Geert Wilders en anderen die roepen dat “de islam geen godsdienst is” zijn de ‘platte aarde’-denkers van nu

wilders-republikein
Foto: Geert Wilders is vrolijk op een feest in de VS. Bron: Screenshot RTL Nieuws / YouTube.

Geert Wilders viert de uitkomst van peiling die de Telegraaf hield op social media: 66% respondenten vindt net als hij dat de islam geen godsdienst is. Ik kan daar echt met m’n pet niet bij.

Geert Wilders viert feest: op Twitter peilde de Telegraaf of men het eens was met de PVV-leider dat de islam eigenlijk helemaal geen godsdienst is, maar alleen stiekem doet alsof. En wat denk je? 66% van de invullers van deze totaal niet representatieve peiling was het eens met de aanvoerder van de tweede partij van Nederland:

Overigens moet ik die tweederde meerderheid die het kennelijk eens is met Wilders wel teleurstellen: de islam is namelijk wel degelijk een godsdienst. Daarmee is nog niet gezegd dat de islam een prettige godsdienst is, want – shocker – dat iets als een religie te boek staat, wil niet zeggen dat het ook als aangename religie ervaren kan worden.

Maar ik vraag me toch echt af hoe Wilders dan oordeelt over Mohammed. Ja, de man was naar hedendaagse maatstaven een genocidale pedofiel, maar hij is voor moslims ook ‘de profeet’. Een ietwat theatrale aanduiding, uiteraard, maar feit is wel dat hij geldt als iemand met goddelijke eigenschappen. Hij zou een direct lijntje met God hebben. Die god heeft overigens ook een naam: Allah. Het verhaal van Mohammed staat daarnaast opgeschreven in de Koran, een heilig boek waaruit imams (priesters) in moskeeën (gebedshuizen) gretig voorlezen. Dus we hebben nu: een profeet, een god, een heilig boek, priesters, en gebedshuizen. Lijkt wel verdacht veel op een godsdienst, hè?

Kijk, de radicale islam bezorgt mij als atheïst ook de rillingen over mijn lijf – meer dan nog het christendom of het jodendom – maar dat betekent allemaal niet dat de islam geen godsdienst zou zijn. Ja, natuurlijk gebruiken extremistische moslims die godsdienst om vervolgens te pleiten voor executies van afvalligen en de dood van ongelovigen. Maar ook dat is weliswaar crimineel, maar geen argument dat de islam geen godsdienst zou zijn – hooguit dat hun radicale islam een wrede godsdienst is.

Laten we dus ophouden met het verkondigen van deze pertinente onzin. De islam is wél een godsdienst, maar nee: dat is geen waarde-oordeel. En als Geert Wilders en zijn 2000 respondenten in weerwil van al het bewijs dan ook anders willen beweren, dan zijn zij echt niets minder dan de ‘platte aarde’-denkers van deze tijd.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

115 reacties

 1.   

  Tim, je hebt helemaal gelijk

  1.   

   Michael

   De ISLAM is eerder een totalitaire machtsideologie, dan een godsdienst,die heeft 1400 jaar geleden de oorlog verklaard, aan alles wat niet-islam is, en dat die oorlog nog immer voortduurt.

   Als je je verdiept in de islam, zul je zien dat slechts 5% inderdaad een godsdienstig deel van de islam is en dat het voor de rest vooral “wetten, wetten, wetten” is.

   Een ideologie betekent dat het leven van iemand, zoals beschreven in handvesten, boeken en manuscripten, van geboorte tot overlijden en van opstaan tot de volgende morgen weer opstaan, wordt bepaald door allerlei gedragingen en dat de wetten van boven worden opgelegd. Dat zie je in het communisme, dat zag je in het nazisme en dat zie je ook bij de islam met bijvoorbeeld de sharia.

   Je ziet het ook in de handboeken. Daarin staat bijvoorbeeld dat mensen het leven van Mohammed moeten naleven.Moslims zijn niet toegestaan om te integreren; zij moeten volgens de teksten in de Koran domineren.

   De moslim is de broeder van de gelovige moslim. Hij voelt zich absoluut niet de broeder van de jood of de christen.En nog minder van de atheïst of de goddeloze. “Wie vrienden wordt met ongelovigen/niet-moslims is Allah ongehoorzaam”/Koran- 5:81…„Ongelovigen/niet-moslims zijn de vijanden van moslims.”/Koran -4:101… „Tussen ons en u is vijandigheid en haat VOOR ALTIJD totdat u gelooft in Allah alleen!”/Koran- 60.4.)…

   https://www.ad.nl/nieuws/achter-islamisering-zit-een-plan~a88e1806/

   1.   

    Mooie en goede woorden. Helaas willen nog steeds mensen die niet ingelezen zijn hun mening opdringen. Hopelijk wordt dat tij tijdig gekeerd.

 2.   

  ” Geert Wilders viert de uitkomst van peiling die de Telegraaf hield op social media: 66% respondenten vindt net als hij dat de islam geen godsdienst is. Ik kan daar echt met m’n pet niet bij.

  Geert Wilders viert feest: op Twitter peilde de Telegraaf of men het eens was met de PVV-leider dat de islam eigenlijk helemaal geen godsdienst is, maar alleen stiekem doet alsof. En wat denk je? 66% van de invullers van deze totaal niet representatieve peiling was het eens met de aanvoerder van de tweede partij van Nederland:

  Dutch poll Telegraaf newspapers. Almost 3000 people responded:

  66% agree:

  Islam is NOT a religion. pic.twitter.com/M29XyLWGZT

  — Geert Wilders (@geertwilderspvv) September 20, 2017

  Overigens moet ik die tweederde meerderheid die het kennelijk eens is met Wilders wel teleurstellen: de islam is namelijk wel degelijk een godsdienst. ??

  Kan U wel zeggen, maar, en ook vanuit de seculiere gedachten, levend in Europa, staat de islam dichter bij een dictatuur (gelijk N/ Korea) dan een volksvertegenwoordiging ! Er is namelijk geen keuze: de ideologie wordt opgelegd, reeds vanaf zeer jonge leeftijd en onder buitengewone strenge sancties…. Het is politiek, echter zonder door de grenzen van een land begrenst…

 3.   

  FSM is ook een godsdienst.
  Sinds januari 2016 zijn de pastafarians officieel erkend in NL, sinds 2005 in de VS.
  En…?

 4.   

  Godsdienst of niet. Noem en zie het zoals je wilt de last die het opleverd zal er niet meer of minder van worden.

 5.   

  de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is ook een geloof. Het Vliegend Spaghettimonster (oorspronkelijk Engels: Flying Spaghetti Monster ofwel FSM) is de god van het pastafarisme, de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, een religie,welke kritisch is naar de huidige maatschappij en andere religies, maar deze wel in de waarde laat. Onze kerk staat voor gelijkheid voor iedereen.

  Sommige mensen vinden dit geen geloof. Maar in dat opzicht vragen wij ons af, waarom ons scheppingsverhaal – waarvoor meer wetenschappelijke onderbouwing is dan elk anders geloof – vreemder is dan alternatieve verhalen, waar bijvoorbeeld een man water in wijn veranderde, een man een zee beval in tweeën te splijten zodat een hele bevolkingsgroep in optocht kon passeren en een profeet ter paard met vleugels en een hoorn naar hemel vloog.

 6.   

