluchtelingen die geurende 2017 tot nu toe, zijn in Nederland aangekomen. Velen van de kinderen
    hebben onmiddellijk zorg nodig, en binnenkort zullen velen van de vrouwen alweer
    zwanger worden.

 5. trampoline

  En opnieuw zijn het de middengroepen die worden gepakt. De lagere inkomens worden gecompenseerd door hogere tegemoetkomingen en de hogere inkomens kunnen het toch we betalen.
  Blijkbaar vindt de politiek dat als je ziek word, je daar zelf maar voor moet opdraaien; en dat heeft helemaal niets met ongezond leven te maken.
  Het liefste heeft den Haag dat je gewoon dood gaat als je ziek wordt; minder ziektekosten en goed voor het milieu omdat je dan op allerlei manieren bijdraagt aan minder CO2 uitstoot . Zo kun je ook aan de Brusselse milieueisen voldoen.

  En dan te bedenken dat asielzoekers hier alles voor niets krijgen. Volkomen terecht dat de middenklasse zich steeds meer afkeert van Den Haag en Brussel.

  1. Nog1

   Wat de premie betreft heb je gelijk, die wordt via de zorgtoeslag gecompenseerd. Maar wat het eigen risico betreft heb je ongelijk. Die wordt door iedereen betaald. Er schijnen enkele gemeenten te zijn die in sommige gevallen bijspringen, maar dat is uitzondering.

   Overigens zou het niet-verhogen van het eigen risico ook door de hogere inkomens betaald worden. Want dan moeten de premies omhoog.

   Slechts het afschaffen van de privatisering zou kunnen helpen. De 7 miljard winstuitkering en marketingkosten zou dan naar de zorg kunnen gaan. De gedachte was ooit dat privatisering zou leiden tot concurrentie en lagere prijzen. Maar het tegendeel is gebeurd, de zorgverzekeraars zijn een proces van fusies en overnames doorgegaan zodat achter de honder-nog-wat merken slechts 4 verzekeraars zitten die de oude regionale verdeling hanteren.

 6. HaZ

  Binnenkort mag u weer genieten van alle reclame die de verschillende zorgverzekeraars over het land gaan uitstorten. Deze Miljoenen (!) kostende operatie, met als uiteindelijk resultaat een paar tientjes verschil in de jaarpremie, zou nergens voor nodig zijn als
  die hele marktwerking eruit gesodemieterd wordt. De reserves die nu op de planken liggen bij de zorgverzekeraars, kan uitstekend gebruikt worden als opstart voor het nationaal zorgfonds. Hoe lang laat men zich eigenlijk nog piepelen door het rapalje daar in Den Haag ?

  1. Rosasolis

   @ HaZ. Ik heb me altijd afgevraagd hoeveel al die zorgverzekering bedrijven moeten
   betalen voor hun wekenlange reclames op internet, TV, en radio? Het lijkt dat de consument moet meebetalen voor dit concurrentie wedstrijd! Ik weet dat voor vele
   jaren Menzis was de sponsor voor de zondag ochtend live concert serie op radio 4.
   Maar nu geven zij geen bijdrage meer voor deze concerten. En ik moet nu een
   andere medicijn gaan gebruiken voor Astma, want mijn oude willen zij niet meer vergoeden! Ik voel me niets voor te gaan overstappen tot
   alweer een andere zorgverzekeraar. Dus blijf ik bij mijn huidige.

 7. Rosasolis

  Bedankt Gert Reedijk voor het opkomen voor vele arme Nederlanders. Ik vrees dat de kosten voor eigenrisico, zorg en medicijnen voor velen onbetaalbaar zullen worden.
  Zodat zij hun medicijnen niet meer zullen halen, omdat zij vrezen een hoge bijdrage te
  moeten vergoeden. Als die zorgverzekeringen achterstallig geld hebben, dan zou de regering hun moeten vragen voor een kopij van hun jaarlijkse inkomen en uitgaven.

 8. Westenbrink

  Wij gaan weer terug naar begin jaren 1900. Zorg alleen voor de rijken onder ons. Men vergeet 1 ding. Wanneer mensen zorg gaan mijden, waaronder ik, dan kost het op de langere termijn veel meer. Dan worden de kosten die we nu uitsparen nog groter. Physiotherapie is afgeschaft, moet je zelf betalen. Ik weet er alles van. Met physiotherapie had ik, misschien, beter gelopen dan nu. Straks misschien 2 nieuwe heupen? Oh, je, wat kost dat wel niet. Mensen gaan zorg mijden en dat kost op de langere termijn meer dan wat we nu “uitsparen”. Maar ja, de mensen die dit beslissen hebben er voor “gestudeerd” toch??

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.