  Tim vergeet dat een onlosmakend onderdeel van de islam de Sharia is: de islamitische wetgeving en staatsinrichtingsmethodiek die voor alle moslims leidend is. Samen met de Hadith en Koran is dit de driepoot die de islam vormt. Het ene bestaat niet zonder het andere. Daarmee is de islam MEER dan een religie alleen en moet -in onderlinge samenhang van de drie boeken- worden beschouwd als een ideologie die alle facetten van het leven van een staat en de mensen daarin omvat. Dat deed het fascisme ook. Welke andere religie bevat wereldse aspecten als een grondwet en staatsinrichtingsschema?

 7.   

  Ik geloof in Mickey Mouse. Dat kan dan toch ook worden beschouwd als een godsdienst ?

 8.   

  Ja, de islam is een godsdienst.

  Maar daarmee is de kous niet af. Wie dat denkt is net zo goed een “platte aarde denker”. Islam is namelijk veel méér dan een godsdienst. Het is ook politiek, wet, en zelfs een way of life. De islam bemoeit zich met alle aspecten van het leven, tot in de kleinste details.

  Mohammed was niet alleen geestelijk leider maar ook politiek leider. De islam kent geen scheiding van kerk en staat. Daarmee is het dus zowel een godsdienst als een ideologie.

  1.   

   De vermenging van religie, politieke ideologie en macht is inderdaad gevaarlijk. En vandaag de dag zien we dat vooral (maar niet alleen) in landen waar de islam een centrale rol speelt. Dat los je niet op door een theoretische discussie over de woorden religie en ideologie. Wat nodig is, is kritisch weerwerk tegen elke ondermijning van mensenrechten, om daar eens mee te beginnen. Daarom is er verzet nodig als men in Iran een vrouw wil stenigen wegens mogelijk overspel. Niet omdat het uitkomst van een religieuze dan wel politieke ideologie is, maar omdat het onmenselijk is. Binnen de islam maar ook bij andere religies is daarbij nog een lange weg te gaan om de invloed van geharnaste fundamentalistische stemmen te laten afnemen. Mensen mogen allerlei politieke ideologieen afleiden uit hun religie (of het ontbreken daarvan) maar in onze plurale samenleving zijn tolerantie, respect en democratische grondrechten de onopgeefbare kaders. Daar zal het debat over moeten gaan, niet over de retorische en zinloze vraag of de islam een religie of politieke ideologie is. Bron: https://ruardganzevoort.wordpress.com/2010/09/08/religie-en-politieke-ideologie/

   1.   

    “Daarom is er verzet nodig als men in Iran een vrouw wil stenigen wegens mogelijk overspel. Niet omdat het uitkomst van een religieuze dan wel politieke ideologie is, maar omdat het onmenselijk is.”
    ————————————————————————————
    Daar trekken ze zich geen reet van aan.

    “De opstelling van de islamitische landen tegenover de universele mensenrechten kent al een lange geschiedneis. In 1990 ondertekenden de 45 lidstaten van de OIC de Verklaring van Caïro. Daarin werd een islamitisch antwoord geformuleerd op de universele verklaring voor de rechten van de mens. De Caïroverklaring is volledig gebaseerd op de shariah en dient als leidraad voor het omgaan met mensenrechten in islamitische landen.”

    http://www.mo.be/artikel/universaliteit-mensenrechten-gevaar

 9.   

  Dat is wel heel erg simplistisch gesteld wat hier beweerd wordt. Ten eerste de koran is niets anders dan een verdraaide Bijbel. Eigenlijk heeft Mohammed de auteur van de de Koran niets anders dan plagiaat gepleegd. Ten tweede had Mohammed die zichzelf profeet noemde ook autoriteit over zijn volk. Mohammed was de eerste kalief en had totaal andere rol als een Bijbelse profeet. Een Bijbelse profeet had geen enkele autoriteit over zijn volk maar was slecht een boodschapper van een goede of onheilspellende gebeurtenis in de toekomst. Maar ze hadden geen enkele autoriteit want de autoriteit ligt bij God. Die Mohammed dus wel had.

  1.   

   “Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld, niet van hier” (Joh.18:36)

   Dat staat volledig haaks op de islam met z’n khalifaat.

   1.   

    De islam is een ideologie met een religieus sausje precies wat Wilders dus zegt. Wilders heeft 100% gelijk. De islam is voor 90% idealistisch en 10% religieus. De islam propagandeert een visie op de wereld. Ze hebben een idee over hoe de ideale wereld eruit ziet en ingedeeld moet zijn zoals elke ideologie dat heeft. Men propagandeert een wereld waarin iedereen allah zou moeten aanbidden en zou moeten leven volgens de regels van de islam. En om dat doel te verwezenlijken voeren ze een oorlog namelijk de jihad.

    En daar zit een heel groot verschil met bv het christendom. Want nergens in de Bijbel doet God een uitspraak over hoe de wereld er uit zou moeten zien, of dat iedereen Jezus moet gaan aanbidden. God doet alleen maar uitspraken over hoe de wereld er uit gaat zien. God voorzegt een onheilspellende wereld waarin er oorlogen zijn, conflicten, ziektes, honger, rampen en heel veel doden. Maar nergens word er een visie op gepropagandeerd in tegenstelling tot de islam.

    Waar Jezus dus zegt mijn koninkrijk is niet van deze wereld, zegt allah mijn koninkrijk is van deze wereld.

   2.   

    Zo had Abraham Kuijper het adagium: “Er is niet een centimeter in de schepping, waarvan Christus niet zegt “Mijn”. En dat omvatte voor Kuijper dan ook de politiek, wetenschap, de media en het persoonlijk leven van mensen.

 10.   

  De islam is een ideologie met een religieus sausje er omheen. Geert Wilders heeft dus volkomen gelijk al zal Tim dat nooit toegeven.
  ————————

  “De islam is dus, naast een religie, ook een ideologie. Zo veel lijkt wel aannemelijk.

  Radicale moslims winden er ook geen doekjes om. „De islam is een alternatieve ideologie voor de liberaal-democratie. Dat is gewoon zo”, zegt de Turkse Nederlander Okay Pala vanuit Turkije.

  Pala is voorman van de Nederlandse afdeling van Hizb ut-Tahrir, een radicaal-islamitische organisatie die in sommige landen verboden is en in Nederland scherp door de veiligheidsdienst AIVD in de gaten wordt gehouden.

  „De islam is gekomen, zodat de mens zijn leven volgens de islam zou gaan organiseren, met een eigen sociaal en economisch systeem”, zegt Pala vol overtuiging. „In die zin is de islam een volledige ideologie, gericht op aardse macht – hoewel wij die term aardse macht zelf niet gebruiken.”

  https://www.rd.nl/vandaag/binnenland/islam-ideologie-of-religie-1.566752

 11.   

  Als het een Godsdienst is geeft dit alleen maar aan dat religies levensgevaarlijk zijn.

  1.   

   Zodra mensen massaal hetzelfde gaan geloven komen er vaak nare trekjes kijken bij dat religie.

   1.   

    ..Zodra mensen massaal hetzelfde gaan geloven komen er vaak nare trekjes ..
    Mwaha kiopt, treffend voorbeeld is het blog DDS en zijn vaste rechtse reaguurders.

    1.   

     Gezien jij hier vaak als vaste reaguurder vertoond, welkom in ons gebedshuis.

    2.   

     DDS is volgens u ook een religie.

  2.   

   DolleDries

   Religie is niet het probleem………..islam is het probleem en “wegkijkers” zoals Tim die maar blijven beweren, tegen alle feiten in, dat de islam (met Sharia wetgeving) geen ideologie is.

   Geert Wilders weet veel van de islam af. Veel meer dan Tim die maar wat schrijft zonder zich te verdiepen in de islam.

   1.   

    Bij tijd en wijle zijn alle godsdiensten gevaarlijke terreurbendes.
    Dat hebben we dichtbij kunnen meemaken in Ierland. Dat was ten dele geïnspireerd door het onafhankelijk willen zijn van Engeland, maar toch. In Europa maakten Rooms-Katholieken en protestanten elkaar het leven zuur.
    Pausen en hun kliek stuurden wetenschappers naar de brandstapel omdat ze o.a. beweerden dat de aarde bolvormig was. Zo kan ik nog even doorgaan.
    Allemaal poppenkast en misinformatie.

    1.   

     [email protected] Het is een moderne misvatting dat de kosmologie van de vroege kerk en de middeleeuwen de aarde zag als plat. Columbus als katholiek werd ook niet op de brandstapel gezet. Die mythe kwam pas in stand tussen 1870 en 1920 toen darwinisten deze leugen gebruikten in hun strijd tegen de Kerk en de evolutietheorie. Scheppingsgeloof moest vereenzelvigd worden met een platte aarde en belachelijk gemaakt worden.

     1.   

      Het ging om het heliocentrisme versus het geocentrisme.

      “Galilei wordt beschouwd als de vader van de moderne astronomie. Op grond van de waarnemingen van Jupiters manen en vooral Venus’ fasen kwam Galilei tot de conclusie dat de Zon in het midden van ons zonnestelsel staat. Eerder dacht men, op grond van wat men zag en op grond van de geschriften van Plato, Aristoteles en later Ptolemaeus, dat de aarde in het middelpunt van het gehele universum stond, en dat de zon, de planeten en alle sterren om de aarde heen draaiden. Dit was ook de opvatting van de Rooms-Katholieke Kerk. Galileo’s interpretatie van zijn eigen waarnemingen was in strijd met het toen gangbare geocentrische model van Ptolemaeus, terwijl ze de heliocentrische theorie van Nicolaas Copernicus ondersteunde. Echt bewijzen kon hij de beweging van de aarde om de zon echter niet, omdat daarvoor de waarneming van de parallax van de sterren nodig is.”

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei#Conflict_met_Katholieke_Kerk

      Genesis is duidelijk geocentrisch en zit dus fout. Tja…

     2.   

      De vroegere christenen geloofde niet in een platte aarde. Dat geloof in een platte aarde is overgenomen door de vroegere Romeinen want die geloofde in platte aarde. En nadat het Romeinse rijk christelijk werd in de tijd van Constantijn is dat geloof min of meer verweven in het christendom.

      En nu horen we dus het fabeltje dat de vroegere christenen in een platte aarde geloofde.

 12.   

  Nou, dat zal wel een héél representatieve enquete zijn geweest. Hoeveel moslims hebben er eigenlijk meegedaan?

  1.   

   Je hebt gelijk Beukman: moslims zijn niet of nauwelijks geintegreerd in onze samenleving en staan dus volstrekt afwijzend tegenover zo’n oerhollandse kutkrant als de Telegraaf. Was ik even helemaal vergeten.

  2.   

   Om precies te zijn 34% van 3000 = 1020

  3.   

   Doperwt deed mee hoor. Je moslim holmaatje.

  4.   

   Wel een interessante wetenschappelijke methode: we bepalen met een enquête bij meerderheid van stemmen of de islam een godsdienst of een politieke ideologie is.

   1.   

    Hoeft niet,elk weldenkend vrij mens moet doodsbang zijn voor de islam leer van de geschiedenis. 1400 jaar bloedvergieten,miljoenen doden,na 1400 jaar nog steeds,elke dag,blinde. met als doel werelddominatie. een opdracht van een boek dat 1400 jaar oud is,en ze zijn lekker op schema door types als jij!

    proficiat!

 13.   

  Islam is een valse gevaarlijke politieke ideologie

  De afgelopen jaren is Jansen steeds feller gaan waarschuwen voor de gevaren van de radicale islam, die Nederland zou kunnen gaan overheersen.

  https://youtu.be/WGqXHC0L3Ko

 14.   

  Mensen die ontkennen dat de islam ook een politieke ideologie is zijn de ‘platte aarde’-denkers van nu.

  Der Islam-Keine Religion, sondern eine Ideologie
  https://youtu.be/aVUqztr_m88

  1.   

   Wat mij altijd zeer vebaasd,is dat er mensen zijn die vinden dat de islam geen ideologie is. Negeer gewoon even 1400 jaar geschiedenis alsof dat nooit is gebeurt. Natuurlijk is de islam een ideologie,hoeveel koppen wil je nog zien rollen na 1400 jaar bewijs dat de islam de wereld over wil nemen als ideologie om te beseffen dat de islam een ideologie is.

   Over geschiedenis gesproken: heeft er ooit iemand stilgestaan dat Geert indonesisch bloed heeft?

   En dat Indonesie van oorsprong helemaal geen islamitisch land is net als bv afghanistan,libanon,egypte, noem maar op.

   Maar om het simpel te houden voor mensen die denken dat de islam helemaal geen ideologie is,er is een handvol arabieren in indonesie terecht gekomen en hebben daar hun prachtige “geloof” verspreid,in de jaren 50 was 40 % van indonesie ineens islamitisch nu is dat 99%.

   Is er iemand van de wijsneusjes die blijven volhouden dat de islam alleen maar een onschuldig geloof is die me kan uitleggen waar alle niet islamistische indonesiers zijn gebleven de laatste decennia?

   Is er ook iemand van de wijsneusjes die er ooit bij hebben stilgestaan wat Geert zijn achtergebleven familie heeft meegemaakt daar in dat prachtige indonesie? Hoeveel familieleden zou zijn familie kwijtgeraakt zijn aan de islam?

   Misschien is Geert nog heel voorzichtig, misschien heeft Geert wel heel erg gelijk?

   Hoeveel familieleden raken wij nog in de toekomst kwijt aan de ideologie islam die als doel heeft ons uit te roeien?

   P.S ook erdogan zegt dat er geen extremistische islam bestaat,alleen islam,doe je ogen toch open,informeer jezelf eens.De islam is de ondergang van deze planeet. kijk eens wat ze de laatste 50-60 jaar toegeeigend hebben over de wereld. er is geen gematigde islam en die gaat er ook nooit komen,simpelweg omdat de koran het woord van god is,daar kan niks aan veranderd worden.iedereen die dat zou willen moet dood,dat zit feilloos in deze ideologie ingebakken? wil je ook ontkennen? de bijvel was geschreven door derden,daarom is er een verlichting geweest. die gaat er bij de islam nooit komen,hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen om je ogen te openen?

   de teller staat op dik 270 miljoen doden en counting,…..1400 jaar, maar het is maar een geloofje hoor,maak je niet druk.

   Blind. lees es een boek. informeer jezelf. Geert verdient respect als boodschapper voor jullie blindheid waar wij aan ten onder gaan.

   dank u.

   1.   

    Klopt bijna, de eerste Koran verschijnt pas ongeveer 500 jaar na Mohammed, dus ook van derden, net als bij het christendom (na 3-400 jaar). Ook in het christendom was er na 1400 jaar een stuiptrekking: de inquisitie. Mogelijk speelt dat nu in de islam. Nog een paar honderd jaar geduld dus!

  2.   

   De islam als godsdienst vindt haar ultieme uitdrukking niet in de theologie of in de mystiek, maar in het recht. De sharia de Godgegeven wet, beslaat alle aspecten van het leven, dus ook die aspecten die wij als publiekrechterlijk zouden aanmerken. In het Westen is dat het terrein van de staat, niet van de godsdienst. De sharia is niet alleen een verzameling concrete geboden en verboden voor moslims, maar ook een ambitie, een nog te verwezenlijken ideaal. Wie ontkent dat jihad substantieel onderdeel uitmaakt van het moslimse geloof, ontkent het bestaan van het islamitische visioen van de door Allah gewilde maatschappij, en ontkent daarmee ook wat moslims eeuwenlang ten diepste heeft bewogen en nog altijd beweegt. Het onderscheid tussen politieke islam en gewone islam wordt in de islam niet gemaakt. “Politieke islam” is een pleonasme. De islam is een politieke religie: zijn koninkrijk is van deze wereld.

  3.   

   Ja, het is ook een politieke ideologie, zoals het Jodendom en het christendom ook een politieke ideologie is. Dat is echter niet de kern van die godsdiensten, dat is de erkenning van en onderwerping aan een godheid, die ze respectievelijk Jaweh, God en Allah noemen.

   1.   

    APARECIDA (ANP) – Het christendom is geen politieke ideologie en evenmin een sociale beweging of een economisch systeem. Dat zei paus Benedictus XVI zondag tijdens een eucharistieviering voor tienduizenden gelovigen in het Braziliaanse Maria-bedevaartsoord Aparecida.

    http://www.trouw.nl/home/paus-christendom-geen-politieke-ideologie~a0abf2dc/

    1.   

     Als de Paus het zegt zal het wel kloppen, IJscoman.

     :)

     1.   

      Hij weet het in ieder geval beter dan jij, megalomane narcist.

     2.   

      Ik ben het ook met hem eens hoor, IJscoman.

     3.   

      jij neemt de plaatselijke liegende haat imam natuurlijk serieuzer.

    2.   

     Dopper geeft toe dat hij bewust liegt. Niks nieuws natuurlijk.

 15.   

  Tim, je hebt helemaal ongelijk! Ha ha, de groep mensen die vinden dat de islam geen godsdienst is zal alleen maar groeien. Je voert een achterhoede gevecht waarvan de uitkomst al vast staat! De doppertjes en guusjes van deze tijd worden de losers van de toekomstige tijd. Geweldig, kan niet wachten totdat we deze dwaze ideologie ons land uit bonjouren.

 16.   

  Bij de laatste zin. Ik citeer Herman Finkers: De aarde is rond …. als een pannenkoek.

  Voor mij heeft Wilders gelijk en als je me daarom dom vindt, daar kan ik mee leven, dat doet me niets, je hebt namelijk de macht niet over mij te oordelen voor mijn mening, sterker nog, je hebt dat RECHT niet.

  Met evenveel recht kan ik zeggen dat jij een aarde is plat denker bent omdat je niet inziet dat islam een regeringssysteem is en in ons land parallel aan de onze. Als religieuze wetten boven de in een land geldende gesteld worden is er geen sprake meer van een pure religie. Dat laat onverlet dat het Christendom daar ook vandaan komt, maar dat is al een tijdje geleden. We gaan geen 622 jaar over doen omdat een ideologie zich niet aan ons wil aanpassen.

  Mensen in een hokje stoppen omdat ze anders denken als jij, is zo verschrikkelijk bijna dood links.

  1.   

   Inderdaad buitenbeetje. Stelt u eens voor als het Nederlandse volk door de staat, verplicht is om er net zo moeten bij gaan lopen als de reformatoren? Iedere zondag de kerk moeten gaan bezoeken en zich moeten gaan houden aan elke religieuze wetten in hun dagelijkse leven? Dat gebeurt nu eenmaal in bepaalde strenge islamitische landen omdat daar de staat en religie niet van elkaar gescheiden zijn. Dat noemen we dus politieke religie met ideologische uitspattingen. Dus hoe leg je moslims dan uit, dat het hier in het Westen totaal anders werkt? Geen wonder dat vele moslims hier uiteindelijk hun plek niet kunnen vinden omdat wij hun systeem niet begrijpen en zij die van ons niet.

 17.   

  Mohammed was gewoon een mens en verder niks. Jezus is de zoon van God. Jezus zijde,niemand komt tot de Vader dan door mij. Johannis 14.

  1.   

   in saoedie arabie is het leven al 1400 jaar isis. nooit geen haan naar gekraaid.
   nu zitten ze isis af te janken,joh al is isis weg,dat verandert the way of life niet van deze ideologie.de saoedis gaan gewoon door met handen en hoofden afhakken,midden op kruispunten ook. afd hoor je niet klagen over een steniginkje meer of minder en hoe feministisch dat wel niet is. die twittert gerust dat dat okee is als de stenen maar niet voor hergebruik worden gewassen in dieronvriendelijke middelen, die ligt wakker van een roman van baudet. hopen dat ze nooit stephen king gaat lezen.

   heeft dopper ooit gehoord of er ooit 1 joods mens is geweest die zich heeft opgeblazen in een duits restaurant? als wraak? hahahah. Dopper,de lui die jij op handen draagt zal je de baard in je nek voelen kriebelen op het hakblok. maar zelfs dan ontkennen dat soort lui het nog.

   1.   

    Wat ik me ook afvraag is waarom wij dit nooit op school hebben geleerd? wij weten alles over de eerste en tweede wereldoorlog,de inquisitie,de 80 jarige oorlog.

    Maar niemand heeft me het rijk beschreven historie verteld over dat de kruistochten een reactie waren op het gemoord van de islamieten,dat de kruistochten er waren om jeruzalem te bevrijden,vandaar dat die gouden koepel er staat die daar dus niet hoort. ik heb nooit geleerd op school dat half europa was veroverd door de islamieten de ottomanen en dat ze gestopt werden bij de poorten van wenen ironisch genoeg door een poolse generaal een oosblokker die (heel vreemd) niks van de islam willen weten(raar) en om die overwinning te vieren werd het croisantje gebakken, een broodje in de vorm van een halve maan. wisten jullie dat? ook dat die overwinning op 9/11 was?

    je zou toch denken dat een kwal als rutte zonder hoofdletter,als geschiedenisleraar zou moeten weten dat de islam levensgevaarlijk is?

    en dat we al 1400 jaar in oorlog met ze zijn,dat verbleekt toch bij de 80 jarige oorlog vraag ik me af?

    1400 jaar bloedvergieten en mensen je “geloof” gedwongen opleggen op straffe van de dood, maar er zijn nog steeds platte aarde denkers die denken dat de islam maar een geloof is. 5% van duitsland was nazi in de oorlog,de andere 95% niet.

    ze hebben een aardige schade gemaakt die 5% niet?

    nee ik zou de islam ook onderschatten en goedpraten……. sjongejonge wat een artikel.

    1.   

     “Maar niemand heeft me het rijk beschreven historie verteld over dat de kruistochten een reactie waren op het gemoord van de islamieten,dat de kruistochten er waren om jeruzalem te bevrijden,”
     ————————————————————————–
     Sinds de jaren 60/70 is het mode geworden onder linkse “intellectuelen” om aan zelfbevlekking te doen en exotische culturen op te hemelen. Daarin past uiteraard geschiedsvervalsing en verzwijging van de islamitische misstanden.

     Een mooi voorbeeld is die film over de kruistochten (Kingdom of Heaven) van Ridley Scot. Er wordt een beeld gecreëerd van de kruisridders als rovende barbaren terwijl Saladdin wordt neergezet als een held en een halve heilige. Het is maar een film maar veel mensen laten zich erdoor op het verkeerde been zetten.

     1.   

      Islam is vooral een totalitair systeem en en doodscultus rondom Mohammed. Het presenteert zich als godsdienst als haar dat zo uitkomt. Maar wat is de islamitische theologie? Het gaat veelal over voorschriften. Daarmee zou islam als plichtenleer gekenmerkt kunnen worden. En wat is er te zeggen over de deïteit die eerst en vooral sadistisch, trots en naargeestig is volgens wat er over hem staat opgetekend in de koran. De hadith en soenna gaan over Mohammed, de meest ideale moslim aan wie door de volgelingen in alles een voorbeeld genomen dient te worden. Een man voor wie Allah bidt en de kennelijk belangrijker is dan zijn Allah. Tenslotte betekent de verplichte arabische vredeswens aan het adres van Mohammed letterlijk: Allah bidt voor Mohammed.

      Er is nog wel meer interessants over Mohammed en zijn koran te melden. Voor wie daar behoefte aan heeft: http://tinyurl.com/yc937fyw

  2.   

   Jezus was ook een gewoon sterfelijk mens maar wel een toffe gozer.

   1.   

    Daarom lees jij Trouw. Religieus sentiment maar verder niets. Daarom snap ik ook niet dat jij en ons guusje het zovaak met elkaar eens zijn. Guusje zou zich achter de oren moeten krabben……..

    1.   

     Ik geloof wel dat Jezus de zoon van God was hoor maar ook dat in dat licht jij zijn broer bent.

     1.   

      Dat laatste waag ik te betwijfelen.

     2.   

      Kleingelovige!

     3.   

      Taqqiya! ouwe moslim. Ga je mond spoelen.

   2.   

    Helemaal gewoon kan Hij nu ook weer niet zijn daar Hij weer even terugkwam na 3 dagen dood te zijn geweest.Verder deed Hij nog wel meerdere dingen die normale mensen hem niet nadeden. Zo liet Hij blinden weer zien en lamme weer lopen. Ook kon Hij water in wijn laten veranderen en over water lopen.

    1.   

     Ja, Marco, als je die sterke verhalen moet geloven was hij een bijzondere man.

     1.   

      Niets moet, ook als het niet waar is ben je toch een bijzonder mens als ze ruim 2000 jaar later nog over je spreken. En dat doen ze over Hem een bijzonder man de Zoon van God.

     2.   

      nogmaals,kan jij wetenschappelijk of archeologisch bewijs laten zien dat jezus ooit bestaan heeft behalve verhalen,over mede lsders als jij die mensen over water zien lopen? en denken dat er gematigde moslims bestaan? zoals gematigde nazis zeker?

     3.   

      @dubbele komma:wat heb ik met lsd-ers te maken? Verder heb ik mij er niet echt in verdiept of er wel of geen bewijs is of Jezus echt bestaan heeft. Ik heb weleens opgevangen dat er naar het schijnt in die tijd wel een Jezusfiguur is geweest die leefde in een kleine sekte en rondtrok om zijn boodschap te verkondigen. Maar nogmaals ik heb me er niet in verdiept en weet ook niet of die bron betrouwbaar geacht kan worden. Verder vind ik uw opmerking over mede lsd-ers en het in een hoekje duwen met moslimknuffelaars een beetje denigrerend en beneden peil overkomen. Het kan zijn dat ik uw woorden verkeer geintrepeerd heb dus bij voorbaat mijn welgemeende excuses daarvoor dan.

     4.   

      Ja, Marco, mogelijk bestond er een Boeddha, een Jezus en een Mohammed maar overeenkomst tussen deze legendarische figuren is dat de details over hun leven en leer vele jaren na hun veronderstelde dood zijn opgeschreven.
      Dat Jezus werkelijk heeft bestaan inclusief de gedocumenteerde levensgeschiedenis en leer is relatief waarschijnlijk omdat de eerste teksten over hem ongeveer 40 jaar na zijn dood zijn geboekstaafd. Over Mohammed is dat uiterst onzeker omdat er een paar eeuwen later ineens verhalen over hem werden verzonnen.

     5.   

      nee je interpreteerde me verkeerd. het gaat erom dat 99% van de moordlustige terroristen islamieten sijn waar dopper zo graag omheen draait en mooie verhalen van maakt,en buddha en het spagethimonster erbij haalt jezus en zn moeder erbij haalt.

      maar die blazen geen mensen op dopper,jij neemt het op voor onmensen. dat is mn punt. bhoedisten staan niet met spijkerbommen bij een kinderconcert, het waren geen christenen die in de bataclan ongewapende kinderen afslachtten,nee dat waren moslims,die hun ideologie uitvoeren, want daar hadden we het over. dopper haalt er hele volksstammen bij waar we totaal geen last van hebben met zn lsd hoofd.

   3.   

    Hoezo? Heb je hem gekend?

 18.   

  Tim zou zich beter druk kunnen maken over het fenomeen godsdienst in het algemeen.
  Als hij zijn publiek en de wereldvrede een dienst wil bewijzen moet hij zorgen dat ALLE godsdiensten van de aardbodem verdwijnen.
  Natuurlijk wordt het dan geen pais en vree maar in ieder geval een stuk meer overzichtelijk dan nu.
  Wilders doet dit ook fout, hij zou niet alleen achter de islam moeten aangaan maar ook alle andere. Je kunt niet de ene poppenkast tolereren en de andere verdoemen.
  Want poppenkast is het allemaal.

  1.   

   [email protected] De hele wereld is ook zonder godsdienst eigenlijk een poppenkast. Vraag eerst bij u af waarom miljarden mensen geloven in een hogere macht voordat u eisen gaat stellen om het te verbieden. De mensheid had niet zonder geloof gekund. In feite gelooft ieder mens wel ergens in. Mensen zullen altijd proberen ergens troost uit te halen of dit nou uit het christendom, Boeddhisme, wetenschap, een filosofie of een gedachte is. Allemaal om de wereld om ons heen beter te kunnen begrijpen.

 19.   

  Het is geen godsdienst het is een levenswijze, en alleen deze levenswijze deugt in hun ogen, en iedereen die deze levenswijze niet aanhangt is een ongelovige, en elke ongelovige moet dood gemaakt worden!!
  En dit wil men een godsdienst noemen??

 20.   

  Waarom plaatst Tim eigenlijk nog iets over Geert als hij zo’n verschrikkelijk hekel aan hem heeft???

  1.   

   Tim informeert zich niet genoeg,en weet niet wat een dhimmy is.
   Welke relegie heeft eigenlijk ook een minderwaardig woord voor ongelovingen zoals “kufar”
   wat gewoon gebezigd kan worden zonder erbij stil te staan dat het minachtend is,zoals ook dopper,beukman,neworder,afd, miezerig mannetje pechtold die in leiden waar hij hij in de gemeenteraad zat zo corrupt was als 10 anderen,google maar es, ik vergeet niks zoals de linksmensch…

   maar goed,ook de doppertjes zijn maar gewone kufars,en gaan als eerste opo het hakblok,geschiedenis herhaald zich,hoe blind ze er ook voor willen zijn. ik wil best een week mn baard laten staan om de socialisten tegen de muur te zien staan die ze altijd ontkend hebben,hahahaha. nog een paar jaar doppertjes en beukmannetjes en joopers.nl ers. dan is het net het prachtige midden oosten hier,met dagelijks aanslagen door jullie. onze kinderen opgeofferd voor jullie domheid. geschiedenis herhaald zich,kijk naar de socialisten,gedragen zich weer als in de jaren 30. sinds dat held trump is verkozen worden ze helemaal krankzinnig,zonder ook maar van 1 onderwerp op de hoogte te zijn. kijk naar dit artikel. als je nou na 1400!!!!! jaar geweld en gemoord ijskoud gaat zitten vertellen dat islam vrede is en de bijbel hetzelfde als de koran dan ben je echt niet goed,het is 2017!…. informeer uzelf!

   overal in de kranten over prinsjesdag over de beveiliging,overal betonblokken etc,alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

   DAT IS HET NIET.NOOIT GEWEEST DE OORZAAK IS ISLAM DRAAI ER NIET OMHEEN!!!!!!!

 21.   

  Het is een goede zaak dat de redactie van DDS deze belachelijke onzin naar het rijk der fabelen verwijst.

  1.   

   Goed argument zeg,ik sta met mn mond vol tanden nu,….

  2.   

   Je bent sneu Dopper, zielige eenzame querulant.

  3.   

   Is dit ook de onderbouwing van je argument?
   Jij hebt natuurlijk altijd gelijk, dat had hitler ook je socialistische vrind.
   wist ej dat joop den uyl heel erg tegen hitler opkeek ook? jouw held zeker,den uyl,hahahah studeerde in duitsland in de jaren 30,heeft in elsevier gestaan.

   moet toeval zijn natuurlijk fake news.hahahahahah. joopie.nl

   google maar es… in de tijd dat het in de elsevier werd uitgemeten,bestond het woord fake niet eensch,hersenloze doppertje,zit je an de crack? volgens mij waren zijn diplomas zelfs gestempeld met socialistische hakenkruizen maar dat weet ik niet helemaal meer zeker,zoek het artikel zelf maar op

   jij bent de enige hier die in fabelen geloofd,hahahaha

   1.   

    Heb je gedronken, Dubbele Komma? Dit gebroken Nederlands lijkt toch nergens op?

    1.   

     wat jij in correct nederlands schrijft ook niet,maar vertel ons eens waarom islam wel een religietje is volgens jou?

  4.   

   nog 1 vraagje aan jou dopper want jij weet als het orakel wat het beste voor ons is. beukman en je andere lsd vriendejes mogen ook reageren.’

   mijn vraag aan jou is,want daar ben ik al een tijdje benieuwd naar is dat jouw socialistevrindje joop den uyl,die hitler adoreerde dat dat de reden was waarom hij ook in duitsland is gaan studeren.

   jij weet als orakel natuurlijk ook dat socialistische hitler hele dikke maatjes was zegmaar bondgenoot met de moslims.

   is dit nu toeval wat we vandaag meemaken? zijn jullie nog steeds bondgenoot? het lijkt er wel op he? je moet toch een programma voor jezelf hebben om het voor zulke slechte vriendjes op te nemen?

   wat is jouw rechtvaardiging dat stenigen van vrouwen handen afhakken mensen met een andere mening afmaken dat je dat andere mensen moet opdringen die daar niks meet maken willen hebben,waar komt die linkse socialistische krankzinnigheid toch vandaan?

   1.   

    Ik dacht dat het hier ging over de wonderlijke gedachte dat de islam geen godsdienst zou zijn.

    1.   

     ja precies,leg ff uit waarom dat het wel is? kan je uberhaupt het verschil tussen een sekte en de islam uitleggen,helder geinformeerd licht?

    2.   

     Ik wacht nog steeds dat je mijn ongelijk bewijst,k.dommer.
     je zwetst weer wat in de ruimte over jezus met een hoofdletter waar net zoveel bewijs voor is als de gelaarsde kat,maar dat weerhoud jou natuurlijk niet om de wisneus uit te hangen.

     kap met de paddos, je doet net alsof de waarheid een warrig verhaal is,en jezus een topper,kijk naar jezelf,dit gaat niet goed,neem de pil van drion,lekker links….

     1.   

      Laten we afspreken, Dubbele Komma, dat ik op je zal reageren vanaf het moment dat je een bijdrage is redelijk correct (een klein taalfoutje zie ik door de vingers) weet te verwoorden.

   2.   

    hahaha moet ik die moeite doen voor een zwakzinnige met een betonnen plaat voor zn kop? hahahah.

    je hebt gewoon geen argument,je bent gewoon een eng socialistje.

    je weet alles beter,je weet alleen niet waarover je het hebt.
    ben jij peter r de vries toevallig? die weet ook alles. die kan aan vrouwen precies uitleggen wat menstruatiepijnen inhouden bijv. en die wil ook niks weten over een andere mening hahahhaha,grensrechters doodschoppen vind hij prima,maar je mag niks over de marokkaanse dadertjes zeggen op straat jihad tegen de ongelovige honden, geleerd door hun ouders vanaf hun geboorte,de haat bijgebracht vanaf de door ons betaalde melkfles….. hollandse oude omaatjes kapotslaan, onze hollandse vrijgevochten homos kapotslaan de samenleving ontwrichten,onder aanmoediging van dopper. en peter r de vries.

    wartaal zeker,hahahaha.

    1.   

     Ja, het is wartaal in beroerd Nederlands.
     Kun je niet beter op Geen Stijl gaan poepen?

     1.   

      Tja Dopper wil er nog steeds niet aan dat er geen god bestaat. Geloof is nog steeds een middel om mensen te onderdrukken, te laten betalen of te sturen.

     2.   

      Er bestaat in elk geval een onkenbare grond van het bestaan en die mag je wat mij betreft noemen zoals je wilt. Ik ben het met je eens dat godsdiensten vaak politiek dogmatische systemen en instituties zijn die mensen onderdrukken. God heeft daar echter niets mee te maken. Mensen onderdrukken mensen, God geeft alleen de vrijheid om dat te doen of iets beters.

 22.   

  Ik wist dat Tim niet het zwarte garen heeft uitgevonden, maar wat hij nu schrijft, daar zakt mijn broek van af. Zelden zo’n vooringenomen, onprofessioneel stukje uit Tim’s literaire klier gelezen. De haat voor Wilders/PVV druipt er vanaf en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat Tim stilletjes bezig is – in navolging van de chef redactie MvdG – islamiet te worden. Indien dat zo zou zijn, dan is dit schrijverijtje de reden om DDS niet meer te bezoeken. Het is bij de beesten af, in een woord schandalig welke waanzin deze man mij als regelmatige bezoeker, durft voor te schotelen.

  1.   

   Tja, Hans Jansen is dood, dus doet Tim net of hij niet bestaan heeft. Nee, iedereen die het niet met hem eens is stopt hij vast in het (verdom)hokje. Mensen een “slecht” stempel geven, maakt, in de linkse religie, dat ze zich heroriënteren en het “slechte” afzweren, want zeg nou zelf wie wil er nou dat ene Tim vindt dat je denkt dat de aarde plat is, dus middeleeuws denkt.

   Zo zijn de woorden fascist, racist, xenofoob en enkele meer inhoudsloos geworden en zijn nieuwe woorden zoals islamofoob, islamist (beide verzonnen door moslims) en enkele meer uitgevonden om ons op het rechte (linkse) pad te houden.

   De tekenen zijn duidelijk deze hokjes denkerij is volkomen mislukt. De laatste stuiptrekking in dezen is dat men probeert ons in gender hokjes te plaatsen.

   Links wil verbinden door uit te sluiten, divers zijn door maar één mening toe te staan.

 23.   

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheiding_van_kerk_en_staat
  Het is eigenlijk heel eenvoudig… De Islam is een religie EN een ideologie, omdat er geen sprake is van een scheiding van kerk en staat (link). Dus Geert heeft wel degelijk gelijk. Aangezien hij zo onderhand mag worden beschouwd als een deskundige op dit gebied lijkt het me een vrij nutteloze onderneming van DDS om hier tegenin te gaan en Wilders’ opvatting over deze zaak aan te gaan vechten. Geert kent zo onderhand wel zijn pappenheimers.

 24.   

  K.dopper is gewoon een moderne Heiden, ik denk dat G.G het hier wel mee eens is.

  1.   

   Nee hoor, ik ben een gelovig mens, maar ik geloof niet in bigotte sprookjes.

   1.   

    Laat guusje het. Iet horen!

    1.   

     Niet

 25.   

  Een godsdienst of niet, het zou niet uit moeten maken. Maar als volger van de linkse kerk is Tim misschien geschokt bij het idee dat er mogelijk politieke maatregelen volgen waarbij er wat minder vrijheden komen om de leer (Quran (2:191-193) – “And kill them wherever you find them, and turn them out from where they have turned you out.) te propageren.

  Nu ben ik benieuwd of Tim de religie van het vliegend spagettimonster wel erkent. Volgens zijn eigen definitie zou dat ook een religie moeten zijn.

  Het is duidelijk dat links zich vooral hardmaakt om de religieuze voordeeltjes niet op te hoeven geven. Als religie zijn ze veilig tegen vervolging voor aanzetten tot haat, de regels voor gezichtsbedekking gelden voor een religie ook niet altijd, daarnaast worden er als het religieus toegestaan is soms zelfs uitzonderingen gemaakt voor de minimale huwelijksleeftijd, dierenmishandeling wordt ook toegevoegd aan de religieuze uitzonderingen. Daarnaast zal de media bij een moord altijd beweren dat het om een verward persoon gaat, want om religieuze redenen dat zou niet handig uitkomen voor het in stand houden van een bepaalde religie.

 26.   

  @Tim, geloof bestaat niet, het is een hersenschim. Allah of Jezus, geschreven verhaaltjes omdat het geld op brengt.

  1.   

   Er worden ook andere soort mensen betaald om in iets te geloven. Namelijk dit: geloven dat God niet bestaat.

 27.   

  De fout zit hem er in, dat de vrijheid van godsdienst als een apart recht in de grondwet is opgenomen. Die vrijheid had als onderdeel moeten worden gezien van de vrijheid van meningsuiting en van het recht op vergadering. Er is nog eerder wat voor te zeggen, dat een beschermingsbepaling tegen de godsdienst in de grondwet wordt opgenomen.
  Mijns inziens is de islam voortgekomen uit Arabisch nationalisme, dat door oorlogsvoering de Arabische stammen verenigde en meer deed, namelijk ook anderen ging onderwerpen en uit de voorgaande godsdienst, die van Baäl, de islam formeerde.
  Veel godsdiensten zijn uit langdurige veroveringszucht voortgekomen. Het doel is onderwerping. Er is dus wel sprake van islam als godsdienst. Gelijktijdig politiek met oorlogszuchtige agressie. Dat geldt ook voor het christendom, dat evenals het jodendom m.i. in het Romeinse Rijk is geconstrueerd. Andere godsdiensten zijn vaak ook heel agressief en oorlogszuchtig. Zo hadden de Chinezen eeuwenlang de grootste moeite met de als wreed bekend staande Tibetanen, die pas begin twintigste eeuw verslagen werden.

 28.   

  Georganiseerde religie is ontsproten aan het menselijk brein, en dus per definitie abject.
  Ware “religie” is gewoon fatsoenlijk leven, rekening houden met je medemens, verantwoord omgaan met het milieu, zorgen dat je kinderen een goede opvoeding krijgen, leven volgens een bepaalde moraal, dat soort zaken. Het wordt eigenlijk heel mooi samengevat in: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Meer is echt niet nodig, verder zou een mens zijn grote primitieve smoel moeten houden en zich een beetje nederig op moeten stellen. Georganiseerde religie is “pure evil”.
  Het staat voor machtsmisbruik, manipulatie, hersenspoeling, waanideeën, en het is natuurlijk een ongelooflijk verdienmodel geweest (een tiende afstaan voor de kerk, en dat tweeduizend jaar lang). Ik ben geen communist, maar Karl Marx had gelijk, het is opium voor het volk. Georganiseerde krankzinnigheid.

  1.   

   Nee, religie is per definitie betrokken op een transcendentale werkelijkheid. De voorstellingen die in de verschillende religies daarvan worden gemaakt zijn in de regel wel aanleiding om dogma’s, ethiek en politiek te ontwikkelen maar de gerichtheid op die transcendentale werkelijkheid dan wel een godheid is de kern van de zaak en definieert het tot een godsdienst.

   1.   

    @Dopper
    Met het betrekken op een transcendentale werkelijkheid ga je al direct de mist in, want juist die transcendentale werkelijkheid is nou net de bron van al die waanzin en krankzinnigheid, de bron van alle kwaad. Als er al een God zou bestaan, zou hij van 7 miljard mensen echt niet meer verlangen, dan dat ze zich een beetje netjes, sociaal, fatsoenlijk en verantwoordelijk gedragen. Meer niet. Mensen betrekken het allemaal op het hogere, maken het groots en meeslepend, maar ze zouden het eens wat kleiner moeten maken, het wat meer op zichzelf moeten betrekken, wat meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. In die zin ben ik misschien wel een humanist.

    1.   

     Men kan twisten over de aard van die transcendentale werkelijkheid (over het feit dat er een transcendentale werkelijkheid bestaat naar mijn mening niet) maar hier ging het om het feit dat de kern van religies is dat men zich daarop richt.
     Er zijn ook mensen die het bestaan van een God ontkennen maar die kijken in hetzelfde onkenbare gebied en dat zal wel verklaren waarom de redeneertrant en grondhouding van atheïsten vaak net zo dogmatisch is dan die van religieuzen.

     1.   

      Ik ben ook geen atheïst, want dat is in feite de andere kant van dezelfde medaille. Georganiseerde religie is in mijn ogen abject, omdat het een manipulatief en intimiderend karakter heeft. Daarentegen is er niks mis met persoonlijke spiritualiteit, en die kun je al ervaren in hele kleine dingen. Helaas kunnen de meeste mensen niet voor zichzelf denken, daar zijn ze gewoon te dom voor. Ze hebben een handvat nodig, een leidraad. En het is ook pure gemakzucht, waarom zou je de moeite nemen om voor jezelf te denken, als het al helemaal voor jou is voorgekauwd ? Dat scheelt weer een hoop tijd en energie. Vergeet niet, de meeste mensen zijn schapen, volgers, kuddedieren. Daar zijn de georganiseerde religies zich maar al te goed van bewust en daar hebben ze heel handig gebruik van gemaakt. Ze hebben zo enorme mensenmassa’s eeuwenlang voor hun karretje kunnen spannen. Daarom vind ik georganiseerde religie zo abject. Het deugt gewoon in de aard niet.

 29.   

  De Islam is wel degelijk een religie, zij het een extreem onverdraagzame en gewelddadige. De ultieme consequentie van de Islam is terreur, dat zie je in vrijwel alle Moslimlanden. De Heer Wilders heeft dan ook volkomen gelijk dat we deze nazistische ideologie uit Nederland moeten weren.

  1.   

   Ik zie dat hier geleidelijk aan in elk geval consensus gaat ontstaan over het feit dat de islam een religie is zoals andere godsdiensten. Dat voortschrijdend inzicht is essentieel om vervolgens aan godsdienstvergelijkend onderzoek te kunnen doen. Dat onderzoek zal zich enerzijds moeten richten op de religieuze kern, zo men wil de mystieke kant, en anderzijds op de dogmatisch-politieke uitwerking die godsdiensten altijd krijgen en varieert naar tijd en plaats en dus ook weinig eenduidig is. De islam is bijvoorbeeld net zo gevarieerd in zijn verschijningsvormen als de andere godsdiensten.
   De behoefte om, zoals Burgermans doet, er een eenduidig etiket op te plakken toont slechts een beperkt inzicht.

   1.   

    @ Dopper.
    Dom gezwets Dopje !!!
    bla bla bla !!!

 30.   

  In feite is ELKE godsdienst een ideologie. Alleen het feit dat deze in dit geval gebaseerd is op het geloof in een of ander niet bestaand personage die verteld zou hebben hoe je moet leven, maakt het tot een godsdienst. Maar ook het christendom is bijvoorbeeld een ideologie, al is het er een waarvan de scherpe kantjes er in de loop der tijd van afgesleten zijn, in tegenstelling tot de islam. Maar het feit dat er nog steeds christelijke politieke partijen bestaan is al een bewijs dat ook het christendom een ideologie is, zij het gelukkig, op enkele kleine uitzonderingen na, een vrij tamme. Niettemin zijn er dus toch nog genoeg christenen die maatschappelijke veranderingen willen bewerkstelligen, op basis van hun religieuze ideeën. De islam is in dat opzicht echter heel wat agressiever en kwaadaardiger, maar dat is eerder een gradueel dan een essentieel verschil.

  En een “transcendente werkelijkheid” bestaat natuurlijk niet, dat is alleen maar zweverig geleuter.

  Wim

  1.   

   “En een “transcendente werkelijkheid” bestaat natuurlijk niet, dat is alleen maar zweverig geleuter.”

   Er is geen zinnige filosoof die dit zal beamen, en ook in de eigen ervaring zou je jezelf bijvoorbeeld eens de vraag kunnen stellen waar je bewustzijn vandaan komt en wat daar de aard van is.

   1.   

    Ik denk dat iemand als Dennett het met me eens zal zijn. En waar bewustzijn vandaan komt en wat de aard daarvan is, dat is een onderwerp van wetenschappelijk onderzoek en niet van metafysische speculatie. Dat we nu nog lang niet alle antwoorden weten, is niet relevant. De God of the gaps hebben we echt niet nodig.

    Wim

    1.   

     Ik verwijs je graag naar Dennet’s “Breaking the Spell: Religion as a Natural Phenomenon” die Charles Rubin terecht zei typeerde als “unwillingness to admit the limits of scientific rationality (..) deploying the same old Enlightenment tropes that didn’t work all that well the first time around.”

     Beter kan ik het niet zeggen, of, met een variatie op de Tao Te King: “de non existente godheid waarover niet wordt gesproken is niet de ware godheid” .

     1.   

      Leuk dat Rubin dat vindt, maar iemand die vindt dat we de wereld ook “through the prism of revelation” moeten bekijken, kan ik niet serieus nemen.

      Wim

     2.   

      Ik benijd je niet, Phoenix, en wens je veel sterkte toe in de as.

 31.   

  Het is En een uiterst wrede religie En een totalitaire ideologie wat veel gelijkenissen vertoont met het nazisme.
  (Vrijwel) geheel N-Afrika, het M-Oosten, Centraal-Azië is inmiddels gezuiverd en nu trekken de moordende hordes naar M-Afrika, terwijl Europa bijna dagelijks geconfronteerd wordt met aanslagen en honderdduizenden (minderwaardige want witte en ongelovige) meisjes verkracht zijn
  Dat er een deel van de moslims zijn (bijvoorbeeld sufi’s, Ahmadiyya) die zich niet letterlijk aan dat uiterst gewelddadig boek houdt valt te prijzen. Zij vormen dan ook vaak de eerste groepen die worden uitgeroeid door suni’s.
  Ook zie ik het verschil tussen de shia en suni. Alleen al het feit dat alle aanslagen in Europa zijn gepleegd door suni en geen enkele door een shia spreekt wat dat betreft boekdelen.

  Echter de islam heeft Europa niets te brengen dan ellende. En terwijl we Maltezer Hospitaalridders nodig hebben en een Jan Sobieski zit W-Europa opgescheept met Quislings.

  Dus de islam is En een religie En een uiterst wrede politieke ideologie.

 32.   

  Het probleem is niet als een geloof een religie of sekte mocht heten, maar is het een
  potentiele gevaarlijke geloof? Er moet een nieuwe wet komen, om te beslissen welke
  religie of sekte is ongevaarlijk voor ons samenleving, en welke zijn er met gevaarlijk
  or rare ideeen? Hebben wij de recht om in te grijpen als het gaat om probleem religies en sektes? Mag onze regering hun dwingen hun wetten te veranderen? Hoe kunnen een religie of sekte illegaal gedeclareerd worden? Er moeten hoofd punten komen.
  Nederland laat nu geen nieuwe moskees verbouwd worden. Er is gewaarschuwd tegen
  het groeiende Salafisme…Maar wat moeten de medische personeel in de ziekenhuizen
  doen met een Jehovah kind die, na een ongeluk dringend bloed moet hebben om z’n
  leven te redden? Kunnen wij dit wet van de Jehovah’s verbieden, en kunnen wij ook de
  Ramadan verbieden, omdat te veel mensen lijden eronder, en komen terecht in de
  ziekenhuizen met ernstige symptomen van uitdroging en vele andere symptomen die
  samengaan met de 30 dagen van de Ramadan. En dan is er ook het probleem dat
  vele moslims hier zijn de 2de of 3de generatie. Ze zijn geboren in Nederland en betalen
  belasting net als iedereen. Deze mensen kunnen niet gedwongen worden om dit land te
  verlaten, omdat zij Nederlandse staatsburgers zijn. Maar wij zouden kunnen dubbele
  passporten weigeren. Zij moeten kiezen: of Nederlands of Marokkaans of Turks, etc.

 33.   

  Wij berechten pedofielen, en de Moslims vereren Mohammed, hoe kan je dat met elkaar rijmen!
  Is dat een godsdienst?
  Van mij mag een ieder geloven wat hij wil, maar wie denkt aan al die ellende van Isis met hun aanslagen, en afhakken van hoofden, is voor mij en vele anderen geen Godsdienst!
  Heeft u wel eens een groot aantal moslims de straat op zien gaan om die aanslagen te veroordelen,ik niet!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!